UZI Shop uveo plaćanje bitcoinom

Zašto bi jedna mala trgovina računalima u Hrvatskoj uvela plaćanje bitcoinom?

Prije nekoliko dana UZI Shop, trgovina koja prodaje računala i računalne komponente, uvela je mogućnost plaćanja bitcoinom, nazvavši se prvim IT prodajnim mjestom u Hrvatskoj koje prihvaća ovu kriptovalutu. Razlozi zbog kojih bi netko u ovom trenutku uveo ovu vrstu plaćanja u svoje trgovine raznoliki su - od marketinških, točnije za razlikovanje od konkurencije na tržištu, ali i promociju (da, i interes medija), preko ciljanja ‘early adoptera’ do promocije same bitcoin scene u ovom dijelu svijeta. Kako doznajem, svi su ti razlozi prisutni kod ove male zagrebačke trgovine hardverom.

bitcoin

Od frizerskih salona do iznajmljivača apartmana, od trgovine plišanim igračkama do ‘craft’ pekarnice, mjesta koja primaju bitcoine u Hrvatskoj možda još nisu brojna, ali svakako su raznolika. A ako imate viška bitcoina u svom virtualnom džepu i baš vam treba nova matična ploča, možete je kupiti u zagrebačkom UZI Shopu. No, zašto bi uopće jedna mala e-trgovina danas uvela ovaj način plaćanja koji je, ruku na srce, u Hrvatskoj još u povojima, i tko je uopće ciljana skupina ovakvog načina plaćanja? Zlatko Uzelac, suosnivač trgovine, odgovara:

Globalno interes za bitcoin, kao i njegova vrijednost, naglo raste – hoćemo targetirati early adoptere, a i marketinški dio priče kao izdvajanje od konkurencije nije zanemariv. S tehničke strane, nema naknade kao na karticama, uplate su 24/7 – i taj dio nam je isto jako zanimljiv.

Ujedno, tu je i odgovor na drugo pitanje – ciljana skupina su tehnološki potkovaniji korisnici koji su ili zaradili rudarenjem bitcoina ili kao freelanceri svoje usluge valoriziraju u toj valuti ili su jednostavno radoznali pa su već na neki način došli do BC i žele ga negdje potrošiti. Dobar dio naših kupaca upravo i je iz tih i takvih ciljanih skupina, s obzirom da smo dosta aktivni na specijaliziranim forumima koji se bave hardverom i sličnim temama pa su takvi korisnici i nekako prirodno postali naši kupci. Ujedno, hoćemo uz prodaju tehnike isprobati i koristiti napredne tehnologije u svom poslovanju što nam omogućava nas agilni interni tim za development, a što isto tako nije tipično za manje shopove u Hrvatskoj, pa osim bitcoina, razvija se sustav za kategorizaciju proizvoda pomoću deep learninga, sustav za preporučivanje i ostalo.

Puno prepreka i pitanja, ali virtualni novac je tu

Naravno, i sami suosnivači trgovine koriste ovu kriptovalutu, iako bitcoin scenu u Hrvatskoj smještaju na periferiju zbivanja – tu su pojedinci koji su dosta napravili na popularizaciji valute, ali većini osoba, čak i prosječnim korisnicima interneta, cijela je priča dosta egzotična i daleka.

U Hrvatskoj, koliko znamo, bitcoin se može koristiti u jednom frizerskom salonu u Splitu, nekolicini apartmana po obali i možda još u nekom random shopu. Postoji nekoliko BC bankomata i to je to – praktički nemaš gdje potrošiti bitcoin, ma koliko god to želio. Da, postoji bitcoin meetup u Zagrebu svakih mjesec-dva, dosta se o tome priča i događa u virtualnom prostoru raznih foruma i portala, no, kao i svaki početak – polako i s puno prepreka i pitanja, no virtualni novac je tu, kao i Uber i slični projekti koji “zaobilaze” uobičajene šablone i postavke, orijentiraju se isključivo prema naprijed i nude za obje strane, i kupca i trgovca podjednake šanse da dođu do onoga što žele.

Prva pekarnica u Hrvatskoj koja prima Bitcoine 😎 #Krostula #artisan #bakery #bitcoin

A post shared by Krostula (@krostula_breadlab) on

Stoga, ako imate bitcoina u onom spomenutom virtualnom džepu, broj mjesta u Hrvatskoj gdje ih možete veći je za jedan. A ako imate (web) trgovinu i razmišljate treba li vam ova mogućnost plaćanja – razmislite koristi li je uopće vaša ciljana skupina. Kako kažu upućeni, bitcoin je kao internet tamo negdje ’95. (doduše, je li to doista tako, doznat ćemo tek za nekoliko godina). No, nije loše biti među prvima – bilo da ste pomalo hipsterska pekarnica ili trgovina hardverom, približit ćete se onoj malobrojnoj, ali u svom krugu utjecajnoj skupini early adoptera koji jedva čekaju novo mjesto za potrošnju virtualnih valuta – a ujedno ćete doprinijeti i popularizaciji bitcoina u Hrvata.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kad stvarni, strašni događaji inspiriraju stvarno snažnu kampanju: The Real-life Escape Room

SoMo Borac. Clio Awards. BalCannes. European Excellence Awards. SEMPL. To je tek dio nagrada koje je osvojila kampanja The Real-life Escape Room, itekako zasluženo. No, nagrade su tek točka na i kompleksnog razvoja i realizacije jedne ovakve snažne i društveno odgovorne kampanje.

Startupi i poslovanje

Hrvatski Top Digital Agency osigurao investiciju od milijun eura predvođenu Fil Rouge Capitalom

Top Digital Agency, tvrtka koja spaja agencije i klijente osigurala je milijun eura investicije, a ovu rundu predvodi Fil Rouge Capital sa 800 tisuća eura.

Tehnologija

‘Best buy’ mobiteli danas: Za one koji hoće premium značajke, ali ne i paprenu cijenu

Mobiteli su preskupi, i to je činjenica. Treba li vam onda uopće novi Samsung od 1000 eura ili ga samo želite jer je nov i 'najbolji'?

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.