227 studenata završilo Infobipovu studentsku praksu, ovaj put – virtualnu

227 studenata završilo Infobipovu studentsku praksu, ovaj put – virtualnu

Kako doskočiti činjenici da ne možete organizirati "normalne" studentske prakse u uredima, a prethodno ste bili nagrađivani zbog svog odnosa sa studentima?

Udruga eSTUDENT svake godine dodjeljuje nagradu Zlatni Indeks, prestižnu titulu za poslodavce koji su se tijekom prethodne godine posebno istaknuli u odnosu prema studentima i mladim zaposlenicima. Projekt se održava više od 10 godina, a među dobitnicima titula za 2019. je i Infobipov Internship program, u kategoriji stručne prakse. Trajao je on 10 tjedana, a sastojao se od ukupno 1200 sati predavanja. Zabilježene su 1023 prijave, internship program imao je 103 polaznika, a na kraju je njih 75 zaposleno u Infobipu.

Infobip je 2019. dobio nagradu Zlatni indeks za svoj ‘internship’ program.

No, kako održati kvalitetu i u ovoj godini, obilježenoj pandemijom novog koronavirusa koja je otežala i organiziranje studentskih praksi i mentoriranje mladih snaga i sve ostalo što ide uz angažiranje studenata?

Virtualna predavanja za studente iz Hrvatske i BiH

Izbora nema – ako se cijelo poslovanje moglo prebaciti na virtualno, morala se i studentska praksa. U slučaju Infobipa, organiziran je projekt Virtual Classroom, program online predavanja i radionica namijenjenih studentima inženjerskih fakulteta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. On je nedavno uspješno završio svoje prvo izdanje i okupio više od 200 studenata koji su kroz mjesec dana slušali 18 predavanja Infobipovih stručnjaka.

Tim sam povodom o praksama u Infobipu, bile one digitalne ili uživo, razgovarao s Monikom Ivanović, voditeljicom employer brandinga ove tvrtke. Spomenuti Zlatni indeks nije prvo takvo priznanje za Infobip, što je svakako pokazatelj konzistentnog dobrog odnosa sa studentima. Infobip tako već nekoliko godina organizira studentske prakse, a od 2018. do danas potpisani su ugovori s više od 20 fakulteta iz Hrvatske i još desetak tehničkih fakulteta iz Južne Amerike i Indije. Monika pojašnjava:

Smatramo da je ključni element uspjeha naših Internship programa, ne samo u 2019. godini, već i inače, naglasak koji stavljamo na iskustvo i znanje koje studenti dobiju surađujući s nama, svakodnevna angažiranost naših predavača i mentora sa studentima, kao i obostrana želja studenata i mentora za daljnjim razvojem i usavršavanjem, ali i rješavanjem kompleksnih poslovnih izazova koji mogu utjecati na čitavi svijet.

Infobip
Tijekom predavanja često je na istom pozivu bilo više od 200 sudionika.

Svaka praksa je novi projekt

No, vratimo se na trenutak na Infobipov internship program prije pandemije. Tijekom prošle godine tako je kroz prakse na globalnoj razini Infobipu došlo gotovo 1900 prijava studenata i studentica, od kojih je njih 130 pohađalo i uspješno završilo Internship program. Njih 109 bilo je iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, navodi Monika i otkriva koliko ih se zapravo zaposlilo:

Po završetku svih programa zaposleno je više od dvije trećine studenata koji su se tijekom trajanja programa pokazali kao najuspješniji i najperspektivniji te koji su pokazali najveću želju i motivaciju za daljnjim radom i učenjem.

Razlog uspjeha programa leži u tome da Infobip nastoji svako iduće izdanje prakse učiniti boljim nego što je bilo prethodno, ističe. Veliku ulogu igraju i kvalitetni mentori i suradnja sa studentima na samoj izradi programa prakse kroz osluškivanje njihovih potreba i želja.

Online predavanja za 227 studenata tehničkih i inženjerskih usmjerenja

Iako je stručna praksa u Infobipu prošle godine ostvarila velik uspjeh, ova godina je prisilila ne samo Infobip, već i druge rastuće tvrtke da pronađu nove načine pristupa studentima. Prakse su se tako selile na internet, Zoom učionice i razne druge softverske sobe, a Infobip, posebice jer je bio među prvim tvrtkama koje su nakon pojave koronavirusa omogućile rad od kuće, nije dugo čekao da krene sa svojim spomenutim projektom Virtual Classroom.

Koliko god teška i izazovna, trenutna situacija nam je pomogla da suradnju sa studentima i fakultetskom zajednicom podignemo na još višu i moderniju razinu.

“Novom normalnom” prilagodili su se i predavači.

Jedna od predavačica na Virtual Classroomu, Meri Tukač, inače presales engineer, objasnila je što su to zapravo radili:

U sklopu prvog izdanja Virtual Classrooma studenti su prošli kroz širok spektar tema te dobili uvid i stekli razumijevanje o portfelju naših rješenja, proizvoda i usluga. Između ostaloga, naučili su koje metode koristimo kako bismo ogroman Infobipov codebase držali pod kontrolom, vidjeli su što to neki kod čini nestabilnim i kako to izbjeći, saznali zašto bi bilo korisno naučiti JavaScript, ili na primjer kako „preživjeti“ intervju za posao.

Bilo je tu zanimljivih diskusija, razmjena ideja na virtualnoj ploči, a „stolica više“ se tražila i za radionice gdje su kreirali vlastitog chatbota. Cilj je bio ne samo predstaviti Infobip i ono čime se tvrtka bavi, već studentima omogućiti da na interaktivan način steknu konkretna znanja i vještine iz inženjerskih, ali i soft skill područja, koja će im prvi razgovor za posao učiniti jednostavnijim, pomoći da se istaknu na tržištu rada, ali i da se razviju kao inženjeri i profesionalci.

Iako se ovdje ne radi o “pravoj” praksi, virtualna učionica dobro je rješenje za trenutno razdoblje jer omogućava nastavak komunikacije između Infobipa i mladih bez rizika povezanih s pandemijom. Ove se godine tako na virtualnu učionicu prijavilo više od 300 studenata i studentica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U konačnici je njih 227 dobilo diplomu koju su neki fakulteti priznali i kao odrađenu stručnu praksu, pojašnjava Monika. Infobipu, ali i svim rastućim tvrtkama, važna je svaka prilika za približavanje studentima, pogotovo u doba kada je studenata koje biste zaposlili u svojoj tehnološkoj firmi malo, a konkurencija je izuzetno jaka.

Ove jeseni nova virtualna predavanja

Projekt Virtual Classroom nastavlja se i ove jeseni, a Monika otkriva kako će se program moći pratiti i na engleskom jeziku. Bit će tu i još nekih novosti, ali za sve informacije najbolje je pratiti Infobipove kanale.

Dok ponovno ne zažive prakse uživo, ovaj je program odlična alternativa, a – s obzirom na uspjeh koji je u kratkom roku doživio – možda ne bi bilo loše da se zadrži i duže no što se u startu očekivalo.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.