Oni su uspjeli zahvaljujući Facebooku: Što kažu iSTUDIO, Nordeus i Socialbakers?

Oni su uspjeli zahvaljujući Facebooku: Što kažu iSTUDIO, Nordeus i Socialbakers?

Prošlog tjedna Facebook je proslavio 10. rođendan, a Netokracija je najpopularniju društvenu mrežu današnjice odlučila počastiti serijom članaka. Tom prilikom porazgovarali smo s predstavnicima triju regionalnih tvrtki koje su svoj poslovni model našle upravo na Facebooku. Svoja mišljenja iznijeli su Miša Damjanić, dizajner igara u srpskom Nordeusu, Mario Frančešević, direktor splitske agencije SeekandHit čiji je produkt SocialBrando akvizicijom Socialbakersa postao Ad Analytics, te Katarina Ribić, zadužena za PR i marketing u iSTUDIJU.

iSTUDIO, Socialbakers i Nordeus svoj su poslovni model našli upravo na Facebooku.
iSTUDIO, Socialbakers i Nordeus svoj su poslovni model našli upravo na Facebooku.

Prošlog tjedna Facebook je proslavio 10. rođendan, a Netokracija je najpopularniju društvenu mrežu današnjice odlučila počastiti serijom članaka. Tom prilikom porazgovarali smo s predstavnicima triju regionalnih tvrtki koje su svoj poslovni model našle upravo na Facebooku. Svoja mišljenja iznijeli su Miša Damjanić, dizajner igara u srpskom Nordeusu, Mario Frančešević, direktor splitske agencije SeekandHit, čiji je produkt SocialBrando akvizicijom Socialbakersa postao Ad Analytics, te Katarina Ribić, zadužena za PR i marketing u iSTUDIJU.

Od ‘early adoptera’ do profesionalaca

Naši sugovornici mahom su ‘early adopteri’ Facebooka, a da se ne radi samo o prolaznom trendu shvatili su u trenutku kada su im zahtjeve za prijateljstvo poslali roditelji. 🙂 Svaki od njih Facebookom se počeo profesionalno baviti na vlastiti način – dok iSTUDIO i SeekandHit plivaju agencijskim vodama, Nordeus je ovu društvenu mrežu iskoristio za viralno širenje i regrutaciju novih igrača, prvenstveno za nogometnu igru Top Eleven.

Mario Frančešević već se prije bavio digitalnim oglašavanjem i marketingom, a posao vezan uz Facebook došao je kao logičan slijed aktivnosti onog trena kada je ova društvena mreža svoju oglasnu platformu učinila dostupnom oglašivačima:

Nakon prvih oglasnih aktivnosti i upoznavanja s platformom, integrirao sam Facebook oglašavanje i optimizacije oglasnih kampanja kao klijentsku uslugu u agenciji.

Otvaranje Facebookove platforme 2007. godine doprinijelo je velikom rastu nove kategorije društvenomrežnih igara. Korisnicima je olakšan pristup velikom broju igara dok su razvojni timovi mogli iskoristiti veze između Facebook korisnika za kreiranje potpuno nove razine povezanosti igrača. Kako tvrdi Miša Damjanić, upravo ova činjenica bila je plodno tlo te Facebook učinila idealnim mjestom za lansiranje Nordeusovog Top Elevena.

Kako nam je ispričala Katarina Ribić, ni Tomislav Grubišić ni Daniel Ackermann, osnivači iSTUDIJA, 2009. godine nisu točno znali što znači marketing na društvenim mrežama. Još kao studenti iz hobija su se upustili u izradu svoji prvih internetskih portala portala i foruma:

Priča zapravo kreće kada su dečki došli na ideju da promoviraju svoj portal putem studentske Facebook grupe koja je imala 3000 članova. Nakon što su promotivnu poruku objavili na grupi, njihovu stranicu je u samo 24 sata posjetilo čak 1500 ljudi. Tada su shvatili koliki potencijal ima Facebook i koliko je to zapravo moćan medij. Nakon malo istraživanja, jako su lako shvatili da Facebook u Hrvatskoj nitko ne koristi kao takav oblik promocije te su se odlučili na prvi zajednički korak – otvaranje tvrtke.

Katarina Ribić, iStudio
‘Facebook će se baviti promjenama u algoritmu kako bi platformu još više prilagodio korisnicima. (Katarina Ribić, iSTUDIO)

Quo vadis, Facebook?

Mišu, Maria i Katarinu upitali smo mogu li predvidjeti kako će izgledati budućnost Facebooka i koji bi mogli biti njegovi sljedeći koraci. ‘Mobile, mobile, mobile!’, složili su se svi.

Miša se osvrnuo na nedavno lansirani Facebook Paper:

Mobilni uređaji trenutni su trend u svakom pogledu, tako da očekujemo da će se Facebook vrlo vjerojatno nešto više koncentrirati na taj segment tržišta. Najnoviji primjer, star nekoliko dana, je upravo Facebook Paper aplikacija.

Mario situaciju posmatra s oglašivačke strane:

Od Facebooka očekujem potpuni fokus na oglašavanje i pribiližavanje oglasne platforme oglašivačima koji zahtijevaju konkretne rezultate (‘direct response’). Taj dio vidi se i u filozofiji koju su počeli primjenjivati u prošloj godini i jasno je komuniciraju svojim partnerima — ‘planning, management, reporting’ —  čime jasno daju do znanja kako ih zanima proizvod koji će oglašivaču ponuditi nešto više od izgradnje branda i/ili rudimentarnih Facebook akcija (‘like, share, comment’). Proizvodi koje su objavili u prošloj godini (Custom Audiences, Partner Categories, FBX) govore tome u prilog. Promjene koje se spremaju u narednim mjesecima, bit će još zanimljivije! Isto tako, mislim da će sve druge sfere Facebooka pasti u drugi plan (barem što se njih tiče); što znači da razvoj aplikacija i recimo, aktivnosti brendova na Facebooku, nisu u tolikoj mjeri bitne za njih jer nemaju vidljiv oblik monetizacije. Ovo je već vidljivo u komunikaciji s tvrtkama partnerima koje se ne bave direktno razvojem za njihovu oglasnu platformu.

Katarina smatra kako će se Facebook fokusirati na korisnike te truditi da oni što više vremena provedu upravo u njegovom društvu:

Facebook će se sigurno još baviti promjenama u algoritmu kako bi platformu još više prilagodio korisnicima i došao do ključne informacije – zašto se korisnici vraćaju na Facebook i koja je svrha sadržaja koji oni žele podijeliti. Vjerujem da će Facebook u vrlo bliskoj budućnosti postati mjesto gdje ćemo moći dobiti sve bitne informacije i usluge na jednome mjestu i to preko mobilnih uređaja. Facebookova nova aplikacija Paper upravo vodi prema tome.

Mario Frančešević, SocialBakers
‘Od Facebooka očekujem potpuni fokus na oglašavanje i pribiližavanje oglasne platforme oglašivačima koji zahtjevaju konkretne rezultate.’ (Mario Frančešević, Socialbakers)

Zanemariti mobile – najveća, ali i uspješno ispravljena greška

Zanimalo nas je kako naši sugovornici gledaju na razvoj Facebooka te koji im se njegovi potezi čine opravdanima, a koji potpunim promašajima.

Miša smatra kako se uvijek radilo o dobro promišljenim odlukama:

Ne bih nužno rekao da su u pitanju greške, već potezi koji možda na prvi pogled ne djeluju opravdano, iako sigurno postoje analize koje su pokazale da je to pravac kojim je potrebno ići. Za mene osobno, najveće iznenađenje su svakako nagle promjene u dizajnu koje Facebook lansira s vremena na vrijeme. Jedna od najboljih stvari koja je izašla iz FB ‘kuhinje’ je zasigurno otvaranje platforme developerima; danas skoro da ne postoji online igra ili stranica na kojoj se korisnik ne može prijaviti putem Facebooka.

Mario preporuča da pročitamo članak Hamisha Mckenziea o Facebookovoj promašenoj prilici, a sam smatra kako je najveći plus Facebookov fokus na mobilne platforme:

Prije svega – mobilno. Čini mi se kako idu u dobrom smjeru, u jako kratkom vremenu su uspjeli prihod od mobilnog oglašavanja dovesti od nule do preko 50% i vidi se kako rade na tome da tu priču učine još uspješnijom. Drago mi je da su se potpuno fokusirali na jednu stvar, iako je putem stradala druga strana nevezana uz oglašavanje (više možete pročitati u članku).

Po Katarininim riječima, Facebook je uhvatio zadnji ‘mobilni vlak’:

Potencijalnu opasnost i gubitak korisnika Facebooku je predstavljala dosta kasna reakcija i prelazak na mobilne platforme. Čini se da su se na taj korak ipak odlučili u zadnji čas. Svi smo mi sada dio mobilne generacije, pa smatram kako je i Facebookova odluka da krene u tom smjeru, odličan potez. Paper aplikacija prvi je korak u budućnost gdje ćemo sve što snimamo, pišemo i dijelimo raditi upravo preko mobilnih uređaja. Mobilno je definitivno naša sadašnjost i budućnost!

‘Kupili bismo Facebookove dionice’

Mišu, Maria i Katarinu upitali smo bi li kupili dionice Facebooka i svi su odgovorili pozitivno :). Miša:

Državljanima Srbije kupovina dionica stranih tvrtki nije pretjerano isplativa zbog velikih provizija, tako da se ne isplati ni razmišljati o tome u ovom trenutku 🙂  Ali da ne postoji ta prepreka, definitivno bih sve ‘stavio na papir’ i porazmislio o tome.

Mario:

Moram priznati da mi je žao što ih nisam kupio na početku — ali lako je biti general poslije bitke… Napravili su ogromne stvari od izlaska na burzu, a ono što me najviše iznenadilo je koliko su brzo uspjeli podići prihode od oglašavanja na mobilnim uređajima — od doslovno nula dolara prihoda do 53% ukupnog prihoda  u manje od dvije godine!

Katarina:

Vjerujem u razvoj i budućnost Facebooka i sigurno bih uložila u njegove dionice.

misaNordeusNetokracija copy
‘Jedna od najboljih stvari koja je izašla iz Facebookove kuhinje je zasigurno otvaranje platforme developerima.’ (Miša Damjanić, Nordeus)

 

Budućnost usko vezana uz Facebook, ali i druge platforme

iSTUDIO nakon milijunske investicije slovenskog RSG Capitala radi na velikom projektu rebrandinga koji je po Katarininim riječima u završnoj fazi. Intenzivno razvijaju Mediatoolkit, alat za pronalazak najviralnijeg sadržaja na internetu u realnom vremenu, te SocialPuzzle koji bilježi dobre rezultate u prodaji generičkih Facebook aplikacija. Nakon toga nastavit će s inozemnom ekspanzijom:

Kako je i bilo predviđeno, investicija nam je omogućila da još više ulažemo u ljude i njihov razvoj. I dalje nastavljamo sa zapošljavanjem, a investicija će nam pomoći u globalnom širenju. Trenutno smo u procesu otvaranja jednog novog ureda, a već sada možemo najaviti kako do kraja 2014. godine postoje velike šanse da imamo tri novootvorena ureda u inozemstvu.

Kako tvrdi Miša, Nordeus bi postojao s Facebookom ili bez njega, samo što bi njegove igre vjerojatno poprimile drugačije osobine uslijed razvoja neke druge platforme:

Ideje koje smo imali prilikom početaka i nove ideje koje nam se i sada motaju po glavi zasigurno bi bile pretvorene u realizirane projekte (i bit će i nadalje :), bez obzira na situaciju u industriji. Naša filozofija je, kao što smo već mnogo puta do sada naglasili, istinska ‘cross-platformska’ podrška za naše igre. U tom se pogledu Top Eleven može igrati s potpuno istim iskustvom na Facebooku i iOS te Android platformi, odnosno, na mobilnim telefonima, tabletima, osobnim i prijenosnim računalima.

SocialBrando danas postoji pod imenom Ad Analytics u sklopu Socialbakers alata za društvenu analitiku, no razvoj same platforme, kao i cijeli tim (trenutno dvanaest zaposlenih, na početku četvero), i dalje je u Splitu:

Imamo stvarno visok stupanj autonomije, a to što dio našeg poslovanja čini pružanje usluga uz digitalni marketing, pomaže nam da se suočimo i s problemima — direktno možemo rješavati vlastite i klijentske potrebe, imamo pristup servisima koji inače nisu dostupni kroz Facebook oglasno sučelje, i slično. Idealna situacija, razvijamo proizvod, koji ujedno i koristimo i prodajemo! Najbliži opis suradnje bi bio da smo na uzajamno zadovoljstvo našli model prema kojem obje tvrtke mogu rasti (SeekandHit i Socialbakers) i nadopuniti svoju ponudu — oni su dobili nešto što im je nedostajalo da upotpune set alata, mi smo dobili priliku da razvijamo platformu na jednoj višoj razini i direktno surađujemo s Facebookom i globalnim korporacijama s njihove klijentske liste. S obzirom da smo na jedan specifičan način dio Socialbakersa danas (dobili smo udjele pri akviziciji SocialBranda), direktno ne tražimo investicije, jer to i ne možemo — ali tražimo nove kolege, prvenstveno developere.

SocialBrando je započeo na Facebooku, no kao što mu i ime kaže, nije zamišljen kao oglasna platforma samo za tu društvenu mrežu. Planiraju se širiti i na druge platforme, no Mario nam u ovom trenutku nije mogao reći ništa više.

Komentari

 1. Denis

  Denis

  10. 02. 2014. u 6:45 pm Odgovori

  Lijepo je da su gospoda /i dama/ optimistični u vezi facebook-a, konačno to im je i posao. Ali statistika nije toliko ružičasta.

  fb oglašavanje ima problem nedostatka pažnje čitatelja koji su došli na platformu prvenstveno da se druže. Tako postoji veliki nesrazmjer u privlačenju pažnje korisnika na Google Display i na Facebook. Na Google je prosječni CTR 2012 g. bio 0,41% dok je na Facebooku 0,051% skoro 10x lošije. To je za Facebook pad u odnosu na 2009 kada je Facebook imao CTR 0,063%

  50% prihoda od mobile ads dobro zvuči ali kada se pogledaju apsolutne brojke uočava se da dosad nije bilo velikog uspjeha pa je mobile brzo uspio ostvariti 50% od ukupnih prihoda. Problem sa mobile ads je da je zarada neusporedivo manja po prikazanom ekranu dok je trošak resursa i održavanje isto

  Svaka čast Facebooku ali dobro je gledati stvari realno

 2. mvarga

  mvarga

  11. 02. 2014. u 10:45 am Odgovori

  Dobar članak i izuzetno cijenim sve tri tvrtke / osobe koje su sudjelovale.
  @Denis:
  Činjenica je da je oglasni model koji Facebook nudi korisniku teško razumljiv, pogotovo kada se radi analiza monetizacije.
  Ako se ne koristi Google Analytics multichannel funnel izvještaj, ispada da je Facebook bacanje oglasnog novca i teško je klijentu objasniti utjecaj.

 3. Mario

  Mario

  13. 02. 2014. u 2:14 pm Odgovori

  Da li navedeni mogu prokomentirati tvrdnje u novijem članku o FB da je oglašavanje na FB bacanje novaca. Da li vi ustvari vjerujete u ono što prodajete klijentima, hvala

  • Mario Frančešević

   Mario Frančešević

   23. 02. 2014. u 12:52 pm Odgovori

   @Mario: evo kopije odgovora koji sam ostavio na tu temu na jednom drugom mjestu, nadam se da engleski ne smeta:

   “Some of you guys asked me what I think about video that is going viral last few days about Facebook Fraud and how Facebook Ads are not working, so I thought I’ll share my views about it:
   1) Valid accusations, Facebook fell into its own trap: from 2008 – 2012, you couldn’t call their ad platform really effective for anything else than building brand awareness (somewhat) and promoting your page to get crazy and unrealistic number of likes for low price (everybody was doing this!). This was wrong. This also meant that most of the advertisers couldn’t get REAL results even if they tried hard + no way to measure results.
   2) From 2013, things changed a lot. Facebook got serious, we saw huge improvements in their ad platform, most of them direct response oriented. Its not the same place anymore. Serious business + serious advertisers = you need more time, more money, better tools to help you advertise on Facebook. In return, you get more concrete results (hello ROI – if you know what you are doing, of course). This is the year when Facebook really entered the advertising game, all things before that were a child’s play.
   Now that we have established these two points, you can say this guy is completely missing the mark: using obsolete ads and tactics in 2014 (Building page likes, really?!). Also it is not 100% clear from the video if he used targeting in correct way, so he got the clicks from areas he did not target — as I’m not 100% sure about this, maybe he did everything by the book.

   It is a controversial video, educational, story is told by a very smart guy, so he is definitely credible. If he published this two years ago = congrats. Today = go and check what was happening with FB ads in the last year.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.