Hrvatima kroz ruke (ne) prolaze milijuni kuna na domenama

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Propustili ste, ali ne krivim vas. Niste ni mogli znati. Jučer, u nedjelju popodne dok ste vjerojatno uživali u suncu i kavi, planetrx.com je prodan za 1.2 milijuna dolara. Niste nikad čuli za Planetrx? Netko je ipak ozbiljne novce istresao. A što je sa dudu.com?

Zdravko Mamić je propustio tu domenu tako da je ona otišla je u Dubai za 1.000.000 dolara i time nakon manje od tjedan dana postala prva domena u 2012. godini koja je prodana za milijun dolara. Na popularnoj stranici Flippa svakodnevno prodaju kompletne web stranice koje su preradili nakon što su kupili korištene domene. Šteta (u nedostatku bolje riječi) što je ovo u Hrvatskoj protuzakonito sa .hr domenama. Propušta li tržište .hr domena milijune?

Vrijedne domene.

Propustili ste, ali ne krivim vas. Niste ni mogli znati. Jučer, u nedjelju popodne dok ste vjerojatno uživali u suncu i kavi, planetrx.com je prodan za 1.2 milijuna dolara. Niste nikad čuli za Planetrx? Netko je ipak ozbiljne novce istresao. A što je sa dudu.com?

Zdravko Mamić je propustio tu domenu tako da je ona otišla je u Dubai za 1.000.000 dolara i time nakon manje od tjedan dana postala prva domena u 2012. godini koja je prodana za milijun dolara.  Na popularnoj stranici Flippa svakodnevno prodaju kompletne web stranice koje su preradili nakon što su kupili korištene domene. Šteta (u nedostatku bolje riječi) što je ovo u Hrvatskoj protuzakonito sa .hr domenama. Propušta li nepostojeće tržište .hr domena milijune?

U Hrvatskoj rijetki pišu o domenama i ima izuzetno malo domainera – profesionalaca koji se bave kupoprodajom domena. Pritom ne mislim na registrante, već internet stručnjake koji domenama mešetare poput  njihovih kolega koji trguju dionicama ili nekretninama.

Zašto?

Na tržištu domena prednjače SAD i Njemačka. Kako kod domena sve kreće s registracijom, logično da ćemo se prvo zapitati kakva je  trenutna situacija sa registracijom hrvatskih .hr domena. Isključivo hrvatski građani imaju pravo na registraciju .hr domena i to po cijeni od astronomskih 615,00 kuna godišnje. Astronomskih iz 2 razloga:

  • Najpopularniji nastavak .com je 10 puta povoljniji i popularniji;
  • Velika većina hrvatskih poduzetnika nije spremna plaćati taj iznos za .hr domenu s obzirom na stanje tržišta i cijene drugih domena.

Trenutno je registrirano 100 milijuna .com domena, a svakodnevno ih se registrira oko 60,000, dok ih se obriše oko 30,000. Kako sam prije prodaje GEM Studija radio sa stotinama klijenata koji posjeduju web stranice, donio sam zaključak temeljen brojnim negativnim reakcijama. Naime, od kako je CARNet donio novi zakon i najavio brisanje čak deset tisuća hr domena, što mislite kako su reagirali vlasnici web stranica?

Obrt-koji-nešto-radi-košta.hr

Osim produživanja besplatnih domena, mnogi obrtnici su ostali bez svoje besplatne domene zbog još jednog novog pravila pri kojemu im domena mora uključivati i opis djelatnosti obrta. Da, ponekad imate pravo na besplatnu domenu, a ponekad se to skupo plaća. Naziv domene mora biti potpuno jednak nazivu tvrtke (ili je potrebno plaćati 615 kn godišnje). Nekad besplatno, sada 615 kn godišnje. Slijedi tipičan pojednostavljen razgovor koji sam imao sa klijentima:

Goran: Sada kod CARNeta gubite pravo na besplatnu domenu. Jer vam naziv domene nije u potpunosti jednak kao naziv tvrtke.

Klijent: Pa koliko sada moram plaćati?

Goran: 500 kn + PDV, godišnje, cijena hostinga ostaje ista, dakle 299 kn sa PDV-om.

Klijent: Ne želim  im toliko plaćati. Jel ima što jeftinije?

Goran: Iako to ne bih preporučio, slobodna vam je .com domena po cijeni od 75 kn godišnje.

Klijent: Onda prelazimo na to.

Ovo pišem iz vlastitog iskustva, jer su mi se nebrojeno puta javljali klijenti koji su prevareni za svoju domenu, njeno vlasništvo (nije registrirana na njih) i doslovno opljačkani plaćajući ogromne naknade za običnu registraciju. Kako bi dotaknuo tu goruću temu sam napisao white paper (bijelu knjigu) o problemima s domenama, u nadi da ću ih edukacijom osnovnih stvari pripremiti za izbjegavanje troškova u budućnosti.

Sad slijedi zanimljiv preokret. Platne domene se ne smiju preprodavati. Tako je. Nešto što platite 615,00 kuna godišnje, zakonski nemate pravo dalje prodati. Da li je to onda zaista vaše? Situacija sa .com domenama naravno nije takva. Preprodaja .com je itekako poznata. Postoje i specijalizirani servisi poput Sedoa gdje se naveliko mešetari. Sedo je od preprodaje domena i prikazivanja reklama na praznim domenama  2010. sa svojih 37 zaposlenika prijavila prihode u visini od 116 milijuna dolara.

Sama preprodaja .com domena (ali i drugih nastavaka) ponekad doseže astronomske vrijednosti. Business.com je 2007. prodan za 350 milijuna, a Internet.com je 2009 prodan za 18 milijuna dolara, što je objavljeno na mnogim stranicama uključujući i Entrepreneur.com. U inozemstvu se vrte milijuni i stvara novo tržište dok je kod nas to protuzakonito, iako ste uredno platili registraciju.

Me, me, me. Me too.

S druge strane naši susjedi Crnogorci su bili izuzetno pametni sa svojom strategijom. Kada su formirali svoju zemlju, imali su pravo odabrati svoj ccTLD. (country code top level domain). Oni su se odlučili za .me, a ICANN (pojednostavljeno, to je glavna institucija za domene u svijetu) im ju je odobrio.

Crnogorci su od .me stvorili svjetski, domenski brend.

Naravno, svi su odmah uvidjeli očito – da .me zvuči simpatično i da je izuzetno laka za brendiranje. About.me, marry.me, scare.me, remember.me su samo neki od primjera, a vjerojatno ste se i vi nekih sjetili dok ovo čitate. Me domena se trenutno smatra: “Najvećim i najpopularnijim izvoznim proizvodom” izjavio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović u Budvi, na Webfest.me konferenciji prošle godine.

Govorim li da .hr može imati jednaku svjetsku popularnost kao .me? Apsolutno i kategorički tvrdim: ne! Ali vas želim potaknuti na razmišljanje. Bi li hrvatski Internet dobio financijski puls da strani kapital može investirati u kupovinu dobrih .hr domena? Bi li hrvatska hrvatska profitirala ako bi se popularne .hr domene preprodavale po većim cijenama?

Ako nije .com, onda nije brand. No u nas i .hr dobro “zvuči”.

Hoteli.hr, tvrtke.hr, igre.hr, turizam.hr, web.hr imaju potencijal postati veliki brendovi na hrvatskom webu. Dok sam pisao ovaj članak, nisam provjeravao što se otvara na navedenim domenama, jer možemo i sami po nazivu pretpostaviti što možemo očekivati. To je prednost takve domene. Njezina vrijednost je veća od 615 kuna godišnje.

Može li ovako moderno, otvoreno, razuzdano razmišljanje popratiti institucija koja je tek ove godine uvela registraciju domena online? Da, do nedavno se registracija domena radila sa papirima uz obavezno slanje papira poštom. Poštom, onom fizičkom. Registracija digitalnog proizvoda, fizičkom poštom u 21 stoljeću.

Osobno, to više nije moj problem, jer se moja tvrtka više ne bavi registracijom .hr domena. Otišao sam u drugom smjeru i pokrenuo globalni startup WhoAPI koji pomaže tvrtkama da pronađu najbolje slobodne i zauzete domene. No želim pomoći svojim prijateljima i sugrađanima koji posluju u Hrvatskoj i možda ne znaju primjere i brojke u svijetu. Možda ovaj tekst dobre i do odgovornih u CARNetu te ih potakne na razmišljanje.

Obzirom da se moje mišljenje uvelike razlikuje od postojećeg stanja i zakona od strane CARNeta, možda sam zaista u krivu. Što vi mislite?

Napomena: Netokracijin Acumen Connect savjetuje i pomaže crnogorskom .Meu u content marketing strategiji.