eSkills for Jobs traži bolje informatičko obrazovanje u Hrvatskoj

2700 osoba potpisalo otvoreno pismo eSkillsa za bolje informatičko obrazovanje u Hrvatskoj

Javnim obraćanjem još uvijek nepoznatom budućem hrvatskom premijeru ili premijerki, inicijativa eSkills for Jobs zatražila je promjene u informatičkom obrazovanju u hrvatskom školstvu. Uz otvoreno pismo narednom hrvatskom predsjedniku ili predsjednici Vlade, pokrenuta je i internetska peticija s prikupljanjem potpisa za podršku promjenama koje se traže.

eSkills for Jobs, otvoreno pismo i peticija

Kolika je informatička pismenost mladih u Hrvatskoj i nude li škole dovoljno dobra znanja za ono što će se tražiti u nastavku obrazovanja i nakon toga, na tržištu rada? Inicijativa eSkills for Jobs pozabavila se traženjem odgovora na ta pitanja i skrenula pozornost na to da hrvatski školski sustav ne nudi mladima sve što im treba, s istupom otvorenim pismom budućem hrvatskom premijeru ili premijerki u kojemu se traži da se stanje popravi.

I da se na taj posao krene što prije.

Što se traži u otvorenom pismu?

U javnom istupu eSkills for Jobsa izdvajaju se poteškoće u institucionaliziranom učenju informatike i područja STEM-a, koje okuplja znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Riječ je o znanjima koja su gurnuta u drugi plan ili ih na počecima osnovnoškolskog obrazovanja uopće nema, a inicijativom se traži da se u nastavku kurikularne reforme što brže osigura da se mladi počnu navikavati na logičko razmišljanje i rješavanje problema kroz nastavu programiranja već u nižim razredima osnovne škole, barem fakultativno.

Inicijativa eSkills for Jobs vjeruje da je tehnička i nastavnička podrška za takve promjene dovoljno dobra. Ako će, pak, trebati dodatna pomoć, moguće je povezivanje s udrugama, neformalnim programima, klubovima i volonterima koji imaju iskustvo u organiziranju radionica za programiranje i kodiranje.

Potpis na peticiju i odjek u javnosti

eSkills for Jobs upozorava da je sadašnje stanje u obrazovnom sustavu takvo da su u prvom planu pojedinačne inicijative, a ne sveobuhvatno rješavanje problema, što dovodi do pojedinačnih pozitivnih priča o individualcima i projektima, ali će s vremenom dodatno naglasiti postojeći problem nedostatka kvalificiranih stručnjaka na tržištu rada. Pored toga, inicijativa se plaši da će manjak znanja učiniti Hrvatsku slabo konkurentnom u odnosu na države s kvalitetnijim obrazovnim sustavom.

Problem se može riješiti samo institucionalno, izmjenama programa u školama, ali eSkills for Jobs otvara vrata da pomognu svi koji se slažu s inicijativom. Glas za promjene može se ostaviti u internetskoj peticiji uz otvoreno pismo, kojom je do sada prikupljeno više od 2700 potpisa.

Nedostaci na koje se skreće pozornost do sada su imali odjek na niz portala i među inicijativama poput Centra za sigurniji internet, a među reakcijama koje eSkills for Jobs prikuplja i prenosi na svojoj stranici na Facebooku i profilu na Twitteru, bile su i priče o kurikularnoj reformi i problemima obrazovnog sustava na nacionalnim televizijama.

Slažete li se i vi s onime što eSkills for Jobs traži?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.