Nakon 3 mjeseca na TikToku zaključila sam da su tinejdžeri i dalje tinejdžeri. Uz par bitnih razlika.

Nakon 3 mjeseca na TikToku zaključila sam da su tinejdžeri i dalje tinejdžeri. Uz par bitnih razlika.

Kad sam bila srednjoškolka, popularnost je bio apstraktan pojam za koji sam doznala iz američkih tinejdžerskih serija. Današnji tinejdžeri imaju vrlo mjerljive faktore popularnosti - lajkove, followere, komentare, šerove. A to je poprilično očito na mjestu na kojemu ih se sve više okuplja: TikToku. Da, čak i u Hrvatskoj.

Iako sam redovito bila među ranim korisnicima raznih društvenih mreža, ne znam jesam li se ikad osjećala tako staro kao kad sam prije nekoliko mjeseci počela njuškati po TikToku ne bih li vidjela što se tamo događa. Bilo je to u veljači, kad je ova aplikacija objavila kako ima 800 milijuna korisnika te kako se otvara za oglašavanje u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Logično je bilo detaljnije provjeriti o čemu je riječ jer sam, naime, TikTok otpisala još prije nekoliko godina kad se zvao Musical.ly. A obrisala sam tu aplikaciju iz istog razloga zbog kojeg sam se ponovno osjećala staro kad sam je ponovno instalirala – razlog se može brojati u desetljeć…ima, odnosno broju godina koliko sam starija od prosječnog korisnika ove aplikacije.

Wow. 

Priznajem, Musical.ly sam otpisala kao i mnoštvo drugih društvenih servisa koje sam isprobala posljednjih godina, jer nisu opravdali prvotni hype. No, TikTok me, uz novo ime i izgled, iznenadio – nakon druge šanse, bilo je očito da je količina sadržaja, kao i korisnika, bila daleko veća, a, što je zanimljivije, zahvaljujući dijelu aplikacije zvanom For You, vidjela sam i mnoštvo korisnika s ovih područja. No, o tome kasnije.

“Kada prvi put upali aplikaciju, novog korisnika očekuje iznenađenje. Nema setapovanja. Nema pravljenja naloga. Nema traženja prijatelja. Nema nikakvih sporednih, manje bitnih gluposti. Esencija TikToka je brutalno jednostavna: otvori aplikaciju i video kreće. Bum, na udici si.”, pisao je tako Miloš Aleksić za Netokraciju Srbija.

Miloš Aleksić je za Netokraciju Srbiju odlično opisao efekt koji ova aplikacija ima kad je otvoriš – baš kao Alisa u zemlji čudesa, korisnici odmah padaju u tu zečju rupu, bez neke prethodne pripreme. Nema potrebe dodavati prijatelje, pratiti nekoga da bi imao pristup sadržaju. Htio-ne htio, TikTok će novom korisniku servirati sadržaj, kreativne i manje kreativne video uratke, a zahvaljujući stvarno dobrom algoritmu, dosta tog sadržaja, za razliku od nekih drugih društvenih mreža koje su nas već umorile, bit će zanimljivo korisniku koji to konzumira.

Ili je stvar samo u tome što sadržaj traje tek nekoliko sekundi i nije nam problem prijeći na idući ako nam taj ne odgovara, što je bila osobina aplikacije Vine, čiji je odlazak za sobom ostavio rupu koju bi TikTok mogao dobro popuniti i odvesti na jedan potpuno veći nivo.

Miloš je dobro objasnio i glavna obilježja ove aplikacije, poput miksanja, remiksanja, dueta… Stoga se neću puno zadržavati na ovom dijelu, nego na činjenici što sam uspjela putem naučiti o korisnicima ove aplikacije koji su, za sad, mahom tinejdžeri. Posebno oni mlađi.

1. Fantastična kreativnost

Kao što je i Miloš primijetio, TikTok je sličniji YouTubeu nego drugim društvenim mrežama, jer mu primarna funkcija nije u povezivanju i direktnoj komunikaciji, nego u kreiranju (video) sadržaja. No, naglasak i nije toliko na kreatoru, iako se kreatori mogu pratiti i mnogi korisnici to rade, nego upravo na sadržaju koji kreira. Nerijetko ćete pronaći profile koji imaju relativno malen broj pregleda i lajkova na većini videa, ali koji su uspjeli postati viralni jednim videom. Dakle, viralnost tog videa vjerojatno im je pomogla da dođu do nešto većeg broja pratitelja, ali ne nužno i značajno pogledala broj budućih pregleda i lajkova videa.

Razlog u tome leži što mnogi korisnici prate sadržaj isključivo preko opcije For You koja se nalazi na “naslovnici” aplikacije. Tu će uz pomoću svojih “čarobnih” algoritama, potpomognutih AI-jem, TikTok prikazati korisniku upravo ono što smatra da je za njega relevantno, a u obzir će uzeti mnoge faktore, uključujući i lokaciju.

Naravno, korisnik može direktno provjeriti i što rade osobe koje prati kroz opciju Following, može pretraživati i hashtagove, korisnike… Ali kad pregleda sav sadržaj koji se tamo nalazi, što nije problem jer videa traju tek nekoliko sekundi, vjerojatno će se vratiti na tab For You kako bi otkrio novi sadržaj.

A taj je sadržaj jedna velika kutija iznenađenja. Dok su neki videi nisu vrijedni ni onih nekoliko sekundi pažnje koje smo im dali, drugi su toliko urnebesni, iznenađujući i pametni da sam ih znala puštati po nekoliko puta… U nekoliko minuta.

I? Je li riječ o istoj osobi ili ne? 🙂

2. Lakoća kreiranja sadržaja koji se ističe

Alati koje TikTok nudi za obradu videa jednostavno su fantastični. Kreirani s korisnikom na umu, omogućuju da samo s par tweakova napravite nešto vrlo efektno. Ako se malo više potrudite i uložite nešto više vremena, dobit ćete i bolji rezultat, naravno, ali poanta je da je i onaj sadržaj u koji je uloženo malo truda zapravo dobar.

Hoćete snimati usporene video zapise, ubrzane, koristiti filtere, leće, umnožiti svoj lik, uzeti neki postojeći video i reagirati na njega ili napraviti duet, koristiti postojeći zvučni predložak ili uploadati neki vlastiti, na vama je, a alati koji su dostupni imali su na umu da će ih koristiti jedna osoba, uz selfie kameru.

Alati za uređivanje i montiranje videa iznimno su jednostavni, a opet mogu biti itekako moćni.

I wow, to je dovoljno da se kreira najraznolikiji sadržaj.

3. Što će iduće biti viralno? Boktepitaj!

Trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Jedan viralni trend za par dana je zaboravljen. OK, možda će se izdići ponovno za par mjeseci, ali zato što je prošlo već dovoljno vremena otkako je bio aktualan da postaje retro. Ono što se nekoć brojalo u godinama ili desetljećima, na TikToku se broji u mjesecima, tjednima, danima, sekundama!

Evo nekoliko primjera trendova koji su aktualni u trenutku dok pišem ovaj tekst:

 • Uz isječak pjesme od Kreayshawn Go Hard (La.La.La) pokazati kako bez novca doći do nečega što vam je potrebno:

 • Uz pjesmu koju je otpjevala Lizzo, Truth Hurts, kreatori na vrlo kreativan način opisuju svoje porijeklo ili neke druge osobine:

 • Izazov promjene izgleda u 10 sekundi:

 • Razni plesni izazovi:

 • Bilo kakav sadržaj čija forma nedužnom promatraču možda nema smisla, ali s kojim se drugi korisnici mogu povezati:

Uz to, sve povezano s Billie Eilish jednostavno postaje instant hit.

4. Današnjim tinejdžerima popularnost je lako mjerljiva

Ovdje ću se najviše dotaknuti onoga što sam spomenula u uvodu. S jedne sam strane oduševljena tinejdžerima i njihovom sposobnosti kreativnog izražavanja uz ovakav alat, s druge se tu nalazi i sve ono manje pozitivno što prati tinejdžerske dane – nesigurnost, traženje sebe, grupiranje u čopore, pa čak i bullying, koji se ovdje manifestira u vidu negativnih komentara. No, ono što me najviše iznenadilo je konstantna potreba za tuđom pažnjom, reakcijom, pratiteljima, lajkovima.

U redu, to je iskonska potreba svakog tinejdžera, ali manifestacija te potrebe u doba prije ovakvih servisa izgledala je potpuno drugačije. Možda je bila nesvjesnija, manje artikulirana, vidljiva tek kroz pokušavanje uklapanja u kakvo društvo na način da se odijevamo poput klike kojoj se želimo približiti, slušamo istu glazbu, poprimimo njihove, ponekad negativne navike. Vidjet ćemo to i danas na TikToku kroz oponašanje popularnih osoba, ali i kroz još jednu vrlo iritantnu pojavu – moljakanje. Moljakanje da ih se prati, lajka, voli!

Jer današnjim tinejdžerima popularnost nije nimalo apstraktan pojam. Popularnost je itekako mjerljiva, stoga se na razne načine dolazi do što većih brojki. Čak i ako je to s fejk profila koji će se brzo odbaciti i zaboraviti. Tako sam zadnjih tjedana, između zabavnih lip sync videića, uvidjela nekoliko brzoprolaznih trendova. I, moram napomenuti, svi su došli od hrvatskih korisnika ovog servisa:

Dobivanje lajkova, pratitelja, komentara – pažnje – tinejdžerima je iznimno bitno, pa čak i ako to znači da će kreirati lažne, provokatorske profile.
 • korisnici koji prijete da će obrisati svoj profil i otići s TikToka kako bi izazvali reakciju;
 • klinci koji su navodno pobjegli od kuće pa sad sve objavljuju o tome na TikToku;
 • klinci koji navodno boluju od raznih neizlječivih bolesti;
 • klinci čiji braća, sestre, roditelji umiru od neizlječivih bolesti;
 • razmaženi klinci koji se žale na ono što su im kupili roditelji, a htjeli su nešto drugo;
 • klinci koji su zahvalni na onome što su im kupili roditelji, čak i ako je to dosta korištena gumica za kosu (?)

Popularniji i nešto zreliji korisnici ovog servisa reagirali su na ove pojave negativno i prozvali pojedince da prestanu sa snimanjem takvih videa, ali opet, svako malo, izroni kakav sličan pokušaj privlačenja pažnje.

5. Korisnici u Hrvatskoj? A brendovi?!

No, koliko ima korisnika TikToka u Hrvatskoj? Nemoguće je to znati u ovom trenutku jer statistike nisu poznate, a alati za oglašavanje na ovoj aplikaciji, koji bi mogli otkriti nešto o demografiji korisnika, još nisu dostupni kod nas.

No, korisnika ima, a najlakše ih je pronaći tako da se provjere hashtagovi poput #Croatia (iako ćete tu naići i na slučajne turiste), a potom pronađu korisnici iz Hrvatske i prati njihova mreža (ljudi koji im ostavljaju komentare, lajkove ili zvučne pozadine koje mogu biti zanimljive samo ovdašnjim korisnicima.

A dovoljno je i samo skrolati kroz tab For You. Zahvaljujući kineskim algoritmima, vjerojatno ćete vidjeti mnoštvo sadržaja i kratora baš iz ovog dijela svijeta, od kojih neki imaju i sasvim pristojan broj pratitelja i interakciju s njima.

Pali li hrskanje… Na TikToku?

I tako sam upravo tamo, u divljini, uočila jedan hrvatski brend. Koje iznenađenje!

Jer nije da tamo nema baš nijedan domaći brend – moja me kolegica Lorena, čiji se alter ego na TikToku nerijetko utrostruči, uputila na to da je na ovoj aplikaciji prisutan i Ples sa zvijezdama. No, dok se tu dijele samo isječci iz emisije, jedan se brend ipak usudio ići korak dalje i svoju aktualnu kampanju proširiti i na TikTok. To je Kroki Kroket, čiju aktualnu kampanju Hrskanje koje pali prati jedna od onih iritantnih, ali zaraznih melodija, na koje ne znaš bi li poludio ili ih puštao neprestano iznova (pa radiš oboje). Izvodi je Riđi Riđ, čija je riđa glava postala i zaštitno lice ove kampanje, kako na malim televizorima, tako i na YouTubeu (gdje možete pronaći punu verziju pjesme) i – TikToku.

Hrskanje tamo nije prošlo neprimijećeno, stoga sam o kampanji doznala više od samih ljudi koji su na njoj radili, Josipa Listeša, Copywritera iz agencije Imago Ogilvy, te Tvrtka Kračuna, Digital Account Managera u Drapu. Kako kažu, iako ne znaju točan broj korisnika u Hrvatskoj, vidjeli su da značajan broj ljudi koristi ovu platformu te su nakon internog istraživanja zaključili da postojeću komunikacijsku platformu “Hrskanje koje pali” mogu prilagoditi TikToku. I tako su probili led za druge brendove. Josip pojašnjava kako je na ovu ideju reagirao klijent.

TikTok je trenutno nova, relativno nepoznata i potpuno neiskorištena platforma u marketinškom smislu. Kako obožavamo isprobavati različite medije i formate, a klijent, Adria Snack Company, nam je istovremeno hrabar, odluka je pala jednoglasno – bit ćemo prvi u korištenju.

Do sada su kroz 15 videa skupili više od 270.000 pregleda, a posebice ih veseli engagement na profilu koji je uspio prikupiti više od 20.000 lajkova. Do rezultata se došlo organski, bez oglašavanja, jer treba imati na umu da je oglašavanje na ovoj platformi tek u začetcima. Isto tako je i mjerenje aktivnosti na kanalu, za razliku od drugih društvenih mreža, poprilično osnovno – pregledi, lajkovi, komentari, share.

 

No, kad jedan brend zađe u mutne vode, posebice ako se u njima okuplja “mi smo super kul” mlađa ekipa, nerijetko će naići i na otpor. Tako komentari ispod videa mogu biti poprilično žestoki, ali Josip, koji je nekoć radio i kao video producent u JoomBoosu, shvaća to kao dio internetske kulture.

U bliskoj suradnji s YouTuberima i influencerima različitih platformi iz prve ruke sam stekao dojam koliko je online publika nepredvidiva i ponekad brutalna u davanju povratnih informacija. Rekao bih da je obrazac ponašanja TikTok korisnika prenesen s YouTubea gdje će i najkvalitetniji sadržaj dobiti određen broj loših komentara.

Psihologija ponašanja na društvenim mrežama je takva da će korisnici prije napisati negativan nego pozitivan komentar, pogotovo ako imaju opciju lajka/srca kojom pokazuju da im se sadržaj sviđa. Ono na što bih se osvrnuo je upravo taj omjer pozitivnog i negativnog feedbacka koji je dobar pokazatelj jer oboje korisnik ostavlja svjesno. Dok na profilu lajkove brojimo u tisućama, negativni komentari su gotovo u sferi jednoznamenkastog broja.

Svi se vole dokazivati pa ostavljanje negativnog komentara predstavlja način kako možeš ispasti “kul” pred svojim vršnjacima. Obično nema smisla odgovarati na to jer često ispadne bitka koja se ne može dobiti, ali ponekad vratimo lopticu kroz smiješan odgovor i pratimo kako će se dalje razvijati.

A sa sadržajem se eksperimentira – ima tu i pokretanja challengea i postavljanja memova, potom ispunjavanja postojećeg challengea, poput promjene izgleda u 10 sekundi… Sve je to rezultat proučavanja tipova sadržaja, načina produkcije i razloga zašto nešto postane trend. Josipov zaključak nakon svega toga sličan je mojemu – pravila nema! “Smatramo kako je upravo ta sloboda i svojevrsni kaos u sadržaju ono što TikTok čini toliko zanimljivim i izazovnim”, kaže.

Na upit jesu li razmišljali o kampanji kroz influencere na ovoj platformi, umjesto otvaranja profila brenda, Josip mi odgovara potvrdno, posebice jer su na globalnoj razini mnogi YouTuberi i Instagram influenceri su iskoristili TikTok kao dodatnu platformu za izražavanje. No, kod nas je to još u povojima, veli, iako dosta influencera ima profile koji su im ostali kad se aplikacija zvala Musical.ly, ali danas nisu više aktivni na njima. Samim time, TikTok bi mogao razviti svoje nove influencere, kao što je to nekoć napravio Vine.

Kako oglašavati na TikToku (i isplati li se to danas)?

Na upit kako se upustiti u plaćenu promociju putem TikToka, Tvrtko Kračun objašnjava:

TikTok aktivno radi na razvoju i testiranju platforme za oglašavanje. Jedino kako trenutno možete plasirati plaćeni oglas na TikToku je putem Facebook oglašavanja i to kroz Audience Network. No, Facebook ne dozvoljava odabir konkretne platforme u svojoj mreži oglašivača, već se možete samo nadati da će uz ostale, vaš oglas biti prikazan i na TikToku.

Trenutno bih za naše tržište radije odabrao suradnju s influencerima ili čak otvaranje vlastitog profila koji se puni zanimljivim i publici relevantnim sadržajem. Neminovno je da će se modeli oglašavanja promijeniti i prilagoditi s vremenom, kao što se dogodilo sa svakom online platformom.

Za kraj, možda i vas i vaš brend ova priča inspirira da se upustite u ovaj nepoznat i pomalo divlji kraj. Naime, kako je Hrskanje koje pali veća kampanja, ovaj si je brend mogao dopustiti eksperimentiranje na nepoznatoj platformi. Samim time, Tvrtko mi objašnjava da nije bilo ni smisla postavljati konkretne ciljeve za nju, nego pratiti publiku i njene reakcije, kao i trendove.

U svakom slučaju, bravo za Kroki što je svojim hrskanjem probio led, a možda bi netko trebao javiti i Lidlu da ima skoro pa viralnu nenamjernu kampanju na TikToku. Najpopularniji video na tu temu dolazi upravo iz – Hrvatske!

This is America… No, baby, this is TikTok!.

I to je TikTok, aplikacija koja konačno može razbiti ovu već ustaljenu postavu najpopularnijih društvenih mreža i servisa, a koja sve više maha uzima i u Hrvatskoj. Ima tu i puno izazova o kojima bi se moglo pričati, poput činjenice da ga već brane u Indiji, gdje je ova aplikacija iznimno popularna (usput, ako vas ovo natjera da instalirate aplikaciju, svakako provjerite indijske TikTokove, to je jedan potpuno novi svijet) i kakvu bojazan trebamo imati zbog činjenice da aplikacija dolazi iz Kine, ali to su već zasebne teme.

Za sada, otvorite TikTok, uživajte u dašku inovativnosti u tabu For You koju donosi ova aplikacija i odolite iskušenju da i sami napravite tamo (javan) profil. Naime, ako čitate ovaj tekst, vjerojatno ste prestari za tamošnju populaciju. Starci su već uništili kul faktor Facebooka, nemojte(mo?) to napraviti i s drugim servisima! 😉

Komentari

 1. tbhuh

  tbhuh

  11. 05. 2019. u 2:11 pm Odgovori

  Poštovana gospođo Biberović,
  hvala Vam što ste obratili pozornost na novu platformu, napisali lijepe riječi te uključili moj video u svoj članak!
  Srdačno,
  Tamara Bednjanec

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.