IT Showoff tehnološka predavanja uz novu stvarnost i šoping

IT Showoff tehnološka predavanja uz novu stvarnost i šoping

Kao što ste već primijetili na Netokraciji, 12. veljače održana je ITshowoff konferencija, zamišljena kao mjesto za predstavljanje svojih IT projekata, na jedan drugačiji, prilično opušten način. Majice se nisu dijelile, već su se bacale onima koji su postavljali pitanja. Slijedi pregled tehnoloških predavanja.

Kao što ste već primijetili na Netokraciji, 12. veljače održana je IT Showoff konferencija, zamišljena kao mjesto za predstavljanje svojih IT projekata, na jedan drugačiji, prilično opušten način. Majice se nisu dijelile, već su se bacale onima koji su postavljali pitanja. Slijedi pregled tehnoloških predavanja, dok se za ona o razvoju softvera obratite Nikoli u ranijem članku.

Jedna nova stvarnost uz augmented reality

Augmented reality, iliti nadopunjena stvarnost, nije tolika novost  koliko se čini čini. Ukratko, vaš gadget analizira okolinu oko vas te uz pomoć raznih senzora i mjernih instrumenata prikazuje vama bitne informacije. Jedan od najpoznatijih primjera jest tzv. HUD (eng. heads up display) u vojnim avionima, gdje se pilotu na malom ekranu prikazuju nišani i ostale bitne informacije.

Spomenuti koncept se laganim korakom seli na mobilne uređaje. Danas već koristimo svoje iPhone i Android uređaje za navigaciju gradom kroz Google Maps, prijavljujemo se kroz Gowalla aplikaciju, a odnedavno možemo lako saznati koji tramvaj trebamo kroz posebnu aplikaciju. Što kada bi imali mogućnost usmjeriti iPhone prema dolazećem tramvaju, a on bi nam javio o kojem se tramvaju radi? Možda biste u potrazi za knjižarom izvadili iPhone, a uređaj bi vam prikazao gdjese nalazi najbliža knjižara i koliko je udaljena… Ne govorimo o aplikaciji koja će samo izlistati sve knjižare u gradu, već o tome da nadopuni vaša stvarnost tako da na ekranu vidite isto ono što biste gledali kroz kameru na mobitelu – uz dodatne informacije!

Primjera korištenja je stvarno mnogo i većine sigurno nismo još ni svjesni. Ova tehnologija tek je sada dostupna krajnjim korisnicima.

Organizator Tomislav Car i predavač Krešimir Prcela (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Krešimir Prcela iz tvrtke Pet minuta pokazao je na primjeru mobilne aplikacije Shout’Ema kako oni koriste i kako su izveli nadopunjavanje stvarnosti. Od najbitnijih stvari potrebnih za takvo što, uređaj mora posjedovati GPS (kako bi se u svakom trenutku aplikacija znal alokaciju uređaja), akcelerometar (radi orijentacije uređaja i dobivanja informacije kako korisnik gleda u uređaj: horizontalno, vertikalno, polegnuto) te magnetometar (kompas).

Mogućnosti ovakvih aplikacija su definitivno velike, a ideje za korištenje tek treba smisliti. Ne znate gdje treba okrenuti satelitsku antenu? Koje zviježđe gledate na nebu? Gdje je najbliži javni WC? Jedva čekamo da se developeri prime posla i uz mnoge ideje donesu nam pregršt aplikacija koje će nam nadopuniti našu, već ionako dovoljno geeky, stvarnost.

Trillenium 3D shopping centar

Tomica Radošević objasnio je koncept Trillenium 3D šoping centra. Radi se o ideji koju je možda najbolje usporediti sa Second Lifeom ili popularnim Simsima. Vaš avatar se šeće kroz virtualni šoping centar i kupuje proizvode koji vam se kasnije dostavljaju… u stvarnosti.

Zgodna ideja, no izvedba šteka.

Tomica Radošević od 3D šopingu uz Trillenium (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Čini se da su ipak zagrizli preveliki zalogaj. Sam trgovački dio nije ni blizu završetku, a već se priča o virtualnim konferencijskim sobama, virtualnim sportskim natjecanjima (!) i slično. Da bi korisnik stvarno odlučio koristiti Trillenium 3D, on mora biti dobro izveden i ispunjavati većinu korisničkih zahtjeva. Sudeći po onome što smo vidjeli na konferenciji – sumnjam da će se to dogoditi brzo, a još manje da će se primiti – pogotovo u Hrvatskoj, gdje je kupnja na Internetu još uvijek kod velikog broja stanovnika bauk.

Drugi izazov uspjehu Trilleniuma jest „previrtualizacija“. Nalik situacijama viđenim u crtićima tipa Jetsons, želite li imati svog avatara kojeg ćete šetati po virtualnom shopping centru i kupovati stvari za dom? Web shop je po meni praktična stvar i koristim ga za neke proizvode, no svakodnevne namirnice bih ipak volio kupovati izravno s polica, a ne iz fotelje. S druge strane, Konzumov internetski web shop sve je popularniji.

Zanimljivo detalj bio je prikaz načina kako se vrši skeniranje artikala za prodaju. Odbačena je ideja da se za svaki proizvod umetne 3D model. Proizvod se postavlja na rotirajuću platformu ispred kamere koja zatim snimi proizvod i u sustav unese sve informacije. Na taj način unos jednog proizvoda traje maksimalno 20 do 30 sekundi.

Iako je u ranom razvoju, ostaje vidjeti kako će se ova ideja razvijati i hoće li ikada zaživjeti. Sudeći po viđenom, zadržavamo dozu skepticizma.

Misleći uređivač teksta

Stjepan Zlodi iz 24 sata pokazao nam je kako raditi s novinarima koji nisu upoznati s web stranicama i semantikom koda (niti bi trebali biti upoznati, to nije njihov posao). Naime, danas svaki popularni sustav za upravljanje web stranicama ima bogate mogućnosti za uređivanje teksta. Prva zapreka kod novinara može biti neshvaćanje razlike između unosa teksta u web uređivač i prikaza rezultata na samoj web stranici. Već nam poznati CMS-ovi obično samo podebljaju tekst i povećaju veličinu kada se umotaju u neki tag (primjerice h3) dok je prikaz na stranici daleko drugačiji. Vama i nama možda trivijalno, no nekima neshvatljivo.

Druga prepreka jest sam unos teksta. Većina novinara natipka tekst u Wordu ili sličnom programu pa kad je gotov ga kopira u sustav. Ono što se ne vidi, a čini najviše štete jest kopiranje raznih nepotrebnih informacija koje takvi alati ubace. Od dodatnih HTML elemenata, do CSS stilova. Tada se tekst prikazuje krivo, drugačije su boje itd.

Zlodi je prikazao alat WYMeditor, koji počiva na principu WYSIWYM (What You See Is What You Mean). U alatu se definiraju semantička polja (naslov, paragraf…) i novinar u njih izravnim upisivanjem ili kopiranjem unosi samo i jedino tekst, bez ikakvih pozadinskih dodataka i nečistoća. Problem je jedino što je WYMeditor stao u razvoju.

IT Showoff – as soon as possible ponovno!

Uz pregršt odličnih predavanja, izuzetno opuštenu atmosferu i velik odaziv publike, ne sumnjamo da će IT Showoff biti uspješan i idući puta kada će biti organizirana. Dvije su zamjerke: nedostatak garderobe (hvala hostesama koje su mi pričuvale jaknu, ljubim vas) te nedostatak klope. Čipsevi i grickalice nisu ni do koljena nekoj sendvičini, bez obzira što je FERova menza odmah pokraj!

Svaka čast organizatorima na odličnim sadržajima. Vidimo se na idućem IT Showoffu!

ponuda

Komentari

 1. Viktor Brešan

  Viktor Brešan

  15. 02. 2010. u 10:22 pm Odgovori

  Lokacijska tražilica Lociraj.net u suradnji sa nizozemskom firmom Layar je još u rujnu prošle godine ‘dovela’ augmented reality u Hrvatsku. Dakle, aplikacija proširene stvarnosti koja prikazuje najbliže bankomate, banke, ljekarne, benzinske stanice, poštanske urede itd. postoji već nekoliko mjeseci.

  Više o tome piše u blogu ovdje:
  http://lociraj.net/blog/hr/2009/09/30/augmented-reality-u-hrvatskoj/

  a i ekipa iz e-Hrvatske je snimila prilog koji je dostupan ovdje:
  http://www.youtube.com/watch?v=MXT9J2N6dcE

 2. Mirjana Joksovic

  Mirjana Joksovic

  16. 02. 2010. u 1:21 pm Odgovori

  Drago mi je da počinje prevladavati opuštenija atmosfera. Samo tako naprijed. IT-evci bi trebali biti primjer drugim branšama u Hrvatskoj 🙂

  Slažem se s Nikolom svezi Trillenium-a: zgodna ideja i na tome će i ostati. Previše prepreka ‘to effectively scale’. Second Life se grčevito bori, no kako većina sadi u Farmvillu ili se igra Mafijaša na FB, po Valley se šuška da je to OUT. Tu treba uzeti u obzir navike nacije, a velikoj većini se sve vise sviđa augmented reality na dlanu – efikasno i jednostavno, kroz mobilne aplikacije.

 3. Viktor Brešan

  Viktor Brešan

  16. 02. 2010. u 6:12 pm Odgovori

  @Nikola

  Ako misliš na cijene prijenosa podataka kod nas kao nekakvu prepreku za korištenje augmented reality-ja, bitno je napomenuti da takve aplikacije imaju znatno manji promet od ‘običnog’ surfanja. Uglavnom je riječ o razmjeni kratkih poruka i ikona koje se ionako cachiraju na mobitelu.

  Jednako tako, aplikacijama je svejedno da li su on-line preko 3G mreže ili javnog wifi-ja.

 4. Nikola Krajačić

  Nikola Krajačić

  16. 02. 2010. u 9:38 pm Odgovori

  ne, nisam mislio na to, nego pod “uhvatiti kod nas” sam više ciljao na činjenicu da je recimo Zagreb u daleko većoj prednosti od ostalih mjesta, gdje onda takva aplikacija meni više-manje postaje beskorisna :/

  Volio bih takve aplikacije vidjeti na svakom iphoneu i da se redovito koriste, ne samo turistički 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.