Facebook ponovno radi promjene: Manje 'memea' u News Feedu, više kvalitetnog sadržaja!
Facebook news feed

Facebook ponovno radi promjene: Manje ‘memea’ u News Feedu, više kvalitetnog sadržaja!

Svi smo se barem jednom susreli s jednom od "spamerskih" Facebook stranica koje nude gotovo pa bezvrijedan sadržaj – administratori mahnito postavljaju duhovite fotografije, poput memea ili stripova, koje su preuzete s 9gaga, Reddita ili sličnih stranica, samo kako bi povećali aktivnost fanova. No, Facebook tomu želi stati na kraj, što pokazuju i nove promjene u algoritmu News Feeda.

Facebook news feed
Ponovno promjene u algoritmu Facebookovog News Feeda.

Svi smo se barem jednom susreli s jednom od “spamerskih” Facebook stranica koje nude gotovo pa bezvrijedan sadržaj – administratori mahnito postavljaju duhovite fotografije, poput memea ili stripova, koje su preuzete s 9gaga, Reddita ili sličnih stranica, samo kako bi povećali aktivnost fanova. No, Facebook tomu želi stati na kraj, što pokazuju i nove promjene u algoritmu News Feeda.

Dakle, ako se i vaša strategija komunikacije putem Facebook stranice svodila na postavljanje “memeolikog” sadržaja, vjerojatno ste ignorirali upozorenja da je bolje postavljati kvalitetniji, originalan sadržaj, koji bi bio u skladu s vašim brendom i koji bi vodio ostvarenju određenih ciljeva vaše tvrtke. Naime, koliko god spomenuta strategija doprinosila povećanoj aktivnosti fanova i kreirala brojke na kojima bi vam mnogi pozavidjeli (broj fanova, lajkova, shareova…), te su brojke “prazne” i jednostavno ne doprinose vašem brendu na način na koji biste vi (ili vaši nadređeni) htjeli. No, sada biste doista morali ponovno razmisliti o svemu, jer je Facebook ponovno promijenio ranking algoritam News Feeda kako bi korisnicima prikazivao što više kvalitetnog sadržaja.

Koji je sadržaj najkvalitetniji?

Riječ je o još jednoj u nizu promjena vezanih uz News Feed koje je Facebook predstavio u posljednje vrijeme, a prema najavama moglo bi ih biti još. Kako je na službenom Facebookovom blogu napisao Varun Kachiola, cilj je korisnicima prikazivati pravi sadržaj u pravo vrijeme, što utječe i njegovu visoku kvalitetu. Kako bi otkrili koji je sadržaj korisnicima najzanimljiviji i najrelevantniji, provedena je anketa koja je uključivala iduća pitanja:

 • Je li kvalitetan sadržaj onaj koji je pravovremen i relevantan?
 • Je li to sadržaj koji dolazi od izvora kojemu vjerujete?
 • Biste li ga podijelili ili preporučili prijateljima?
 • Je li vam taj sadržaj uistinu zanimljiv ili se pokušava “na prijevaru” uvući u News Feed (primjerice, kada se poziva korisnike na lajkanje ili dijeljenje sadržaja)?
 • Bi li vam smetalo da vidite ovakav sadržaj u News Feedu?

Na temelju tih podataka, kao i mnogih drugih (poput činjenice koliko je često sadržaj određene stranice prijavljen Facebooku, jesu li popunjeni svi podatci o stranici ili jesu li fanovi te stranice istodobno i fanovi drugih visokokvalitetnih stranica), kreira se kompleksni algoritam koji će odrediti kvalitetu stranice, a samim time kome, kada i koliko često će se prikazivati njen sadržaj. On je testiran na određenom broju korisnika (21 milijun u tjedan dana u kolovozu), a uočeni su idući rezultati:

 • Nakon što je korisnicima prikazivan sadržaj veće kvalitete u News Feedu, povećana je interakcija.
 • Smanjio se broj skrivanja takvog sadržaja od strane korisnika.

Kakav će utjecaj na stranice imati novi algoritam?

Facebook je zaključio da korisnici žele veću kvalitetu sadržaja, stoga će u idućih nekoliko tjedana svi korisnici dobiti novi algoritam. Facebook očekuje da to neće značiti velike promjene za većinu stranica, no pojedini će morati razmisliti o vrsti sadržaja koju nude, kako bi zadržali ili povećali aktivnost korisnika. Kako je predstavnik Facebooka izjavio za TechCrunch:

Stranice koje ponekad produciraju niskokvalitetni sadržaj (meme), mogu očekivati određeno smanjenje aktivnosti. Stranice koje postaju isključivo takav sadržaj, vidjet će veći pad. Promjena će biti najveća za stranice koje postavljaju visokokvalitetan sadržaj, koje mogu očekivati povećanje interakcije.

Ovo su Facebookove preporuke, koje ste, uostalom, vjerojatno već i ranije čuli:

 • Neka vaši postovi budu pravovremeni i relevantni.
 • Radite na kredibilitetu i gradite povjerenje sa svojom ciljanom publikom.
 • Upitajte se: Bi li ovo korisnici podijelili sa svojim prijateljima?
 • Razmislite želi li vaša ciljna publika uopće vidjeti taj sadržaj u svom News Feedu.

A evo nekolicine i naših savjeta.

Što kažete na ove promjene? Pojavljuje li se i u vašem News Feedu previše nekvalitetnog sadržaja? 

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.

Startupi i poslovanje

Poslovna inteligencija otkriva kako su kao prva hrvatska tvrtka ušli u Forrester Wave!

Uvrštavanje rješenja Poslovne inteligencije u Forresterov vodič itekako je značajan događaj za hrvatsku tvrtku s obzirom na to da je riječ o jednoj od najrespektabilnijih tvrtki za istraživanje tržišta, njihov Wave izvještaj smjernica je za odabir najboljih alata mnogim poduzećima diljem svijeta.

Startupi i poslovanje

Ništa od konferencije? Spas pojedinim organizatorima, ali i brendovima, mogu donijeti digitalni kanali!

Prvi na udaru preventivinih mjera radi ograničavanja širenja virusa COVID-19 bila su velika okupljanja i događaji. Neki su u potpunosti otkazani, drugi i dalje nastavljaju s planiranjem, samo s novim datumima, treći se sele privremeno online. Kako se prilagoditi ovoj situaciji, vratiti na noge i uz pomoć digitalnih kanala iz nje izvući najbolje?

Startupi i poslovanje

‘Remote’ radu unatoč, hrvatske tehnološke tvrtke i dalje će se nakon korone seliti u Zagreb zbog talenata i klijenata

'Remote' rad je super i očito hrvatskim tehnološkim i digitalnim tvrtkama to teško ne pada, ali kad sve ovo prođe - a proći će - zašto se te iste tvrtke i dalje žele seliti iz Osijeka, Splita, Rijeke ili drugih gradova u Zagreb? Kako se preseliti, a kako razvijati nove tehnološke centre otkrivamo u Netokracija Podcastu.

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.