Izložba Napokon se isplatilo!: Kakve veze imaju internetska ekonomija i umjetnost?

Izložba Napokon se isplatilo! otvara se 15. rujna 2016. u 20 sati u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Kroz radove Željka Badurine, Maje Čule, Hrvoja Hiršla, Dine Karadžić, Tee Stražičić i Igora Štromajera dotaknut će se različiti aspekti ekonomija uvjetovanih novim odnosima na mreži. 

napokon se isplatilo
Kliknite za masažu! Nemojte se iznenaditi ako dio izložbe idućih dana ugledate i na Netokraciji.

Predstavljeni radovi inspirirani su fenomenima mreže koji se odražavaju na njihovu koncepciju, produkciju, razumijevanje i recepciju. Oni su simptom, ali i posljedica internetske stvarnosti, a pojedini su bili dostupni isključivo online. Njihovim prevođenjem u galerijski prostor dodatno se zamagljuju granice između materijalnog i virtualnog svijeta.

Umjetnici 2.0

Otvoreni tabovi, prokrastinacija, samopromocija, kolaboracija, spamovi, komentari, shareovi, likeovi čine fragmente, materijalne i digitalne, cirkulacije podataka. Na mreži, proces kruženja kojeg izvode mnogobrojni korisnici daje vrijednost i moć putujućoj informaciji. Internetske ekonomije stoga ne podrazumijevaju samo uobičajene protokole digitalnih financijskih transfera, već se velik dio temelji na generiranju simboličnog kapitala, odnosno vrijednosti. Imajući u vidu kontekst mreže kao korporativan i nadziran prostor, izložba u prvi plan postavlja ulogu umjetnika ili umjetnice čije je djelovanje reakcija na ekonomske modele razvijene unutar weba 2.0.

Polazeći od pretpostavke da internetska stvarnost utječe na suvremeni način djelovanja, druženja i mišljenja, izložba preispituje načine na koji internet i digitalne ekonomije utječu na položaj i živote ljudi koji ga koriste. Naime, korisnici su ti koji u zamjenu za slobodu na mreži daju informaciju, a time pristaju da postanu resurs pojedinih korporacija, u skladu s izrekom “Ako ne plaćaš proizvod, ti si proizvod” (“If you’re not paying for the product, you are the product.”, Andrew Lewis, 2010.). Stoga se izložba fokusira na ispreplitanja tih naoko podijeljenih svjetova unutar postojećih ekonomskih odnosa; s jedne strane, sama produkcija obilježena je aktualnim ekonomskim stanjem, a s druge strane, online prostor izvanredno je mjesto eksploatacije i eksperimenta.

Tko izlaže?

Dio rada Dine Karadžić, "COMCOM"
Dio rada Dine Karadžić, “COMCOM”

Umjetnici će na izložbi Napokon se isplatilo! predstaviti sljedeće radove:

  • Željko Badurina, “MICMIC”, 2016.
  • Maja Čule, “BIC, za nju”, 2014.
  • Hrvoje Hiršl, “Click Massage”, 2016. (suradnici: Luis Rodil-Fernández i Vedran Kolac)
  • Dina Karadžić, “COMCOM”, 2016. (savjetnik: Vedran Gligo)
  • Tea Stražičić,”Vatra”, 2016.// “Močvara”, 2016. (suradnici: Filip Ščekić, glazba; Marta Stražičići Filip Ugrin, animacija)
  • Igor Štromajer, “intima.org/intimadotorgslashfuture“, 2016.
Izložba je organizirana u sklopu projekta “net.cube”, pokrenutog 2015. unutar programa Centra za dramsku umjetnost, kojim se žele osigurati kontinuirani uvjeti za umjetničke internetske projekte i poticanje internetskog umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj. U 2016. projekt koji čine virtualni netdotcube.org prostor i diskurzivna događanja kao temu je izdvojio ekonomije virtualnog svijeta i unutar toga online radove koji bilježe, komentiraju, nude alternativu ili promišljaju ekonomske odnose. Kustoski koncept potpisuju Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Afera Orašar: Samo hrvatski mediji od baleta mogu napraviti dramu

Cijeli cirkus koji se digao oko kupovine ulaznica za Orašara najmanje govori o Hrvatskom narodnom kazalištu i njegovom sustavu za kupovinu ulaznica, a najviše o domaćim medijima.

Digitalni mediji

RedViewMedia postao većinski vlasnik oglašivačke platforme Linker (Media)

Platforma za otkrivanje sadržaja, Linker.hr, postaje Linker Media, nakon investicije oglašivačke agencije RedViewMedia. Agencija je preuzela 51% vlasništva platforme, a Diana Dumanić, direktorica RV-a, pridružila se u upravu Linker Medije uz dosadašnjeg partnera/suosnivača Branimira Prskala.

Intervju

Di si bio ’97.? Ekipa iz HINLA-e organizirala je prva hrvatska esport natjecanja

Možda niste nikada čuli za HINLA-u, ali ovo natjecanje iz Hrvatske jedno je od prvih punopravnih esport natjecanja u čitavoj Europi.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Startup vs. startup: OmoLab i Silver Monitor dokazuju da je najbolje rješavati probleme iz okoline

OmoLab razvija alate koji olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje osoba s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Silver Monitor pametna je narukvica i softverska platforma za praćenje zdravlja starijih pacijenata. A njihovi osnivači, Petar Reić i Tihana Petričević, nakratko su napustili uloge startupera i našli se u ulozi novinara.

Novost

Vojska SAD-a imat će svoj esport tim.

Jeste li kad igrali Call of Duty ili Counter Strike i razmišljali kako bi bilo super da to radite zapravo, a ne samo u igri? E, pa sad možete. Super?

Startupi i poslovanje

3D printana golferica Prudence visoka je 1.90m i dolazi iz Zagreba

Koliko sati treba da biste napravili 3D printanu osobu od dva metra? Znaju iz Mikrotvornice gdje su stvorili Prudence, golfericu koja je jedna od najvećih 3D printanih skulptura na ovim prostorima.

Kolumna

Cijelu svoju digitalnu karijeru dugujem(o) igrama poput Warcrafta 3

Otac mi je jednom dobroćudno predvidio da neću zauvijek igrati “igrice”. Nisam tada kao tvrdoglav klinac mogao pretpostaviti koliko će biti u pravu - i koliko će upravo te igre usmjeriti moj život i karijeru.

Intervju

Heureka! Jeftinije.hr postao dio najveće CEE grupe ecommerce platformi za usporednu kupovinu

Platforme poput jeftinije.hr omogućuju pronalazak Best Buy proizvoda za svakoga, ali i veću transparentnost cijena na tržištu. Otkrivamo znači li ulazak u grupaciju Heureka nužno i poboljšanje takvog iskustva.

Startupi i poslovanje

Productive: Kako Infinumov softver za vođenje agencije, uz silnu konkurenciju, uspijeva rasti

Kako izgleda stvarati SaaS proizvod i kako to uspijeva timu koji razvija Productive, Infinumov spinoff?