EPH neće uzimati fotografije s Ptičice

EPH neće uzimati fotografije s Ptičice

Korisnici najvećeg domaćeg fotografskog servisa Ptičice zabrinuli su se nakon čitanja članka o navodnoj krađi fotografije Darka Krizmanića za korištenje u članku na Jutarnjem listu. Naime, autorica članka niti je pitala gospodina Krizmanića za dopuštenje, niti ga je potpisala. S obzirom da su Ptičica i vlasnik Jutarnjeg lista, EPH, najavili suradnju, situacija je utoliko kompliciranija. U članku gospodin Krizmanić navodi kako su mu u EPH (još nismo doznali s kime je bio u kontaktu) rekli kako s obzirom na preuzimanje Ptičice, EPH može raditi što god želi s fotografijama na servisu. Što se zapravo dogodilo?

Korisnici najvećeg domaćeg fotografskog servisa Ptičice zabrinuli su se nakon čitanja članka o navodnoj krađi fotografije Darka Krizmanića za korištenje u članku na Jutarnjem listu. Naime, autorica članka niti je pitala gospodina Krizmanića za dopuštenje, niti ga je potpisala. S obzirom da su Ptičica i vlasnik Jutarnjeg lista, EPH, najavili suradnju, situacija je utoliko kompliciranija.

U članku gospodin Krizmanić navodi kako su mu u EPH (još nismo doznali s kime je bio u kontaktu) rekli kako s obzirom na preuzimanje Ptičice, EPH može raditi što god želi s fotografijama na servisu. Što se zapravo dogodilo?

U uvjetima Ptičice piše kako korisnici daju neeksluzivna prava za korištenje svojih fotografija u promocije servisa, no dosad su vlasnici Ptičice pri korištenju fotografija uvijek autore pitali za dopuštenje.

Poštuju li se prava fotografa na Ptičici?

Na upit o nastaloj situaciji EPH-u te pokretačima Ptičice, tvrtki Pet minuta, dobili smo odgovor gospodina Viktora Marohnića, direktora Pet minuta:

Članak prije i nakon micanja spomenute fotografije (Screenshot pripremili Vinkovci.com.hr)

EPH neće uzimati i koristiti fotografije s Ptičice bez naknade u svojim člancima. To nije dio dogovora između Ptičice i EPH. Ova slika koja se pojavila na Jutarnjem greška je autora teksta. To se već i prije događalo i na drugim medijima. Po prijavi smo javili autoru članka da ne smije uzimati sliku bez dozvole, nakon čega ju je odmah maknuo.

Ptičica će i dalje poštovati autorska prava i neće dozovoljavati da se slike koriste bez dozvole autora. U pravilima upotrebe piše da smijemo koristiti fotografije samo u svrhu promocije Ptičice i autora i na to ćemo se ograničiti i ubuduće.

Naši korisnici su nam na prvom mjestu i uvijek ćemo voditi brigu o tome da oni budu najzadovoljniji.

Ukoliko pogledamo spomenuti članak na web stranicama Jutarnjeg lista, slika je zaista zamijenjena. Čini se da se radi o slučaju u kojemu je autorica uzela fotografiju bez dopuštenja s najdostupnijeg mjesta… Interneta!

Petar Pavić, direktor Europa digitala, EPH-ove tvrtke posvećene internetskom tržištu, na upit nam je odgovorio:

Gospodin Marohnić je objasnio nastalu zgodu sa preuzetom fotografijom sa Ptičice od autora članka na Jutarnjem. To je svakako bio propust koji se odmah ispravio. Nečija izjava da je netko iz EPH izjavio da je „Ptičica naše vlasništvo pa možemo raditi što hoćemo“ je totalna budalaština, to sigurno nitko iz EPH nije rekao.

Nas u EPH posebno žulja problematika nedozvoljene krađa sadržaja! Usprkos pojedinačnim slučajevima propusta kada se i nama kao i svim medijskim kućama može dogoditi da preuzmemo nedozvoljeno autorsko dijelo (i u takvim slučajevimo promptno reagiramo kako bi ispravili pogrešku) upravo smo mi dnevne žrtve sustavne krađe sadržaja – problema koji ima destruktivne posljedice po cijelo medijsko tržište i novinarsku struku.

Ni prvi ni zadnji slučaj da se ovo dogodilo, a jasno je i da pokretači Ptičice nisu naivni da riskiraju zajednicu svojih korisnika.

Poštuju li se po vašem mišljenju prava fotografa na domaćim internetskim medijima?

Komentari

 1. Filip Višić

  Filip Višić

  30. 03. 2010. u 9:14 am Odgovori

  Ajde, ajde, nije sve tako crno… Nisu samo fotografije ili tekstovi… Pa koliko samo nas koristi Joomlu ili WordPress pa onda makne link na dnu stranice? Nismo ni mi svi nevini 🙂

 2. picek

  picek

  30. 03. 2010. u 4:53 pm Odgovori

  Ako je naveden izvor slike, i po mogućnosti ime fotografa (znam da neki portali nekad objavljuju slike, a da ne navedu njihove autore već samo foto agenciju), onda mislim da je u redu jer se time promovira sajt i autor, kako piše u ovom objašnjenju Viktora Marohnića, te mu se odaje priznanje za rad i ne pokušava se sebi pripisati zasluga za određenu fotku. Koliko samo portala uzima autorske vijesti ili slike s AP – a, Reutersa i sličnih servisa i onda uopće ne navede izvor, već se samo prevoditelji potpisuju inicijalima? Mislim da se u tim slučajevima mora navesti izvor agencije/publikacije, ali bi postavljanje upita baš za svaku vijest iz svijeta na mail te agencije bilo neproduktivno za novine koje žele prenijeti informaciju. Tome se, uglavnom, danas najviše pridaje pozornost – prenošenju informacije. Mislim da to danas drži primat nad autorskim pravima u smislu da se članak/fotka, tj. informacija koja se prenosi ne plaća od strane prenositelja informacije. Ali se izvoru, dakle onom tko je platio tu vijest, na neki način radi PR, odnosno druga publikacija daje svojim slušateljima/gledateljima/čitateljima do znanja da je taj izvor brz, točan, vjerodostojan; ne samo da mu se daje obična reklama, već priznanje za dobar rad. Mislim da se izvori koji se citiraju u vijestima ne bune protiv prenošenja svojih informacija ako je spomenuto njihovo ime u tom kontekstu. Mislim da Večernji nikad ne bi tužio Jutarnji kad bi oni objavili neku informaciju koju je Večernji iznio u javnost, s time da navedu izvor, tipa “javlja Večernji list”. Što se tiče privatnih osoba, to je pitanje malo delikatnije i mislim da bi svakako trebalo kontaktirati osobu za dopuštenje, a ne samo navoditi kao izvor google.com, facebook.com, flickr.com ili pticica.hr. To su ipak osobne slike privatnih osoba koje vjerovatno nisu napravljene u cilju postizanja materijalne dobiti niti prikazivanja široj javnosti.

 3. Krizmanić Darko

  Krizmanić Darko

  30. 03. 2010. u 11:40 pm Odgovori

  Evo da se i ja obratim, znam da je u Hrvatskoj Zakon o autorskim pravima mrtvo slovo na papiru, i to nije ono što mi je “diglo živac” već činjenica da su ju objavili u takvom kontekstu, da se baca mrlja na mene i moju obitelj… Zamislite da je netko napisao tekst kako je uhvaćen ubojica, i stavio nečiju sliku iznad…automatski pomislite da je to ubojica… i kad ga sljedeći put vidite, prijeći ćete na drugu stranu ulice… e pa upravo se to meni dogodilo, prijatelji i rodbina (vlastiti otac mi je prvi javio za fotografiju u Jutarnjem) sada razmišljaju što se to događa u mojoj obitelji. …

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Novi direktor IT-ja RBA: IT će prestati biti servis kada budete spremniji na rizike!

Višegodišnje iskustvo rada u IT odjelima financijskog sektora na različitim pozicijama donijelo je Ivanu Knezoviću bogatu perspektivu o digitalnim proizvodima i organizacijskoj kulturi usmjerenoj ka digitalizaciji, kako novi IT direktor RBA planira time upravljati?

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!