Kako se hrvatski brendovi snalaze na TikToku, otkrili su mi Mlinar, Pevex, Narodni i Računalo

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

Kako se hrvatski brendovi snalaze na TikToku, otkrili su mi Mlinar, Pevex, Narodni i Računalo

Po mom skromnom mišljenju, a koje je vrlo subjektivno, trenutno nema boljeg mjesta za zabavu, za originalan sadržaj (doduše, tek kad se probijete kroz mnoštvo manje kvalitetnog), za naučiti i otkriti nešto novo - od TikToka. A zanimljiv sadržaj tamo sada stvaraju i hrvatski brendovi!

Kako influenceri koriste ovu društvenu mrežu, kako su se na nju probila neka nova lica, kako se pojedinci iz digitalno-marketinške industrije na njoj zabavljaju, a kako je izgledala i prva kampanja jednog hrvatskog brenda na TikToku – već su teme o kojima sam pisala, a u međuvremenu je pandemija koronavirusa kumovala tome da se ovoj aplikaciji pridružuje sve više osoba, ali i poslovnih profila.

Od bureka do radija, od građevinskog materijala do mobitela, ima tu svega, a upravo sam brendove povezane sa spomenutim pojmovima kontaktirala da vidimo kako su se – i zašto – našli na TikToku.

narodni: Želimo da nas upozna generacija Z u njoj poznatom okruženju

Narodni je radio koji voli eksperimentirati s novim digitalnim formatima. Tako je prošle godine osvojio nagradu SoMo Borac za aktivnosti na Viberu, a na TikToku imaju i viralni hit – naravno, ples. Dario Antunović, programski direktor, otkriva mi zašto se narodni uopće pridružio ovoj aplikaciji, posebice jer je to napravio u vrijeme kad je na njoj najaktivnija bila mlađa dobna skupina.

Zašto ne? I mladi slušaju radio. Uvijek mlađa populacija prva otkrije neku novu društvenu mrežu pa je i sadržaj na početku takav. Novi kreatori donijet će s vremenom neki novi sadržaj pa će se i percepcija mijenjati. Ono što je privlačno kod TikToka su glazba i zvuk koji se lako kombiniraju s videom, ali i sama kreativnost i duhovitost nekih tiktokera. OK, ima i puno gluposti, ali poanta je da dobre stvari ipak isplivaju.

TikTok i radio kao što je narodni povezuje kratka forma i punchline, a to je ono što generacija Z želi. To su neki naši povremeni, a nadamo se u budućnosti i stalni slušatelji. Želimo da upoznaju naš brend u njima poznatom okruženju.

Od ciljeva na ovoj društvenj mreži Dario ističe povećanje slušanosti, čistu zabavu, ali i biti tamo gdje su njihovi slušatelji kada ih ne slušaju.

Cilj je osvojiti možda neke nove slušatelje, otkriti im tko smo mi, čuti što oni žele, kako se oni zabavljaju, što imaju za reći. To je i poruka našeg slogana “radio koji te sluša”. Osim toga, mi se dobro zabavljamo snimajući, nadamo se da to i nekog s druge strane ekrana zabavi.

@narodni😂😂😂 ##fyp ##foryou ##narodni ##radio ##Hrvatska ##Croatia ##tikitaka @tomislav.cvetkovic @dorasrdar @mademoiselle.ivona♬ Patatak – mihnea.craciun

Što se tiče sadržaja, za sada još na ovoj društvenoj mreži istražuju mogućnosti i ideje, ali ističe da su tek na početku. A na pitanje koliko je izazovno nagovoriti djelatnike da sudjeluju u izazovima, plesovima, trendovima, odgovara:

Jako izazovno hahaha… Kod većine je prva rečenica da je to za djecu, a onda se ubrzo svi navuku i u jednom trenutku shvatiš da već sat vremena skrolaš po TikToku i tražiš novu inspiraciju. Ples je posebna kategorija jer, kao i u stvarnom životu, uvijek ima onih koji više vole sjediti i promatrati plesni podij sa sigurne udaljenosti. Međutim, srećom TikTok ne voli samo profesionalne plesače pa nam je jedan grupni ples, koji mi zovemo “tika-taka”, donio više od 400.000 pregleda i gotovo 27.000 likeova.

Osim tih rezultata, još im je draže kad ostvare zanimljivu interakciju sa zajednicom – tako je jedan korisnik nadogradio njihov video posvećen Avengerima specijalnim efektima, a Dariju je bilo posebno drago kada je jedan pratitelj upitao može li raditi na narodnom kad naraste. Upravo im takve situacije daju motivaciju za daljnje eksperimentiranje s novim kanalima:

Nama je važno da smo sa slušateljima gdje god oni bili i što god oni radili – i kad slušaju radio, i kad se dopisuju, i kad su na mobitelu, i kad su na društvenim mrežama, i kad žele nešto podijeliti s nekim… Moramo ih razumjeti i znati što je njima važno u životu da bismo mogli raditi dobar radio.

Računalo: Fanovi nas nagovaraju na meetupe i fotkanja, ne znamo kako smo tako brzo postali popularni

Od portala posvećenog tehnologiji očekivali biste da među prvima isproba nove digitalne igračke, ali moram priznati da nisam očekivala sadržaj kakav Božidar Komarić, vlasnik portala Racunalo.com, na TikToku kreira. Iako je dio sadržaja posvećen temama kojima se portal bavi, tu je i velika količina zabavnog sadržaja, skečeva, čak i mađioničarskih trikova. Na pitanje zašto su došli na tu društvenu mrežu, Božidar mi odgovara slično kao Dario – zašto ne.

Kako stalno pratimo nove trendove, prije otprilike godinu dana smo otvorili smo profil, a za to je “kriv” kolega Tomislav koji mi je samo rekao “nek’ se nađe”. Zbog kroničnog nedostatka vremena i svakodnevnih poslovnih obaveza, prvi smo video uploadali početkom prosinca 2019. godine. To smo napravili tek nakon temeljitog proučavanja TikToka – kako funkcionira i ima li poslovnog potencijala.

Činjenica je kako se na TikToku većinom nalazi mlađa ekipa, ali ono što u posljednjih nekoliko mjeseci primjećujem je nagli rast broja starijih korisnika, sve je više i tvrtki koje na drukčiji način pokušavaju predstaviti sebe i svoje aktivnosti. S obzirom na sadržaj koji objavljujemo na Racunalo.com portalu (smartfoni, računala, društvene mreže, recenzije, lifestyle,…) naše su objave zanimljive svim uzrastima što potvrđuje i ogroman broj komentara te gotovo 750 tisuća lajkova koje smo sakupili na našim TikTok videima.

Ispočetka je glavni cilj profila bila dobra zabava s fanovima, a nakon analize reakcija i dosega videa te nekoliko anketa, dobili su korisne podatke koji su im otkrili kako marketinško-poslovnog potencijala itekako ima na ovoj aplikaciji.

Koliko smo pogodili “smisao” ove još uvijek relativno nepoznate društvene mreže, govori i podatak kako smo u manje od 6 mjeseci dobili više od 25.000 pratitelja, a neke video objave imaju i po nekoliko milijuna pregleda! Isto tako, sve više fanova posjećuje i Racunalo.com portal te naše profile na drugim društvenim mrežama. Čini se kako smo uspjeli spojiti smo ugodno s korisnim i to na zabavan način 🙂

Iako mnogi postovi Računala na TikToku nemaju veze s tehnologijom, Božidar napominje da su ih napravili svjesno kako bi se prilagodili tamošnjim korisnicima i povezali zabavu s edukacijskim i komercijalnim sadržajima. No, tamošnji su korisnici zaslužili i ekskluzive, pa je tako tim odradio nekoliko live premijera mobilnih uređaja u posebnom “tiktokerskom” stilu, a tek su ih kasnije objavili na portalu.

@racunaloOdgovaram na vaša pitanja – @karlo23p ##videoanswer ##questionsandanswers ##tiktokanswer ##foryou ##balkan ##computer♬ original sound – racunalo

A da bi se postigao ovakav uspjeh, potrebno je pomno pratiti trendove koji se mijenjaju iz dana u dan.

Trendovi su vrlo važni na TikToku, oni mogu povećati ukupan broj fanova, lajkova i komentara. Trendove možete pratiti ili kreirati, to može bilo tko, a fanovi će pokazati koliko su kvalitetni. Nisu to više samo glasovne imitacije i ples kao u početku TikToka (Musical.ly), priča je otišla puno dalje.

Naše aktivnosti na TikToku imaju dva osnovna cilja – zabaviti se s fanovima, te im približiti tehnologiju na drukčiji ležerniji način. S obzirom na naš brzi rast, čini se kako to radimo jako dobro.

Sav rast koji smo zabilježili isključivo je rezultat naših aktivnosti unutar TikToka. Za naš TikTok profil gotovo nitko ne zna, tek nekoliko kolega novinara, poslovnih partnera i agencija koji su nas slučajno pronašli, očito istražujući potencijal mreže. Reakcije su vrlo pozitivne, uz puno smijeha i šale. Čak smo dobili i nekoliko ozbiljnih ponuda za proširenje poslovne suradnje i na TikTok, što nije neobično – gdje god je velik broj korisnika marketinški potencijal postoji, pogotovo ako znamo kako TikTok već odavno ima više od milijardu korisnika.

Iako još nisu svojoj redovnoj publici obznanili da imaju TikTok profil, na TikToku su postali hit – tamošnji fanovi ih nagovaraju na organiziranje meetupa, fotkanja, druženja, a Božidar priznaje kako ih još uvijek čudi kako su tako brzo postali popularni, i to među nekim “novim klincima”. A upravo su ti novi klinci razlog zašto su tamo – riječ je o novom kanalu popularizacije portala, dolaska do nove publike.

Nema tu razlike u odnosu na neke druge društvene mreže, one nastaju i nestaju. Ovo je samo još jedan “kanal” koji koristimo za dodatnu popularizaciju portala, a zgodno je što TikTok nudi i direktno povezivanje s Instagram i YouTube profilima. Ovaj smo val zajahali na vrijeme uz vrlo jasnu viziju i cilj, rezultat je vidljiv sam po sebi.

Racunalo.com ima profile praktički na svim društvenim mrežama, godinama vrijedno radimo i možemo se pohvaliti ekosustavom s više od 100.000 svakodnevno aktivnih fanova. Društvene mreže maksimalno koristimo u poslovne svrhe, a fanove preusmjeravamo na portal koji je naše centralno mjesto za distribuciju informacija iz svijeta tehnologije. TikTok je samo još jedna, ali čvrsta karika u našem poslovnom lancu.

Pevex: Jedan od pozitivnih učinaka TikToka je i employer branding

Čak i ako ne koristite TikTok, moguće je da ste negdje drugdje u bespućima interneta naišli na videa djelatnika Pevexa kako plešu između redova trgovine. Ovaj trgovački lanac specijaliziran za građevinsku i drugu opremu za uređenje doma možda nije nešto što biste očekivali na TikToku, ali tu je, i to s poprilično aktivan. Domagoj Ščrbačić, specijalist digitalnog marketinga u ovom lancu, otkriva mi i zašto.

Pevex smo odlučili pozicionirati na platformi TikTok kako bismo se približili mlađoj generaciji koja je intenzivno, posebice za vrijeme karantene, provodila vrijeme na ovoj društvenoj mreži. S obzirom na to da imamo velik spektar proizvoda, pa samim time i veliku mogućnost stvaranja sadržaja, shvatili smo da možemo TikTok iskoristiti u digitalno-marketinškoj komunikaciji.

Potencijal je golem s obzirom na mnoštvo proizvoda namijenjenih mlađoj populaciji, posebice u programu elektronika, ali i u ostalim programima koje na ovaj način možemo prezentirati i pozicionirati se kao “cool” brend koji rano prihvaća nove digitalne platforme.

Primarni cilj je dvosmjerna komunikacija s publikom koju se nastoji aktivirati i približiti brendu kroz zabavan sadržaj, a povećanje prodaje u budućnosti žele ostvariti uz povećanje vidljivosti, nastavlja Domagoj.

Employer branding je također jedan od pozitivnih učinaka koji smo dobili aktivacijom na TikToku, ponajviše zato što smo dobili odličnu reakciju i veliki interes od strane mladih, a prilikom snimanja sadržaja smo se svakako i zabavili s obzirom na to da sve radimo in-house. 🙂

@pevexcentarMolimo sve da od 13:30 do 14:30 h napuste Pevex. U suprotnom… 😂 ##funny ##tacke ##break ##domac ##pevex♬ Let’s Do It Again – J Boog

Teško je izdvojiti omiljene postove, nastavlja moj sugovornik, ali se svakako želi zahvaliti svim djelatnicima koji su u njihovom kreiranju sudjelovali.

Oni su na neki način i započeli našu priču s popularnim #ohnanana izazovom te kontinuirano i dalje snimaju s nama. Veselimo se što je ovaj projekt dobro prihvaćen kod svih naših zaposlenika.

Primijećen je njihov trud i u “divljini”, ne samo na internetu, pa su ih tako kupci slikali tijekom snimanja i objavljivali to na Instagramu.

Neki pratitelji su naše “glavne glumce” predlagali i za predsjednika države, a kako radimo u uredima u Pevexovoj centrali, iznad prodajnog centra u Sesvetama, bilo je i obožavatelja koji su se htjeli slikati s nama, bilo za sebe, ili za svoju djecu. 🙂 Glavni kreatori sadržaja – Zoki i Domac – preko noći su postali “zvijezde” i većina naših zaposlenika jedva čeka nove postove, jer oni odražavaju i dobru poslovnu kulturu i pozitivnu klimu rada u Pevexu.

Mlinar (Reroot): Nakon nekih snimanja morali smo usisavati terasu

Postoji li burek sa sirom ili je to sirnica, pitanje je oko čijeg se odgovora nikad neće postići društveni konsenzus, ali jedno je sigurno – burek je zahvalan za kreiranje sadržaja o njemu. Iza digitalne strategije lanca pekara Mlinar stoji agencija Reroot, koja ga je dovela i na TikTok. Dok klijenta vodi Karla Bilandžić, ideja za ovu društvenu mrežu stigla je od Ivana Škoje, CEO-a i kreativnog direktora Reroota, koji kaže da je dolazak tamo logičan tijek komunikacije koja se njeguje već dvije godine, i to u specifičnom prijateljskom tonu.

Baš zato što okuplja mlađu populaciju TikTok ima potencijala. Do njih je inače teško doći, a još je teže približiti im se na njima prihvatljiv način… a TikTok je kao stvoren za to. 🙂 Iako mlađa populacija sada nije ona ima koja donosi odluke u kućanstvu i nije populacija s vlastitim prihodima, jednog dana će to biti, a i onda će pamtiti Mlinar. Ipak, važno je napomenuti da TikTok bilježi porast korisnika od 24 i više godine pa brendovima na TikToku i to ide u prilog!

Na pitanje koji su primarni ciljevi ovog kanala, dobivam odgovor da je prvi – čista zabava.

Ali i iza zabave uvijek stoje drugi ciljevi. 🙂 Želimo ih nasmijati, zabaviti, ali još više želimo da nas pamte i da svoju kupnju zbog toga ostvare baš kod nas. Povezivanje s kupcima direktno i indirektno ispunjava i druge ciljeve poslovanja, a odnos s njima temelj je marketinške komunikacije.

Naravno, već spomenuti burek idealan je za inspiraciju i poticanje aktivnosti pratitelja, stoga nije ni čudno što je video posvećen njemu postigao najbolje rezultate – ima više od 457,5 tisuća pregleda.

I drugi postovi imaju odličan broj pregleda pa nam je i kao agenciji izrazito drago da smo pogodili TikTokovu spontanost jer pretjerana estetika, namještanje (i odugovlačenje) ondje ne donosi rezultate kao na drugim društvenim mrežama. Kreativnost je sve što se broji i to je totalno fer. Specifično je i to što se na TikToku nema vremena za klasične planove objava, jer dok ga se napravi content više nije in pa se ideja za neke postove osmisli i realizira isti dan. U agenciji imamo novi studio za produkciju multimedije i osobu koja se bavi baš time, pa naša Lucija većinu vremena može biti posvećena tome.

Iako profil vodi agencija, a ne sam Mlinar, iz Reroota su sretni jer su dobili slobodne ruke za kreiranje sadržaja, a Ivan napominje kako se time potvrđuje teza da je razuman i dobar klijent pola posla i dobrih rezultata.

@mlinar_1903Kako su naši bureci prošli ##questionchallenge! Koji burek ti više voliš? 😎 ##mlinar ##mlinarbakery ##balkantiktok ##croatia ##burek ##fy ##fyp ##foryou♬ original sound – mlinar_1903

Tema koju sam spomenula na početku, burek (sa sirom), očekivano, podijelila je, čak u jednom trenutku i zaratila publiku na TikToku, smije se Ivan, ali otkriva i kako su se uspjeli povezati s tamošnjom zajednicom.

U komentarima najčešće spominju koji su im proizvodi najdraži, a to nam je posebno drago. Duete i svoje TikTokove publika redovito snima, a nerijetko ih onda i nagradimo za trud i kreativu. Anegdote se događaju i iza kamere, a možete samo zamisliti koliko je nereda bilo nakon videa s rižom kada smo doslovno morali usisavati terasu 🤣.

Ukratko, snimiti TikTok videe uopće nije jednostavno i baš zato cijenimo sve kreatore i druge brendove.

A kreatora i brendova sve je više – osim ovih u ovom tekstu, tu je i zanimljiv profil Shoebedoa, kao i mnogih drugih. A ako novi koronaval nastavi rasti, samo možemo očekivati i daljnji rast ove mreže, a ujedno i nove prilike za brendove, kreatore te brendove-kreatore da se povežu s tamošnjom publikom.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Što Infobipova akvizicija Netokracije znači za hrvatsku tehnološku scenu i Netokracijin tim

Najveća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj nas je upravo akvizirala, a mi nastavljamo urednički neovisno pratiti startup i developersku scenu, a globalno stvarati kvalitetan developerski sadržaj.

Startupi i poslovanje

Novi Zakon o radu regulira platformski rad. Što o tome misle Uber, Bolt i Glovo, a što sindikat?

Načinom na koji je u izmjenama i dopunama Zakona o radu reguliran rad putem digitalnih platformi nisu zadovoljne ni digitalne platforme, ni sindikati. Platforme se, naravno, pozivaju na fleksibilnost i slobodu koju njihovi vozači ili dostavljači cijene, a sindikat smatra kako su se opet izvukle od odgovornosti.

Startupi i poslovanje

Trebaju li se hrvatski osnivači pripremiti na “zimu” u investicijama i kako?

Kako će se kriza odraziti na domaće startupe, koji su u boljem, a koji u lošijem položaju te što savjetuju osnivačima kao obrambene mjere komentiraju Vedran Blagus iz South Central Ventures, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala i Ivaylo Simov iz Eleven Venturesa.

Što ste propustili

Novost

Infinum Academy donosi nova 3 edukacijska programa: UX/UI dizajn, DevOps i WordPress

Infinum kroz svoju akademiju ove jeseni polaznicima nudi tri nova besplatna tečaja, a novost je i da prijave više nisu otvorene samo studentima i diplomantima!

Vodič

Neki ljudi su bolji “materijal” za lidere od drugih – i to najčešće zbog ovih 5 osobina

Postoji tona literature i edukacija na temu liderstva, no loših menadžera kao da nije ništa manje. Zašto su psihološke osobine važne za vođenje? Kakav skup karakteristika čini dobrog menadžera? Kako prepoznati ljude koji imaju potencijal postati dobri lideri? Mitja Ružojić s Katedre za psihologiju rada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ima odgovore...

Mobilno

SuperMinds u Zagreb dovodi Paula Hudsona, uz poruku “Hrvatska može sve što i Silicon Valley”

Konferencija SuperMinds ove će jeseni u dva dana okupiti 400 mobile developera, a jedan od keynote predavača je autor popularnog serijala Hacking with Swift.

Intervju

Lovre de Grisogono studente sociologije priprema za zapošljavanje – u IT industriji!

Kako jednim rješenjem riješiti dva problema? Kolegij Sociologija informatičke profesije na Fakultetu hrvatskih studija buduće sociologe čini spremnijima za tržište rada, a domaćim tehnološkim poslodavcima pomaže riješiti kronični nedostatak radne snage.

Digitalni proizvodi

Operacija kralježnice potaknula je Domagoja da osmisli aplikaciju koja olakšava oporavak

Od pripreme za operaciju do korisnih informacija, vježbi i lakšeg praćenja boli ili bitnih nalaza, saznajemo kako domaća aplikacija MySpine olakšava život pacijentima i liječnicima.

Karijere

Napraviti dobru stvar ili napraviti stvari – dobro? Vječna dilema svakog Product Managera

Vječno pitanje koje nerijetko daje vrlo polarizirane odgovore, a postavi si ga svaki product manager u nekom trenutku - neovisno radi li se o startupu gdje tu funkciju nerijetko obavlja osnivač - ili velikoj kompaniji s 50+ product managera.