iCloud i iOS 5 izlaze danas: stručnjaci Mashablea, MacKorisnika, Infinuma i 1337bita predviđaju za Netokraciju što će biti

iCloud i iOS 5 izlaze danas: stručnjaci Mashablea, MacKorisnika, Infinuma i 1337bita predviđaju za Netokraciju što će biti

Apple će danas, kao što smo najavili već, predstaviti iCloud, iOS 5za iPhone, iPod Touch i iPad te novi Mac OS X Lion operativni sustav za Mac računala. Poveznica će biti upravo dva spomenuta sustava bit će upravo iCloud, zamjena Appleovog postojećeg (i nikada zapravo toliko uspješnog) MobileMe servisa. Iako je najavljeno što će Apple predstaviti (vrlo nekarakteristično), ne zna se što će iCloud, iOS 5 i OSX ponuditi. Zbog toga smo se obratili našim vodećim mobilnim, web i Mac stručnjacima: developerima i blogerima koji će dati svoja predviđanja što možemo danas očekivati od Appleovih novih proizvoda.

Apple će danas, kao što smo najavili već, predstaviti iCloud, iOS 5 za iPhone, iPod Touch i iPad te novi Mac OS X Lion operativni sustav za Mac računala. Poveznica će biti upravo dva spomenuta sustava bit će upravo iCloud, zamjena Appleovog postojećeg (i nikada zapravo toliko uspješnog) MobileMe servisa.

Iako je najavljeno što će Apple predstaviti (vrlo nekarakteristično), ne zna se što će iCloud, iOS 5 i OSX ponuditi. Zbog toga smo se obratili našim vodećim mobilnim, web i Mac stručnjacima: developerima i blogerima koji će dati svoja predviđanja što možemo danas očekivati od Appleovih novih proizvoda.

U obliku panela s vama će svoja predviđanja i želje podijeliti:

 • Stevica Kuharski, direktor tvrtke za razvoj web i mobilnih aplikacija IT4U;
 • Nikola Plejić, tehnološki urednik Netokracije te voditelj razvojne agencije Neutrino;
 • Toni Milovan, urednik MacKorisnika;
 • Stanislav Šredl, urednik tehnološke rubrike Tportala i europski urednik Mashablea;
 • Tomislav Car, direktor tvrtke za razvoj mobilni i web aplikacija Infinum (razvili 24sata za Android);
 • Luka Sučić, suosnivač tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija 1337bit i urednik MacKorisnika (razvili Croatia Traffic & Weather);
 • Tomislav Bilić, direktor Inchooa za razvoj Magento, WordPress i mobilnih rješenja čiji je uspjeh Bilić s nama već podijelio.

Što se tiče Netokracijinih vlastitih predviđanja, Apple će svakako unutar iClouda predstaviti streaming i nešto slično Dropboxu, ali najbitnije će biti koliko će se odlučiti povezati novi servis sa iOS 5 i Mac OS X-om. Apple dosad nije znao baš kako pozicionirati web usluge, tako da sam pomalo sumnjičav hoće li se snaći s iCloudom.

Što mislite da će najavljeni iCloud ponuditi?

Stevica Kuharski, IT4U

Apple bi mogao ponuditi potpunu cloud uslugu, što bi djelomično ukinulo potrebu za iTunesima. Naime, očekujem kako će korisnici imati na raspolaganju 10 GB ili više prostora unutar kojega će sinkronizirati dokumente, glazbu i video materijal. Putem Apple ID računa ti bi podaci bili dostupni na cijelom spektru uređaja, od iPod Toucha do iMaca.

Nikola Plejić, Neutrino

Vrlo će se vjerojatno raditi o skupu cloud usluga za spremanje i dijeljenje datoteka te za streaming glazbe. Ovo potonje može biti vrlo značajno jer bi Appleov servis mogao biti prvi među sličnima koji će dobiti podršku glazbene industrije (nešto što su Amazon i Google pokušali bez ikakvog uspjeha). S druge strane, pitanje je koliko će upravo ta podrška ograničiti uporabljivost samog servisa – znamo da izdavačke i distributerske kuće nisu najliberalnije po pitanju digitalne distribucije sadržaja. Budući da Apple ima potrebnu infrastrukturu, mogli bi cijelu stvar proširiti i streamingom TV serija i filmova, što bi im također moglo pomoći u isticanju u gomili.

iCloud je najavljen zajedno s nadogradnjama za MacOS i iOS što upućuje na to da će stupanj integracije između njih biti odličan, te bi upravo to mogla biti presudna značajka za potencijalne korisnike softvera.

Toni Milovan, MacKorisnik

iCloud će vjerojatno (barem u početku) najviše biti namjenjen za čuvanje i stremanje glazbe, videa i fotografija na naše razne (Apple) uređaje. Usko povezan s iTunes trgovinom omogućiti će da npr. album jednom zapisan u cloudu bude na raspolaganju svim korisnicima koji su ga kupili. Razumno je za pretpostaviti i da će iCloud usluga biti od početka intergrirana i sa iLife aplikacijama na ovaj ili onaj način. No kakva će biti razina integracije korisničkih profila, mailova, kalendara i ostalih .me usluga je poprilično teško pretpostaviti na temelju dostupnih podataka.

Lijepo bi bilo dobiti potpuno integrirane i sinkronizirane korisničke profile koji se mogu koristiti na svim OS X i iOS uređajima u našem posjedu, pa da nam npr. bookmarkovi s Macbooka budu dostupni na iPadu i sl. i to bez pretjeranog “fiddlanja” naravno. Još bolje bilo kad bi iCloud omogućio da ja i ostali korisnici mog iPada možemo imati različite profile na njemu, no to nekako više spada u domenu “wishful thinkinga” nego nešto što realno možemo očekivati, jer čini se na osnovu napisa u raznim medijima da će iCloud na početku biti ponajviše povezan s glazbom. No ukoliko usput i nama u .hr glazba s iTunesa postane dostupna  (bez brige, neće) i to će biti veliki korak.

Naravno da očekujem da ćemo iCloud uslugu moći koristiti poput mrežnog diska (a la Dropbox) no to više gotovo da nije ni vrijedno spomena obzirom da mobile.me to odavno nudi.

Stanislav Šredl, Tportal / Mashable

Obzirom na dosta vjerodostojne izvještaje o tome da je Apple potpisao ugovorom sa “velikom četvorkom” glazbene industrije, očekujem da će iCloud biti prvenstveno posvećen glazbi. Vjerojatno će ponuditi mogućnost skeniranja iTunes baze svakog korisnika i pristupom svoj toj glazbi bez potrebe za upload stvarnih datoteka u Appleov oblak. Pretpostavljam da će ići i neki novi streaming fee za one koji više vole glazbu konzumirati na taj način. Izvan glazbe, iCloud bi mogao ponuditi sinhronizaciju i online pohranu datoteka i postavki sa iOS/Mac OS X uređajima.

Tomislav Car, Infinum

Ako realno pogledamo, MobileMe, sada već na samrti, bio je najlošije prihvaćeni dio cijelog Apple ekosustava. Uglavnom su korisnici na Appleovim uređajima u tu svrhu najviše koristili besplatne usluge konkurenata – Gmail, Google Calendar, Google Contacts te Dropbox. Tako da očekujem uslugu iznimno integriranu u sam OS, te besplatnu za osnovnu upotrebu, kao što su Dropbox i Gmail limitirani po veličini storagea. Uz to, očekujem da ovakav iCloud konačno korisnike iOS uređaja oslobodi, barem djelomično, korištenja najvećeg smeća od softvera na svijetu od kad postoje računala – iTunesa.

U tom kontekstu sigurno možemo očekivati backup i restore aplikacija, kontakata, slika i svega ostalog sa svog iOS uređaja preko clouda, slično kao što to ima Android riješeno.

Luka Sučić, 1337bit / MacKorisnik

Iako se većina medija koncentrira na audio/video streaming servis i speech recognition ja se nadam da će iCloud (makar s vremenom) donijeti nešto puno više od toga. Možda početak jednog novog iOS iskustva u potpunosti neovisnog o desktop računalu (iTunes) primjerice. Over the air backup, sinkronizacija i sve ono što je mobile me trebao biti.

Koliko mislite da će iCloud biti značajan razvijateljima iOS, OSX i web aplikacija?

Stevica Kuharski, IT4U

Nadam se da će developeri dobiti pristup tim podacima uz posebna korisnička dopuštenja. Na taj način bi bio omogućen i djelomičan izlazak iz sandboxa te povećana upotrebljivost mobilnih uređaja. Ukoliko bude omogućeno povezivanje iCloud usluge s društvenim mrežama, način upotrebe je definitivno neograničen i ovisi samo o mašti developera.

Nikola Plejić, Neutrino

Ukoliko se planiraju natjecati sa sličnim servisima, Apple mora ponuditi jednostavan i uporabljiv API kojeg developeri mogu iskoristiti za integraciju iClouda sa svojim aplikacijama. Mnogi od njih već koriste Dropbox, pa će “bitka” biti zanimljiva, no treba imati na umu da je Apple uvijek može vrlo jednostavno riješiti jednostavnim dodatkom uvjetima korištenja.

Toni Milovan, MacKorisnik

U budućnosti (skoroj?) vjerojatno. Korisnički podaci koje aplikacije snimaju najčešće zauzimaju vrlo malo podatkovnog prostora, pa su brzine pristupa netu postale pogodnima za njihovo pohranjivanje na mrežnu lokaciju. Kako sve više i više korisničkih aplikacija dobija svoje verzije na sve tri hardverske platforme (Mac, iPhone i iPad), a sve više korisnika posjeduje više uređaja, za Apple je logičan korak napraviti jedinstvenu integracijsku platformu za Apple ekosustav. Uostalom jedan od glavnih razloga zašto ja radim isključivo na Macbooku, umjesto da koristim i iMac koji posjedujem sa strane je komplikacija oko sinkronizacije. Postoji naravno mnogo opcija za sinkroniziranje no ništa što bi bilo jednostavnije od korištenja samo jednog računala.

Riješi li iCloud ovaj problem mnogi će mobilni Apple korisnici biti sretni, a dobiju li developeri jednostavan i univerzalan API za njegovo rješenje biti će još sretniji. Naravno sve bi to trebalo biti katalizator za dodatnu integraciju OS X i iOS okolina. Ukoliko pak Apple ostavi iCloud samo na iTunes i media integraciji biti će to pomalo razočarenje, ali ne može se reće da na to nismo navikli u mrežnom djelu Appleovih proizvoda.

Tomislav Bilić, Inchoo

Cloud service ili cloud computing nije nov pojam niti nova usluga. U raznim oblicima on već postoji u različiti servisima, pa i pri samom Appleu (iWork.com, MobileMe, FaceTime). Nadam se kako će iCloud biti evolucija tih usluga objedinjena u jedan smislen, skalabilan i otvoren servis koji će promijeniti naviku na koji spremamo i čitamo podatke i software.

Tomislav Car, Infinum

Ako ponudi dobru infrastrukturu za sinkronizaciju podataka iz aplikacija, mogao bi pomoći iOS developerima aplikacija jer neće morati razvijati svoju infrastrukturu za to. Za igre mi se ne čini da će biti nešto značajan jer tu GameCenter već igra ulogu.

Luka Sučić, 1337bit / MacKorisnik

Sumnjam da će ići prema tome da kroz iCloud ponude alternative za primjerice Amazon Web Services ali će  vrlo vjerojatna dubinska integracija u iOS i OSX osigurati nezaobilaznost kao što su to naprimjer napravili sa push notifikacijama i in app kupnjom.

Što biste voljeli da Apple sutra predstavi, ali vjerujete da neće?

Stanislav Šredl, Tportal / Mashable

Što se tiče onoga što bi Apple mogao predstaviti, a vjerojatno neće, moj long-term bet je već dulje vrijeme breakthrough u području baterija. Kratko trajanje današnjih baterija je popriličan bottleneck za razvoj brojnih usluga i sadržaja, i Apple već dugo radi na usavršavanju postojeće tehnologije, ali veliki evolucijski skok na tom području bi tu kompaniju izdigao debelo iznad konkurencije.

Ukoliko se predviđanja naših kolega i nekih medija pokažu istinitima, Apple će danas u sklopu iClouda predstaviti streaming i storage servis koji će developerima ponuditi novu infrastrukturu za razvoj svojih aplikacija, a najveći problem mogla bi biti zatvorenost sustava. Što vi mislite da će Apple danas predstaviti u sklopu iClouda, a što biste voljeli da predstave?

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. gigasurf

  gigasurf

  06. 06. 2011. u 9:21 am Odgovori

  “pa da nam npr. bookmarkovi s Macbooka budu dostupni na iPadu i sl. i to bez pretjeranog “fiddlanja” naravno.”

  pa to je vec godinama dostupno u obliku mobile me, iTools-a cak.

 2. Ylodi

  Ylodi

  06. 06. 2011. u 9:39 am Odgovori

  iPhone to ne treba, ali za iPad bi bilo zgodno da se u iOS-u uvede mogućnost odabira korisničkih profila, tj. da svaki ima svoj desktop i posebne postavke za svaku aplikaciju

  • Tomislav Car

   Tomislav Car

   06. 06. 2011. u 9:46 am Odgovori

   Potpuno se slažem. Svojedobno sam to pričao po twitteru pa su me uvjeravali da nema šanse da se to dogodi. Ali definitivno to najviše fali, ako ga daš djeci ili nešto, pa ti počnu brljati po mailovima itd..

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Digitalni mediji

Urednik ukrajinskog Forbesa: “Dezinformacije nam zapravo nisu predstavljale veliki problem – Rusi su izgubili informacijski rat”

Grad bombardiraju doslovno, a vas vijestima i dojavama, "ne možete se usredotočiti na bilo što duže od 10 minuta...", prisjeća se Mykhailo prvih tjedana rata u Ukrajini. Ispričao nam je kako su u ukrajinskom Forbesu operativno i mentalno pripremali redakciju za rad u takvim okolnostima.

Što ste propustili

Mobilno

Huawei Apps UP natjecanje se vraća s nagradom od preko milijun dolara

Treću godinu zaredom Huawei bogatim fondom nagrađuje najbolje programere koji će se odvažiti na razvoj aplikacija za ekosustav Huawei mobilnih usluga.

Kultura 2.0

Prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj: 80 % ispitanika koristi ih umjesto auta kako bi brže stigli do cilja

Bolt je proveo prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj, a za Netokraciju ekskluzivno otkrivaju najzanimljivije podatke.

Startupi i poslovanje

Ovo su najinovativniji učenici, studenti i škole u Hrvatskoj koji su osvojili nagrade Digitalnog inkubatora

U velikoj završnici Digitalnog inkubatora by Hrvatski Telekom, u organizaciji Instituta za inovacije, održane su prezentacije najuspješnijih timova učenika i studenata i dodijeljene su im nagrade ukupnog novčanog fonda od 200.000 kuna. Evo kakve ideje i rješenja su predlagali...

Digitalni marketing

Anton Smolčić kao novi voditelj digitalnog marketinga pomaže Muzeju iluzija u globalnom širenju

Muzej iluzija pridobio ga je činjenicom da je to globalni projekt s ambicioznim planovima i prilika da bude dio stvaranja tog globalnog uspjeha.

Novost

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Već nakon jedne minute rezervirano je gotovo 30 posto sredstava, a ukupni broj prijava po prodajnom mjestu varirao je od samo pet prijava za one salone sa slabijim rezultatom pa do sveukupno 60-ak prijava za uspješnije prodajne salone.

Panel

Rok trajanja programera: Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera?

Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera u nekoj domaćoj IT agenciji? Zavirili smo u raspravu o tome koliki je rok trajanja programera i upitali nekoliko njih, različitih razina iskustva i pristupa karijeri, može li se do mirovine biti "samo programer".