Svemirski 3D RTS oduzima dah isto kao i prvi puta

Svemirski 3D RTS kompleksnošću i grafičkim detaljima oduzima dah isto kao i prvi puta

Teško je bilo suspregnuti oduševljenje kad smo doznali da je Homeworld Remastered dostupan na Steamu. A oduševljenje je samo bilo veće kad smo shvatili da i nakon 16 godina izgleda odlično. I bolje od odličnog!

Homeworld Remastered

Prije mjesec dana doznali smo kako je Homeworld Remastered postao dostupan za igranje na Steamu.

excited

No, prije no što krenemo išta pisati dalje o igri, slijedi nekoliko činjenica:

Homeworld je objavio davne 1999. godine Relic Entertaiment, THQ ga je otkupio 2004. godine, da bi bankrotirao 2013., čime je i cjelokupno intelektualno vlasništvo THQ-a završilo na licitaciji. Pokrenuta je i kampanja na Kickstarteru iste godine, no nije skupljeno dovoljno novca, ali unutar tjedan dana Gearbox je ponudio otprilike 1,4 milijuna dolara za Homeworld i otkupio ga. Nakon toga su dali pristup Blackbird Interactiveu, developerima koji su pobjegli iz Relica nakon što ga je THQ otkupio. Oni su krenuli “prtljati” po igrivosti Homeworld HD-a, dok se Gearbox uhvatio zvuka i grafike.

Homeworld HD kasnije je preimenovan u Homeworld Remastered

A sada – sretne vijesti!

Homeworld Remastered izgleda izvrsno. Ma ne samo izvrsno! Igra izgleda kao da je “ispljunuta” ove godine, a ne priije gotovo 16 godina. Velika pusa za Gearbox što ga nije upropastio i izmasakrirao kao što je to napravio sa Duke Nukemom 3D (we may never speak this name again). 

Ono što trebate znati o igri je da dobivate kampanju u trajanju od 15 sati koja vas uvuče u avanturu i povratak prognanih Hiigarana na svoj matični planet. Ujedinjeni Kushanci (trudim se na hrvatskom pisati – give me a break) uz pomoć pronađenog svjetlosnog pogona zajedno s komadom kamena na kojem je uklesan put do Hiigare nastojat će preživjeti u svemiru prilikom napada Taiidanskog carstva. Vaša uloga kao zapovjednika flote, na kojega se oslanja svih 600.000 ljudi koji su na matičnom brodu, vođenje je bitke i trgovanje s Bentusima, dok pokušavate saznati povijest svoje vrste.

Kampanja je… teško da ću ju moći opisati u detalje, a da vam ne “spojlam” apsolutno sve. Na kraju kampanje, nakon što dođete čitavi i bez ogrebotina do Hiigare, slobodno pokrenite dvojku.

Neprijatelj napada!

Način igranja razlikuje se od klasičnih RTS naslova zbog 3D mape na kojoj vodite sve bitke. Drugim riječima, neprijatelji napadaju sa svih strana, doslovno. Bitke se svode na opstanak matičnog broda i upravo je to vaša jedina glavna briga dok smišljate kako ćete napasti neprijatelje i skupljate resurse s maglica i asteroida. Igra se zasniva na papir-škare-kamen sustavu, gdje uvijek ima rješenja za neprijateljske brodove i brojnost samo jedne vrste broda ne znači pobjedu. 

Collectors edition
Collectors edition

Multiplayer je u beti, no kako je povezan sa Steamom očekujem stalne nadogradnje, zajedno s onima za Workshop. Sam multiplayer je zabavan za izgubiti sate i sate sa igranjem protiv AI (računala) ili drugih igrača, a najveća ljepota je u tome što možete provesti sate u taktiziranju. Nisam ga se još uhvatila u pravoj mjeri, jer si nisam stroj složila onako kako želim.

Uživanje u klasiku

Užitak igre je definitivno u promatranju bitke u krupnom planu, jer u ovoj igri sve te bitke izgledaju spektakularno (eksplozija bi se mogao posramiti i sam Bay). Jednom kada se naviknete na prostorna putovanja i preciznija klikanja po mapi, vjerujem da ćete uživati u ovom bezvremenskom klasiku. 

Preporučujem ga, ako ništa drugo, neka vam skuplja prašinu u galeriji i onaj jedan dan kada nećete znati što biste sa sobom, sigurno ćete ga se primiti i teško pustiti.

gamingokracija_bnt

Homeworld Remastered je super bio i prije 16 godina, a super je i danas. No, ono što sigurno ne želiš je brzina internetske veze kao što je bila prije 16 godina. B.net ti nudi mogućnost nadogradnje brzine do vrtoglavih 120 Mbit/s. Baci oko!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.