Izložba Napokon se isplatilo!: Kakve veze imaju internetska ekonomija i umjetnost?

Izložba Napokon se isplatilo! otvara se 15. rujna 2016. u 20 sati u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Kroz radove Željka Badurine, Maje Čule, Hrvoja Hiršla, Dine Karadžić, Tee Stražičić i Igora Štromajera dotaknut će se različiti aspekti ekonomija uvjetovanih novim odnosima na mreži. 

napokon se isplatilo
Kliknite za masažu! Nemojte se iznenaditi ako dio izložbe idućih dana ugledate i na Netokraciji.

Predstavljeni radovi inspirirani su fenomenima mreže koji se odražavaju na njihovu koncepciju, produkciju, razumijevanje i recepciju. Oni su simptom, ali i posljedica internetske stvarnosti, a pojedini su bili dostupni isključivo online. Njihovim prevođenjem u galerijski prostor dodatno se zamagljuju granice između materijalnog i virtualnog svijeta.

Umjetnici 2.0

Otvoreni tabovi, prokrastinacija, samopromocija, kolaboracija, spamovi, komentari, shareovi, likeovi čine fragmente, materijalne i digitalne, cirkulacije podataka. Na mreži, proces kruženja kojeg izvode mnogobrojni korisnici daje vrijednost i moć putujućoj informaciji. Internetske ekonomije stoga ne podrazumijevaju samo uobičajene protokole digitalnih financijskih transfera, već se velik dio temelji na generiranju simboličnog kapitala, odnosno vrijednosti. Imajući u vidu kontekst mreže kao korporativan i nadziran prostor, izložba u prvi plan postavlja ulogu umjetnika ili umjetnice čije je djelovanje reakcija na ekonomske modele razvijene unutar weba 2.0.

Polazeći od pretpostavke da internetska stvarnost utječe na suvremeni način djelovanja, druženja i mišljenja, izložba preispituje načine na koji internet i digitalne ekonomije utječu na položaj i živote ljudi koji ga koriste. Naime, korisnici su ti koji u zamjenu za slobodu na mreži daju informaciju, a time pristaju da postanu resurs pojedinih korporacija, u skladu s izrekom “Ako ne plaćaš proizvod, ti si proizvod” (“If you’re not paying for the product, you are the product.”, Andrew Lewis, 2010.). Stoga se izložba fokusira na ispreplitanja tih naoko podijeljenih svjetova unutar postojećih ekonomskih odnosa; s jedne strane, sama produkcija obilježena je aktualnim ekonomskim stanjem, a s druge strane, online prostor izvanredno je mjesto eksploatacije i eksperimenta.

Tko izlaže?

Dio rada Dine Karadžić, "COMCOM"
Dio rada Dine Karadžić, “COMCOM”

Umjetnici će na izložbi Napokon se isplatilo! predstaviti sljedeće radove:

  • Željko Badurina, “MICMIC”, 2016.
  • Maja Čule, “BIC, za nju”, 2014.
  • Hrvoje Hiršl, “Click Massage”, 2016. (suradnici: Luis Rodil-Fernández i Vedran Kolac)
  • Dina Karadžić, “COMCOM”, 2016. (savjetnik: Vedran Gligo)
  • Tea Stražičić,”Vatra”, 2016.// “Močvara”, 2016. (suradnici: Filip Ščekić, glazba; Marta Stražičići Filip Ugrin, animacija)
  • Igor Štromajer, “intima.org/intimadotorgslashfuture“, 2016.
Izložba je organizirana u sklopu projekta “net.cube”, pokrenutog 2015. unutar programa Centra za dramsku umjetnost, kojim se žele osigurati kontinuirani uvjeti za umjetničke internetske projekte i poticanje internetskog umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj. U 2016. projekt koji čine virtualni netdotcube.org prostor i diskurzivna događanja kao temu je izdvojio ekonomije virtualnog svijeta i unutar toga online radove koji bilježe, komentiraju, nude alternativu ili promišljaju ekonomske odnose. Kustoski koncept potpisuju Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Svoj novčanik od sada i u Hrvatskoj možete zamijeniti – aplikacijom!

Za Google Pay ste vjerojatno već čuli, ali ako nemate račun u nekoj stranoj banci, niste ga mogli niti koristiti u Hrvatskoj. To se sada mijenja - ali samo za neke.

Kultura 2.0

Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app?!)

Nova HRTi aplikacija stigla je tek nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu, a nakon prvenstva se čini kako trebamo i zaboraviti da ćemo zemaljskim signalom dobiti HD programe u skorije vrijeme. Zašto?

Startupi i poslovanje

Good Gameov žiri odlučit će kojem hrvatskom startupu ide 100 tisuća kuna!

Nakon uspješnog trećeg izdanja Good Gamea ove godine, od kotizacija timova prikupljeno je 100 tisuća kuna, a taj novac će se investirati u jednu poslovnu ideju. Koja će to biti saznat ćemo na Good Game Liftoffu u rujnu ove godine, ali za sada znamo imena članova žirija koji će tu odluku i donijeti.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Zakon o doprinosima: Uključite se u javnu raspravu za spas malih tvrtki!

Jedno od rijetkih povećanja plaća kojima se mnogi neće veseliti. Tisuće malih i mikro poduzeća, a među njima brojna iz IT industrije, mogli bi se naći na rubu propasti ako prođe nova Vladina izmjena i dopuna Zakona o doprinosima.

Kultura 2.0

Živjeti od glazbe u Hrvatskoj: Svirali su u garažama, a sada produciraju za video igre

Donosimo priču četiri glazbenika, producenta i kompozitora kroz put nekonvencionalne glazbene karijere: kako se sklada za gaming blockbustere?

Digitalni mediji

Infowars dokazuje da su društveni mediji – mediji bez odgovornosti (čak i kod nas)

Društveni mediji ne žele imati odgovornost kakvu imaju mediji, njihovi novinari, urednici. A opet, imaju je.

Društvene mreže

Trebamo li ‘out of office’ za Facebook, LinkedIn i Instagram (i kako ga postaviti)

Je li vrijeme da postavimo 'out of office' i na društvene mreže, ne samo službeni email?

Internet marketing

Kako Poreznoj upravi dokazati da doista obavljate digitalne, a ne fiktivne usluge?

Kako dokazati da je digitalna usluga koju ste prodali klijentu zapravo digitalna usluga, a ne samo nešto fiktivno osmišljeno samo kako biste zgrabili te pare, pitanje je koje postaje sve aktualnije u vremenu kada sve više tvrtki posluje isključivo ovim putem, a posebice kad ovakvi slučajevi postaju predmet istrage USKOK-a.

Društvene mreže

Sad kad znate koliko trošite Facebook i Instagram, blokirajte ih (znamo da ne-će-te)

Godinama nakon što smo se počeli time opterećivati, Facebook nam je predstavio (pre)jednostavan alat koji nam otkriva koliko točno godi… minuta trošimo, ne samo na njemu, nego i Instagramu. Je li ovo znak da konačno blokiramo društvene mreže - ili možemo biti iskreni sami sa sobom kako ih koristimo?