Linkedinov Elliot Schmukler: Kako smo od 13 'staloženo' došli do 175 milijuna korisnika

Linkedinov Elliot Schmukler: Kako smo od 13 ‘staloženo’ došli do 175 milijuna korisnika

Linkedin je društvena mreža koja će ovog prosinca slaviti svoj deseti rođendan, što je u društveno mrežnim godinama - Metuzalem. Iako star, Linkedin ima "samo" 175 milijuna korisnika, no za razliku od Facebookovih milijardu, i ovih 175 milijuna ima prilično veliku vrijednost. Elliot Schmukler, uoči Growth Hacker konferencije, dao je intervju za Quibb. Čovjek koji se Linkedinu priključio ne tako davne 2008. godine, povećao je broj korisnika s 13 milijuna na čak 175 milijuna.

mreža LinkedIn okuplja 175 milijuna umreženih profesionalaca

Linkedin je društvena mreža koja će ovog prosinca slaviti svoj deseti rođendan, što je u društveno mrežnim godinama – Metuzalem. Iako star, Linkedin ima “samo” 175 milijuna korisnika, no za razliku od Facebookovih milijardu, i ovih 175 milijuna ima prilično veliku vrijednost. Elliot Schmukler, uoči Growth Hacker konferencije, dao je intervju za Quibb. Čovjek koji se Linkedinu priključio ne tako davne 2008. godine, povećao je broj korisnika s 13 milijuna na čak 175 milijuna.

Facebookova je vrijednost još veća kad pogledamo podatke koje nam daju, ili izravan prihod koji su njegovi korisnici spremni dati za te podatke ili pak samu privilegiju “umrežavanja”. Kao glavni ključ rasta Schmukler je  istaknuo razumjevanje “kanala”, odnosno mjesta koja će potencijalne korisnik potaknuti na interakciju. Za Linkedin su to bile e-mail ulaznice, dobri rezultati na tražilicama, i pregledi početne stranice.

Također, spomenuo je kako je uvijek lakše nagnati “uključenog” korisnika da napravi više nego pasivnog korisnika da napravi bilo što. Ovo je također bio od Linkedinovih skrivenih oružja, jer su aktivni korisnici u komunikaciji s onim neaktivnima, te iste motivirali na povratnu interakciju. Baš u tom segmentu spominje i novu endorsment funkcionalnost, koju osobno doživljavam kao velik promašaj (o čemu ću još pisati).

Lakše je popraviti dobar rezultat nego ispraviti slabost!

Schmukler smatra kako je također bitno fokusirati se na stvari u kojima ste već dobri. Puno je lakše popraviti dobar rezultati, nego ispraviti slabost. Primjerice, CTR aktivnih korisnika u jednom je trenutku bio 20 posto, dok je CTR neaktivnih bio samo 5 posto. U Linkedinu su ovom problemu pristupili na način da su radije još dodatno podigli CTR na aktivne korisnike te ih (na već spomenuti način) motivirali da nekako “surađuju” s neaktivnim korisnicima. Za kraj, Schmukler je zaključio kako su svi aktivni korisnici isti, a neaktivni korisnici – neaktivni iz različitih razloga. 

Linkedin je uvijek bio poznat po svojoj svojevrsnoj staloženosti. Nije se nikad previše trgao za korisnike, i na “jeftine” načine ih pokušavao sakupiti. Ipak, dogurao je do zavidnih 175 milijuna. Nadajmo se samo da te, sada već pristojne brojke, neće rezultirati pohlepom, i nizom loših odluka.

Komentari

  1. Damir2

    Damir2

    29. 10. 2012. u 7:13 pm Odgovori

    Osim kao služi kao sajam taštine, bilo bi zanimljivo istražiti koliko ljudi ima stvarne koristi od Linkedina. U smislu da su dobili dobar posao (koji ne bi dobili bez Linkedina), da su napravili dobar dil koji isto ne bi bez Linkedina. Ima li negdje takvo istraživanje.

    Nekako puno tih sajtova krene bezazleno i dobro rade ono čemu su namijenjeni. I onda počne faza mistifikacije i prenapuhivanja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.