Kako Konzum želi modernizirati i 'online' i 'offline' prodaju?

Kako Konzum želi modernizirati i ‘online’ i ‘offline’ prodaju?

I veliki trgovački lanci osjećaju potrebu za modernizacijom načina prodaje, a dio procesa sele na internetske stranice i mobilne aplikacije, iako tek 9 posto svih kupnji na internetu uključuje namirnice. Kako se taj broj pokušava povećati, kako se način kupnje mijenja i što se testira pokazala nam je Konzumova Sonja Stahor.

Samo 9 posto kupnji na internetu odnosi se na namirnice. Kako to promijeniti?
Samo 9 posto kupnji na internetu odnosi se na namirnice. Kako to promijeniti? (Slika: Marina Filipović Marinshe)

I veliki trgovački lanci osjećaju potrebu za modernizacijom načina prodaje, a dio procesa sele na internetske stranice i mobilne aplikacije, iako tek 9 posto svih kupnji na internetu uključuje namirnice. Kako se taj broj pokušava povećati, kako se način kupnje mijenja i što se testira pokazala nam je Konzumova Sonja Stahor.

Konzum već neko vrijeme koristi svoju web platformu za prodaju namirnica – na internetskoj stranici možete pronaći artikle, staviti ih u košaricu i čekati da vam ih dostave na kućni prag ili ih pokupiti u obližnjoj prodavaonici. Dostava je, čini se, velik motivator za kupnju preko interneta jer se za nju odlučuje čak 96 posto korisnika.

U svibnju nova aplikacija

Osim web platforme, u upotrebi je i mobilna aplikacija za WP, iOS i Android, a u svibnju izlazi i nova verzija na kojoj radi Pet Minuta. Nove opcije trebale bi dodatno olakšati kupnju. Početni će ekran od sad nuditi korisnicima novosti te biti usmjeren na informiranje, ne prodaju. Na njemu će tako biti i naznačeno vrijeme sljedeće dostave.

Prodaja je, s druge strane, olakšana zahvaljujući boljim mogućnostima pretraživanja i kopiranja vlastitog popisa željenih namirnica, a dodana je i multiscan opcija – skeniranje više proizvoda i pohranjivanje popisa proizvoda za sljedeću kupnju.

Nove i stare navike

Bit će uvedena i mogućnost kupnje bez registracije i ostavljanja osobnih podataka, kako bi se na ovu uslugu privukli i svi oni skeptični prema sigurnosti osobnih podataka.

No modernizacija se ne događa samo u ecommerceu – kako se većina kupaca odlučuje na posjet dućanu, Konzum u svom pilot projektu Shop&Touch pokušava modernizirati dobra stara kolica za kupnju. Nova kolica opremljena su zaslonima osjetljivima na dodir koja navigiraju korisnike do željenih proizvoda, ovisno o lokaciji izbacuju posebne ponude proizvoda, a računaju i potrošnju te uštede.

Ovaj pilot projekt pokazao je kako se nekad korisničke reakcije na novosti ne mogu predvidjeti – iako je bio usmjeren na mlađe korisnike, objeručke su ga prihvatili stariji korisnici. Modernizacija usluga koje se već desetljećima obavljaju na isti način, stoga je eksperimentalan proces u kojem se stalno ispituju korisnička iskustva.

Erste banka sponzor je OMGcommercea.

Komentari

  1. Ime

    Ime

    26. 04. 2014. u 2:57 pm Odgovori

    U Hrvatskoj več godinama nismo vidjeli neku inovaciju na Internet području. Velike firme poslove naručuju od velikih IT firmi i sve se odrađuje zanatski. Pa kako onda očekuju da zainteresiraju građane.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.