eSkills for Jobs traži bolje informatičko obrazovanje u Hrvatskoj

2700 osoba potpisalo otvoreno pismo eSkillsa za bolje informatičko obrazovanje u Hrvatskoj

Javnim obraćanjem još uvijek nepoznatom budućem hrvatskom premijeru ili premijerki, inicijativa eSkills for Jobs zatražila je promjene u informatičkom obrazovanju u hrvatskom školstvu. Uz otvoreno pismo narednom hrvatskom predsjedniku ili predsjednici Vlade, pokrenuta je i internetska peticija s prikupljanjem potpisa za podršku promjenama koje se traže.

eSkills for Jobs, otvoreno pismo i peticija

Kolika je informatička pismenost mladih u Hrvatskoj i nude li škole dovoljno dobra znanja za ono što će se tražiti u nastavku obrazovanja i nakon toga, na tržištu rada? Inicijativa eSkills for Jobs pozabavila se traženjem odgovora na ta pitanja i skrenula pozornost na to da hrvatski školski sustav ne nudi mladima sve što im treba, s istupom otvorenim pismom budućem hrvatskom premijeru ili premijerki u kojemu se traži da se stanje popravi.

I da se na taj posao krene što prije.

Što se traži u otvorenom pismu?

U javnom istupu eSkills for Jobsa izdvajaju se poteškoće u institucionaliziranom učenju informatike i područja STEM-a, koje okuplja znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Riječ je o znanjima koja su gurnuta u drugi plan ili ih na počecima osnovnoškolskog obrazovanja uopće nema, a inicijativom se traži da se u nastavku kurikularne reforme što brže osigura da se mladi počnu navikavati na logičko razmišljanje i rješavanje problema kroz nastavu programiranja već u nižim razredima osnovne škole, barem fakultativno.

Inicijativa eSkills for Jobs vjeruje da je tehnička i nastavnička podrška za takve promjene dovoljno dobra. Ako će, pak, trebati dodatna pomoć, moguće je povezivanje s udrugama, neformalnim programima, klubovima i volonterima koji imaju iskustvo u organiziranju radionica za programiranje i kodiranje.

Potpis na peticiju i odjek u javnosti

eSkills for Jobs upozorava da je sadašnje stanje u obrazovnom sustavu takvo da su u prvom planu pojedinačne inicijative, a ne sveobuhvatno rješavanje problema, što dovodi do pojedinačnih pozitivnih priča o individualcima i projektima, ali će s vremenom dodatno naglasiti postojeći problem nedostatka kvalificiranih stručnjaka na tržištu rada. Pored toga, inicijativa se plaši da će manjak znanja učiniti Hrvatsku slabo konkurentnom u odnosu na države s kvalitetnijim obrazovnim sustavom.

Problem se može riješiti samo institucionalno, izmjenama programa u školama, ali eSkills for Jobs otvara vrata da pomognu svi koji se slažu s inicijativom. Glas za promjene može se ostaviti u internetskoj peticiji uz otvoreno pismo, kojom je do sada prikupljeno više od 2700 potpisa.

Nedostaci na koje se skreće pozornost do sada su imali odjek na niz portala i među inicijativama poput Centra za sigurniji internet, a među reakcijama koje eSkills for Jobs prikuplja i prenosi na svojoj stranici na Facebooku i profilu na Twitteru, bile su i priče o kurikularnoj reformi i problemima obrazovnog sustava na nacionalnim televizijama.

Slažete li se i vi s onime što eSkills for Jobs traži?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.