Različiti timovi + različite lokacije = buka u (digitalnoj) komunikaciji. Ili?

Različiti timovi + različite lokacije = buka u (digitalnoj) komunikaciji. Ili?

Moj prvi susret s činjenicom da postoje ljudi koji uspješno rade van ureda bio je, naravno, prije mnogo godina u razgovoru s freelancerima kao što su developeri i dizajneri. Kako to uspijevate, pitala sam ih redovito, pomalo u čudu, do tada naviknuta samo na rad unutar četiri zida? Odgovor je bio jednostavan: "Imam svoje zadatke i odrađujem ih, većinom pod svojim uvjetima". Zanimljivo, izazovno, pomislila sam, no što ako je priča malo… Kompliciranija? Da može biti puno kompliciranija, doznala sam godinama kasnije.

komunikacija_1

U idealnim uvjetima, radno vrijeme kod spomenutih poznanika često je bio manje bitan faktor – bitno je da se odradi posao, u zadanom roku i kvalitetno. Uz iznimke sastanaka, pozivima ili uživo, jedna takva osoba može većinu svog radnog vremena provesti u udobnosti svog doma ili kakvom coworking prostoru uz vrlo fleksibilno radno vrijeme, osim ako tvrtka ili klijent s kojima u tom trenutku surađuju ne zahtijevaju ispunjavanje kakvih normi.

No, što ako je vaš posao takav da uvjetuje da tim radi zajedno i komunicira dobar dio dana, a nerijetko ste na različitim lokacijama i bavite se drugačijim dijelovima projekta? Ili potpuno različitim, a opet povezanim projektima? Kako komunicirati, koje to izazove donosi sa sobom? Evo mog/našeg iskustva o tome kako rad jednog vertikalnog medija, čiji timovi ili pojedinci ujedno rade i na raznim drugim projektima, poput organizacije konferencija ili oglašavanja radnih mjesta, i čiji se dan ne sastoji samo od tipičnih zadataka, nego se konstantno susreću s mnoštvom nepredviđenih situacija, što iziskuje redovito i često komuniciranje, funkcionira u svakodnevici.

Da, otprilike je to komplicirano kao prethodna rečenica.

Zajedno kad smo i odvojeni! Barem u teoriji

Kovrkin. #coworking #osijek

A post shared by Mia Biberovic (@cyberkoza) on

Netokracija nije tvrtka u kojoj timovi rade svakoga dana iz ureda, ali nije ni tip tvrtke gdje se u potpunosti radi s udaljenih lokacija… Osim po ljeti, kad se u srpnju “raspustimo” i ne vraćamo se za radne stolove i u stolice do prvog jesenjeg vjetra i prvog opalog požutjelog lista. No, kako imamo timove u Srbiji i u Sloveniji (od kojih je dio trenutno na Tenerifima!), s kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji, nužnoj, ali i onoj manje nužnoj, Skypeom ili preko Slacka, a uvijek je i netko od članova tima na kakvom poslovnom (nekad i privatnom) putovanju, to donosi sa sobom razne izazove, većinom organizacijske i komunikacijske prirode.

Da dočaram tu šarolikost, samo ću spomenuti kako sam ovaj tekst započela pisati u avionu, vraćajući se s jednog studentskog tehnološkog natjecanja, trenutno ga pišem u jednom novootvorenom uredskom prostoru u Osijeku, a dovršit ću ga – tko zna gdje. Najvjerojatnije zavaljena u kauč u udobnosti vlastitog doma u Zagrebu ili će me inspiracija “opaliti” u automobilu, nasred autoputa na putu za kakvu konferenciju (na moju sreću i na žalost mojih kolega, ja ne vozim).

Za posao koji obuhvaća pisanje kakve kolumne ili osobnog iskustva, kao što je ovaj tekst, najčešće je dovoljno samo izvaditi i otvoriti laptop – i početi istraživati ili pisati. Takav posao pruža veliku fleksibilnost, na čemu sam iznimno zahvalna, ali tu je i ona druga strana medalje o kojoj se manje priča i piše – mnoštvo izazova koje fleksibilnost, da bi doista bila fleksibilna, donosi sa sobom.

Izazovi, izazovi, izazovi

Možda bi sve bilo jednostavnije da se ovakav posao sastoji isključivo od pisanja tekstova, intervjua, kolumni, novosti. No, tu je koordiniranje ostatka redakcije, uređivanje tekstova novinara i suradnika, odlasci na događanja, susreti zbog tema, intervjua, istraživanje… Potom i planiranje te organiziranje kakvih marketinških aktivnosti, kampanja, specijala, događanja kao što su konferencije Ladies of New Business (iduće je izdanje 3. ožujka u Zagrebu!) te OMGcommerce ili neki manji susreti. A da ne spominjemo administrativne dijelove posla. Sve to uključuje mnoštvo vremena provedenog u online interakciji, dotipkavanja, tipkanja, sastanaka uživo pa čak i, onoga od čega se možda najviše ježimo u timu, telefonskih poziva.

Iako će često upravo telefonski poziv najbrže riješiti kakav problem ili dati odgovor na sva naša pitanja, nekako smo zahvaljujući svoj silnoj drugoj tehnologiji, postali manje skloni “dizati” slušalicu (doista, zašto se i dalje kaže podizanje slušalice?), nego poslati mail, poruku Viberom, WhatsAppom, Facebookom, Slackom ili, uz malo riječi, samo kome dodijeliti zadatak u Asani.

Možda se to čini kao puno kanala, ali ako sam nešto naučila tijekom ovih godina, jest da je za dobro funkcioniranje u ovakvoj vrsti posla pretjerana komunikacija itekako dobra i poželjna – jer su se nebrojeno puta dogodili nesporazumi baš zbog nedovoljnog komuniciranja. Komunikacijski kanal je čak možda manje bitan – bitno je da je poruka poslana i primljena. No, često dolazi i do buke, stoga…

Nalazite se uživo!

Amy Cosper, glavna urednica Entrepreneura, na pozornici Shifta razgovarala je s Ivanom Burazinom (slika: Janez Klemenčič)
Amy Cosper objasnila je kako izgleda upravljati redakcijskim timom koji se nalazi u raznim dijelovima SAD-a. Kao što sam pretpostavila, io ona je naglasak stavila na komunikaciju, čak i pretjeranu. Janez Klemenčič/Shift

Prije nekoliko godina s velikim sam zanimanjem na konferenciji Shift u Splitu pratila predavanje potpredsjednice i urednice magazina Entrepreneur, Amy Cosper, koja je potvrdila moje sumnje oko komunikacije u ovakvom tipu posla – bez obzira na tehnologiju, hiperkomunikacija je važna. Naime, Amy je u to doba živjela u Coloradu, radila od kuće i upravljala timom koji je radio iz različitih dijelova SAD-a i svijeta. I sama je naučila da bez dovoljne komunikacije takav način rada neće funkcionirati, a tu su i obvezni sastanci uživo minimalno četiri puta godišnje – jednostavno, kaže, rađaju se drugačije ideje kad su svi na istome mjestu, zbog čega je nužno periodično se sastajati.

Slično nešto prakticiramo i mi – iako smo u zagrebačkom uredu većinom manje-više svi na okupu, nekoliko puta godišnje nalazimo se i s timovima izvan Hrvatske uživo, iako s njima svakodnevno komuniciramo putem interneta, bilo na službenijim sastancima ili u neformalnijem okruženju, čisto da vidimo kako tko diše. A i zato što se jednostavno volimo družiti.

Ne koristiš emotikone? Stavljaš točke na kraj rečenice? Što nije u redu?! :O

A i zato što je uživo daleko jasnije shvatiti što doista netko misli kad nešto kaže. U pisanoj komunikaciji… Uh.

Ne bismo išli toliko daleko i nazivali osobe koje stavljaju točke na kraju rečenica u aplikacijama za chat čudovištima, ali činjenica stoji da vam se pisana komunikacija mijenja ovisno o emotivnom stanju, iako možda suptilnije nego verbalna. Ako ste osoba koja pretjerano koristi emojije, njihov nagli nedostatak donosi novi kontekst razgovoru. Ako inače ne stavljate točke na kraj rečenice, njihovo stavljanje može se protumačiti kao da dodatno naglašavate nešto – ili da ste ljuti.

Dio stvarnog razgovora vođenog prije nekoliko dana. Pogodite koje je pitanje postavljeno prije ovog odgovora.
Dio stvarnog razgovora vođenog prije nekoliko mjeseci. Pogodite koje je pitanje postavljeno prije ovog odgovora.

Kako u razgovoru uživo imamo neverbalnu komunikaciju koja popunjava praznine, tako i u pisanoj online komunikaciji mnogo toga možemo pročitati između redova – pa čak i nedostatak nečega može u tim slučajevima značiti – nešto.

Dobro, koje onda sve alate/kanale komunikacije koristiti?

Izazova je mnogo, a dotaknula sam se samo djelića njih. No, godinama već brusimo prave metode i biramo prave alate ne bismo li postali što učinkovitiji i smanjili taj komunikacijski jaz koji nastane kad različiti timovi različito komuniciraju – na različitim lokacijama.

Evo popisa komunikacijskih alata koje trenutno koristimo. Neki od njih se odnose i na organizaciju poslovnih procesa, ali svi imaju neku komunikacijsku komponentu, poput komentiranja.

 • Mail – što ćeš, koliko god se trudili, nekad je neizbježno slati mailove. Ja čak svoj sandučić koristim i za mini-organizaciju zadataka i projekata, uz pomoć oznaka i različitih dodataka, poput Rapportivea (za više informacija o osobama koje su u mailu) ili Right Inboxa, za dodavanje dodatnih opcija Gmailu, kao što je vraćanje poruka u sandučić nakon određenog vremena, dodavanje obavijesti…
 • Google Docs – ukratko – ovo nam se pokazao kao najlakši način za čuvanje i dijeljenje određenih dokumenata, kolaboraciju na njima i slično.
 • Kalendar – sastanci, konferencije, putovanja, izbivanja iz ureda… Neki od nas (ja) postali su toliko ovisni o upisivanju obveza u kalendar da će ponekad propustiti kakvu (ne)obaveznu kavu jer nije zabilježena (znate tko ste – oprostite još jednom!).
 • Slack – uvođenje chat alata, kao što je Slack, uvelike je smanjilo internu razmjenu mailova. U glavnim sobama, gdje je najveća rasprava, nalazimo se svi – timovi iz različitih država, stalni i vanjski suradnici… No, najbolja stvar su specijalizirane sobe za različite svrhe i projekte. Druga najbolja stvar? Mnoštvo integracija drugih alata kroz Slackbot. Treća? Isključivanje obavijesti. Jer Slack, kao i drugi komunikacijski alati, istodobno može smanjiti produktivnost kad nastane “gužva”. Osobno dobivam obavijesti samo kad me netko spomene (ime, u svim padežima), dok ostalo provjeravam kad stignem. Dok sam zadubljena u posao, primjerice, pisanje teksta, u potpunosti isključujem obavijesti.
  I, da, ponekad se dotipkavamo međusobno iako smo fizički u istoj prostoriji. Navika, ali i želja da budu u razgovor uključeni ili barem o njemu informirani i oni koji su negdje drugdje.
Da, ponekad ćemo slackati čak i ako se nalazimo jedni pored drugih. Čisto da razgovor vide i udaljeni članovi tima.
Da, ponekad ćemo slackati čak i ako se nalazimo jedni pored drugih. Čisto da razgovor vide i udaljeni članovi tima. Ne znam rade li to upravo Josip i Ivan na slici, ali izgledi za to su veliki. 🙂 Luka Travaš/OMGcommerce
 • Skype – isto kao mail, nažalost, i dalje je neizbježan. Još nismo našli bolji alat za konferencijske pozive. Ako vi jeste, došapnite mi, preklinjem!
 • Asana – glavni organizacijski alat kroz koji i komuniciramo o projektima i zadatcima. Nebrojeno smo puta čuli uzdah zadovoljstva u uredu kad bi netko od članova tima označio kakav zadatak dovršenim. I, da, tu je i animirani jednorog koji preleti preko ekrana po završetku zadatka. Sitnice, ali vesele.
 • Pipedrive – CRM alat koji većinom koristi prodajni dio tima, ali integriran je s ostalim komunikacijskim kanalima, kao što su Slack ili kalendar, kako bi i ostali mogli lakše pratiti što se događa, čime se potreba za konstantnim komuniciranjem o tome smanjuje.
 • Teamwork – trenutno je u fazi testiranja za administrativno-računovodstvene potrebe, kao i za zadatake tima koji se bavi organizacijom događanja.
 • Telefon – ah, da. Pozivi i to. 🙂 Učinkoviti, kao što rekoh ranije, ali nekako ostaju među posljednjim opcijama pored svih ostalih.

Što smo pokušali, a nije upalilo:

Lista je, zapravo, mnogo dulja od ove jer određeni članovi tima imaju tendenciju “otkrivati” super nove alate. Neki brzo odu u zaborav, stoga ih nisam navodila, neke smo koristili dugo, pokušavajući ih uklopiti u naše potrebe, a neki su ostali zapamćeni kao nešto što nikad više nećemo isprobati. Ikad. Nikad. 🙂

 • Trello – iako je alat zanimljiv i koristan, grešku smo napravili što smo putem njega pokušali organizirati sve. I redakciju, u najsitnije tančine, i prodajne aktivnosti, u najsitnije tančine, i organizaciju događanja, opet u najsitnije tančine. Na kraju se previše vremena provodilo u samom alatu, nego u samom izvršavanju onoga što smo putem njega organizirali, stoga smo Trello zadržali samo za organizaciju dijelova projekata. S vremenom smo i od toga odustali i pustili da se na njemu skuplja prašina.
 • Hipchat – prije Slacka, Hipchat! Vrlo slični alati, s time da je Slack ipak za nijansu bolji po opcijama i integracijama s drugim sustavima. Ponekad smo nostalgični pa ga se sjetimo u Slacku (iako ovaj drugi to ne podnosi najbolje).

hipchat slack

 • Facebook grupe – svi smo ionako na Facebooku pa zašto ne bismo koristili njegovo tajno oružje za komunikaciju – tajne Facebook grupe? Iako je dobro funkcionirao, s vremenom, posebice nakon Slacka, postao je suvišan pa se i na njemu pomalo skuplja prašina.
 • WhatsApp, Facebook Messenger… – slične chat alate koristili smo najčešće za grupne razgovore na putovanjima, radi usklađivanja, te tijekom vlastitih događanja. I njih je vrlo uspješno zamijenio Slack svojim mobilnim, desktop i web aplikacijama.
 • Basecamp – prije Asane, dosta projekata organizirali smo preko ovog alata i komunicirali o njima tim putem. Nedostaje mi, priznajem, ali nekako preživljavam.
 • Perch – u vrijeme kad smo bili manji i mlađi te pokušavali “približiti” fizički udaljene timove, igrali smo se s idejama konstantnog video prijenosa, da se drugi ne bi osjećali usamljenima. Isprobali smo tu nekoliko alata, od kojih je Perch bio najperspektivniji.

Pokusni kunić bio je naš Marko, još dok je sam radio u Beogradu. Izdržali smo nekoliko dana, nakon čega je Markovo negodovanje postalo previše glasno (tada je još uvijek većinom radio u udobnosti vlastitog doma pa se vjerojatno više nije mogao osjećati toliko “komotno” kad je znao da je kamera uvijek tu negdje). Istina, ipak je s vremenom postalo pomalo bizarno gledati nekoga preko ekrana cijeli dan – ograničili smo to samo na unaprijed dogovorene videopozive.

Trebalo nam je nekoliko godina da pronađemo najbolje alate i metode za naš tim sa specifičnim potrebama, a vjerujem da se sa sličnim izazovima susreću i razne druge tvrtke.

Imate neki prijedlog, savjet, komentar? Jedva čekam da ih čujem. Ali ne putem telefona! 😉

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   31. 01. 2017. u 11:59 am Odgovori

   Iako smo dosta tragali za nekim takvim alatom, koji bi nam pomogao objediniti sve na jednom mjestu, shvatili smo da to nema smisla jer se neki projekti i njihovi jednostavno previše razlikuju – tako se organizacija događanja, poput konferencija, i organizacija redakcije, odnosno sadržajni dio na Netokraciji, teško mogu “strpati” u jedan softver zbog svojih specifičnosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Imaš li svoje vrijeme za stvaranje? Jer jedan sastanak je dovoljan da ti uništi koncentraciju za cijeli dan!

Maker time. Deep work. Vrijeme za produktivnost i ideje. Zvuči kao ideal za mnoge hrvatske tvrtke, ali želimo li biti učinkoviti i kreativni, moramo si odrediti raspored za stvaranje - bili programer, pisac ili dizajner, radili na daljinu ili u uredu!

Tehnologija

Koliko su novi e-Građani – bolji? Evo što kažu hrvatski dizajneri i UX stručnjaci

e-Građani su napokon doživjeli dugo očekivani redizajn pod palicom vladinog vlastitog "startup" tima. Redizajn je kruna dvogodišnjeg rada, kažu. I treba biti s obzirom da je riječ o platformi na kojoj će biti dostupno 87 usluga za građane, a koje bi trebale biti okosnica digitalnog društva. Što su uspjeli poboljšati, na čemu još trebaju raditi - otkrivamo.

Startupi i poslovanje

“Vrijeme je da prestanemo veličati ‘ludnicu na poslu’. Haj’mo samo razvijati jako kvalitetan proizvod ili uslugu!”

Ljudi više ne mogu odraditi posao - na poslu… Jeste sami bili u toj situaciji ove godine, ovaj mjesec? Ako čitate ovo, vjerojatno ste dio digitalne zajednice, visoko-kompetitivnog IT sektora i možda vam se takve okolnosti događaju i na dnevnoj bazi. Tako ne bi trebalo biti.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako tehnologijom rasteretiti korisničku podršku? Evo studije slučaja

Chatbot rješenja na popularnim aplikacijama i društvenim mrežama mogu preuzeti do 80 posto rutinskih upita koji pristižu korisničkoj podršci, kako je domaća marketinška agencija ClickAttack u tome pomogla UNIQA osiguranju?

Startupi i poslovanje

Infobip u 2021. planira osigurati još 500 milijuna dolara investicije

Hrvatski jednorog Infobip u 2021. planira nastaviti s akvizicijama i brzim rastom, a za to planiraju prikupiti još oko 500 milijuna dolara investicija.

Tehnologija

Voditeljica Vladinog tima otkriva kako je izgledao redizajn e-Građana na koji se čeka od 2014.

Redizajn e-Građana dogodio se zapravo posve slučajno, a isprva ga nisu htjeli koristiti ni sami Vladini službenici, ispričala nam je voditeljica projekta Ivana Vukov.

Intervju

Kad ulažete u vještine zaposlenika dobit se “prelijeva” i na ostatak tvrtke

Pandemijska 2020. nas je prisilila na velike promjene, ali kako se na njih pripremaju velike tvrtke i sustavi koji istovremeno moraju brinuti o mnogo više stvari nego jedan startup?

Startupi i poslovanje

Hrvatski Robotiq.ai potvrdio 900 tisuća eura vrijednu investiciju za svoje “softverske robote”

U zadnje vrijeme slušamo sve više uspješnih priča o RPA tvrtkama iliti tvrtkama koje se bave automatizacijom procesa, a jedna od najnovijih stiže od domaćeg startupa Robotiq.ai koji je privukao nedavno nemalu inozemnu investiciju.

Intervju

HAVC i Neuralab redizajnirali Filming in Croatia – portal za promoviranje Hrvatske kao “film friendly” destinacije

Nakon što su vidjeli scene Game of Thronesa i Mamma Mije, filmaši koji žele snimati u Hrvatskoj sada sve informacije mogu naći na modernoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra - Filming in Croatia.