Facebook ponovno radi promjene: Manje 'memea' u News Feedu, više kvalitetnog sadržaja!
Facebook news feed

Facebook ponovno radi promjene: Manje ‘memea’ u News Feedu, više kvalitetnog sadržaja!

Svi smo se barem jednom susreli s jednom od "spamerskih" Facebook stranica koje nude gotovo pa bezvrijedan sadržaj – administratori mahnito postavljaju duhovite fotografije, poput memea ili stripova, koje su preuzete s 9gaga, Reddita ili sličnih stranica, samo kako bi povećali aktivnost fanova. No, Facebook tomu želi stati na kraj, što pokazuju i nove promjene u algoritmu News Feeda.

Facebook news feed
Ponovno promjene u algoritmu Facebookovog News Feeda.

Svi smo se barem jednom susreli s jednom od “spamerskih” Facebook stranica koje nude gotovo pa bezvrijedan sadržaj – administratori mahnito postavljaju duhovite fotografije, poput memea ili stripova, koje su preuzete s 9gaga, Reddita ili sličnih stranica, samo kako bi povećali aktivnost fanova. No, Facebook tomu želi stati na kraj, što pokazuju i nove promjene u algoritmu News Feeda.

Dakle, ako se i vaša strategija komunikacije putem Facebook stranice svodila na postavljanje “memeolikog” sadržaja, vjerojatno ste ignorirali upozorenja da je bolje postavljati kvalitetniji, originalan sadržaj, koji bi bio u skladu s vašim brendom i koji bi vodio ostvarenju određenih ciljeva vaše tvrtke. Naime, koliko god spomenuta strategija doprinosila povećanoj aktivnosti fanova i kreirala brojke na kojima bi vam mnogi pozavidjeli (broj fanova, lajkova, shareova…), te su brojke “prazne” i jednostavno ne doprinose vašem brendu na način na koji biste vi (ili vaši nadređeni) htjeli. No, sada biste doista morali ponovno razmisliti o svemu, jer je Facebook ponovno promijenio ranking algoritam News Feeda kako bi korisnicima prikazivao što više kvalitetnog sadržaja.

Koji je sadržaj najkvalitetniji?

Riječ je o još jednoj u nizu promjena vezanih uz News Feed koje je Facebook predstavio u posljednje vrijeme, a prema najavama moglo bi ih biti još. Kako je na službenom Facebookovom blogu napisao Varun Kachiola, cilj je korisnicima prikazivati pravi sadržaj u pravo vrijeme, što utječe i njegovu visoku kvalitetu. Kako bi otkrili koji je sadržaj korisnicima najzanimljiviji i najrelevantniji, provedena je anketa koja je uključivala iduća pitanja:

 • Je li kvalitetan sadržaj onaj koji je pravovremen i relevantan?
 • Je li to sadržaj koji dolazi od izvora kojemu vjerujete?
 • Biste li ga podijelili ili preporučili prijateljima?
 • Je li vam taj sadržaj uistinu zanimljiv ili se pokušava “na prijevaru” uvući u News Feed (primjerice, kada se poziva korisnike na lajkanje ili dijeljenje sadržaja)?
 • Bi li vam smetalo da vidite ovakav sadržaj u News Feedu?

Na temelju tih podataka, kao i mnogih drugih (poput činjenice koliko je često sadržaj određene stranice prijavljen Facebooku, jesu li popunjeni svi podatci o stranici ili jesu li fanovi te stranice istodobno i fanovi drugih visokokvalitetnih stranica), kreira se kompleksni algoritam koji će odrediti kvalitetu stranice, a samim time kome, kada i koliko često će se prikazivati njen sadržaj. On je testiran na određenom broju korisnika (21 milijun u tjedan dana u kolovozu), a uočeni su idući rezultati:

 • Nakon što je korisnicima prikazivan sadržaj veće kvalitete u News Feedu, povećana je interakcija.
 • Smanjio se broj skrivanja takvog sadržaja od strane korisnika.

Kakav će utjecaj na stranice imati novi algoritam?

Facebook je zaključio da korisnici žele veću kvalitetu sadržaja, stoga će u idućih nekoliko tjedana svi korisnici dobiti novi algoritam. Facebook očekuje da to neće značiti velike promjene za većinu stranica, no pojedini će morati razmisliti o vrsti sadržaja koju nude, kako bi zadržali ili povećali aktivnost korisnika. Kako je predstavnik Facebooka izjavio za TechCrunch:

Stranice koje ponekad produciraju niskokvalitetni sadržaj (meme), mogu očekivati određeno smanjenje aktivnosti. Stranice koje postaju isključivo takav sadržaj, vidjet će veći pad. Promjena će biti najveća za stranice koje postavljaju visokokvalitetan sadržaj, koje mogu očekivati povećanje interakcije.

Ovo su Facebookove preporuke, koje ste, uostalom, vjerojatno već i ranije čuli:

 • Neka vaši postovi budu pravovremeni i relevantni.
 • Radite na kredibilitetu i gradite povjerenje sa svojom ciljanom publikom.
 • Upitajte se: Bi li ovo korisnici podijelili sa svojim prijateljima?
 • Razmislite želi li vaša ciljna publika uopće vidjeti taj sadržaj u svom News Feedu.

A evo nekolicine i naših savjeta.

Što kažete na ove promjene? Pojavljuje li se i u vašem News Feedu previše nekvalitetnog sadržaja? 

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.