Facebook isprobava novitet u kupovanju na internetu

Facebook isprobava novitet u kupovanju putem ove društvene mreže, u igri prvi partneri

Facebook se bacio na testiranje nove opcije koja bi korisnicima omogućila kupovanje proizvoda u internetskim prodavaonicama svojih partnera, bez potrebe da korisnici pritom moraju ići negdje drugdje. Sve bi bilo dostupno na popularnoj društvenoj mreži, a novitet je zamišljen s naglaskom na mobilne uređaje.

Slika: BuzzFeed
Slika: BuzzFeed

Pregledavate profil na Facebooku na mobilnom telefonu ili tabletu i poželjeli ste nešto novo što ste ugledali? Rješenje bi u dogledno vrijeme moglo biti u kupnji putem ove društvene mreže u kojoj bi sve išlo brže, jednostavnije i još povezanije nego do sada.

Novitet u probnoj fazi, o kojemu je prvi javio BuzzFeed, pomogao bi da se kupnja obavlja u internetskim trgovinama osmišljenima tako da se korisnici ne bi trebali udaljavati od Facebookovih stranica ili aplikacija na svojim mobilnim uređajima. Sve bi se moglo proći samo na jednom mjestu, a testiranje koje je započelo obavlja se s prvim partnerima zainteresiranima za novitet. Novih prodavaonica zasad ima u dvoznamenkastom broju, ali u Facebooku nisu otkrili s kojim tvrtkama rade.

Prvo asistent za kupovinu, a onda i kupovina

Najraširenija svjetska društvena mreža ovime bi dobila još jednu mogućnost za financijski uzlet, koja bi se mogla povezati s još jednom nedavno predstavljenom novosti, digitalnim asistentom u Messengeru za povezivanje s ljudima koji mogu pomoći prilikom naručivanja željenog proizvoda ili usluge. Poslije predstavljanja asistenta kodnog imena Moneypenny, još se nije znalo kakav bi točno bio put od raspitivanja putem Messengera do dolaska do željenog proizvoda, a nova vijest daje bolji uvid u taj dio priče.

Praktički bez zastoja, Facebook je konstantno zainteresiran za nove ideje i borbu s konkurentima, što se nedavno pokazalo s najavom jačeg ulaska na područje ponude video sadržaja i oglašavanje povezano s videima, na teren kojim dominira YouTube. Izlazak iz okvira prenošenja sadržaja, poput novosti i vlastitih manje ili više zanimljivih ideja, više nije neuobičajeno na društvenim mrežama. Mogućnost ‘online’ kupnje postoji i na Pinterestu i Twitteru, opciju da nešto nabave korisnicima je predstavio i Google, a najpopularnija društvena mreža još će malo pojačati tu priču.

Zvuči li ovaj ‘novitet’ poznato?

Na Facebooku su nešto slično jednom već probali. Prije četiri godine, postojala je mogućnost da partneri otvore vlastite ‘online’ prodavaonice, ali tadašnja priča nije trajala duže od godine dana. Tržište očito još nije bilo spremno za nešto drugačije, sada bi moglo biti.

Nova mogućnost proširila bi sadašnju mogućnost kupnje klikom na prikazano u postovima na Facebooku, a širenje je zamišljeno ponajprije zbog mobilnih uređaja na kojima se sve rjeđe obavlja kupovina u specijaliziranim internetskim trgovinama. Želja je da se sve dobije na jednom mjestu, a Facebookove aplikacije, na kojima po podacima istraživačke tvrtke Forrester korisnici provode 13 posto od cjelokupnog vremena boravka na mobilnim aplikacijama, dobra su platforma da se takva želja ostvari.

Sa sadašnjim načinom kupnje, Facebook ne uzima postotak od prodanih proizvoda do kojih su korisnici došli na njihovim stranicama ili aplikacijama, ali novitet bi otvorio vrata jačem ulasku na područje internetskog trgovanja, koje je vrlo unosno.

A Google?

Po podacima eMarketerova istraživanja tržišta, ove godine će se na tom terenu okrenuti oko 350 milijardi američkih dolara, što je očito bio jako privlačan mamac i za Facebook. Ali ne samo i za njega – nego i za Google, koji će, kako se čini, ponuditi kupovinu direktno iz rezultata pretrage.

Komentari

 1. Merkat

  Merkat

  16. 07. 2015. u 6:56 pm Odgovori

  Svi bi oni sve ali i dalje svi oni žive uglavnom od prvotne ideje, dok novotarije u 90% slučajeva propadaju. Ne možeš ti narod više tako lako navući pukim kopiranjem.

  Inače taj spomenuti BuzzFeed naplaćuje sponzorirani članak 25000 USD dnevno, što bi vi da vam je jedan članak toliko 🙂 Yahoo jednodnevni oglas na naslovnici košta ni manje ni više nego 500.000 USD, koliko i isti takav na naslovnici YouTube.

  Di smo mi od toga…sigh

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.