Konzum webshop: Dijaspora naručuje namirnice za BiH

Preko Konzumovog webshopa dijaspora naručuje namirnice za obitelj u BiH

O Agrokorovoj online ecommerce platformi A007 malo se zna, osim da je riječ o rješenju za online kupovinu širokog spektra proizvoda i usluga. Ono o čemu se nešto više zna je jedna od postojećih platformi za web trgovinu jednog od trgovačkih lanaca ovog koncerna - Konzuma.

Prosječna košarica u webshopu veća je od one u fizičkim trgovinama, kaže Sonja Stahor (Fotograf: Luka Travaš)
Prosječna košarica u webshopu veća je od one u fizičkim trgovinama, kaže Sonja Stahor (Fotograf: Luka Travaš)

O njemu je nešto više ispričala Sonja Stahor, zadužena za digitalni marketing trgovačkog lanca, što nije uvijek najlakša pozicija, kaže, jer u korporacijama treba biti uporan u objašnjavanju značaja digitala te KPI-jeva koji su dio digitalnog svijeta.

Unatoč tome, Konzum pokušava primijeniti omnichannel pristup prema svojim kupcima, tvrdi, pa tako web trgovina nije dostupna samo preko web sučelja, koje se sad radi u responzivnoj inačici, već se namirnice mogu naručiti i preko mobilnih aplikacija za iOS, Android i, ne biste vjerovali, Windows Phone.

Za one koji još nisu spremni na taj korak tu je i rješenje PoKupi, koje je na pola puta između offline i online kupovine, jer omogućava da naručite svoje namirnice, a potom ih sami pokupite u željenoj prodavaonici.

Prodaja preko mobilnih aplikacija iznosi 10 posto od ukupne prodaje preko webshopa, no koliko prodaja preko webshopa iznosi u odnosu na offline prodaju, iz Konzuma nisu htjeli reći. Ono što su ipak podijelili jest razlika između prosječnog offline i online kupca.

Prosječna online košarica veća je od one offline

Kupovina namirnica još je uvijek vrlo tradicionalna aktivnost, tvrdi Stahor. (Fotograf: Luka Travaš)
Kupovina namirnica još je uvijek vrlo tradicionalna aktivnost, tvrdi Stahor.

U fizičkim dućanima prosječan kupac je žena od 45 godina, dok je u online verziji to žena između 30 i 40 godina, ponajviše preko interneta kupuju obitelj s malom djecom, ljudi s višom stručnom spremom te imaju u prosjeku deset puta veću košarica od offline kupca.

Postoje i neke razlike unutar regije u državama u kojima Konzum posluje – primjerice, u Bosni i Hercegovini je zanimljiva situacija u kojoj su korisnici webshopa dijelom dijaspora koja naručuje namirnice za obitelj u BiH, a kada je riječ o gradovima unutar države, najviše narudžbi dolazi iz Sarajeva.

Kupovina namirnica ipak je još uvijek vrlo tradicionalna stvar, napomenula je Stahor, neovisno o načinu plaćanja, i trebat će vremena da se to promijeni.

omg2015partneri

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 35 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je već stiglo najmanje pet uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.