Facebook isprobava novitet u kupovanju na internetu

Facebook isprobava novitet u kupovanju putem ove društvene mreže, u igri prvi partneri

Facebook se bacio na testiranje nove opcije koja bi korisnicima omogućila kupovanje proizvoda u internetskim prodavaonicama svojih partnera, bez potrebe da korisnici pritom moraju ići negdje drugdje. Sve bi bilo dostupno na popularnoj društvenoj mreži, a novitet je zamišljen s naglaskom na mobilne uređaje.

Slika: BuzzFeed
Slika: BuzzFeed

Pregledavate profil na Facebooku na mobilnom telefonu ili tabletu i poželjeli ste nešto novo što ste ugledali? Rješenje bi u dogledno vrijeme moglo biti u kupnji putem ove društvene mreže u kojoj bi sve išlo brže, jednostavnije i još povezanije nego do sada.

Novitet u probnoj fazi, o kojemu je prvi javio BuzzFeed, pomogao bi da se kupnja obavlja u internetskim trgovinama osmišljenima tako da se korisnici ne bi trebali udaljavati od Facebookovih stranica ili aplikacija na svojim mobilnim uređajima. Sve bi se moglo proći samo na jednom mjestu, a testiranje koje je započelo obavlja se s prvim partnerima zainteresiranima za novitet. Novih prodavaonica zasad ima u dvoznamenkastom broju, ali u Facebooku nisu otkrili s kojim tvrtkama rade.

Prvo asistent za kupovinu, a onda i kupovina

Najraširenija svjetska društvena mreža ovime bi dobila još jednu mogućnost za financijski uzlet, koja bi se mogla povezati s još jednom nedavno predstavljenom novosti, digitalnim asistentom u Messengeru za povezivanje s ljudima koji mogu pomoći prilikom naručivanja željenog proizvoda ili usluge. Poslije predstavljanja asistenta kodnog imena Moneypenny, još se nije znalo kakav bi točno bio put od raspitivanja putem Messengera do dolaska do željenog proizvoda, a nova vijest daje bolji uvid u taj dio priče.

Praktički bez zastoja, Facebook je konstantno zainteresiran za nove ideje i borbu s konkurentima, što se nedavno pokazalo s najavom jačeg ulaska na područje ponude video sadržaja i oglašavanje povezano s videima, na teren kojim dominira YouTube. Izlazak iz okvira prenošenja sadržaja, poput novosti i vlastitih manje ili više zanimljivih ideja, više nije neuobičajeno na društvenim mrežama. Mogućnost ‘online’ kupnje postoji i na Pinterestu i Twitteru, opciju da nešto nabave korisnicima je predstavio i Google, a najpopularnija društvena mreža još će malo pojačati tu priču.

Zvuči li ovaj ‘novitet’ poznato?

Na Facebooku su nešto slično jednom već probali. Prije četiri godine, postojala je mogućnost da partneri otvore vlastite ‘online’ prodavaonice, ali tadašnja priča nije trajala duže od godine dana. Tržište očito još nije bilo spremno za nešto drugačije, sada bi moglo biti.

Nova mogućnost proširila bi sadašnju mogućnost kupnje klikom na prikazano u postovima na Facebooku, a širenje je zamišljeno ponajprije zbog mobilnih uređaja na kojima se sve rjeđe obavlja kupovina u specijaliziranim internetskim trgovinama. Želja je da se sve dobije na jednom mjestu, a Facebookove aplikacije, na kojima po podacima istraživačke tvrtke Forrester korisnici provode 13 posto od cjelokupnog vremena boravka na mobilnim aplikacijama, dobra su platforma da se takva želja ostvari.

Sa sadašnjim načinom kupnje, Facebook ne uzima postotak od prodanih proizvoda do kojih su korisnici došli na njihovim stranicama ili aplikacijama, ali novitet bi otvorio vrata jačem ulasku na područje internetskog trgovanja, koje je vrlo unosno.

A Google?

Po podacima eMarketerova istraživanja tržišta, ove godine će se na tom terenu okrenuti oko 350 milijardi američkih dolara, što je očito bio jako privlačan mamac i za Facebook. Ali ne samo i za njega – nego i za Google, koji će, kako se čini, ponuditi kupovinu direktno iz rezultata pretrage.

ponuda

Komentari

 1. Merkat

  Merkat

  16. 07. 2015. u 6:56 pm Odgovori

  Svi bi oni sve ali i dalje svi oni žive uglavnom od prvotne ideje, dok novotarije u 90% slučajeva propadaju. Ne možeš ti narod više tako lako navući pukim kopiranjem.

  Inače taj spomenuti BuzzFeed naplaćuje sponzorirani članak 25000 USD dnevno, što bi vi da vam je jedan članak toliko 🙂 Yahoo jednodnevni oglas na naslovnici košta ni manje ni više nego 500.000 USD, koliko i isti takav na naslovnici YouTube.

  Di smo mi od toga…sigh

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.