Srpska Farmia digitalizuje prodaju stoke i uvodi industriju u 21. vek

Srpska Farmia digitalizuje prodaju stoke i uvodi industriju u 21. vek

Da poljoprivreda i stočarstvo i dalje igraju ogromnu ulogu u kreiranju bruto domaćeg proizvoda Srbije, ali i zemalja u regionu, uverio nas je Agro Dnevnik. Po defaultu teške industrije, danas se sve više gazdinstava okreće tehnologiji ne bi li svoj posao uveli u 21. vek i tako išli u korak sa vremenom.

cover

Da poljoprivreda i stočarstvo i dalje igraju ogromnu ulogu u kreiranju bruto domaćeg proizvoda Srbije, ali i zemalja u regionu, uverio nas je Agro Dnevnik. Po defaultu teške industrije, danas se sve više gazdinstava okreće tehnologiji ne bi li svoj posao uveli u 21. vek i tako išli u korak sa vremenom. Iako se umrežene tj. pametne farme čine kao nešto dalja budućnost, sve je više startupa koji nastoje da unaprede decenijama poznate procese. Jedan od njih jeste i Farmia – srpski startup koji nastoji da postane go-to marketplace za prodaju, otkup i transport stoke.

Pokrenuta od strane Miloša Milića i Srđana Stupara, dvojice programera sa više od 10 godina zajedničkog programerskog iskustva, Farmia je nastala kao ideja o modernizaciji sporog, komplikovanog i često limitiranog procesa otkupa i prodaje stoke. Odrastavši na imanju koje se bavilo stočarstvom, Miloš je iz prve ruke imao priliku da se upozna sa osnovama ove industrije i da rano primeti nedostatke koji bi mogli biti ispravljeni posredstvom tehnologije.

Priča o Farmiji usko je vezana za prvu generaciju Startap Akademije kada je Miloš odlučio da je pravo vreme za pokretanje sopstvenog projekta. Tokom programa shvatio je da njegova inicijalna ideja ipak nije profitabilna, te je stopirao rad kako bi uzeo pauzu i bolje sagledao stanje startup scene. Kako je izjavio u razgovoru za Netokraciju, zahvaljujući programu Akademije i kolegama koje je tamo upoznao, u njemu se usadila iskra koja ga je terala da se ne preda tako olako i da se dublje otisne u startup vode.

Zašto ne bi prodavali stoku kao automobile?

Više od pola godine nakon što se završila prva generacija Startap Akademije, Miloš je krenuo da istražuje poljoprivrednu i stočarsku industriju u kojima je video ogroman potencijal. Uvidevši da je proces prodaje, otkupa i transporta stoke danas izuzetno komplikovan i sveden na lokalne aukcije, pijace i oglase u novinama, Miloš je u jesen 2013. odlučio da sa svojim dugogodišnjim kolegom Srđanom Stuparom, sa kojim je radio na velikim projektima za lance hotela u Sjedinjenim Američkim Državama, pokrene novi startup koji bi digitalizovao prodaju i nabavku stoke, a koji je već u samom početku obećavao.

unnamed
Kupci i prodavci imaće profile, dok su predviđeni i posebni profili za čitave farme (Izvor: Farmia)

Prodaja stoke u Srbiji danas uključuje vašare, pijace i nakupce, ali čitav proces daleko je od razvijenog. Do sada nije postojalo rešenje koje bi pružilo korisnicima da putem Interneta oglase stoku koju žele da prodaju, a zahvaljujući Farmiji, domaći farmeri danas su u mogućnosti da prodaju i otkupe stoku direktno putem našeg servisa, drastično smanjujući troškove koji bi inače išli posrednicima u kupovini.

Sa solidnim predznanjem o industriji sa kojom su rešili da se uhvate u koštac, Miloš i Srđan su već na početku razvojnog procesa aplicirali za bugarski akcelerator Eleven. Kako CEO ovog startupa, Miloš je izjavio da u tom trenutku nisu imali gotov proizvod sa kojim timovi uglavnom dolaze u akcelerator, ali su zahvaljujući viziji koju su delili sa predstavnicima Elevena, uspeli da uđu u program. Poslednja karika koja je ovom timu nedostajala jeste osoba sa dovoljno ekspertize na polju stočarstva, a pojačanje je pristiglo u vidu Jordana Nikolova, konsultata stočarstva iz Makedonije sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj industriji.

Potvrđen koncept, uskoro kreće osvajanje svetskog tržišta

Tokom tri meseca provedenih u Sofiji razrađen je MVP, a po povratku u Srbiju, dvojica osnivača su, u pratnji drugih članova tima, testirali koncept te izvršili neophodne izmene na osnovu dobijenih povratnih informacija od strane klijenata. Tim u ovom trenutku radi na širenju mreže partnera sa kojima nastoje da pokrenu prodaju, a interesivanja za ovaj servis stižu čak i iz Rusije i Libije.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wr8FQCND0KE[/youtube]

Farmia je do sada primila oko 50,000 evra početnog kapitala od Elevena, međutim u ovom trenutku pričaju i sa drugim fondovima. Među njima je i britanski Seedcamp koji svakako vidi potencijal u ovom srpskom startupu, ali Miloš ističe da tim pre svega traži smart money i potrebno znanje koje bi im pomoglo da u toku naredne godine lansiraju proizvod i na drugim inostranim tržištima, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kanada te Australija.

Ipak, nastup na svakom od ovih tržišta zahteva dosta rada kao i domenske eksperte do kojih nije tako lako stići. Sjedinjene Američke Države svakako igraju veliku ulogu i dugoročnim planovima ovog srpskog startupa, pri čemu Miloš dodaje da se poslovna kultura u ovoj oblasti dosta razlikuje od Srbije i Balkana. Velike farme i dalje operišu kao porodične kompanije, dok se u Kanadi poslednjih godina praktikuje trend mobilnih farmi. Sve ovo, neizbežni su faktori sa kojima se tim mora suočiti pre nego što lansira svoj proizvod u svet.

tim
Farmia tim (Foto: Farmia)

Čvrsto verujući u ideju i svoj tim, Miloš je dodao da ne žele da žure i da im je bitno da urade što više stvari pre nego što otpočnu drugi deo njihove avanture. Iako će globalni nastup zahtevati i globalni pristup, kompanija za sada ostaje u Srbiji odakle mogu da upravljaju čitavim razvojnim procesom.

Hoće li se, dakle, modernizovati čitav proces prodaje, nabavke i transporta stoke? Pogledamo li trendove odgovor na ovo pitanje svakako je pozitivan, a kako se nalazi u sredni pomenutih dešavanja, Farmia ima ogroman potencijal da u bliskoj budućnosti zauzme veći deo tržišta i tako postane najveći marketplace za prodaju i otkup stoke.

Komentari

  1. Zoran Mosurovic

    Zoran Mosurovic

    20. 04. 2015. u 10:37 pm Odgovori

    Kasno Marko na Kosovo dodje, sto bi se u narodu reklo.
    Danas kad je Srpsko selo unisteno i ostao samo stari narod koji niti zna nit ima mogucnosti da koristi internet. O selu nije drzava brinula vise od 70 godina,sem poreza da naplati.Sem toga kakva je to drzava kad vecina stanovnistva za uspeh smatra odlazah iz drzave.Gde su putevi u selima, masine, da ne pricam o ostalim stvarima. Ovi komentari naravno nisu upuceni na racun sajta naprotiv vec kritike kako se nekih stvari niko nije pre setio….

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.