Svemirski 3D RTS oduzima dah isto kao i prvi puta

Svemirski 3D RTS kompleksnošću i grafičkim detaljima oduzima dah isto kao i prvi puta

Teško je bilo suspregnuti oduševljenje kad smo doznali da je Homeworld Remastered dostupan na Steamu. A oduševljenje je samo bilo veće kad smo shvatili da i nakon 16 godina izgleda odlično. I bolje od odličnog!

Homeworld Remastered

Prije mjesec dana doznali smo kako je Homeworld Remastered postao dostupan za igranje na Steamu.

excited

No, prije no što krenemo išta pisati dalje o igri, slijedi nekoliko činjenica:

Homeworld je objavio davne 1999. godine Relic Entertaiment, THQ ga je otkupio 2004. godine, da bi bankrotirao 2013., čime je i cjelokupno intelektualno vlasništvo THQ-a završilo na licitaciji. Pokrenuta je i kampanja na Kickstarteru iste godine, no nije skupljeno dovoljno novca, ali unutar tjedan dana Gearbox je ponudio otprilike 1,4 milijuna dolara za Homeworld i otkupio ga. Nakon toga su dali pristup Blackbird Interactiveu, developerima koji su pobjegli iz Relica nakon što ga je THQ otkupio. Oni su krenuli “prtljati” po igrivosti Homeworld HD-a, dok se Gearbox uhvatio zvuka i grafike.

Homeworld HD kasnije je preimenovan u Homeworld Remastered

A sada – sretne vijesti!

Homeworld Remastered izgleda izvrsno. Ma ne samo izvrsno! Igra izgleda kao da je “ispljunuta” ove godine, a ne priije gotovo 16 godina. Velika pusa za Gearbox što ga nije upropastio i izmasakrirao kao što je to napravio sa Duke Nukemom 3D (we may never speak this name again). 

Ono što trebate znati o igri je da dobivate kampanju u trajanju od 15 sati koja vas uvuče u avanturu i povratak prognanih Hiigarana na svoj matični planet. Ujedinjeni Kushanci (trudim se na hrvatskom pisati – give me a break) uz pomoć pronađenog svjetlosnog pogona zajedno s komadom kamena na kojem je uklesan put do Hiigare nastojat će preživjeti u svemiru prilikom napada Taiidanskog carstva. Vaša uloga kao zapovjednika flote, na kojega se oslanja svih 600.000 ljudi koji su na matičnom brodu, vođenje je bitke i trgovanje s Bentusima, dok pokušavate saznati povijest svoje vrste.

Kampanja je… teško da ću ju moći opisati u detalje, a da vam ne “spojlam” apsolutno sve. Na kraju kampanje, nakon što dođete čitavi i bez ogrebotina do Hiigare, slobodno pokrenite dvojku.

Neprijatelj napada!

Način igranja razlikuje se od klasičnih RTS naslova zbog 3D mape na kojoj vodite sve bitke. Drugim riječima, neprijatelji napadaju sa svih strana, doslovno. Bitke se svode na opstanak matičnog broda i upravo je to vaša jedina glavna briga dok smišljate kako ćete napasti neprijatelje i skupljate resurse s maglica i asteroida. Igra se zasniva na papir-škare-kamen sustavu, gdje uvijek ima rješenja za neprijateljske brodove i brojnost samo jedne vrste broda ne znači pobjedu. 

Collectors edition
Collectors edition

Multiplayer je u beti, no kako je povezan sa Steamom očekujem stalne nadogradnje, zajedno s onima za Workshop. Sam multiplayer je zabavan za izgubiti sate i sate sa igranjem protiv AI (računala) ili drugih igrača, a najveća ljepota je u tome što možete provesti sate u taktiziranju. Nisam ga se još uhvatila u pravoj mjeri, jer si nisam stroj složila onako kako želim.

Uživanje u klasiku

Užitak igre je definitivno u promatranju bitke u krupnom planu, jer u ovoj igri sve te bitke izgledaju spektakularno (eksplozija bi se mogao posramiti i sam Bay). Jednom kada se naviknete na prostorna putovanja i preciznija klikanja po mapi, vjerujem da ćete uživati u ovom bezvremenskom klasiku. 

Preporučujem ga, ako ništa drugo, neka vam skuplja prašinu u galeriji i onaj jedan dan kada nećete znati što biste sa sobom, sigurno ćete ga se primiti i teško pustiti.

gamingokracija_bnt

Homeworld Remastered je super bio i prije 16 godina, a super je i danas. No, ono što sigurno ne želiš je brzina internetske veze kao što je bila prije 16 godina. B.net ti nudi mogućnost nadogradnje brzine do vrtoglavih 120 Mbit/s. Baci oko!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.