Zaboravili ste svoju lozinku na LinkedInu? Potražite je u muzeju.

Zaboravili ste svoju lozinku na LinkedInu? Potražite je u muzeju.

Prošle godine LinkedIn je hakiran, a milijuni korisničkih lozinki dešifrirani su i objavljeni. Umjetnik Aram Bartholl te je zaporke pretočio u svoje umjetničko djelo - točnije, šest bijelih tomova pod zajedničkim nazivom „Zaboravili ste svoju lozinku“ koji se trenutačno nalaze u Njemačkoj.

Svi su posjetitelji pozvani da potraže svoju lozinku
Svi su posjetitelji pozvani da potraže svoju lozinku.

Prošle godine LinkedIn je hakiran, a milijuni korisničkih lozinki dešifrirani su i objavljeni. Umjetnik Aram Bartholl te je zaporke pretočio u svoje umjetničko djelo – točnije, šest bijelih tomova pod zajedničkim nazivom „Zaboravili ste svoju lozinku“ koji se trenutačno nalaze u Njemačkoj.

Riječ je o sigurnosnom proboju koji se dogodio u lipnju prošle godine, kada su ruski hakeri ukrali lozinke 6,5 miljuna korisnika. Pretpostavlja se da je to bilo moguće ili barem lakše izvedivo jer LinkedIn nije koristio HTTPS sigurnosni protokol, no u svakom slučaju, hakirani su korisnici izgubili pristup svom profilu. Danas se njihove se lozinke sada nalaze brižno uvezene u Barthollove tomove i putuju Europom kao umjetnički izložak. Za sve kojima ovaj izložak nije jasan, Bartholl je pobliže pojasnio o čemu je riječ u opisu projekta:

Ovih osam tomova sadrži 4,7 milijuna lozinki s LinkedIna u tekstualnom obliku, abecedno poredanih. Posjetitelji slobodno mogu potražiti svoju lozinku.

U tomovima se nalazi 4,7 milijuna lozinki
U tomovima se nalazi 4,7 milijuna lozinki

Ako nekome još nije jasna poanta iza ovog djela, ono bi trebalo biti komentar na  nonšalantnost prema vlastitim podacima i njihovoj sigurnosti na internetu. Da, ukradeno je više od šest milijuna lozinki, a najveći dio njih je objavljen u zbirci koja se šeta svijetom i nikome se ništa nije dogodilo. U međuvremenu smo jako ljuti na NSA što baca oko na naše podatke, a s druge strane iste dijelimo šakom i kapom i vrlo se malo brinemo za to kome su dostupni i što se s njima može dogoditi.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.