Zaboravili ste svoju lozinku na LinkedInu? Potražite je u muzeju.

Zaboravili ste svoju lozinku na LinkedInu? Potražite je u muzeju.

Prošle godine LinkedIn je hakiran, a milijuni korisničkih lozinki dešifrirani su i objavljeni. Umjetnik Aram Bartholl te je zaporke pretočio u svoje umjetničko djelo - točnije, šest bijelih tomova pod zajedničkim nazivom „Zaboravili ste svoju lozinku“ koji se trenutačno nalaze u Njemačkoj.

Svi su posjetitelji pozvani da potraže svoju lozinku
Svi su posjetitelji pozvani da potraže svoju lozinku.

Prošle godine LinkedIn je hakiran, a milijuni korisničkih lozinki dešifrirani su i objavljeni. Umjetnik Aram Bartholl te je zaporke pretočio u svoje umjetničko djelo – točnije, šest bijelih tomova pod zajedničkim nazivom „Zaboravili ste svoju lozinku“ koji se trenutačno nalaze u Njemačkoj.

Riječ je o sigurnosnom proboju koji se dogodio u lipnju prošle godine, kada su ruski hakeri ukrali lozinke 6,5 miljuna korisnika. Pretpostavlja se da je to bilo moguće ili barem lakše izvedivo jer LinkedIn nije koristio HTTPS sigurnosni protokol, no u svakom slučaju, hakirani su korisnici izgubili pristup svom profilu. Danas se njihove se lozinke sada nalaze brižno uvezene u Barthollove tomove i putuju Europom kao umjetnički izložak. Za sve kojima ovaj izložak nije jasan, Bartholl je pobliže pojasnio o čemu je riječ u opisu projekta:

Ovih osam tomova sadrži 4,7 milijuna lozinki s LinkedIna u tekstualnom obliku, abecedno poredanih. Posjetitelji slobodno mogu potražiti svoju lozinku.

U tomovima se nalazi 4,7 milijuna lozinki
U tomovima se nalazi 4,7 milijuna lozinki

Ako nekome još nije jasna poanta iza ovog djela, ono bi trebalo biti komentar na  nonšalantnost prema vlastitim podacima i njihovoj sigurnosti na internetu. Da, ukradeno je više od šest milijuna lozinki, a najveći dio njih je objavljen u zbirci koja se šeta svijetom i nikome se ništa nije dogodilo. U međuvremenu smo jako ljuti na NSA što baca oko na naše podatke, a s druge strane iste dijelimo šakom i kapom i vrlo se malo brinemo za to kome su dostupni i što se s njima može dogoditi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.