Heartbleed: Bug koji je ugrozio enkripciju, a možda i vaše podatke

Heartbleed: Bug koji je ugrozio enkripciju, a možda i vaše podatke

Poput munje se internetom šire informacije o bugu nazvanom Heartbleed, softverskoj mani koja omogućava napadačima da kradu kriptografske ključeve koji se koriste da bi osigurali online kupovinu i web konekcije. Ono što je bitnije, stotine i tisuće web i email servera imaju tu grešku, koja utječe na servere s paketom OpenSSL. Među njima su (bili) Imgur, OKCupid, Eventbrite, stranica FBI-a, ali i Yahoo.

Heartbleed.com
Heartbleed.com

Poput munje se internetom šire informacije o bugu nazvanom Heartbleed, softverskoj mani koja omogućava napadačima da kradu kriptografske ključeve koji se koriste da bi osigurali online kupovinu i web konekcije. Ono što je bitnije, stotine i tisuće web i email servera imaju tu grešku, koja utječe na servere s paketom OpenSSL. Među njima su (bili) Imgur, OKCupid, Eventbrite, stranica FBI-a, ali i Yahoo.

Kako pojašnjava The Guardian, napadi na “ranjive” već su u “divljini” jer je SSL česta tehnologija koja se koristi za zaštitu web stranica. Web serveri koji ju koriste šalju enkripcijski ključ posjetitelju, koji se koristi za štićenje svih informacija koje dolaze i odlaze sa servera. Ključna je to tehnologija za štićenje informacija, primjerice, pri online kupovini ili bankarenju, jer onemogućuje presretanje i otkrivanje povjerljivih informacija.

No, developer i kriptografski konzultant Filippo Valsorda objavio je alat koji omogućuje korisnicima da provjere svoje stranice, odnosno, utječe li na njih Heartbleed. Kako prenosi Cnet, alat je pokazao da su sve veće web stranice “nezaražene”, poput Googlea, Microsofta, Twittera, Facebooka i Dropboxa, ali u tom trenutku pokazivalo se da je Yahoo zaražen, što je sada otklonjeno. No, ako ste korisnik spomenute stranice i njenih usluga, preporuča se promjena lozinki. Zanimljiv popis stranica koje su jučer bile ranjive može se pronaći na Githubu.

Screenshot koji pokazuje da je Yahoo bio "zaražen" (Izvor: Cnet)
Screenshot koji pokazuje da je Yahoo bio “zaražen” (Izvor: Cnet)

Zašto “krvarenje”?

Ranjivost se službeno naziva CVE-2014-0160, ali je poznata pod imenom Heartbleed, kako ga je imenovala tvrtka koja se bavi sigurnošću  Codenomicon, koja je zajedno s Neelom Mehtom, iz Googleovog sigurnosnog tima, otkrila problem. Ime dolazi iz toga što bug iskorištava nedostatak u ekstenziji koja se naziva Heartbeat, koji omogućuje napadačima da čitaju povjerljive enkriptirane podatke, ali i da uzmu enkripcijske ključeve koji se koriste za osiguravanje tih podataka. To znači da serveri koji poprave bug, koristeći “zakrpu” koju je ponudio OpenSSL, moraju također nadograditi sve svoje ključeve ili će i dalje biti ranjivi. Ranjivost navodno postoji još od 2011. godine, ali greška je tek nedavno uočena. TechCrunch napominje kako se ne može znati koji su podatci prikupljeni, jer iskorištavanje buga ne ostavlja trag na serverima.

Što napraviti?

Dok pojedini savjetuju da se idućih nekoliko dana klonite samo onih usluga koje zahtijevaju prikupljanje osjetljivih podataka, poput kupovine na internetu, drugi citiraju blog Tora, softvera koji bi trebao omogućiti anonimnost svojim korisnicima, a koji je također bio “zaražen” bugom:

Ako imate potrebu za jakom anonimnošću i privatnosti na internetu, možda biste se trebali u potpunosti maknuti s interneta dok se situacija ne slegne.

Također, ako ste korisnik kakve “zaražene” stranice, trebali biste promijeniti lozinku, ali tek nakon što stranica popravi grešku.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.