Vraća se IntelliMouse, najbolji FPS miš ikad napravljen

Vraća se IntelliMouse, najbolji FPS miš ikad napravljen

Ako niste uzbuđeni zbog novog IntelliMousea, vjerojatno nećete nikada biti uzbuđeni oko nijednog miša. Ipak, ovaj dio gaming povijesti ponovno dolazi u prodaju, a ja ga moram imati.

Novi model miša na tržištu teško da je vijest o kojoj treba previše govoriti. Istina, ima odličnih miševa koji u ruci leže savršeno i odlični su za svaki oblik držanja, ali nije da su miševi neka “seksi” tema o kojoj se mogu pisati tko zna kako kvalitetni tekstovi.

Ipak, ne događa se svaki dan da Microsoft najavi novu verziju IntelliMousea, jednog od univerzalno najviše voljenih miševa ikada, i još ga k tome prilagodi vremenu u kojem živimo i stavi na prodaju na Windows trgovinu, zar ne?

Jasno, originalni IntelliMouse nije baš bilo koji miš, već je jedan od komada hardvera koji zapravo sa sobom nosi jednu od najboljih priča industrije i na čijim se temeljima razvio čitav niz drugih miševa, a njegova optička verzija postala je jedan od najvećih heroja gaming industrije čija popularnost ne opada ni danas, godinama nakon prestanka proizvodnje.

Ravno iz 1999.

Originalni IntelliMouse je nastao krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je Microsoft odlučio da bi bila dosta dobra ideja masovno ugraditi kotačiće u miševe kako biste mogli kotrljati kroz programe kada vam je već ruka ionako stalno na mišu. Ovo je bilo prvi puta da je dio miša zapravo kontrolirao Windowse, a ne kursor. Ova ideja urodila je poznatim bijelim mišem s kuglicom kojeg ste vidjeli barem 800 puta, a koristili garant jednom.

Ipak, koliko god bio revolucionaran zbog spomenutog kotačića, originalni IntelliMouse nije baš bio pretjerano ergonomski oblikovan, a kuglica se pokazala kao adekvatna za urede, ali ne i za igranje. 1999. je na tržište stigao IntelliMouse Optical i postavio neke standarde koji se i dan danas nisu promijenili.

Ah, taj kotačić.

Ideje i dizajn ovog bijelog miša čine ga konkurentnim i najkvalitetnijim modernim gaming miševima koji su, pogađate, inspirirani upravo dizajnom originalnog optičkog IntelliMousea iz prošlog stoljeća. Ako pogledate IntelliMouse i stavite ga pored nekog od modela Zowie miševa bit će vam jasno o čemu pričam, a “inspiracija” ide do te mjere da je Zowie prodavao prebojane IntelliMouse 1.1 prije manje od deset godina.

Zanimljivo je da možete na eBayu pronaći i SteelSeries IntelliMouse, iako u trenu pisanja ovog teksta nisam pronašao podatke o tome je li to zapravo pravi miš ili samo dašak kreativnosti onih koji te miševe prodaju.

Još uvijek tu?

Klasični dizajn s padom tipki od dvadesetak stupnjeva, 5 tipki koje se mogu programirati i ergonomije za dešnjake ono je što je učinilo ovaj miš apsolutnim pobjednikom u igrama kao što su CS i Quake. Zanimljivo je to što Shara, profesionalni CS:GO igrač koji je igrao za Flipsid3 i dalje koristi IntelliMouse iz 1999. kao svoj primarni miš za natjecanja, dok velik broj drugih profesionalnih FPS igrača koristi Zowie EC i FK miševe koji su prilično slični IntelliMouseu.

Jedna od najboljih stvari je to što je ovaj miš uvijek bio “tu negdje” i, iako je bio izuzetno kvalitetan, nikada nije vrištao “JA SAM GAMING MIŠ” kao što to čini dosta velik broj novih miševa koje možete kupiti. Osobno sam apsolutno protiv tih stvari, a svaki dan koristim Logitech G403 sa malim DPI-jem i isključenim osvjetljenjem.

Iskreno, jedina loša strana klasičnog IntelliMousea prilično je nizak DPI i činjenica da ga je dosta teško nabaviti u dobrom stanju (na Njuškalu ima samo jedan). Ipak, Microsoft je kroz godine izbacio nekoliko verzija ovog miša, a jedna od posljednjih je IntelliMouse Explorer 3.0 koji se prestao proizvoditi prije pet godina i na kojem se temelji i ovaj nedavno najavljeni Classic Intellimouse.

Microsoft

Novi izgled starog favorita

Jedna od temeljnih razlika je bijelo svjetlo na dnu, za razliku od crvenog na koje smo naviknuli, novi Microsoft logo i 3200 DPI-ja. Ipak, nikad ne koristim više od 1500 pa mi ovaj broj nije ni malo važan, ali kvaliteta miša će se bez sumnje prelomiti kod senzora.

Suprotno od nekih “popularnih” gaming mišljenja, na kvalitetnom mišu vam zaista ne treba mnogo DPI-ja, a miševi koji mogu prepoznati više od 10.000 DPI teško da će ikada biti korišteni u toj punoj snazi.

Ipak, izrazito sam sretan što se IntelliMouse vraća i bez razmišljanja ću si ga nabaviti čim budem imao priliku, a odmah poslije toga upaliti CS:GO da vidim je li toliko dobar kao svoji prethodnici. Naravno, prvo treba namjestiti na 400 DPI za maksimalan retro doživljaj!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.