Google Apps daje vam Gmail i druge aplikacije pod vlastitom domenom za vas ili vašu tvrtku

Google Apps daje vam Gmail i druge aplikacije pod vlastitom domenom za vas ili vašu tvrtku

Google Apps je paket Googleovih web aplikacija i servisa prilagođen i lijepo zapakiran za tvrtke, fakultete i sve one koji ih žele koristiti uz vlastitu domenu. Google Apps je do prije nekoliko tjedana nudio e-mail, kalendare i uređivanje dokumenata što je bilo dovoljno da zainteresira mnoge tvrtke, a u međuvremenu je dodao i svoje ostale servise poput jubitua i AdSensea. Iako postoje mnoge internetske aplikacije namijenjene tvrtkama, rijetke nude kvalitetu i jednostavnost Googleovih popularnih e-mail i kalendarskih servisa. Uz Google Apps ćete poslovne e-mailove moći slati pod ozbiljnom domenom i pisati ih u poznatom Gmailovom sučelju...

Google Apps je paket Googleovih web aplikacija i servisa prilagođen i lijepo zapakiran za tvrtke, fakultete i sve one koji ih žele koristiti uz vlastitu domenu.

Google Apps je do prije nekoliko tjedana nudio e-mail, kalendare i uređivanje dokumenata što je bilo dovoljno da zainteresira mnoge tvrtke, a u međuvremenu je dodao i svoje ostale servise poput jubitua i AdSensea.

Iako postoje mnoge internetske aplikacije namijenjene tvrtkama, rijetke nude kvalitetu i jednostavnost Googleovih popularnih e-mail i kalendarskih servisa. Uz Google Apps ćete poslovne e-mailove moći slati pod ozbiljnom domenom i pisati ih u poznatom Gmailovom sučelju.

Preko 60 novih aplikacija… ili ne?

Google je nedavno najavio kako će korisnicima Google Apps predstaviti preko 60 novih web aplikacija koje će im pomoći u radu. Ukoliko sad otvorite novi profil na Google Apps vidjet ćete novu ponudu, ali ne radi se o potpuno novim aplikacijama već integraciji postojećih Googleovih servisa poput Bloggera, Google Analyticsa i Google Readera za RSS. Neke dodane aplikacije u poslovnom paketu ne podržavaju Google Apps garanciju o dostupnosti.

Integracija svih Googleovih aplikacija i servisa zaista je korisna, posebno onima od nas koji su dosad morali imati dva ili više profila kako bi mogli koristiti profesionalna rješenja poput AdWordsa.

E-mail, kalendar, dokumenti…

Google Apps je do prije nekoliko tjedana sadržavao samo nekoliko aplikacija za messaging i suradnju na daljinu, ali one su i dalje temelj Googleove ponude:

 • Gmail je napredna webmail odnosno internetska e-mail aplikacija kojoj u Google Appsu možete dodati vlastitu domenu. Time dobivate sve prednosti Gmaila i njegovih dodataka pod vlastitim identitetom ili brendom;
 • Google Calendar je kalendarska aplikacija koja može vrlo lako zamijeniti Outlook, a još lakše papirnati kalendar, a u Google Appsu vam olakšava usklađivanje s kolegama;
 • Google Docs je Googleov uredski paket kojim možete stvarati i uređivati tekstove, tablice i prezentacije te spremati ih na svom računalu kao HTML, PDF, Microsoft Office, OpenOffice ili PDF formate.
Gmail je isti kao i izvan Google Appsa... a možete ga koristiti uz vlastitu domenu!

Uz njih možete koristiti i Google Sites za intranet i doslovno sve ostale Googleove servise poput YouTubea, Google Readera, Picase pod jednim osobnim odnosno poslovnim profilom.

Google Apps nije uredski paket

Iako Google Apps nudi Docs u kojemu možete uređivati tekstove, tablice i prezentacije zasad se još uvijek radi o nezgrapnim rješenjima koja će vam vrlo teško zamijeniti omiljeni text editor ili pak nekom naprednijem korisniku Excel.

Dashboard kojim upravljate Appsima...

Docsova prednost je internetsko uređivanje dokumenata u kojemu može sudjelovati više ljudi. Ukoliko radite na ponudi, ugovoru ili financijskom izvještaju Google Docs će vam biti najpovoljnije rješenje za rad na daljinu s kolegama ili prijateljima. Često biste mogli posegnuti za desktop aplikacijama poput Worda ili Excela, pripremiti dokumente i dignuti ih u Google Docs u formatu koji podržava.

Cijena? Sitnica.

Prilikom integracije aplikacija Google je promijenio imena Google Apps paketa, tako da odsad možete koristiti:

 • Google Apps, besplatni paket koji vam nudi sve mogućnosti i aplikacije (uz standardnu količinu Gmail prostor za e-mailove), je ograničen na 50 korisnika i idealan za vaše osobne potrebe ili manju tvrtku;
 • Google Apps for Business vam daje 25 GB e-mail prostora i bolju podršku za BlackBerry i Microsoft Outlook, više sigurnosnih postavki i bolju podršku, a koštati će vas 50 dolara po korisniku godišnje.
 • Google Apps for Education je paket namijenjen školama i fakultetima koji sadrži sve prednosti poslovnog paketa, ali ga Google ne naplaćuje;
 • Google Apps for Goverment, kojeg je certificirala američka vlada, također je identičan poslovnom paketu mogućnostima i cijenom od 50 dolara, ali ima poneku sitnicu zanimljivu državnim institucijama i lokalnoj samoupravi.

Isplati li se i ima li smisla?

Svakako. Gmail i Google Calendar za timove sami po sebi opravdavaju 50 dolara godišnje, ali većina nas će ionako moći koristiti osnovan, besplatan paket. Jedini pravi nedostatak Google Appsa je podrška koju besplatni paket uopće nema (osim foruma, Google grupa itd.), a koja je u poslovnom paketu ograničena na kritične probleme.

Marketplace vam nudi integraciju mnogih popularnih web servisa za Google Apps

Ipak ćete morati znati što radite kako biste koristili Google Apps. Upravo zbog toga mnoge tvrtke u regiji zastupaju Google Apps, nudeći podršku koju njihovi klijenti trebaju kada primjerice računovođi tablica neće pa neće “sjesti” u Docs.

Googleova ponuda je time zanimljivija kad znate da su mnoge druge web aplikacije poput Freshbooksa i Salesforcea integrirane u Google Apps putem Google Apps Marketplacea. Možete koristiti Gmail i Google Calendar istovremeno koristeći aplikaciju za planiranje projekata nekog drugog proizvođača.

Osim guglastih rješenja…

Microsoft je svojim Officeom 365 počeo ozbiljno prebacivati cijeli uredski paket Office u “oblak”. U Microsoftu interno već godinama pokušavaju svojim zaposlenicima objasniti kako su im internetske aplikacije budućnost, možda ne za godinu dana, ali sigurno za 5 godina.

Microsoftovim trudom da unaprijede svoje dosad zanemarene internetske uredske aplikacije Google će morati paziti na Docs i Google Apps uopće. Nakon bitke browsera stigao je čas za bitku uredskih paketa najvećih softverskih tvrtki na svijetu u kojoj kupci uvijek pobjeđuju. Hoćete li vi ili možda već jeste isprobali što Google Apps nudi?

ponuda

Komentari

 1. Saša Stefanović

  Saša Stefanović

  03. 12. 2010. u 9:41 am Odgovori

  Ivane, odličan članak, tekst i predstavljanje ! Koristim Google Apps već oko godinu dana i zadovoljan sam. Jednostavno mi deli poslovne stvari od privatnih. Još od kad je omogućen multi-login, sve funkcioniše još brže. Naravno, koristim besplatnu varijantu GAppsa, ali mi je sasvim dovoljno sve što dolazi uz nju.

 2. Ranko

  Ranko

  03. 12. 2010. u 9:44 am Odgovori

  Nije toliko integracija, koliko je Google pustio većinu svojih proizvoda kao ugrađeni dio Google Apps paketa. Malo marketinga (osnovni Google Apps paket ima preko 60 aplikacija!!! w00t!), malo popunjavanje rupa, a mislim da im je i dio ideje da možeš odvojiti poslovni život od privatnog. Bilo to kroz Reader feedove, bilo kroz adSense…

 3. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  03. 12. 2010. u 12:19 pm Odgovori

  @Hrvoje Ma ne, mozes ti i ovako, ali Google Apps ti nudi finu integraciju 🙂

  @Forcebook Hvala

  @Saša Ajd fino da si zadovoljan i da ti suži

  @Ranko Yep, ideja im je dobra, ali kao što spominješ, naslov je bio stvarn pretjeran 🙂 60 novih aplikacija my ass…

 4. danijela ivezic

  danijela ivezic

  16. 07. 2016. u 5:21 pm Odgovori

  Sumnjam da mi je otvoren na mome tabletu.bez moga znanja,no kako nemam potrebnog komp znanja kako provjeriti
  Tablet sam kripitirala,bila i kod programera,no i dalje,kao,da su duple komande,potrosnja interneta je ogromna,mnoge izraze ne poznam
  Programer kaze,no neizainterisiran je,samo uzme novac
  Chrome mi je iskljucen,
  Dali na google azuriranju moraju biti ukljuceni kontakti,googli + azuriranja,i mnogo drugo
  Treba mi gmail,google+ ….fotografije moram iskljuciti ili mi ih djele ..????imate odgovor
  Danijela,hvala

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.