IT Serbia Podcast: Nova emisija namejnena programerima

IT Serbia Podcast: Nova edukativna emisija namenjena programerima i entuzijastima

Iako radio emisije danas nisu toliko popularne među mlađom publikom, veliki broj njih okrenuo se raznim podcastovima koji nikada nisu bili dostupniji zahvaljujući velikom broju pametnih uređaja. Sa idejom da edukuju te informišu domaću i regionalnu programersku zajednicu putem jednog ovakvog medija, dvojica programera iz Beograda i sami su pokrenuli podcast.

it_podcast_ftd

Po imenu IT Serbia Podcast, u pitanju je jednočasovna emisija koja izlazi dva puta mesečno, a koja za cilj ima da edukuje, savetuje, te skrene pažnju na bitne probleme domaće IT zajednice. Ovaj svojevrsni projekat pokrenuli su Tihomir Opačić i Miloš Đekić, dvojica dugogodišnjih programera koji su uvideli da ne postoji dovoljan broj medija koji pokrivaju opšte informacione tehnologije – na štetu domaće programerske zajednice koja je prosto “gladna” znanja.

Sredinom 2014. godine Tihomir i Miloš uvideli su da postoji ogroman problem protoka informacija koje jednostavno nisu stizale do zajednice. Rešeni da urade nešto po tom pitanju oni su kreirali prvi podcast ovakvog tipa u Srbiji, ali i regionu. Želja jeste da se edukuje domaća programerska zajednica u jednom novom i zanimljivom formatu, kao i da se skrene pažnja na neke od problema koji potresaju zajednicu.

Podcast sve popularniji

Iako u regionu mali broj ljudi kreira podcastove, solidan broj njih zapravo konzumira sadržaj putem jednog ovakvog medija. Podcast je svakako budućnost, a Tihomir i Miloš kažu da su se odlučili za emisiju ovakvog tipa zato što su i sami konzumenti podcastova različitih autora:

Podcast se pokazao kao izuzetno dobra forma za zauzete ljude koji ne mogu da priušte sebi da gledaju TV i slušaju radio emisije koje se uvek emituju u određeno (radno) vreme. Podcast je kao jedna emisija koju možeš da slušaš kad hoćeš, u prekidima, sa različitih uređaja i platformi, a možeš i da se uključiš u diskusiju putem društvenih mreža.

podcast_main
Tihomir Opačić i Miloš Đekić, autori emisije IT Podcast Serbia (Foto: promo)

Osnivači pomenute emisije ističu da je sadržaj u ovom trenutku moguće slušati direktno putem web stranice, Soundclouda, iTunes Podcasta i YouTube-a. Njihov plan jeste da snimaju minimum dve epizode mesečno, a nedavno su objavili i treću emisiju gde su kao goste imali Sebastiana Bergmanna i Michelangelo Van Dama – poznate ličnosti iz sveta programiranja koji su u Beogradu boravili kao predavači na PHP T-Day konferenciji.

Momci ističu da iako su fokusirani na IT, njihov sadržaj je namenjen i široj tehnološkoj zajednici među kojima su svakako i entuzijasti. Ipak, emisija nije zamišljena kao kanal koji će prenosti vesti i aktuelnosti sa domaće scene, već kao jedan od alata za edukaciju, savetovanje i glas koji skreće pažnju na bitne probleme domaće IT zajednice.

Za kraj, Tihomir i Miloš dodaju da već sada imaju preko deset interesantnih tema za naredne epizode, te da im je cilj da gosti IT Serbia Podcast emisije budu kako domaći, tako i inostrani IT stručnjaci koji će sa publikom podeliti svoja iskustva i znanja. Više informacija o emisiji dostupno je na zvaničnoj web stranici podcasta.

Komentari

  1. Goran

    Goran

    02. 12. 2014. u 12:00 pm Odgovori

    Poslušao sam intervju sa Sebastianom Bergmannom i Michelangelom Van Damaom, dobar je. Odličan podcast, zanimljive teme, svaka čast! Samo naprijed!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.