Instagram Reels: Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski 'TikTokeri' preći?

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ prijeći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft ga kupiti za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Već se mjesecima očekuje hoće li Trump zabraniti TikTok, društvenu mrežu najpopularniju među mlađim generacijama, jer se boji da bi kineska tvrtka mogla podatke američkih građana predati kineskim vlastima.

TikTok tvrdi da te podatke drži izvan Kine i ima američkog direktora, ali je situacija toliko eskalirala da Microsoft uz odobrenje Bijele kuće pregovara o kupnji dijela te društvene mreže na američkom, kanadskom, australskom i još nekoliko tržišta. Kako bi to točno funkcioniralo nitko nije siguran, ali je Facebook očito odlučio iskoristiti priliku i svojim Instagram Reelsom preuzeti TikTokovu ulogu na internetu.

Instagram Reels = TikTok + proširena stvarnost

Instagram Reels već se neko vrijeme testira u Brazilu pod imenom Cenas. Zaista se radi o kopiji TikToka koja dodaje Instagramovu snagu u obliku već poznatih AR filtera i velike baze pjesama koje su itekako bitne za stvaranje sadržaja na TikToku.

Za razliku od story formata, Reels neće nestajati, već će biti dostupni na vašem profilu u posebnom tabu. Više o tome kako koristiti Reels možete pročitati na Instagramovom blogu.

Backup za TikTok kreativce

TikTokovi korisnici i popularni kreatori već tjednima strahuju od gašenja TikToka, tako da ih je nedavni bug zbog kojega se prestao prikazivati broj pratitelja i objava potaknuo da objavljuju sadržaj u kojem se opraštaju od voljene im platforme.

Zuckerberg sigurno računa da će bar dio njih početi stvarati sadržaj na Instagram Reelsu kao backup strategiju.

Posljedica toga mogla bi biti aktivacija novih korisnika na Instagramu, a u najgorem slučaju će dati Reelsu snažnu početnu poziciju kao alternative TikToku. Ako dođe do zabrane TikToka, Instagram Reels će biti logična alternativa za popularne kreatore – slično kako su mnogi autori s Twitterovog Vinea svojevremeno prešli na YouTube.

Dapače, kao što je kopiranjem Snapchatovog Stories formata Instagram postao primarna mreža za taj format u ostatku svijeta poput Hrvatske, tako bi i kroz Reels Instagram morao učvrstiti svoju poziciju protiv TikToka.

Tik… tok… vrijeme da pređete na Reels?

Čak i ako TikTok bude i dalje dostupan u Hrvatskoj, prelazak popularnih američkih kreatora na Instagram Reels bi i domaće kreatore poput Igora Radulovića i Andree Kučiš, koje smo intervjuirali na Netokracija Podcastu, mogao potaknuti na tiktokaju na Instagramu. Poznati format, na tržištima poput Hrvatske i Srbije i veća potencijalna publika.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će reagirati hrvatski brendovi poput Mlinara i Pevexa koji su već aktivni na TikToku. S marketinške strane će se investicija u sadržaj koji će moći iskoristiti na ne jednoj, nego dvije društvene mreže – ako ga korisnici Instagrama prihvate – itekako isplatiti.

Iako će mlađi, u želji da ostanu na “svojoj društvenoj mreži”, ostati na Snapchatu i TikToku, Instagram će neutralizirati novog konkurenta što se tiče malo starije publike još nekoliko godina. Ili će Reels završiti kao prvi Facebookov TikTok klon, Lasso, ili jedan od drugih neuspješnih pokušaja da pobijedi kineskog konkurenta.

Instagram Reels će tijekom kolovoza postati dostupan u preko 50 tržišta, uključujući SAD, Japan, Australiju, Njemačku, Francusku, a vjerojatno i ostale zemlje Europske unije, poput Hrvatske.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?