Uranjanje u jezik s dodatkom za prevođenje u Chromeu

Teško se navikavate na novi jezik koji učite? Isprobajte ovaj dodatak za Chrome

Googleov Prevoditelj može nam pomoći kao koristan alat za snalaženje u stranom jeziku, ali postoji mogućnost i da malo dublje uronimo u jezik koji nas zanima. Dostupan za preuzimanje i korištenje u Chromeu, tome može poslužiti dodatak Language Immersion, koji će nam ponuditi riječi na odabranom stranom jeziku i mogućnost da ih povežemo s izvornom verzijom teksta koji se prevodi, primjerice, sa saznavanjem ili podsjećanjem što prevedena riječ znači na engleskom.

Chrome s jezičnim poboljšanjima (izvor: 9to5google)
Chrome s dodatkom za brzi prijevod (izvor: 9to5google)

Prevođenje s Googleom otvara vrata da internetsku stranicu na manje poznatom jeziku prevedemo na nama bliži, u čemu pomaže Prevoditelj, ali to nije jedina mogućnost s kojom raspolažemo. Ako želimo dublje uroniti u jezik koji ne znamo ili se podsjetiti stranog jezika koji smo svojedobno učili, ali u međuvremenu i dio toga zaboravili, pri ruci je dodatak za Chrome naziva Language Immersion, koji je, po uzoru na izvornik iz kojega je ime preuzeto, namijenjen navikavanju na strani jezik umjesto onoga kojim se svakodnevno služimo.

Izraz se izvorno koristi za učenje na stranom jeziku, primjerice, s lekcijama iz matematike ili iz prirodnih znanosti na engleskom u zasebnom razredu u hrvatskoj školi ili s pohađanjem neke strane škole, u kojoj nećemo pobjeći od stranog jezika. Cilj je naviknuti se na to da je strani jezik glavni alat kojim se služimo, a materinji jezik pomoći će nam da se lakše snađemo ako negdje zapnemo.

Može poslužiti, ali nije idealno

S Googleovim dodatkom za uranjanje u jezik, moguće je odabrati jedan od 64 svjetskih jezika dostupnih u Prevoditelju i prilagoditi odabir našem snalaženju s jezikom za koji smo se odlučili. Za to su dostupne tri opcije, početnička, srednja i napredna, s prijevodom koji će biti onoliko detaljan koliko je detaljna opcija koju smo odabrali.

Ako smo početnik, imat ćemo veću količinu izvornog teksta, primjerice, na engleskom, a manji broj riječi na drugom jeziku za koji smo se odlučili. Srednja opcija donijet će veću zastupljenost drugog jezika kraj izvornog engleskog, a s naprednom ćemo imati još više riječi na jeziku koji nas zanima.

Ipak, što god odabrali, prijevod treba prihvatiti sa solidnom količinom opreza.

U slučaju da se manje ili više često služite Googleovim Prevoditeljem, zasigurno ste primijetili da je prevođenje fraza problematično, a kako se i dodatak za Chrome oslanja na ono što nudi Prevoditelj, valja biti pažljiv s onime što pročitamo. Ako želimo znati pravi izraz, dobro je raspitati se kod nekoga tko bolje zna jezik.

I Googleov Prevoditelj i dodatak za uranjanje u jezik mogu poslužiti za prepoznavanje riječi i razumijevanje iz konteksta, dok s frazama i rečenicama već ide nešto teže.

O plusovima i minusima koje donosi dodatak ima različitih mišljenja. S obzirom na to da je pri ruci barem površinsko snalaženje u jeziku koji nam je manje poznat, plusovi nisu zanemarivi, ali dobro je pobrinuti se da ono što smo dobili prijevodom ne zvuči jako nespretno.

Guska čekić trenuci

Koliko nespretno može biti? Postoji puno fraza koje se ne mogu prevesti tako lako ako se oslanjamo samo na Googleovo prevođenje, što je dobro ponoviti još koji puta – riječi ili kraće sintagme prolaze, fraze ili cijele rečenice idu nešto teže.

Ipak, ako znamo o čemu je ustvari riječ, tu je i dodatna korist. Ponekad ćemo se dobro nasmijati.

Google Language Immersion

Ako želimo poručiti da smo zbog nečega doživjeli ‘goose bumps’, nešto osobito uzbudljivo što sa sobom nosi snažne emocije, nemojmo to napraviti s rečenicom: “Hej, ovo je baš bio guska čekić trenutak!”

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.