IT Showoff tehnološka predavanja uz novu stvarnost i šoping

IT Showoff tehnološka predavanja uz novu stvarnost i šoping

Kao što ste već primijetili na Netokraciji, 12. veljače održana je ITshowoff konferencija, zamišljena kao mjesto za predstavljanje svojih IT projekata, na jedan drugačiji, prilično opušten način. Majice se nisu dijelile, već su se bacale onima koji su postavljali pitanja. Slijedi pregled tehnoloških predavanja.

Kao što ste već primijetili na Netokraciji, 12. veljače održana je IT Showoff konferencija, zamišljena kao mjesto za predstavljanje svojih IT projekata, na jedan drugačiji, prilično opušten način. Majice se nisu dijelile, već su se bacale onima koji su postavljali pitanja. Slijedi pregled tehnoloških predavanja, dok se za ona o razvoju softvera obratite Nikoli u ranijem članku.

Jedna nova stvarnost uz augmented reality

Augmented reality, iliti nadopunjena stvarnost, nije tolika novost  koliko se čini čini. Ukratko, vaš gadget analizira okolinu oko vas te uz pomoć raznih senzora i mjernih instrumenata prikazuje vama bitne informacije. Jedan od najpoznatijih primjera jest tzv. HUD (eng. heads up display) u vojnim avionima, gdje se pilotu na malom ekranu prikazuju nišani i ostale bitne informacije.

Spomenuti koncept se laganim korakom seli na mobilne uređaje. Danas već koristimo svoje iPhone i Android uređaje za navigaciju gradom kroz Google Maps, prijavljujemo se kroz Gowalla aplikaciju, a odnedavno možemo lako saznati koji tramvaj trebamo kroz posebnu aplikaciju. Što kada bi imali mogućnost usmjeriti iPhone prema dolazećem tramvaju, a on bi nam javio o kojem se tramvaju radi? Možda biste u potrazi za knjižarom izvadili iPhone, a uređaj bi vam prikazao gdjese nalazi najbliža knjižara i koliko je udaljena… Ne govorimo o aplikaciji koja će samo izlistati sve knjižare u gradu, već o tome da nadopuni vaša stvarnost tako da na ekranu vidite isto ono što biste gledali kroz kameru na mobitelu – uz dodatne informacije!

Primjera korištenja je stvarno mnogo i većine sigurno nismo još ni svjesni. Ova tehnologija tek je sada dostupna krajnjim korisnicima.

Organizator Tomislav Car i predavač Krešimir Prcela (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Krešimir Prcela iz tvrtke Pet minuta pokazao je na primjeru mobilne aplikacije Shout’Ema kako oni koriste i kako su izveli nadopunjavanje stvarnosti. Od najbitnijih stvari potrebnih za takvo što, uređaj mora posjedovati GPS (kako bi se u svakom trenutku aplikacija znal alokaciju uređaja), akcelerometar (radi orijentacije uređaja i dobivanja informacije kako korisnik gleda u uređaj: horizontalno, vertikalno, polegnuto) te magnetometar (kompas).

Mogućnosti ovakvih aplikacija su definitivno velike, a ideje za korištenje tek treba smisliti. Ne znate gdje treba okrenuti satelitsku antenu? Koje zviježđe gledate na nebu? Gdje je najbliži javni WC? Jedva čekamo da se developeri prime posla i uz mnoge ideje donesu nam pregršt aplikacija koje će nam nadopuniti našu, već ionako dovoljno geeky, stvarnost.

Trillenium 3D shopping centar

Tomica Radošević objasnio je koncept Trillenium 3D šoping centra. Radi se o ideji koju je možda najbolje usporediti sa Second Lifeom ili popularnim Simsima. Vaš avatar se šeće kroz virtualni šoping centar i kupuje proizvode koji vam se kasnije dostavljaju… u stvarnosti.

Zgodna ideja, no izvedba šteka.

Tomica Radošević od 3D šopingu uz Trillenium (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Čini se da su ipak zagrizli preveliki zalogaj. Sam trgovački dio nije ni blizu završetku, a već se priča o virtualnim konferencijskim sobama, virtualnim sportskim natjecanjima (!) i slično. Da bi korisnik stvarno odlučio koristiti Trillenium 3D, on mora biti dobro izveden i ispunjavati većinu korisničkih zahtjeva. Sudeći po onome što smo vidjeli na konferenciji – sumnjam da će se to dogoditi brzo, a još manje da će se primiti – pogotovo u Hrvatskoj, gdje je kupnja na Internetu još uvijek kod velikog broja stanovnika bauk.

Drugi izazov uspjehu Trilleniuma jest „previrtualizacija“. Nalik situacijama viđenim u crtićima tipa Jetsons, želite li imati svog avatara kojeg ćete šetati po virtualnom shopping centru i kupovati stvari za dom? Web shop je po meni praktična stvar i koristim ga za neke proizvode, no svakodnevne namirnice bih ipak volio kupovati izravno s polica, a ne iz fotelje. S druge strane, Konzumov internetski web shop sve je popularniji.

Zanimljivo detalj bio je prikaz načina kako se vrši skeniranje artikala za prodaju. Odbačena je ideja da se za svaki proizvod umetne 3D model. Proizvod se postavlja na rotirajuću platformu ispred kamere koja zatim snimi proizvod i u sustav unese sve informacije. Na taj način unos jednog proizvoda traje maksimalno 20 do 30 sekundi.

Iako je u ranom razvoju, ostaje vidjeti kako će se ova ideja razvijati i hoće li ikada zaživjeti. Sudeći po viđenom, zadržavamo dozu skepticizma.

Misleći uređivač teksta

Stjepan Zlodi iz 24 sata pokazao nam je kako raditi s novinarima koji nisu upoznati s web stranicama i semantikom koda (niti bi trebali biti upoznati, to nije njihov posao). Naime, danas svaki popularni sustav za upravljanje web stranicama ima bogate mogućnosti za uređivanje teksta. Prva zapreka kod novinara može biti neshvaćanje razlike između unosa teksta u web uređivač i prikaza rezultata na samoj web stranici. Već nam poznati CMS-ovi obično samo podebljaju tekst i povećaju veličinu kada se umotaju u neki tag (primjerice h3) dok je prikaz na stranici daleko drugačiji. Vama i nama možda trivijalno, no nekima neshvatljivo.

Druga prepreka jest sam unos teksta. Većina novinara natipka tekst u Wordu ili sličnom programu pa kad je gotov ga kopira u sustav. Ono što se ne vidi, a čini najviše štete jest kopiranje raznih nepotrebnih informacija koje takvi alati ubace. Od dodatnih HTML elemenata, do CSS stilova. Tada se tekst prikazuje krivo, drugačije su boje itd.

Zlodi je prikazao alat WYMeditor, koji počiva na principu WYSIWYM (What You See Is What You Mean). U alatu se definiraju semantička polja (naslov, paragraf…) i novinar u njih izravnim upisivanjem ili kopiranjem unosi samo i jedino tekst, bez ikakvih pozadinskih dodataka i nečistoća. Problem je jedino što je WYMeditor stao u razvoju.

IT Showoff – as soon as possible ponovno!

Uz pregršt odličnih predavanja, izuzetno opuštenu atmosferu i velik odaziv publike, ne sumnjamo da će IT Showoff biti uspješan i idući puta kada će biti organizirana. Dvije su zamjerke: nedostatak garderobe (hvala hostesama koje su mi pričuvale jaknu, ljubim vas) te nedostatak klope. Čipsevi i grickalice nisu ni do koljena nekoj sendvičini, bez obzira što je FERova menza odmah pokraj!

Svaka čast organizatorima na odličnim sadržajima. Vidimo se na idućem IT Showoffu!

Komentari

 1. Viktor Brešan

  Viktor Brešan

  15. 02. 2010. u 10:22 pm Odgovori

  Lokacijska tražilica Lociraj.net u suradnji sa nizozemskom firmom Layar je još u rujnu prošle godine ‘dovela’ augmented reality u Hrvatsku. Dakle, aplikacija proširene stvarnosti koja prikazuje najbliže bankomate, banke, ljekarne, benzinske stanice, poštanske urede itd. postoji već nekoliko mjeseci.

  Više o tome piše u blogu ovdje:
  http://lociraj.net/blog/hr/2009/09/30/augmented-reality-u-hrvatskoj/

  a i ekipa iz e-Hrvatske je snimila prilog koji je dostupan ovdje:
  http://www.youtube.com/watch?v=MXT9J2N6dcE

 2. Mirjana Joksovic

  Mirjana Joksovic

  16. 02. 2010. u 1:21 pm Odgovori

  Drago mi je da počinje prevladavati opuštenija atmosfera. Samo tako naprijed. IT-evci bi trebali biti primjer drugim branšama u Hrvatskoj 🙂

  Slažem se s Nikolom svezi Trillenium-a: zgodna ideja i na tome će i ostati. Previše prepreka ‘to effectively scale’. Second Life se grčevito bori, no kako većina sadi u Farmvillu ili se igra Mafijaša na FB, po Valley se šuška da je to OUT. Tu treba uzeti u obzir navike nacije, a velikoj većini se sve vise sviđa augmented reality na dlanu – efikasno i jednostavno, kroz mobilne aplikacije.

 3. Viktor Brešan

  Viktor Brešan

  16. 02. 2010. u 6:12 pm Odgovori

  @Nikola

  Ako misliš na cijene prijenosa podataka kod nas kao nekakvu prepreku za korištenje augmented reality-ja, bitno je napomenuti da takve aplikacije imaju znatno manji promet od ‘običnog’ surfanja. Uglavnom je riječ o razmjeni kratkih poruka i ikona koje se ionako cachiraju na mobitelu.

  Jednako tako, aplikacijama je svejedno da li su on-line preko 3G mreže ili javnog wifi-ja.

 4. Nikola Krajačić

  Nikola Krajačić

  16. 02. 2010. u 9:38 pm Odgovori

  ne, nisam mislio na to, nego pod “uhvatiti kod nas” sam više ciljao na činjenicu da je recimo Zagreb u daleko većoj prednosti od ostalih mjesta, gdje onda takva aplikacija meni više-manje postaje beskorisna :/

  Volio bih takve aplikacije vidjeti na svakom iphoneu i da se redovito koriste, ne samo turistički 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.