Combis i cijela HT grupa trajno prelaze na rad od doma - kako su se organizirali?!

Combis i cijela HT grupa trajno prelaze na rad od doma – kako su se organizirali?!

Dijelovi tehnološke industrije pa tako i Netokracija godinama prakticiraju "remote rad", ali što se događa kad se grupacija s 5000 zaposlenika uskladi da može raditi od doma? Direktor Combisa (dio HT grupe) Goran Car otkriva sve detalje i prakse u Netokracija Podcastu.

Iako je bilo teško razdoblje, samoizolacija je otkrila i neke nove istine o radu – primjerice da mnoge od nas ipak mogu – i žele – barem dio svog vremena raditi od doma, tzv. hibridni rad. Nova normala uključuje #workfromhome kao barem dio radne rutine, posebice ako radite u tehnološkoj industriji gdje su mnoge firme potpuno remote.

Dapače, u nedavnoj anketi MojPosao, web stranice za oglase za posao, preko 60 posto ispitanika je izjavilo da žele raditi od doma!

Kako to izgleda kad jedan od najvećih hrvatskih poslodavaca s preko pet tisuća zaposlenika uvede službeni rad od doma u novoj epizodi Netokracija Podcasta otkriva Goran Car, direktor tehnološke tvrtke Combis koja je dio HT grupe.

Naime, strategija cijele grupe je ići prema hibridnom načinu rada što stvara posebne izazove kad govorimo o tisućama zaposlenika, stotinama metara kvadratnih ureda i postojećih procesa. U razgovoru za Netokracija Podcast, Car ekskluzivno otkriva:

 • Kako su se Combis i HT odlučili na trajnu strategiju rada od doma;
 • Što je Goranu osobno bilo najteže kod rada od doma;
 • Što je s tehničke, a što praktične strane za Combis i HT značio rad od doma;
 • Kako je u praksi organiziran rad od doma, a da ga svi prežive bilo radili iz ureda ili od doma? Što bi Goran preporučio kao savjet?
 • Kako će izgledati uredi budućnosti i što se događa sad s Combisovim uredom?

Slušajte Netokracijin podcast i dalje putem bilo koje aplikacije za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta te Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode.

Komentari

 1. Josip

  Josip

  24. 06. 2020. u 9:50 am Odgovori

  Dobra inicijativa, zanimljivo će biti vidjeti kako će sada odabirati nove zaposlenike, mene između još nekoliko poznatih nisu primili sasvim izvjesno zbog godina jer znanje i iskustvo imam, a sada taj kriterij valjda otpada. Ili vrijedi i u remote varijanti 🙂

 2. Annamaria Dević

  Annamaria Dević

  25. 06. 2020. u 12:20 am Odgovori

  Oduševljena sam idejom kombiniranog rada i trebalo bi ga primijeniti kako u privatnom tako i javnom sektoru. Privatni sektor je u tome već duže vrijeme, a javni tek treba “naučiti” od privatnog sve ono što mu može koristiti i olakšati taj način rada. Kada je dobra volja, pouzdanost i pozitivna radna atmosfera sve je izvedivo. Ušteda je kako vremena tako i novaca. Donedavno je javni sektor bio protiv rada od kuće, no Covid-19 vrijeme pokazalo je da je zaista izvedivo i korisno primijeniti ga. Ne znam odakle takav otpor javnog sektora takvom načinu rada, valjda zbog nefleksibilnosti i nekakvom zastarjelom promatranju sto to posao odnosno radno mjesto zaista jest. Imam iskustvo rada u oba sektora i ako je virus nečemu doprinio na pozitivan način, to je ta promjena u glavama nadređenih da je sve moguće i da svojim zaposlenicima trebaš vjerovati, neprestano graditi to uzajamno povjerenje. Ono zajedno s timskim radom nužna su komponenta za uspješnost i realizaciju svih načina rada, a ponajviše kombiniranog. Učimo i trebamo to činiti svakoga dana, iz svake situacije pa čak i iz ovog Covid-19 vremena.

  • Johnny

   Johnny

   26. 06. 2020. u 8:31 am Odgovori

   Radio sam do sad kod par privatnika, IT sektor. Problem je u sklopu glava hrvatskih šefova, vlada ta “zatucanost”. Brane se rečenicama “mi ovdje imamo puno ljudi, puno odjela, ako damo tebi fleksibilan rad, moramo i drugima, ljudi će primjetiti da te nema u uredu…”

   Ne razumiju da to nosi uštedu, ma neće ni stavljati to u svoju jednadžbu kad tamo vrte koliko će platiti koga i koliko će koji posao donijeti para. Ne žele niti povjerenje dati niti graditi za svakim od zaposlenika. Ne da su skeptični, nego ne žele uopće ući u to razmišljanje tim svojim glavama.

   Covid-19 je sad pokrenuo to i drago mi je da je. Ovo je sad selekcija i tko se prilagodi, najbolje će izvući.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).