Google Apps daje vam Gmail i druge aplikacije pod vlastitom domenom za vas ili vašu tvrtku

Google Apps daje vam Gmail i druge aplikacije pod vlastitom domenom za vas ili vašu tvrtku

Google Apps je paket Googleovih web aplikacija i servisa prilagođen i lijepo zapakiran za tvrtke, fakultete i sve one koji ih žele koristiti uz vlastitu domenu. Google Apps je do prije nekoliko tjedana nudio e-mail, kalendare i uređivanje dokumenata što je bilo dovoljno da zainteresira mnoge tvrtke, a u međuvremenu je dodao i svoje ostale servise poput jubitua i AdSensea. Iako postoje mnoge internetske aplikacije namijenjene tvrtkama, rijetke nude kvalitetu i jednostavnost Googleovih popularnih e-mail i kalendarskih servisa. Uz Google Apps ćete poslovne e-mailove moći slati pod ozbiljnom domenom i pisati ih u poznatom Gmailovom sučelju...

Google Apps je paket Googleovih web aplikacija i servisa prilagođen i lijepo zapakiran za tvrtke, fakultete i sve one koji ih žele koristiti uz vlastitu domenu.

Google Apps je do prije nekoliko tjedana nudio e-mail, kalendare i uređivanje dokumenata što je bilo dovoljno da zainteresira mnoge tvrtke, a u međuvremenu je dodao i svoje ostale servise poput jubitua i AdSensea.

Iako postoje mnoge internetske aplikacije namijenjene tvrtkama, rijetke nude kvalitetu i jednostavnost Googleovih popularnih e-mail i kalendarskih servisa. Uz Google Apps ćete poslovne e-mailove moći slati pod ozbiljnom domenom i pisati ih u poznatom Gmailovom sučelju.

Preko 60 novih aplikacija… ili ne?

Google je nedavno najavio kako će korisnicima Google Apps predstaviti preko 60 novih web aplikacija koje će im pomoći u radu. Ukoliko sad otvorite novi profil na Google Apps vidjet ćete novu ponudu, ali ne radi se o potpuno novim aplikacijama već integraciji postojećih Googleovih servisa poput Bloggera, Google Analyticsa i Google Readera za RSS. Neke dodane aplikacije u poslovnom paketu ne podržavaju Google Apps garanciju o dostupnosti.

Integracija svih Googleovih aplikacija i servisa zaista je korisna, posebno onima od nas koji su dosad morali imati dva ili više profila kako bi mogli koristiti profesionalna rješenja poput AdWordsa.

E-mail, kalendar, dokumenti…

Google Apps je do prije nekoliko tjedana sadržavao samo nekoliko aplikacija za messaging i suradnju na daljinu, ali one su i dalje temelj Googleove ponude:

 • Gmail je napredna webmail odnosno internetska e-mail aplikacija kojoj u Google Appsu možete dodati vlastitu domenu. Time dobivate sve prednosti Gmaila i njegovih dodataka pod vlastitim identitetom ili brendom;
 • Google Calendar je kalendarska aplikacija koja može vrlo lako zamijeniti Outlook, a još lakše papirnati kalendar, a u Google Appsu vam olakšava usklađivanje s kolegama;
 • Google Docs je Googleov uredski paket kojim možete stvarati i uređivati tekstove, tablice i prezentacije te spremati ih na svom računalu kao HTML, PDF, Microsoft Office, OpenOffice ili PDF formate.
Gmail je isti kao i izvan Google Appsa... a možete ga koristiti uz vlastitu domenu!

Uz njih možete koristiti i Google Sites za intranet i doslovno sve ostale Googleove servise poput YouTubea, Google Readera, Picase pod jednim osobnim odnosno poslovnim profilom.

Google Apps nije uredski paket

Iako Google Apps nudi Docs u kojemu možete uređivati tekstove, tablice i prezentacije zasad se još uvijek radi o nezgrapnim rješenjima koja će vam vrlo teško zamijeniti omiljeni text editor ili pak nekom naprednijem korisniku Excel.

Dashboard kojim upravljate Appsima...

Docsova prednost je internetsko uređivanje dokumenata u kojemu može sudjelovati više ljudi. Ukoliko radite na ponudi, ugovoru ili financijskom izvještaju Google Docs će vam biti najpovoljnije rješenje za rad na daljinu s kolegama ili prijateljima. Često biste mogli posegnuti za desktop aplikacijama poput Worda ili Excela, pripremiti dokumente i dignuti ih u Google Docs u formatu koji podržava.

Cijena? Sitnica.

Prilikom integracije aplikacija Google je promijenio imena Google Apps paketa, tako da odsad možete koristiti:

 • Google Apps, besplatni paket koji vam nudi sve mogućnosti i aplikacije (uz standardnu količinu Gmail prostor za e-mailove), je ograničen na 50 korisnika i idealan za vaše osobne potrebe ili manju tvrtku;
 • Google Apps for Business vam daje 25 GB e-mail prostora i bolju podršku za BlackBerry i Microsoft Outlook, više sigurnosnih postavki i bolju podršku, a koštati će vas 50 dolara po korisniku godišnje.
 • Google Apps for Education je paket namijenjen školama i fakultetima koji sadrži sve prednosti poslovnog paketa, ali ga Google ne naplaćuje;
 • Google Apps for Goverment, kojeg je certificirala američka vlada, također je identičan poslovnom paketu mogućnostima i cijenom od 50 dolara, ali ima poneku sitnicu zanimljivu državnim institucijama i lokalnoj samoupravi.

Isplati li se i ima li smisla?

Svakako. Gmail i Google Calendar za timove sami po sebi opravdavaju 50 dolara godišnje, ali većina nas će ionako moći koristiti osnovan, besplatan paket. Jedini pravi nedostatak Google Appsa je podrška koju besplatni paket uopće nema (osim foruma, Google grupa itd.), a koja je u poslovnom paketu ograničena na kritične probleme.

Marketplace vam nudi integraciju mnogih popularnih web servisa za Google Apps

Ipak ćete morati znati što radite kako biste koristili Google Apps. Upravo zbog toga mnoge tvrtke u regiji zastupaju Google Apps, nudeći podršku koju njihovi klijenti trebaju kada primjerice računovođi tablica neće pa neće “sjesti” u Docs.

Googleova ponuda je time zanimljivija kad znate da su mnoge druge web aplikacije poput Freshbooksa i Salesforcea integrirane u Google Apps putem Google Apps Marketplacea. Možete koristiti Gmail i Google Calendar istovremeno koristeći aplikaciju za planiranje projekata nekog drugog proizvođača.

Osim guglastih rješenja…

Microsoft je svojim Officeom 365 počeo ozbiljno prebacivati cijeli uredski paket Office u “oblak”. U Microsoftu interno već godinama pokušavaju svojim zaposlenicima objasniti kako su im internetske aplikacije budućnost, možda ne za godinu dana, ali sigurno za 5 godina.

Microsoftovim trudom da unaprijede svoje dosad zanemarene internetske uredske aplikacije Google će morati paziti na Docs i Google Apps uopće. Nakon bitke browsera stigao je čas za bitku uredskih paketa najvećih softverskih tvrtki na svijetu u kojoj kupci uvijek pobjeđuju. Hoćete li vi ili možda već jeste isprobali što Google Apps nudi?

Komentari

 1. Saša Stefanović

  Saša Stefanović

  03. 12. 2010. u 9:41 am Odgovori

  Ivane, odličan članak, tekst i predstavljanje ! Koristim Google Apps već oko godinu dana i zadovoljan sam. Jednostavno mi deli poslovne stvari od privatnih. Još od kad je omogućen multi-login, sve funkcioniše još brže. Naravno, koristim besplatnu varijantu GAppsa, ali mi je sasvim dovoljno sve što dolazi uz nju.

 2. Ranko

  Ranko

  03. 12. 2010. u 9:44 am Odgovori

  Nije toliko integracija, koliko je Google pustio većinu svojih proizvoda kao ugrađeni dio Google Apps paketa. Malo marketinga (osnovni Google Apps paket ima preko 60 aplikacija!!! w00t!), malo popunjavanje rupa, a mislim da im je i dio ideje da možeš odvojiti poslovni život od privatnog. Bilo to kroz Reader feedove, bilo kroz adSense…

 3. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  03. 12. 2010. u 12:19 pm Odgovori

  @Hrvoje Ma ne, mozes ti i ovako, ali Google Apps ti nudi finu integraciju 🙂

  @Forcebook Hvala

  @Saša Ajd fino da si zadovoljan i da ti suži

  @Ranko Yep, ideja im je dobra, ali kao što spominješ, naslov je bio stvarn pretjeran 🙂 60 novih aplikacija my ass…

 4. danijela ivezic

  danijela ivezic

  16. 07. 2016. u 5:21 pm Odgovori

  Sumnjam da mi je otvoren na mome tabletu.bez moga znanja,no kako nemam potrebnog komp znanja kako provjeriti
  Tablet sam kripitirala,bila i kod programera,no i dalje,kao,da su duple komande,potrosnja interneta je ogromna,mnoge izraze ne poznam
  Programer kaze,no neizainterisiran je,samo uzme novac
  Chrome mi je iskljucen,
  Dali na google azuriranju moraju biti ukljuceni kontakti,googli + azuriranja,i mnogo drugo
  Treba mi gmail,google+ ….fotografije moram iskljuciti ili mi ih djele ..????imate odgovor
  Danijela,hvala

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.