Kako reagirati ako osjetljivi sadržaj procuri na društvene mreže?

Što ako potresni video ili fotografija procure na Facebook ili Twitter? Jedini lijek – brza reakcija

U moru sadržaja koji se objavljuje na najpopularnijim svjetskim društvenim mrežama, nije jednostavno u svakom trenutku voditi računa o onome što će biti objavljeno. Ponekada se pred našim očima mogu naći fotografija ili video koji prikazuju nasilje u sirovom, necenzuriranom obličju, a u nedostatku mogućnosti da se takvo što spriječi unaprijed, pomaže jedino što hitrija reakcija.

Parker_Ward

Lakoća kojom na profilu na društvenoj mreži možemo objaviti fotografiju ili prenijeti drugima video isječak uglavnom je pozitivna stvar, ali i pozitivne stvari mogu biti zloupotrebljene. Svježi primjer skretanja u krivom smjeru stiže iz SAD-a, iz savezne države Virginia, s ubojstvom Alison Parker i Adama Warda, novinarke i snimatelja s tamošnje televizijske postaje, koje je bilo zabilježeno kamerom. Predstavljajući se svijetu, snimku je objavio ubojica koji se poslužio vlastitim profilima na Facebooku i Twitteru, a necenzurirani potresni sadržaj mogao se pogledati i na YouTubeu, s pokretanjem vala reakcija da se video koji prikazuje ubojstva što prije ukloni.

Sporni dio priče nije bio samo u objavljenoj video snimci, već i u tome što se snimka na Facebooku i Twitteru kod većine korisnika pokreće automatski. Posjetitelj može početi gledati i ono što nije želio, a u najnovijem američkom primjeru, pomaže jedino što se najosjetljiviji dio snimke pojavljuje pri njezinu kraju. Pitanje o tome koliko smo zaštićeni je, međutim, i dalje tu, s raspravom koju je razbuktao slučaj iz Virginije.

Može li se išta promijeniti?

Slučaj ubojstava pred kamerom i prenošenja snimljenoga društvenim mrežama pokazuje da se u akciju kreće nakon što se sporna fotografija ili video objavi, a pri tome se možemo osloniti samo na to da će reakcija biti brza. U posljednjem primjeru, nije bilo dugoga čekanja. Profili na Facebooku i Twitteru na kojima se ubojica predstavio i postavio snimku ubrzo su se našli pod suspenzijom, pri čemu je pomogla reakcija korisnika koji su skrenuli pozornost na problem.

Ako već niste, možda je pravo vrijeme da isključite automatsko pokretanje videa na Facebooku i Twitteru.
Ako već niste, možda je pravo vrijeme da isključite automatsko pokretanje videa na Facebooku i Twitteru.

Prijavljivanje da se dogodila objava neprimjerenog sadržaja jedna je od opcija s kojima raspolažu posjetitelji društvenih mreža, ali u slučaju videa koji se automatski pokreću na Facebooku ili Twitteru, pri ruci je i mogućnost da u verzijama za stolna ili prijenosna računala i u aplikacijama za mobilne uređaje isključimo automatsko pokretanje videa. Po načelu “sigurno je sigurno”, moglo bi poslužiti da od vlastitih ili tuđih očiju sakrijemo ono što je bolje ne vidjeti, pogotovo ako su oči koje do toga mogu doći dječje.

Je li sve ovo dovoljno? Istina je, može pomoći, ali teško da je sasvim učinkovit lijek. Ipak, teško je naći i nešto bolje – društvene mreže su u većini slučajeva koristan alat, ali mogu biti i neugodno oružje u rukama osoba ili skupina željnih širenja glasa o nedjelu koje su izveli. Slučaj iz Virginije samo je jedan u nizu primjera, a mogućnost da se fotografija ili video snimka potresnog sadržaja brzo proširi sa sobom nosi opasnost da sličnim putem krene i netko drugi. Bude li nastavka neugodnog trenda, moglo bi se dogoditi da Facebook ili Twitter ograniče slobodu objavljivanja, što bi, opet, moglo pogoditi i korisnike koji nemaju loše namjere.

Priča kakva je udarila i nama bliže

Primjer iz SAD-a trenutno je u središtu pozornosti, ali prenošenje potresnoga sadržaja nedavno se dogodilo i u primjeru koji nam je bio bliži, nakon što je tzv. Islamska država objavila fotografije snimljene, kako su objavili, poslije još službeno nepotvrđenog smaknuća Tomislava Salopeka. Ovaj slučaj također je izazvao rasprave o tome je li reakcija dovoljno ažurna i što se može napraviti da se popravi, kao što se obično zbiva s potresnim snimkama iza kojih stoji tzv. ISIS.

Kada je već osjetljivi sadržaj procurio, pomoći će apeli da se sporne fotografije ili video snimke ne prenose i ne objavljuju, čemu su se u slučaju Salopek pridružili i mnogi mediji.

Ili su se pohvalili da neće objaviti fotografiju, iako se takvo što, valjda, još uvijek podrazumijeva.

Ipak, bilo što od dostupnih mogućnosti za sada je samo reakcija. Može biti brza i donekle učinkovita, ali ipak će ostati samo reakcija koja stiže prekasno s obzirom na to da su pojedinac ili skupina počinitelja do tada već izazvali zanimanje kakvo traže.

Ali barem neka ta reakcija bude kratka i primjerena.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.