(Konačno) registrirajte neograničen broj .Hr domena
.hr domena

(Konačno) registrirajte neograničen broj .Hr domena – pa i s dijakritičkim znakovima!

Izmjenom pravilnika za registraciju domena, (konačno) je omogućena registracija neograničenog broja .hr domena za tvrtke i osobe, kao i registracija .hr domena s dijačkritičkim znakovima ili sastavljenih isključivo od brojeva.

hrdomain

Ako umjesto domene koja će iz naziva ukloniti hrvatske znakove želite pravi i originalni naziv, u kojem će biti i dijakritički znakovi, dolazi novost koja bi vas mogla zanimati. Sa stupanjem na snagu krajem srpnja, izmjene Carnetova pravilnika za registraciju i upravljanje .hr domenama otvaraju vrata nazivima domena u kojima će biti i znakovi iz hrvatske abecede, a ne samo oni iz engleske, kao što je do sada bio slučaj.

U prijevodu, domene će se ubuduće moći nazivati i s “č”, “ć”, “đ”, “dž”, “š”, “ž”, a ne samo s mogućnostima preuzetima iz engleskog, među kojima su bila i slova kojih nema u hrvatskoj abecedi, poput “q” ili “y”. Zanima vas prilika za bolji, onaj pravi naziv domene za djelatnost poput čistoće, bez skrivanja dijakritičkih znakova? Novo rješenje nudi izlaz u takvim situacijama, bez potrebe da se iz čistoće uklanjaju kvačice. Iako se dakako, postavlja pitanje kako će slova upisati oni koji nemaju dijakritičke znakove uključene na svojim tipkovnicama.

Izmijenjeni pravilnik donosi mogućnost i da se domene nazivaju samo s brojevima, a ne s kombinacijom broja ili barem jednoga slovnog znaka, kao što je do sada bio slučaj. Korisnici koji bi voljeli neku od mogućnosti s kakvima se svojedobno poigravao Netokracijin Nebojša Grbačić mogli bi doći na svoje, s prilikom da kombinaciju brojeva povežu s nečime originalnim i maštovitim.

Brojčane domene

Nebojšine predložene opcije mogle bi potaknuti korisnike da probaju s nečime što su smislili sami. Među ostalima, tu su se našle domene 365.hr za stranicu obožavatelja Saša, Tina i Kedže (usput, pamtite li tko su Saša, Tin i Kedžo?), 101.hr za turistički vodič za Dalmaciju (101 Dalmatinac, povezali ste) ili 505.hr, zamišljena kao najslađa stranica na internetu, s crticom, po uzoru na bombon.

Nove mogućnosti za nazive domena sa sobom donose i novi postupak njihove registracije, s Carnetovim naglaskom da će postupak registracije domena s hrvatskim slovima ili s brojevima biti pod posebnim uvjetima. Njihovim propisivanjem bavit će se Carnetovo Upravno vijeće i Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr.

Osim dijakritičkih znakova i domena s brojevima, među kojima nećete ukrasti nijednu od onih koje je predložio Nebojša Grbačić jer to ne bi bilo lijepo, ima i drugih novosti. Prvotni pravilnik bio je donesen 2010. godine, a kako je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije, omogućeno je da .hr domene otvaraju pravni subjekti sa sjedištem u nekoj od država EU-a, a ne samo oni smješteni u Hrvatskoj.

Registrirajte neograničen broj domena

Iako su brojčane i dijakritičke izmjene najzanimljivije, najbitnije je što će odsad pravne i fizičke osobe moći registrirani neograničen broj naplatnih .hr domena! Do sada je bilo određeno da takve .hr domene budu ograničene brojem za pojedinoga korisnika, s mogućnošću registracije 10 domena ako je riječ o pravnom subjektu, uz drugačija pravila igre koja su postojala za udruge i za fizičke osobe. Radi se o dobrodošloj promjeni s obzirom na stara pravila na koja se osvrnuo Netokracijin kolumnist Goran Duškić još pred 3 godine!

Ukratko: Imate pravo na jednu besplatnu domenu, a platiti ih možete koliko želite! (Netokracija vam preporučuje Plus.hr – osobna preporuka, čak nije plaćena reklama :P)

S promjenama koje stupaju na snagu, .hr domena možemo očekivati mnogo više, s većim brojem različitih naziva, a tjedni i mjeseci pred nama pokazat će koliko će noviteti brzo zaživjeti u internetskom prostoru pod .hr kapom. Ako vas takvo što zanima, više nema prepreke da čistoću nazovete baš tako, a ne cistoca – na postupak promjene ili pokretanja novoga možete se baciti već sutra!

Iako već sad nećete imati više ograničenja na broj domena koje možete registrirati, za domene s dijakritičkim znakovima bit će uveden poseban postupak dostupak maksimalno godinu dana od ove odluke.

.hr domena dostupna izvan Hrvatske

Zanimljivo je kako .hr domene osim tvrtki iz hrvatske mogu registrirati i tvrtke sa sjedištem u EU tako da ćemo sigurno vidjeti više interesa za drugo značenje “.hr” osim “Hrvatska”: human resources!

Komentari

 1. darko

  darko

  30. 07. 2015. u 12:30 am Odgovori

  Hr domene s dijakritičkim znakovima (tzv IDN) se neće moći registrirati odmah nego unutar godine dana od donošenja novog Pravilnika. Isto se odnosi i na postupak promjene korisnika domene tj. prodaju. Zasad se ukidaju limiti naplatnih hr domena i izjednačavaju se prava obrtnika s pravima poduzeća glede besplatne domene.

 2. Goran Duskic

  Goran Duskic

  30. 07. 2015. u 10:30 am Odgovori

  Hvala sto se se sjetili mog clanka od prije 3 godine. 🙂 Pozdravljam ovaj korak u pravom smjeru jer kazu da put od 1000 km pocinje prvim korakom. Iako ovo nije prvi korak .hr domenu, ima jos puno koraka za ostvarivanje svog potencijala.

 3. Filip Šuste

  Filip Šuste

  30. 07. 2015. u 12:13 pm Odgovori

  Koliko god su navedene promjene lijepe, jos uvijek ne razumijem zasto .hr domena kosta toliko vise od svih ostalih domena koje se mogu puno lakse nabaviti… Umjesto da se .hr domena tako promovira, i da ljudi ju vise rabe, oni stavljaju takve cijene da masa firmi i fizickih osoba bjezi od njih.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!