Kako Konzum želi modernizirati i 'online' i 'offline' prodaju?

Kako Konzum želi modernizirati i ‘online’ i ‘offline’ prodaju?

I veliki trgovački lanci osjećaju potrebu za modernizacijom načina prodaje, a dio procesa sele na internetske stranice i mobilne aplikacije, iako tek 9 posto svih kupnji na internetu uključuje namirnice. Kako se taj broj pokušava povećati, kako se način kupnje mijenja i što se testira pokazala nam je Konzumova Sonja Stahor.

Samo 9 posto kupnji na internetu odnosi se na namirnice. Kako to promijeniti?
Samo 9 posto kupnji na internetu odnosi se na namirnice. Kako to promijeniti? (Slika: Marina Filipović Marinshe)

I veliki trgovački lanci osjećaju potrebu za modernizacijom načina prodaje, a dio procesa sele na internetske stranice i mobilne aplikacije, iako tek 9 posto svih kupnji na internetu uključuje namirnice. Kako se taj broj pokušava povećati, kako se način kupnje mijenja i što se testira pokazala nam je Konzumova Sonja Stahor.

Konzum već neko vrijeme koristi svoju web platformu za prodaju namirnica – na internetskoj stranici možete pronaći artikle, staviti ih u košaricu i čekati da vam ih dostave na kućni prag ili ih pokupiti u obližnjoj prodavaonici. Dostava je, čini se, velik motivator za kupnju preko interneta jer se za nju odlučuje čak 96 posto korisnika.

U svibnju nova aplikacija

Osim web platforme, u upotrebi je i mobilna aplikacija za WP, iOS i Android, a u svibnju izlazi i nova verzija na kojoj radi Pet Minuta. Nove opcije trebale bi dodatno olakšati kupnju. Početni će ekran od sad nuditi korisnicima novosti te biti usmjeren na informiranje, ne prodaju. Na njemu će tako biti i naznačeno vrijeme sljedeće dostave.

Prodaja je, s druge strane, olakšana zahvaljujući boljim mogućnostima pretraživanja i kopiranja vlastitog popisa željenih namirnica, a dodana je i multiscan opcija – skeniranje više proizvoda i pohranjivanje popisa proizvoda za sljedeću kupnju.

Nove i stare navike

Bit će uvedena i mogućnost kupnje bez registracije i ostavljanja osobnih podataka, kako bi se na ovu uslugu privukli i svi oni skeptični prema sigurnosti osobnih podataka.

No modernizacija se ne događa samo u ecommerceu – kako se većina kupaca odlučuje na posjet dućanu, Konzum u svom pilot projektu Shop&Touch pokušava modernizirati dobra stara kolica za kupnju. Nova kolica opremljena su zaslonima osjetljivima na dodir koja navigiraju korisnike do željenih proizvoda, ovisno o lokaciji izbacuju posebne ponude proizvoda, a računaju i potrošnju te uštede.

Ovaj pilot projekt pokazao je kako se nekad korisničke reakcije na novosti ne mogu predvidjeti – iako je bio usmjeren na mlađe korisnike, objeručke su ga prihvatili stariji korisnici. Modernizacija usluga koje se već desetljećima obavljaju na isti način, stoga je eksperimentalan proces u kojem se stalno ispituju korisnička iskustva.

Erste banka sponzor je OMGcommercea.

ponuda

Komentari

  1. Ime

    Ime

    26. 04. 2014. u 2:57 pm Odgovori

    U Hrvatskoj več godinama nismo vidjeli neku inovaciju na Internet području. Velike firme poslove naručuju od velikih IT firmi i sve se odrađuje zanatski. Pa kako onda očekuju da zainteresiraju građane.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.