Zašto toliko ❤️ Emojije - i 10 primjena koje će vam izvući 😁

Zašto toliko ❤️ Emojije – i 10 primjena koje će vam izvući 😁

Čini se da su emojiji svuda, zar ne? Od naših svakodnevnih dopisivanja s prijateljima i statusima koje objavljujemo na društvenim mrežama pa sve do najzanimljivijih nam newslettera - čak i billboarda za filmove! Kako su postali jedinstveni digitalni jezik i kako ih primjenjujemo tako da nas 'kuži' ostalih 90 posto internetske populacije?

Emoji

Facebook je nedavno objavio kako im je daleko najpopularniji emoji među reakcijama upravo srčeko, što nas vjerojatno ne bi trebalo čuditi s obzirom na to da je primjena univerzalnog simbola ljubavi jasna i u slučaju tog jednostavnog emojija.

Zašto volimo Emojije? Oni su simboli – digitalne generacije!

Tyler Schnoebelen, lingvist koji je nakon studija na Stanfordu pokrenuo tvrtku za analizu teksta Idibon, ističe kako je prednost emojija u tome što imaju više značenja ovisno o kontekstu:

Otkrivanje značenja može nam biti zanimljivo kao rješavanje križaljke, jer razmišljamo o emojijima kao simbolima. Emojiji su nam još zanimljiviji, jer su nešto novo.

Ovu tvrdnju potvrđuje i uspješnost na domaćem terenu, u marketinške svrhe – brojni brendovi koriste upravo emojije u komunikaciji s potrošačima, poput Vipnetove Back to School kampanje koja je ove simbole koristila kao mozgalice na društvenim mrežama te poticala korisnike da slažu dobitnu kombinaciju ili KK Cedevite koji je svoje igrače pretvorio – u emojije!

vip instagram snapchat 1

Emojiji (絵文字 えもじ na japanskom) prvi su se put pojavili na japanskim mobilnim telefonima kasnih 90-ih. Ako nikad niste u doba stare Nokije 3310 (ne ove nove iz Barcelone) guglali (ili smo yahooali?) tada puno naprednije japanske telefone, niste bili razočarani kao ja koliko je zapravo napredna europska mobilna scena zapravo kaskala. Očito i za “smajlijima”, jer dok smo mi imali prečace za 🙂 i :O, oni su već dobili sada i u drugim dijelovima svijeta prepoznatljive – emojije! +1 za Japan! 🙂

Emojiji su u Japanu prisutni od kasnih 90ih (Foto: AdAge)AdAge
Emojiji su u Japanu prisutni od kasnih 90-ih.

Ovi mali piktogrami svoj put u naša ne-emoji srca potom su našli zahvaljujući prvo uključenju na iPhoneu, a potom Android pametnim telefonima. Njihova prepoznatljivost u široj javnosti je poput mnogih digitalnih trendova krenula od pojedinačnih poruka koje bismo slali. Ta prepoznatljivost je posljednjih godina toliko narasla da je prošle godine u studenom održana prva konferencija Emojicon u San Franciscu.

Emojiji nisu samo slađi smajliji, oni su komunikacijski alat

Znate one smajlije koji vas dočekaju kad prođete uvijek “ugodnu” kontrolu na međunarodnim zračnim lukama? Upravo njihova jednostavnost pokazuje i zašto su Emojiji postali toliko popularni i dobro prihvaćeni da ih koristi preko 90% internetske populacije širom svijeta, temeljem istraživanja koje je proveo Emogi.

  • Emojiji su univerzalno prepoznatljivi set piktograma kojima možemo izraziti cijeli niz značenja, a ipak imaju više mogućnosti nego smajliji koje smo pisali na forumima.
  • Za razliku od blesavih gifova od smajlija koje smo imali na istim tim forumima (banana koja pleše?), emojiji su standardizirani. Iznimka su posebni setovi emojija koji se razvijaju za specifične potrebe (Finska je razvila vlastite), ali oni su ipak nadogradnja.
  • Emojije, kako je otkrilo Emogijevo istraživanje, vole i mladi i stari! Univerzalan je komunikacijski alat, jer nije ograničen kulturom, niti dobi. Iako će značenje možda biti drugačije ovisno o skupini, kad nam klinci kažu da “skupljaju vatrice na Snapchatu”, znat ćemo o čemu govore i razumjeti kad vidimo da je ta vatrica – emoji!

Emoji istraživanje

Emojiji su učinkoviti u izražavanju naših emocija

Dr. Owen Churches, psiholog koji proučava efekte i primjene emojija, otkrio je kako imamo tendenciju reagirati na emojije na isti način kako reagiramo na ljudska lica, što objašnjava zašto su postali tako učinkovit alat. Navodi da s vremenom postanemo toliko naučeni percipirati određene simbole kao sreću ili uzbuđenje da doslovno počinjemo osjećati te emocije kao da gledamo drugo ljudsko biće.

Gledamo li to iz marketinške perspektive, Churcles zapravo govori da su emojiji jedinstveni po tome što našu digitalnu komunikaciju čine više – ljudskom. Nije da to nismo primijetili iz svakodnevne upotrebe, ali lijepo je shvatiti razloge zbog čega je nešto “očito tako”.

Kako brendovi i pojedinci emojijima pojačavaju svoju digitalnu komunikaciju?

Vratimo se na primjere brendova. Vjerojatno najbolji primjer primjene emojija u digitalnoj komunikaciji je Dominos koji je svojim sustavom za naručivanje pizze putem emojija osvojio Grand Prix na uglednom festivalu u Cannesu. Bilo da se radi o pametnom satu, TV-u ili Twitteru – Dominos pizzu možete naručiti jednim malim simbolom!

dominos_pizza_emoji_tweet

6 praktičnih primjena Emojija u digitalnoj komunikaciji

1. Što je 🔥 u vašem inboxu? Emoji za newslettere

Email komunikacija kroz newslettere i druge obavijesti vjerojatno je jedna od najzahvalnijih, ali i najzahtjevnijih. Inboxi su nam toliko puni smeća da email mora zaista biti izuzetan kako bismo ga primijetili, a najčešće ga ni ne primijetimo, jer je naslov emaila loš, dosadan i neupečatljiv.

S druge strane, pametno korištenje emojija kao piktograma u naslovima emailova može odmah istaknuti vaš email u moru drugih, što se pokazalo zahvalnim i za Netokracijinu komunikaciju zainteresiranima za našu konferenciju Ladies of New Business (ako ste na listi, vjerojatno ste primijetili šarenilo u naslovu maila).

Domaća internetska trgovina Gizzmo.hr također jako dobro koristi emojije u svojim jednostavnim, a uvijek osobnim i upečatljivim emailovima za dodatke za mobilne telefone.

2. Nikada 💩 emoji nije bio tako velik! Emoji za billboard

Primjena koja je možda relevantna samo Cinestaru i Jadran Filmu je billboard koji nas je sve dočekao na mnogim mjestima pa tako i Savskom mostu: 💀💩L

Za sve one koji znaju značenja simbola (90 posto internetske populacije) i vole rješavati zagonetke (svi!); otkrivanje najave za film o Deadpoolu je samo potaknulo znatiželju za odlazak u kino.

deadpool-film-emoji-billboard

Napokon, upravo je kvalitetan marketing zaslužan za izuzetan uspjeh filma o liku za koji mnogi koji ne čitaju Marvelove stripove jednostavno nisu imali prilike čuti.

3. 💂🏻🕶🐱.ws! Emoji kao… domene!

Emojiji su domene, zar ne? Dok će vam neke japanske ili ruske domene biti teže upisati zbog traženja njihovih simbola, čini se da su Emoji domene čak praktičnije, ali i fora! Je li CARNet dobio konkurenciju?

Upravo je .ws domena uz registraciju domena slovima abecede dopustila i registraciju domena koje čine isključivo emojiji. S tehničke strane, vaša je emoji domena zapravo ASCII – i radi u svim preglednicima. I kuži je Google. I kuži je Bing.

Primjeri domena:

Ne razumijem, još niste registrirali 🦄🦄🦄.ws?

4. Ekskluziva: 📰 kao vijest!

U svijetu medija, Quartz je prvi vidio pravi potencijal emojija kao piktograma s kojima može jednostavno komunicirati sa svojim čitateljima te ponuditi im chatbota koji će – koristiti!

quartz-app

Quartzova aplikacija zapravo nije ništa drugo nego način da vas navode na njihove članke, ali je korisničko sučelje potpuno drugačije od bilo kojeg medija i više asocira na ćaskanje s prijateljem koji zaista zna što je aktualno, nego čitanje vijesti.

5. 💰 + PDV! Emoji za financije i štednju

Kolege u bankarstvu svakako će zanimati kako je slovenski Toshl objasnio korisnicima da emojijima opišu kategorije u njihovoj aplikaciji za praćenje potrošnje i budžetiranje. Iako bismo svi htjeli štedjeti i pratiti koliko trošimo, najčešća nam je izlika da nemamo za to vremena, a nije ni zabavno.

capture-decran-2016-09-22-15-01-36

Toshl se dosjetio omogućiti označavanje troškova kroz najjednostavniji, a relativno najzabavniji način – emojije. Umjesto da zapisujete da se radi o cijeni večere, lupite pizzu! Popravak automobila – auto! Čak su i statistike potrošnje temeljene na skupu emojija bolje od ničega.

6. Je li 🍕🍰 na jelovniku?

Sunken Harbor i Little Yellow Door dva su restorana koji nemaju ni istu ponudu ni ciljanu publiku, ali imaju – emojije!

Kao “foru” koja je istovremeno jedinstveno čitljiva, oba su restorana predstavila jelovnike u kojima ćete umjesto klasičnih imena jela naći imena ispisana emojijima. Pizza hut se ususret World Emoji Dayju pridružio trendu i uveo emoji jelovnike u dio svojih restorana!

screen_shot_2016-07-15_at_5-52-48_pm-0

Koliko god se ova primjena činila samo kao fora, zašto ne bismo ove turističke sezone na Jadranu osim jelovnika na engleskom, njemačkom i japanskom – imali i jelovnike u emojijima? Garantiram da će restorani koji ih uvedu u svom mjestu dobiti značajan doseg na društvenim mrežama!

Slijedi li nam pad korištenja emojija?

Iako su emojiji kao simboli prisutni na mnogo mjesta i razumljiviji svima, i dalje nismo došli do one točke gdje su postali naporni. Hoćemo li je dostići zato što su toliko primjenjivi da će se previše koristiti u marketingu?

Za razliku od društvenih mreža ili aplikacija poput Pokemona koji su fora jedne sezone, Emojiji neće doživjeti taj kraj. Oni su simboli, piktogrami koje bi koristili na ovaj ili onaj način da bolje komuniciramo.

Iako mi se čini da se bojimo pretjeranog korištenja čak i prije nego smo uopće pokušali iskoristiti potencijal nekog trenda, sigurno će doći do univerzalne primjene nekih od ovih primjera koje će postati klišej ili jednostavno – dobra praksa. Možda će svaki jelovnik u budućnosti imati emoji varijatnu, jer ne može imati sve jezike? Napokon, emoji vam nudi sleng koji razumije 90 posto internetske populacije koja kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu – samo 📈!

P. S.
Osobno emojije stavljam i u taskove kako ne bi uvijek bili jednako zamorni!

vip_3-3_675x400

Nemaš problema u dešifriranju gornjih uputa? Naravno, jednostavno je: uzmi mobitel, napiši ključnu riječ 4G, pošalji na broj 13116 i uživaj u 4G brzini besplatno za sve Vipme korisnike – Vip je uveo besplatnu 4G brzinu u sve Vipme tarife na bonove!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.