(Konačno) registrirajte neograničen broj .Hr domena
.hr domena

(Konačno) registrirajte neograničen broj .Hr domena – pa i s dijakritičkim znakovima!

Izmjenom pravilnika za registraciju domena, (konačno) je omogućena registracija neograničenog broja .hr domena za tvrtke i osobe, kao i registracija .hr domena s dijačkritičkim znakovima ili sastavljenih isključivo od brojeva.

hrdomain

Ako umjesto domene koja će iz naziva ukloniti hrvatske znakove želite pravi i originalni naziv, u kojem će biti i dijakritički znakovi, dolazi novost koja bi vas mogla zanimati. Sa stupanjem na snagu krajem srpnja, izmjene Carnetova pravilnika za registraciju i upravljanje .hr domenama otvaraju vrata nazivima domena u kojima će biti i znakovi iz hrvatske abecede, a ne samo oni iz engleske, kao što je do sada bio slučaj.

U prijevodu, domene će se ubuduće moći nazivati i s “č”, “ć”, “đ”, “dž”, “š”, “ž”, a ne samo s mogućnostima preuzetima iz engleskog, među kojima su bila i slova kojih nema u hrvatskoj abecedi, poput “q” ili “y”. Zanima vas prilika za bolji, onaj pravi naziv domene za djelatnost poput čistoće, bez skrivanja dijakritičkih znakova? Novo rješenje nudi izlaz u takvim situacijama, bez potrebe da se iz čistoće uklanjaju kvačice. Iako se dakako, postavlja pitanje kako će slova upisati oni koji nemaju dijakritičke znakove uključene na svojim tipkovnicama.

Izmijenjeni pravilnik donosi mogućnost i da se domene nazivaju samo s brojevima, a ne s kombinacijom broja ili barem jednoga slovnog znaka, kao što je do sada bio slučaj. Korisnici koji bi voljeli neku od mogućnosti s kakvima se svojedobno poigravao Netokracijin Nebojša Grbačić mogli bi doći na svoje, s prilikom da kombinaciju brojeva povežu s nečime originalnim i maštovitim.

Brojčane domene

Nebojšine predložene opcije mogle bi potaknuti korisnike da probaju s nečime što su smislili sami. Među ostalima, tu su se našle domene 365.hr za stranicu obožavatelja Saša, Tina i Kedže (usput, pamtite li tko su Saša, Tin i Kedžo?), 101.hr za turistički vodič za Dalmaciju (101 Dalmatinac, povezali ste) ili 505.hr, zamišljena kao najslađa stranica na internetu, s crticom, po uzoru na bombon.

Nove mogućnosti za nazive domena sa sobom donose i novi postupak njihove registracije, s Carnetovim naglaskom da će postupak registracije domena s hrvatskim slovima ili s brojevima biti pod posebnim uvjetima. Njihovim propisivanjem bavit će se Carnetovo Upravno vijeće i Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr.

Osim dijakritičkih znakova i domena s brojevima, među kojima nećete ukrasti nijednu od onih koje je predložio Nebojša Grbačić jer to ne bi bilo lijepo, ima i drugih novosti. Prvotni pravilnik bio je donesen 2010. godine, a kako je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije, omogućeno je da .hr domene otvaraju pravni subjekti sa sjedištem u nekoj od država EU-a, a ne samo oni smješteni u Hrvatskoj.

Registrirajte neograničen broj domena

Iako su brojčane i dijakritičke izmjene najzanimljivije, najbitnije je što će odsad pravne i fizičke osobe moći registrirani neograničen broj naplatnih .hr domena! Do sada je bilo određeno da takve .hr domene budu ograničene brojem za pojedinoga korisnika, s mogućnošću registracije 10 domena ako je riječ o pravnom subjektu, uz drugačija pravila igre koja su postojala za udruge i za fizičke osobe. Radi se o dobrodošloj promjeni s obzirom na stara pravila na koja se osvrnuo Netokracijin kolumnist Goran Duškić još pred 3 godine!

Ukratko: Imate pravo na jednu besplatnu domenu, a platiti ih možete koliko želite! (Netokracija vam preporučuje Plus.hr – osobna preporuka, čak nije plaćena reklama :P)

S promjenama koje stupaju na snagu, .hr domena možemo očekivati mnogo više, s većim brojem različitih naziva, a tjedni i mjeseci pred nama pokazat će koliko će noviteti brzo zaživjeti u internetskom prostoru pod .hr kapom. Ako vas takvo što zanima, više nema prepreke da čistoću nazovete baš tako, a ne cistoca – na postupak promjene ili pokretanja novoga možete se baciti već sutra!

Iako već sad nećete imati više ograničenja na broj domena koje možete registrirati, za domene s dijakritičkim znakovima bit će uveden poseban postupak dostupak maksimalno godinu dana od ove odluke.

.hr domena dostupna izvan Hrvatske

Zanimljivo je kako .hr domene osim tvrtki iz hrvatske mogu registrirati i tvrtke sa sjedištem u EU tako da ćemo sigurno vidjeti više interesa za drugo značenje “.hr” osim “Hrvatska”: human resources!

Komentari

 1. darko

  darko

  30. 07. 2015. u 12:30 am Odgovori

  Hr domene s dijakritičkim znakovima (tzv IDN) se neće moći registrirati odmah nego unutar godine dana od donošenja novog Pravilnika. Isto se odnosi i na postupak promjene korisnika domene tj. prodaju. Zasad se ukidaju limiti naplatnih hr domena i izjednačavaju se prava obrtnika s pravima poduzeća glede besplatne domene.

 2. Goran Duskic

  Goran Duskic

  30. 07. 2015. u 10:30 am Odgovori

  Hvala sto se se sjetili mog clanka od prije 3 godine. 🙂 Pozdravljam ovaj korak u pravom smjeru jer kazu da put od 1000 km pocinje prvim korakom. Iako ovo nije prvi korak .hr domenu, ima jos puno koraka za ostvarivanje svog potencijala.

 3. Filip Šuste

  Filip Šuste

  30. 07. 2015. u 12:13 pm Odgovori

  Koliko god su navedene promjene lijepe, jos uvijek ne razumijem zasto .hr domena kosta toliko vise od svih ostalih domena koje se mogu puno lakse nabaviti… Umjesto da se .hr domena tako promovira, i da ljudi ju vise rabe, oni stavljaju takve cijene da masa firmi i fizickih osoba bjezi od njih.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.