Promjena Facebookovog algoritma je dobra za akviziciju korisnika

Promjena Facebookovog algoritma je dobra vijest – za gaming studije i marketingaše u gamingu

Prije nekog vremena, Facebook je (ponovno) promijenio algoritam i prikaz News Feeda. Što te promjene znače za oglašivače, pogotovo za industriju razvoja video igara? Trebamo li se bojati promjena, ili ih prihvatiti i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo?

Nećemo donositi zaključke o pravednosti ovakve odluke Facebooka prema oglašivačima i kuratorima stranica raznih tvrtki, no svakako možemo porazgovarati o Facebookovom ekosustavu, utjecaju promjena na korisnike, oglašivače, i samu platformu.

Promjena algoritma oportunitetni je trošak

Mark Zuckerberg je najavio kako će dodatno ograničiti doseg Facebook stranica (Facebook Pages) u svrhu prioritizacije organskog sadržaja koji stvaraju fizičke osobe, korisnici platforme. Otkud potreba za radikalnim promjenama News Feeda koji (naizgled) funkcionira?

Vjerujem da će se dio čitatelja složiti kako je Facebook News Feed tijekom godina postao prilično toksičan po pitanju sadržaja, gdje smo se zajedno s platformom odvojili od prvotne ideje povezivanja ljudi, te smo izloženi sve većoj zastupljenosti korporativnog sadržaja. Ovom izmjenom Facebook pokušava vratiti originalno stanje.

Svjesni smo da korisnici, pogotovo mlađe generacije, Facebook zamjenjuju mlađim i ne toliko invazivnim platformama kao što su Instagram, WhatsApp i Snapchat. Sadržaj koji Facebook nudi ne pruža dovoljno kompetitivnu prednost u odnosu na direktnu komunikaciju sadržajem ostalih platformi. Mnogi mediji komunicirali su kako je Zuckerbergovo bogatstvo objavom ove vijesti navodno smanjeno za $3 mlrd. Tržište je burno reagiralo na promjene, no primijetit ćete kako sam naveo platforme koje su (osim Snapchata) u vlasništvu Facebooka.

Trenutni pad vrijednosti vodećeg čovjeka Facebooka ne dovodi u pitanje legitimnost Facebookovog ekosustava, već trenutni strah vlasnika dionica tvrtke. Facebook je davnih dana prerastao sprinteve i ušao u maraton.

Dugoročno gledamo, ljudi su počeli napuštati Facebook, te je posljednja promjena samo oportunitetni trošak dugoročnog ulaganja u bolji engagement korisnika i dulje zadržavanje korisnika na platformi. Možemo isto tako biti sigurni kako niti jedna promjena na platformi, a tako ni ova, nije donesena bez znatnog A/B testiranja oba pristupa.

Manji reach, viša cijena – i bolji rezultati

Analizirajmo prijedlog trenutne promjene Newsfeeda i usporedimo eventualna rješenja njenog provođenja ili neprovođenja. Ako se promjena ne uvede, platforma se ne mijenja. Ciljevi kompanije ostaju isti. Glavni ciljevi, kao i kod svake korporacije, su rast prihoda i profita. Uz trenutnu platformu, opcija za rast prihoda i profita je sužena na žrtvovanje sadržajnih parcela korisnika, za parcele korporativnog i plaćenog sadržaja koji će donijeti prihod i profit. Smanjenjem broja parcela sadržaja generiranog od strane korisnika gubimo osobnu razinu interakcije, povezanost s platformom i na kraju – same korisnike.

S druge strane, Facebook žrtvuje sadržajne parcele Facebook Pageva u Newsfeedu, kako bi podigao zadržavanje korisnika na platformi. Uvođenje navedenih promjene donosi nekoliko rezultata.

(1) Smanjuje se doseg organskih korporativnih članaka.

(2) Potrebno je uložiti veća sredstva u oglašavanje kako bi korisnike izložili svojim proizvodima i uslugama.

(3) Zadržavanje korisnika na platformi doživljava rast.

(4) Samim time ostvaruje se i potencijalno veći i kvalitetniji doseg plaćenog sadržaja, zbog većeg broja zadržanih korisnika na platformi kroz dulji period vremena.

Ukupni trošak standardnog poslovnog korištenja Facebooka, kojim želimo postići iste poslovne rezultate kao i do sada, će se povećati. Smanjit će se organski reach korporativnog sadržaja, te će biti potrebno još više platiti za iste rezultate. S druge strane, plaćene kampanja donosit će ukupno bolje rezultate nego u slučaju da ova izmjena nije donesena. Alternativa donosi brže kopnjenje korisničke mase, uži doseg, i skuplja akvizicija svakog novog korisnika.

Novi algoritam je dobra vijest za akviziciju korisnika

Gdje u to sve spada akvizicija korisnika kompanija za razvoj video igara, koje su odlučile samostalno izdati i oglašavati svoje igre?

Uzmemo li u obzir da akvizicija korisnika u svijetu video igara više ovisi o samostalnim oglašivačkim kampanjama, a manje o organskom dosegu sadržaja objavljenom na Facebook stranicama igara, utjecaj promjene bit će interesantan.

Izdavači video igara trošit će još i više na akviziciju korisnika jer će imati širi izbor igrača kojima će oglašavati svoje igre, nego bi to u suprotnome bio slučaj. Plaćeni oglasi neće se morati u istom obujmu “boriti” s organskim korporativnim sadržajem Facebook stranica za prikaz na News Feedu, te će lakše nalaziti put kad News Feedu zainteresiranih gamera. S obzirom na to da se oglašivački prostor neće smanjivati, Facebookovi financijski rezultati, kao i rezultati oglašivačkih kampanja kompanija za razvoj video igara, trebali bi biti još kvalitetniji.

Kako unutar Facebookovog ekosustava niti do sada nismo bili ograničeni samo na News Feed, najnovija promjena mijenja samo taj jedan dio ekosustava koji (trenutno) čine Facebook (platforma), Messenger, Audience Network, i Instagram.

Stvarni problem Facebooka (i Google oglašivačkih mreža) za oglašivače pri akviziciji novih korisnika u gamingu jest black-boxing i unifikacija resursa, pod objašnjenjem machine learninga i boljih rezultata za oglašivače. Smatram da pod krinkom optimizacije rezultata, oglašivačke platforme oduzimaju slobodu upravljanja kampanjama kako bi mogle “pogurati” inventar koji oglašivači inače ne biste odabrali. Kako bi “razvodnili” targeting (looking at you, Google).

Problem nije promjena Feeda, već atribucija

Daleko veći problem Facebooka je atribucija. Osim što ima fantastične algoritme oglašavanja, Facebookov reach broji preko 2 milijarde ljudi. Kako stakeholderi uvijek zahtijevaju više, a ponekad i nerealne rezultate, Facebook je predstavio atribucijski prozor od 28 dana nakon klika za mjerenje svojih rezultata. Da pojasnim. Game developeri za mjerenje rezultata plaćene akvizicije korisnika u mobilnom gamingu koriste 3rd party alate za atribuciju rezultata. Klasičan vremenski period mjerenja rezultata i aktivnosti jednog korisnika nakon što klikne na oglas jedne od tih mreža je 1 dan nakon što je vidio oglas, ako se radi o view-through atribuciji, ili 7 dana ako se radi o klik atribuciji.

S obzirom na svoj reach, monopol koda kojim raspolažu, broj oglašivača na Facebooku i kvalitetu rezultata, Facebook može vrlo lako atribuirati sebi rezultate bilo koje druge mreže, na kojoj je korisnik prije toga možda vidio oglas igre koju je instalirao. Realno, velika je vjerojatno da su korisnici mobilnih igara na kojima se prikazuju oglasi drugih mreža, isto tako i korisnici Facebooka, na kojem će u nekom trenu vršiti interakciju s oglasima istih oglašivača koje su prethodno vidjeli na nekoj stand alone mreži unutar igre.

Bez dodatne transparentnosti koju jedino Facebook može sam sebi uvesti, rezultati neće nikada biti 100% transparentni. Kvaliteta korisnika koji dolaze putem Facebook oglašavanja je u ovom trenutku daleko kvalitetnija od bilo koje druge mreže, no trošak je isto tako znatno veći. Kako bi se trošak akvizicije maskirao, smanjio i prikazao boljim nego što to je, Facebook koristi atribuciju od 28 dana.

Upravo je zato posljednja Facebook-ova promjena irelevantna za akviziciju korisnika u gamingu, pogotovo ako ju usporedimo sa stalnim i dugoročnim poteškoćama te oglašivačke platforme.

Facebook sve više ulaže u vlastitu platformu za izdavanje video igara, te se partnerstvom s ESL-om pokazao spremnim prihvatiti nove pristupe prikaza sadržaja gamerima. Navedene promjena nam daje pozitivne naznake da će platforma i dalje privlačiti velik broj kvalitetnih budućih gamera, koji spremno čekaju vidjeti oglase novih vrhunskih video igara.

Komentari

 1. Haris Čusto

  Haris Čusto

  08. 02. 2018. u 5:02 pm Odgovori

  Pozdrav Nikola,
  kako misliš da je problem sto je atribucija za konverziju 28 dana, jer generalno sam podešavaš attribution window pri kreiranju reklame s konverzijom? Ne sviđa ti se, stavi 1day click ili click/view

  Što se tiče promjene algoritma, mislim da će korisnicima biti puno bolje jer je lošeg sadržaja na Facebooku stvarno puno, kroz vrijeme se tim ljudima neće isplatiti spamati Facebook feed, a stranicama koje imaju kvalitetan sadržaj i ne smaraju korisnike ovo je odlična prilika i mislim da će imati veći reach. I naravno mix plaćenih reklama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.