Informatika nije šala, ali može biti igra: Evo kako ju približiti djeci

Informatika nije šala, ali može biti igra: Evo kako ju približiti djeci

Ako ste unazad nekoliko godina u tražilici Google upisali najtraženija zanimanja u Hrvatskoj, Europi i šire, sigurno ste zamijetili kako je rezultat vrlo jasan – IT zanimanja, informatičari i inženjeri nalaze se na samome vrhu liste. Iako je Hrvatska malo tržište, kod nas postoji nepresušna potreba za stručnjacima iz IT branše, što znači da bi se učenike od ranih nogu trebalo educirati za takva pitanja. Naravno, riječ je o floskuli koju smo čuli puno puta, no što to konkretno znači u praksi?

Damir Dukarić iz itSofta
Damir Dukarić iz itSofta kao volonter Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ vodio je niz informatičkih radionica za osnovnoškolce – i naučio mnogo od njih o tome kako im na pravi način približiti informatiku.

Na državnoj razini to znači osiguravanje različitih poticaja, usavršavanja, radionica. Tako se profiliraju osobe željne učenja, rada i napredovanja te u konačnici stručnjaci koji će zadovoljiti potrebe tržišta.

Međutim, moje neposredno iskustvo i rad kreću od puno niže razine, edukacija u okviru lokalne zajednice. Kao volonter Društva Naša djeca Vladimir Nazor Križ vodio sam niz informatičkih radionica za učenike OŠ Milke Trnine u Križu. Imao sam tu sreću da je donacijama uređena i informatička radionica s deset radnih mjesta u kojoj volonteri podučavaju klince o korisnim aspektima interneta, društvenih mreža, multimediji, programiranju i svim ostalima čarima, ali i izazovima s kojima se mogu susresti u takvome radu.

Djeci računalo nije nepoznanica

Što radite kada se suočite s deset klinaca u prostoriji, koje biste trebali potaknuti da na informatiku gledaju kao alat s kojim se moraju služiti, a ne kao još jedan dosadan školski predmet?

Prije svega, opustite se. Imajte na umu da djeci računalo nije nepoznanica i da su uvelike upoznati s novim tehnologijama. Pokažite im na jednostavan, neposredan način kako mogu produbiti svoja znanja i na kreativan način koristiti sve dostupne resurse.

Djeca su većinom oduševljena radionicama, samo im se one trebaju približiti na pravi način.
Djeca su većinom oduševljena radionicama, samo im se one trebaju približiti na pravi način.

Iz mog iskustva, djeca su oduševljena radionicama. Smatram mitom da su današnja djeca nezainteresirana za učenje – vjerujte, sve je stvar pristupa. Tijekom radionica djeci pružamo “umjetničku” slobodu i potičemo kreativan način izražavanja. Imperativ je detaljno ih upoznati s timskim radom, jer će se s njim gotovo sigurnoj susresti u poslovnome svijetu. Učenici tako izrađuju svoje web stranice, aplikacije, crteže i programe. U nastavi koristimo infrastrukturu portala Mydataknox i iznimno smo sretni što su nam dostupni tako kvalitetni resursi.

Nekoliko naputaka kojih se uvijek držim prilikom održavanja radionica:

1. Pripremite se unaprijed.

Istražite što je popularno kod djece – koje serije, filmovi, likovi, glazba, igrica… Pokažite im da ste uložili vrijeme i trud kako biste doznali više o njihovim interesima.

Ako ste i inače okruženi djecom, nećacima, sinovima i kćerima školske dobi, ovaj će vam savjet biti poznat. U radionicama često primjenjujem motive, likove i općenito teme vezane uz ono što je aktualno današnjim školarcima, a na taj se način djeca lakše poistovjete sa zadatkom te njihova mašta dodatno “zaiskri”. Oni definitivno cijene i moj angažman te to što pratim njihov svijet, a često uđemo u rasprave o čemu će sve pisati na svome blogu ili web stranici te uspoređujemo što ima na originalnim stranicama serije ili filma, stranicama poznatih pjevača i slično.

Pitajte što ih najviše zanima. Je li to izrada stranica, aplikacija ili nekih drugih programa… Dajte savjete i usmjeravajte ih.

2. Svatko je drugačiji i klinci, naravno, imaju različite interese.

Bitno je da uvijek nađemo neku zlatnu sredinu i postignemo dogovor oko čega ćemo se fokusirati. Uvijek im volim objasniti kako im možda ovo što ćemo danas raditi neće biti najinteresantnija tema, ali da će im biti korisna kasnije u školi, na fakultetu, a vjerojatno i na poslu. Uostalom, zajedno napravimo radne zadatke interesantnijima. Primjerice, kada smo otvarali elektroničke pošte, to im nije bilo previše zanimljivo, međutim kada sam rekao da počnu slati jedni drugima poruke, ubacuju slike, mijenjaju boju i oblik teksta, to im je vrlo brzo postalo interesantno.

3. Pokažite im kako sve naučeno mogu primijeniti u savladavanju ostalih školskih predmeta.

Učenje svakog predmeta može biti igra ako se tako postavi.

Spomenuo sam već kako uvijek nastojim radionice učiniti zanimljivima te također pokazati kako sve što radimo mogu primijeniti i u školi na nastavi. Tako, primjerice, pri izradi web stranica izrađivali smo palete boja koje će se koristiti u dizajnu i direktno usporedili s likovnim predmetom. U programiranju s programom Scratch često imamo poveznice s matematikom i matematičkim operacijama.

4. Ne organizirajte radionicu kao klasičan školski sat.

To nije predavanje, ne zahtijevajte klasičnu disciplinu, dajte učenicima priliku da se izraze. Oni će to znati cijeniti i uzvratiti odličnim rezultatima.

Uvijek treba imati na umu kako su klinci sigurno imali naporan dan u školi te kako na radionicama laganijim i “otvorenijim” pristupom možemo ostvariti njihovu zainteresiranost i koncentraciju. Često im i ponudim između nekoliko opcija što bi taj dan željeli više naučiti, isprobati i raditi. Nakon što završimo s radionicom, ne žure se kući, već me zamole mogu li kratko igrati računalne igre – naravno da im to dopustim.

Na slici: Ravnatelj OŠ Milke Trnine Zlatko Hasan te Damir Dukarić i Mario Ivandić iz itSofta predaju memorijske uređaje učenicima.
Na slici: Ravnatelj OŠ Milke Trnine Zlatko Hasan te Damir Dukarić i Mario Ivandić iz itSofta predaju memorijske uređaje učenicima.

Ako je posao dobro obavljen, rezultati su odmah dostupni

Iz vlastitog primjera mogu reći kako se uloženi trud u komunikaciju i rad s djecom itekako isplate. Jednom kada se uhvate u koštac sa svime, ne odustaju lako. Često nastave raditi kod kuće, osmišljavaju nove sadržaje, mole za još informacija i pomoć…

Pravi je užitak raditi na taj način i zato volim rad s djecom, ako dobro obavljate svoj posao, rezultati su odmah dostupni.

Zaključno, djeci treba prezentirati da informatika i nove tehnologije danas nisu više odabir, već neizostavan dio komunikacije, a da ne govorimo o poslovanju. Osobno smatram kako su učenici i te kako toga svjesni, pitanje je samo kada će to shvatiti i obrazovne ustanove. Edukacije ovakvog tipa su odličan početak i u budućnosti se nadam da će ih biti još više.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.