Facebook odsad prepoznaje lica u vašim fotografijama
Facebook je uveo mogućnost prepoznavanja lica na vašim fotografijama što omogućuje vašim prijateljima da vas označe ili kako bi se na Facebooku reklo - tagiraju. Sama ideja zapravo nije loša, tagiranje može biti naporan posao, posebice ako se radi o velikom broju fotografija koje treba proći i kliknuti na svaku, utipkati ime prijatelja i slično. No, iako ovo automatsko prepoznavanje lica pomaže pri tagiranju, pojavilo se pitanje kršenja privatnosti, što u kontekstu Facebooka i nije velika novost.
Facebook je uveo mogućnost prepoznavanja lica na vašim fotografijama što omogućuje vašim prijateljima da vas označe ili kako bi se na Facebooku reklo – tagiraju.
Sama ideja zapravo nije loša, tagiranje može biti naporan posao, posebice ako se radi o velikom broju fotografija koje treba proći i kliknuti na svaku, utipkati ime prijatelja i slično. No, iako ovo automatsko prepoznavanje lica pomaže pri tagiranju, pojavilo se pitanje kršenja privatnosti, što u kontekstu Facebooka i nije velika novost.
Naime, ova opcija je početno uključena svima (postoji mogućnost da još nije aktivna kod nas) što znači da će se vaše fotografije prikazivati prijateljima i Facebook će ih pozivati da vas tagiraju. A možda ste vi baš htjeli tu neku fotografiju ostaviti neoznačenu, iz bilo kojeg razloga (ne osuđujemo nikoga ;))
Srećom, u postavkama privatnosti Facebooka moguće je isključiti ovo prikazivanje fotografija prijateljima i tako barem malo utjecati na svoju privatnost na Facebooku, prenosi CNet.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.
Pravila ponašanja
Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:
Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.
Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.
Komentari
Dario Kreštalica
08. 06. 2011. u 10:40 pm
Ah, zar još itko vjeruje u privatnost na društvenim mrežama velikih korporacija ?!
Kad objavite svoje podatke na neku od pozatijih društvenih mreža, možete zaboravit privatnost.
Privatnost podataka se može još održati dokle got imate svoje desktop, laptop, … računare sa standardnim aplikacijama a kad cloude zaživi onda gubite privatnost 100%.
Rješenje za ovaj problem: JEDNOSTAVNO NE OBJAVLJUJTE ONO ŠTO NIJE ZA JAVNOST.