eSkills for Jobs traži bolje informatičko obrazovanje u Hrvatskoj

2700 osoba potpisalo otvoreno pismo eSkillsa za bolje informatičko obrazovanje u Hrvatskoj

Javnim obraćanjem još uvijek nepoznatom budućem hrvatskom premijeru ili premijerki, inicijativa eSkills for Jobs zatražila je promjene u informatičkom obrazovanju u hrvatskom školstvu. Uz otvoreno pismo narednom hrvatskom predsjedniku ili predsjednici Vlade, pokrenuta je i internetska peticija s prikupljanjem potpisa za podršku promjenama koje se traže.

eSkills for Jobs, otvoreno pismo i peticija

Kolika je informatička pismenost mladih u Hrvatskoj i nude li škole dovoljno dobra znanja za ono što će se tražiti u nastavku obrazovanja i nakon toga, na tržištu rada? Inicijativa eSkills for Jobs pozabavila se traženjem odgovora na ta pitanja i skrenula pozornost na to da hrvatski školski sustav ne nudi mladima sve što im treba, s istupom otvorenim pismom budućem hrvatskom premijeru ili premijerki u kojemu se traži da se stanje popravi.

I da se na taj posao krene što prije.

Što se traži u otvorenom pismu?

U javnom istupu eSkills for Jobsa izdvajaju se poteškoće u institucionaliziranom učenju informatike i područja STEM-a, koje okuplja znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Riječ je o znanjima koja su gurnuta u drugi plan ili ih na počecima osnovnoškolskog obrazovanja uopće nema, a inicijativom se traži da se u nastavku kurikularne reforme što brže osigura da se mladi počnu navikavati na logičko razmišljanje i rješavanje problema kroz nastavu programiranja već u nižim razredima osnovne škole, barem fakultativno.

Inicijativa eSkills for Jobs vjeruje da je tehnička i nastavnička podrška za takve promjene dovoljno dobra. Ako će, pak, trebati dodatna pomoć, moguće je povezivanje s udrugama, neformalnim programima, klubovima i volonterima koji imaju iskustvo u organiziranju radionica za programiranje i kodiranje.

Potpis na peticiju i odjek u javnosti

eSkills for Jobs upozorava da je sadašnje stanje u obrazovnom sustavu takvo da su u prvom planu pojedinačne inicijative, a ne sveobuhvatno rješavanje problema, što dovodi do pojedinačnih pozitivnih priča o individualcima i projektima, ali će s vremenom dodatno naglasiti postojeći problem nedostatka kvalificiranih stručnjaka na tržištu rada. Pored toga, inicijativa se plaši da će manjak znanja učiniti Hrvatsku slabo konkurentnom u odnosu na države s kvalitetnijim obrazovnim sustavom.

Problem se može riješiti samo institucionalno, izmjenama programa u školama, ali eSkills for Jobs otvara vrata da pomognu svi koji se slažu s inicijativom. Glas za promjene može se ostaviti u internetskoj peticiji uz otvoreno pismo, kojom je do sada prikupljeno više od 2700 potpisa.

Nedostaci na koje se skreće pozornost do sada su imali odjek na niz portala i među inicijativama poput Centra za sigurniji internet, a među reakcijama koje eSkills for Jobs prikuplja i prenosi na svojoj stranici na Facebooku i profilu na Twitteru, bile su i priče o kurikularnoj reformi i problemima obrazovnog sustava na nacionalnim televizijama.

Slažete li se i vi s onime što eSkills for Jobs traži?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.