iCloud i iOS 5 izlaze danas: stručnjaci Mashablea, MacKorisnika, Infinuma i 1337bita predviđaju za Netokraciju što će biti

iCloud i iOS 5 izlaze danas: stručnjaci Mashablea, MacKorisnika, Infinuma i 1337bita predviđaju za Netokraciju što će biti

Apple će danas, kao što smo najavili već, predstaviti iCloud, iOS 5za iPhone, iPod Touch i iPad te novi Mac OS X Lion operativni sustav za Mac računala. Poveznica će biti upravo dva spomenuta sustava bit će upravo iCloud, zamjena Appleovog postojećeg (i nikada zapravo toliko uspješnog) MobileMe servisa. Iako je najavljeno što će Apple predstaviti (vrlo nekarakteristično), ne zna se što će iCloud, iOS 5 i OSX ponuditi. Zbog toga smo se obratili našim vodećim mobilnim, web i Mac stručnjacima: developerima i blogerima koji će dati svoja predviđanja što možemo danas očekivati od Appleovih novih proizvoda.

Apple će danas, kao što smo najavili već, predstaviti iCloud, iOS 5 za iPhone, iPod Touch i iPad te novi Mac OS X Lion operativni sustav za Mac računala. Poveznica će biti upravo dva spomenuta sustava bit će upravo iCloud, zamjena Appleovog postojećeg (i nikada zapravo toliko uspješnog) MobileMe servisa.

Iako je najavljeno što će Apple predstaviti (vrlo nekarakteristično), ne zna se što će iCloud, iOS 5 i OSX ponuditi. Zbog toga smo se obratili našim vodećim mobilnim, web i Mac stručnjacima: developerima i blogerima koji će dati svoja predviđanja što možemo danas očekivati od Appleovih novih proizvoda.

U obliku panela s vama će svoja predviđanja i želje podijeliti:

 • Stevica Kuharski, direktor tvrtke za razvoj web i mobilnih aplikacija IT4U;
 • Nikola Plejić, tehnološki urednik Netokracije te voditelj razvojne agencije Neutrino;
 • Toni Milovan, urednik MacKorisnika;
 • Stanislav Šredl, urednik tehnološke rubrike Tportala i europski urednik Mashablea;
 • Tomislav Car, direktor tvrtke za razvoj mobilni i web aplikacija Infinum (razvili 24sata za Android);
 • Luka Sučić, suosnivač tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija 1337bit i urednik MacKorisnika (razvili Croatia Traffic & Weather);
 • Tomislav Bilić, direktor Inchooa za razvoj Magento, WordPress i mobilnih rješenja čiji je uspjeh Bilić s nama već podijelio.

Što se tiče Netokracijinih vlastitih predviđanja, Apple će svakako unutar iClouda predstaviti streaming i nešto slično Dropboxu, ali najbitnije će biti koliko će se odlučiti povezati novi servis sa iOS 5 i Mac OS X-om. Apple dosad nije znao baš kako pozicionirati web usluge, tako da sam pomalo sumnjičav hoće li se snaći s iCloudom.

Što mislite da će najavljeni iCloud ponuditi?

Stevica Kuharski, IT4U

Apple bi mogao ponuditi potpunu cloud uslugu, što bi djelomično ukinulo potrebu za iTunesima. Naime, očekujem kako će korisnici imati na raspolaganju 10 GB ili više prostora unutar kojega će sinkronizirati dokumente, glazbu i video materijal. Putem Apple ID računa ti bi podaci bili dostupni na cijelom spektru uređaja, od iPod Toucha do iMaca.

Nikola Plejić, Neutrino

Vrlo će se vjerojatno raditi o skupu cloud usluga za spremanje i dijeljenje datoteka te za streaming glazbe. Ovo potonje može biti vrlo značajno jer bi Appleov servis mogao biti prvi među sličnima koji će dobiti podršku glazbene industrije (nešto što su Amazon i Google pokušali bez ikakvog uspjeha). S druge strane, pitanje je koliko će upravo ta podrška ograničiti uporabljivost samog servisa – znamo da izdavačke i distributerske kuće nisu najliberalnije po pitanju digitalne distribucije sadržaja. Budući da Apple ima potrebnu infrastrukturu, mogli bi cijelu stvar proširiti i streamingom TV serija i filmova, što bi im također moglo pomoći u isticanju u gomili.

iCloud je najavljen zajedno s nadogradnjama za MacOS i iOS što upućuje na to da će stupanj integracije između njih biti odličan, te bi upravo to mogla biti presudna značajka za potencijalne korisnike softvera.

Toni Milovan, MacKorisnik

iCloud će vjerojatno (barem u početku) najviše biti namjenjen za čuvanje i stremanje glazbe, videa i fotografija na naše razne (Apple) uređaje. Usko povezan s iTunes trgovinom omogućiti će da npr. album jednom zapisan u cloudu bude na raspolaganju svim korisnicima koji su ga kupili. Razumno je za pretpostaviti i da će iCloud usluga biti od početka intergrirana i sa iLife aplikacijama na ovaj ili onaj način. No kakva će biti razina integracije korisničkih profila, mailova, kalendara i ostalih .me usluga je poprilično teško pretpostaviti na temelju dostupnih podataka.

Lijepo bi bilo dobiti potpuno integrirane i sinkronizirane korisničke profile koji se mogu koristiti na svim OS X i iOS uređajima u našem posjedu, pa da nam npr. bookmarkovi s Macbooka budu dostupni na iPadu i sl. i to bez pretjeranog “fiddlanja” naravno. Još bolje bilo kad bi iCloud omogućio da ja i ostali korisnici mog iPada možemo imati različite profile na njemu, no to nekako više spada u domenu “wishful thinkinga” nego nešto što realno možemo očekivati, jer čini se na osnovu napisa u raznim medijima da će iCloud na početku biti ponajviše povezan s glazbom. No ukoliko usput i nama u .hr glazba s iTunesa postane dostupna  (bez brige, neće) i to će biti veliki korak.

Naravno da očekujem da ćemo iCloud uslugu moći koristiti poput mrežnog diska (a la Dropbox) no to više gotovo da nije ni vrijedno spomena obzirom da mobile.me to odavno nudi.

Stanislav Šredl, Tportal / Mashable

Obzirom na dosta vjerodostojne izvještaje o tome da je Apple potpisao ugovorom sa “velikom četvorkom” glazbene industrije, očekujem da će iCloud biti prvenstveno posvećen glazbi. Vjerojatno će ponuditi mogućnost skeniranja iTunes baze svakog korisnika i pristupom svoj toj glazbi bez potrebe za upload stvarnih datoteka u Appleov oblak. Pretpostavljam da će ići i neki novi streaming fee za one koji više vole glazbu konzumirati na taj način. Izvan glazbe, iCloud bi mogao ponuditi sinhronizaciju i online pohranu datoteka i postavki sa iOS/Mac OS X uređajima.

Tomislav Car, Infinum

Ako realno pogledamo, MobileMe, sada već na samrti, bio je najlošije prihvaćeni dio cijelog Apple ekosustava. Uglavnom su korisnici na Appleovim uređajima u tu svrhu najviše koristili besplatne usluge konkurenata – Gmail, Google Calendar, Google Contacts te Dropbox. Tako da očekujem uslugu iznimno integriranu u sam OS, te besplatnu za osnovnu upotrebu, kao što su Dropbox i Gmail limitirani po veličini storagea. Uz to, očekujem da ovakav iCloud konačno korisnike iOS uređaja oslobodi, barem djelomično, korištenja najvećeg smeća od softvera na svijetu od kad postoje računala – iTunesa.

U tom kontekstu sigurno možemo očekivati backup i restore aplikacija, kontakata, slika i svega ostalog sa svog iOS uređaja preko clouda, slično kao što to ima Android riješeno.

Luka Sučić, 1337bit / MacKorisnik

Iako se većina medija koncentrira na audio/video streaming servis i speech recognition ja se nadam da će iCloud (makar s vremenom) donijeti nešto puno više od toga. Možda početak jednog novog iOS iskustva u potpunosti neovisnog o desktop računalu (iTunes) primjerice. Over the air backup, sinkronizacija i sve ono što je mobile me trebao biti.

Koliko mislite da će iCloud biti značajan razvijateljima iOS, OSX i web aplikacija?

Stevica Kuharski, IT4U

Nadam se da će developeri dobiti pristup tim podacima uz posebna korisnička dopuštenja. Na taj način bi bio omogućen i djelomičan izlazak iz sandboxa te povećana upotrebljivost mobilnih uređaja. Ukoliko bude omogućeno povezivanje iCloud usluge s društvenim mrežama, način upotrebe je definitivno neograničen i ovisi samo o mašti developera.

Nikola Plejić, Neutrino

Ukoliko se planiraju natjecati sa sličnim servisima, Apple mora ponuditi jednostavan i uporabljiv API kojeg developeri mogu iskoristiti za integraciju iClouda sa svojim aplikacijama. Mnogi od njih već koriste Dropbox, pa će “bitka” biti zanimljiva, no treba imati na umu da je Apple uvijek može vrlo jednostavno riješiti jednostavnim dodatkom uvjetima korištenja.

Toni Milovan, MacKorisnik

U budućnosti (skoroj?) vjerojatno. Korisnički podaci koje aplikacije snimaju najčešće zauzimaju vrlo malo podatkovnog prostora, pa su brzine pristupa netu postale pogodnima za njihovo pohranjivanje na mrežnu lokaciju. Kako sve više i više korisničkih aplikacija dobija svoje verzije na sve tri hardverske platforme (Mac, iPhone i iPad), a sve više korisnika posjeduje više uređaja, za Apple je logičan korak napraviti jedinstvenu integracijsku platformu za Apple ekosustav. Uostalom jedan od glavnih razloga zašto ja radim isključivo na Macbooku, umjesto da koristim i iMac koji posjedujem sa strane je komplikacija oko sinkronizacije. Postoji naravno mnogo opcija za sinkroniziranje no ništa što bi bilo jednostavnije od korištenja samo jednog računala.

Riješi li iCloud ovaj problem mnogi će mobilni Apple korisnici biti sretni, a dobiju li developeri jednostavan i univerzalan API za njegovo rješenje biti će još sretniji. Naravno sve bi to trebalo biti katalizator za dodatnu integraciju OS X i iOS okolina. Ukoliko pak Apple ostavi iCloud samo na iTunes i media integraciji biti će to pomalo razočarenje, ali ne može se reće da na to nismo navikli u mrežnom djelu Appleovih proizvoda.

Tomislav Bilić, Inchoo

Cloud service ili cloud computing nije nov pojam niti nova usluga. U raznim oblicima on već postoji u različiti servisima, pa i pri samom Appleu (iWork.com, MobileMe, FaceTime). Nadam se kako će iCloud biti evolucija tih usluga objedinjena u jedan smislen, skalabilan i otvoren servis koji će promijeniti naviku na koji spremamo i čitamo podatke i software.

Tomislav Car, Infinum

Ako ponudi dobru infrastrukturu za sinkronizaciju podataka iz aplikacija, mogao bi pomoći iOS developerima aplikacija jer neće morati razvijati svoju infrastrukturu za to. Za igre mi se ne čini da će biti nešto značajan jer tu GameCenter već igra ulogu.

Luka Sučić, 1337bit / MacKorisnik

Sumnjam da će ići prema tome da kroz iCloud ponude alternative za primjerice Amazon Web Services ali će  vrlo vjerojatna dubinska integracija u iOS i OSX osigurati nezaobilaznost kao što su to naprimjer napravili sa push notifikacijama i in app kupnjom.

Što biste voljeli da Apple sutra predstavi, ali vjerujete da neće?

Stanislav Šredl, Tportal / Mashable

Što se tiče onoga što bi Apple mogao predstaviti, a vjerojatno neće, moj long-term bet je već dulje vrijeme breakthrough u području baterija. Kratko trajanje današnjih baterija je popriličan bottleneck za razvoj brojnih usluga i sadržaja, i Apple već dugo radi na usavršavanju postojeće tehnologije, ali veliki evolucijski skok na tom području bi tu kompaniju izdigao debelo iznad konkurencije.

Ukoliko se predviđanja naših kolega i nekih medija pokažu istinitima, Apple će danas u sklopu iClouda predstaviti streaming i storage servis koji će developerima ponuditi novu infrastrukturu za razvoj svojih aplikacija, a najveći problem mogla bi biti zatvorenost sustava. Što vi mislite da će Apple danas predstaviti u sklopu iClouda, a što biste voljeli da predstave?

Komentari

 1. gigasurf

  gigasurf

  06. 06. 2011. u 9:21 am Odgovori

  “pa da nam npr. bookmarkovi s Macbooka budu dostupni na iPadu i sl. i to bez pretjeranog “fiddlanja” naravno.”

  pa to je vec godinama dostupno u obliku mobile me, iTools-a cak.

 2. Ylodi

  Ylodi

  06. 06. 2011. u 9:39 am Odgovori

  iPhone to ne treba, ali za iPad bi bilo zgodno da se u iOS-u uvede mogućnost odabira korisničkih profila, tj. da svaki ima svoj desktop i posebne postavke za svaku aplikaciju

  • Tomislav Car

   Tomislav Car

   06. 06. 2011. u 9:46 am Odgovori

   Potpuno se slažem. Svojedobno sam to pričao po twitteru pa su me uvjeravali da nema šanse da se to dogodi. Ali definitivno to najviše fali, ako ga daš djeci ili nešto, pa ti počnu brljati po mailovima itd..

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.