Facebook mobilno oglašavanje: Je li 'mreža svih mreža' postavila neozbiljne temelje za budući razvoj?

Facebook mobilno oglašavanje: Je li ‘mreža svih mreža’ postavila neozbiljne temelje za budući razvoj?

Ne trebam posebno napominjati kako je Facebook najpopularnija, najveća i najuspješnija društvena mreža na planeti. Ima preko 800 milijuna korisnika, a kad kažem uspješna mislim i na prihode koje ostvaruje. Naime prihod Facebooka prošle godine bio je vrtoglavih 3.15 milijardi Američkih dolara. Većina tih prihoda ostvaruje se od oglašavanja. Zapravo, u strukturi prihoda ono je 2007. godine činilo gotovo 100% posto, no struktura se ipak mijenja u korist prihoda od plaćanja - od igara poput, primjerice, FarmVillea.

Grafički prikaz prihoda Facebooka. Izvor: Business insider

Ne trebam posebno napominjati kako je Facebook najpopularnija, najveća i najuspješnija društvena mreža na planeti. Ima preko 800 milijuna korisnika, a kad kažem uspješna mislim i na prihode koje ostvaruje. Naime prihod Facebooka prošle godine bio je vrtoglavih 3.15 milijardi Američkih dolara.

Većina tih prihoda ostvaruje se od oglašavanja. Zapravo, u strukturi prihoda ono je 2007. godine činilo gotovo 100% posto, no struktura se ipak mijenja u korist prihoda od plaćanja – od igara poput, primjerice, FarmVillea.

Ipak, još uvijek daleko najveći dio prihoda Facebooku donose upravo oglasi. Čisto za usporedbu, cijeli Google ostvaruje 97% svojih prihoda od AdSensea. No Google nije pretjerano zabrinut diferencijacijom svojih prihoda, jer zna da on i ovakav kakav trenutno jest, ne predstavlja rizik. S druge strane, Facebook se itekako ima razloga bojati.

Facebook je, kao što svi znamo, društvena mreža. Društvenoj mreži bi gotovo po samoj definiciji morali pristupati uvijek i svugdje, odnosno s mobilnih uređaja. No ovdje se Facebooku javlja jedan veliki problem. Naime mobilna verzija stranice (koja se kao što znamo automatski pali pri pristupanju s mobilnog uređaja) nema oglase. Ni aplikacije za mobilne uređaje ne prikazuju oglase. Ako pristupanje preko mobilnih uređaja pokazuje trend rasta, a preko desktopa pada; kako će Facebook u budućnosti ostvarivati prihode i zadržati dobru vjeru oglašivača?

S druge strane, Googleu je gotovo svejedno. Da, postoji puno web stranicama s mobilnim verzijama weba koje ne prikazuju oglase, no Google očito (i moram priznati s razlogom) vjeruje da će vlasnici stranica prepoznati grešku i sami ubaciti oglase, ako ih još uvijek nemaju.

Mobilno oglašavanje je budućnost. Ali kakva?

Na svome sam blogu još davno, prilično optimistično pisao o mobilnom oglašavanju. Istina, neki podaci su pokazivali puno bolji CTR od klasičnih oglasa (kolokvijalno bannera), no s druge strane, u dvije godine, otkada je taj članak napisan, ništa se revolucionarno nije promijenilo, a oglašivači izbjegavaju mobilno oglašavanje kao vrag tamjan.

Zašto? Glavni razlog je takozvani user experience, odnosno doživljaj korisnika, koji korištenjem oglasa znatno pada. Ekrani mobilnih telefona još uvijek su, a po mojoj skromnoj procjeni uvijek će i biti, premali. Korištenjem oglasa na mobilnoj verziji weba ili mobilnoj aplikaciji, u velikoj mjeri riskirate povjerenje korisnika.

Što će stoga Facebook učiniti? Svi znamo da je za par dana prva javna ponuda Facebook dionica, a ova “mala” kvaka koju smo provukli kroz člana zasigurno će zasmetati ulagače. Naša Ivana već je pisala da šuška kako će Facebook tik prije izlaska dionica ubaciti oglase. Radi li se o nekom webu ili servisu rekao bih da si takvim potezom pucaju u nogu; no možemo li zaista očekivati da će se primjerice hrpa napaljenih teenagerica prestati fotografirati u kupaonicama, pritom suptilno oglašavajući Vaillant boilere?

Iskreno, ne. Njima pogotovo, no neće smetati ni ostalih 800 i kusur milijuna korisnika. Krenite od sebe. Biste li napustili svojih nekoliko stotina “prijatelja” samo zato što vam Facebook na ekran vašeg mobitela nalijepi par oglasa? Proučavajući malo prosječnog korisnika Facebooka, nekako mi se čini da bi podnio puno veću torturu.

Čak i da postoji neka mreža slična Facebooku koja zbog svojeg fiktivnog, za ovu priliku izmišljenog modela poslovnog modela nema problema s mobilnim oglašavanjem; Facebook zbog broja i još važnije povezanosti svojih korisnika, nikad ne bi bio ugrožen. Upravo ta povezanost i kvantiteta korisnika Facebooku daju privilegiju da i sami korisnici ponekad paradoksalno uspoređuju sa samim internetom.

Na kraju se još postavlja pitanje je li ovo zapravo školski primjer nepromišljene strategije? Kako je moguće da u tvrtci poput Facebooka nisu prije razmišljali o, kako god okrenemo, budućnosti oglašavanja? Sličan problem imaju i svi mobilni operateri, jer trendom snižavanja cijena mobilnog interneta na prihodima, koje su davno prije zapravo htjeli zarađivati na MMS-u.

Zašto je Zuckerbergova metoda #Fail

Ovo što je Facebook napravio je otprilike kao da auto kompanija izbaci novi model automobila s dizel agregatom, no jedini problem je to što na planeti za par godina uopće neće biti nafte. Ne govorimo ovdje o nuklearnoj fizici, već o jednostavnoj činjenici da će za jednu, dvije, ili deset godina sigurno biti više korisnika koji će pristupati putem mobilnih telefona koji će još uvijek biti mali (jer ruke nam neće narasti), a Facebook će morati naći način kako ih unovčiti.

Neki će možda reći da je to Facebookov princip rada. Da uvijek “dolaze do mosta pa ga prelaze”. Da ne gledaju predaleko, jer u današnjem svijetu turbulentnosti inovacija, tehnologije i poslovanja to nema smisla.

No meni osobno ovaj Facebookov potez Zuckerbergu i ekipi pojačavaju stereotip neozbiljnih klinaca koji se silicijskom voze skupim automobilima, tulumare svaki dan, šmrkaju kokain s dupeta svojih kurvi, te u načelu misle od danas do sutra.

Da je vremenski razmak između uvedbe oglasa i IPO-a veći, to bi bila sasvim neka druga priča, ali ovako smatram da se ovdje ne radi o fleksibilnosti, već traljavosti. No sve dok Facebook nema dostojnog konkurenta, Zuckerberg, pa i njegovi korisnici, zadržati će taj pomalo iritantan smiješak na licu.

Komentari

 1. Moj Posao Hr

  Moj Posao Hr

  07. 02. 2012. u 2:15 pm Odgovori

  Citat: “…neozbiljnih klinaca koji se silicijskom voze skupim automobilima, tulumare svaki dan, šmrkaju kokain s dupeta svojih kurvi…”

  Ovo je smijurija. Što je najjače od svega, ta smijurija je možda i istinita. MEni se isto čini da Google ima puno bolju taktiku i znaju što rade. Ipak je Google “stari lisac”, a Facebook je “nadobudni klinac”.

 2. Damir2

  Damir2

  07. 02. 2012. u 2:49 pm Odgovori

  uglavnom se slažem sa autorom. FB je stvar koja je upalila i time privukla hrpu moćnih ljudi koji godinama upumpavaju lovu ne bi li zaradili što više. Prema onom što FB uvodi zadnjih godina nigdje se ne vidi neka inovativnost već je naglasak na povećanju vrijednosti do IPO i čim većoj zaradi nakon toga.

  Tako da sam sklon vjerovati da je glavni cilj napumpati vrijednost do IPO i onda u miru i tišini prodavati svoje udjele, dok nije počela (prilično vjerojatna) situacija pada kao sa MySpace. Napredak? čini se da ne brinu previše o tome, više brinu šta će sa toliko lovom koju budu platili uglavnom suckeri.

 3. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  14. 02. 2012. u 8:37 pm Odgovori

  Ja mislim da ipak Fb nije niti klinac niti tako bedast.

  Kod njih se sada ne može napisat linija KODA a da se točno ne zna čemu to služi …jer treba sve pravdat investitorima.

  Naravno ima neuspjelih poteza kao i svatko,… ali mi ne možemo niti zamislit koliko je to velika kompanija i koji je tu projekt menadžment.

  Ali članak je stilski zanimljiv 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?