Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Digitalizacija je nešto od čega ne možemo pobjeći, koliko god se možda trudimo. Uz to, čini se kako se mlađe generacije u Hrvatskoj uopće ne žele udaljiti od nje. Eurostat je danas, na Svjetski dan obilježavanja vještina mladih, istaknuo rezultate istraživanja prema kojem se Hrvatska nalazi na samome vrhu po postotku mladih koji su ovladali digitalnim vještinama u Europskoj uniji za 2019. godinu.

Čak 97 posto svih osoba između 16 i 24 godine u Hrvatskoj imaju osnovne ili napredne digitalne vještine. Ovo je porast za 13 postotnih poena u odnosu na 2017. godinu, ali samo jedan poen u odnosu na 2015. ili 2016. kada smo imali rezultat od 96%.

Iza nas se prema posljednjim podacima, s 96 posto, nalaze Island i Norveška dok 93 posto imaju Estonija, Litva i Nizozemska. Na samom dnu se nalaze Rumunjska u kojoj digitalne vještine ima samo 56 posto mladih, te Bugarska sa 58 i Italija s 65 posto.

Također, u dobi od 25 do 29 godina Hrvatska se nalazi na trećem mjestu s 92 posto osoba s digitalnim vještinama, iza Islanda i Finske, a u dobnoj skupini od 35 do 44 godine nalazimo se u “donjem domu” tablice, s 64 posto osoba s digitalnim vještinama. Za usporedbu, Island je ovdje prvi s čak 92 posto.

Sve podatke iz ovog istraživanja možete pronaći i u interaktivnoj tablici na Eurostatovim stranicama.

Od PowerPointa do web kupovine i “guglanja”

Ovi rezultati prikupljeni su sveobuhvatnom anketom među mladima u kojoj se tražilo od ispitanika snalaženje u određenim vještinama. Prvi dio ispitivanja odnosio se na informacije, odnosno pronalazak istih na internetu. Ispitanici su, recimo, morali pronaći određene informacije na službenim stranicama vladinih tijela ili o određenom predmetu ili proizvodu. Zatim su slijedile komunikacijske vještine, poput slanja emailova i uploada sadržaja na stranice.

Druge kategorije ticale su se rješavanja problema, poput instalacije softvera ili promjene postavki nekih programa na računalu te kupovanja i prodaje na internetu i korištenja internetskog bankarstva. Softverske vještine su se, pak, ticale stvaranja prezentacija, korištenja programa za pisanje ili izradu tablica te uređivanje fotografija ili videa te čak pisanje koda.

Kako biste bili iznadprosječno digitalizirani, u ovim kategorijama ste trebali znati napraviti barem nekoliko stvari, primjerice, ako govorimo o komunikaciji morate znati barem dvije radnje od navedenih: slanje emaila, sudjelovanje na društvenim mrežama, obavljanje video poziva ili upload sadržaja na neki servis.

Ovo istraživanje ne treba uzeti kao glavnu vodilju, naravno. Iako su mladi u Hrvatskoj sposobni obaviti velik broj digitalnih radnji, to ne znači da će nas to magično katapultirati u vrh EU kada je riječ o drugim stvarima. Ipak, na mladima svijet ostaje stoga se možemo nadati, a ove vijesti dobre su i za poslodavce koji sad mogu znati da velika većina potencijalnih praktikanata i studenata zna napraviti prezentaciju i tablicu. Ili samo kažu da znaju?

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  16. 07. 2020. u 3:55 pm Odgovori

  I have lots of experience with the whole… computer… thing you know, e-mails… sending e-mails, receiving e-mails, deleting e-mails..- … I could go on. – Do! … The Web… Using mouse… mices… using mice. Clicking… double clicking…
  the computer screen of course, the keyboard… the… bit that goes on the floor down there…

  sudjelovanje na društvenim mrežama , web kupovina, googlanje,
  instalacija krekiranog softwarea ….
  … vještine
  koji su ovo proseri ???

  to su sve vještine za gubljenje vremena, nema kruha od toga

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.