Što nam treba da bismo izgradili pravi startup ekosustav u ovoj regiji?

Što nam treba da bismo izgradili pravi startup ekosustav u ovoj regiji?

Na konferenciji RockPaperStartups često se moglo čuti kako je izgradnja zajednice bitna te kako može biti ključna za sam uspjeh projekta. Upravo su o tome govorili Vukašin Stojkov, Jugoslav Petković i Bogdan Iordache na panel raspravi.

Bogdan Iordache, Jugoslav Perković i Vukašin Stojkov o kreiranju ekosustava u regiji (snimila Marina FIlipović Marinshe)
Bogdan Iordache, Jugoslav Perković i Vukašin Stojkov o kreiranju ekosustava u regiji (snimila Marina FIlipović Marinshe)

Na konferenciji RockPaperStartups često se moglo čuti kako je izgradnja zajednice bitna te kako može biti ključna za sam uspjeh projekta. Upravo su o tome govorili Vukašin Stojkov, Jugoslav Petković i Bogdan Iordache na panel raspravi.

Jugoslav je objasnio kako je poduzetnik postao još prije 15 godina. Od tada je prošao put od mentoriranja pa do anđeoskog investiranja, čime se danas i bavi. Vukašin je, s druge strane, od 2007. uključen u lokalnu startupsku zajednicu u Srbiji, od kada je organizirao tridesetak događaja. I sam je poduzetnik, suosnivač startupa TruckTrack. No, kao najveći u cijelom startup svijetu izazov izdvojio je način razmišljanja ovdašnjih ljudi:

Ne vjeruju u svoju mogućnost da mogu stvoriti i razviti tvrtku koja ima globalni potencijal. Pokušavamo razbiti te predrasude, prikazati uspješne priče i naučiti ih na koji način mogu uspjeti.

I Jugoslav i Vukašin organizirali su Seedcamp događaje u svojim zemljama, Sloveniji i Srbiji. Jugoslav smatra da je upravo Seedcamp napravio veliku ulogu kreirajući ekosustav u Europi, ali dodaje da ne možemo samo prekopirati to na našu regiju – ovdje se mora aktivnije raditi sa startupima i učiti ih kako da uopće postanu biznismeni.

Bogdan smatra da na našim područjima ima talentiranih osoba, ima tehničkoga znanja, ali imamo da vrlo mali broj stručnjaka. Moramo još učiti, stoga je mentoriranje bitno – kako je rekao Jugoslav, mentori ukazuju “kratice” do rješenja problema. Vukašin se složio da mentoriranja nedostaje, ali napomenuo da se upravo zbog toga organizira velik broj događaja putem kojih se kreira mreža mentora.

Shouteam.com team u publici (Snimila Marina Filipović Marinshe)
Shouteam.com team u publici (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Nedostaje nam ‘seed’ investicija

Jugoslav se dotaknuo teme investiranja – na ovim područjima ima malo seed ulaganja (u iznosima od 20 do 50 tisuća eura), koje je vrlo bitno za razvoj tvrtke. Dodaje da nema dovoljno uspješnih poduzetnika koji bi sada ulagali u startupe, a samim time i u ekosustav.

Rasprava je potaknula aktivno uključenje publike komentarima i upitima, pa se tako važnost postojanja zajednice istaknula i prilikom problema pronalaska pravih osoba za zapošljavanje. Dok je jedna strana tvrdila da je teško pronaći osobe s iskustvom i pravim znanjem, drugi su napomenuli da ih ima, samo ih je potrebno znati pronaći. Zbog toga su zajednica, sklapanje novih poznanstava i druženje na događajima nužni za to.

Jugoslav je istaknuo da ima poduzetnika koji su nakon vlastitog uspjeha nastavili ulagati u nove projekte, ali nema ih dovoljno. Dobar dio uspješnih osoba ulaže u druge stvari ili troši novac. No, smatra da se i na njih može utjecati, ali je potrebno dosta uvjeravanja, jer te osobe moraju prihvatiti novu ulogu – pretvoriti se od poduzetnika do mentora ili ulagača.

U koga bi Jugoslav uložio?

Što se tiče odabira tvrtki u koje sam Jugoslav ulaže, naveo je da uvijek želi da osnivači budu pametniji od njega, želi ih moći poštivati, a napominje kako je u godinu dana pronašao pet takvih osoba. Svima su projekti u različitim fazama, ali zajedničko im je da su dobro kliknuli s njim. I nijedan nije došao kod njih tražeći novac, nego savjet.

Uvijek to ponavljam, ali istinito je – ako želite novac, tražite savjet, ako želite savjet, tražite novac.

RPSPublika7WEB

ponuda

Komentari

 1. Darko B.

  Darko B.

  20. 07. 2013. u 7:04 pm Odgovori

  Svi spominju prvo nedostatak angel/seed financiranja, no prvo i osnovno za uspješan razvoj startup ekosustava je
  – OBRAZOVANJE –
  S obrazovanjem tj. na fakultetu, ili prije njega, učiš razmišljati poduzetnički: kako naći problem, kako problem rješiti, da li je isplativo rješiti problem, koji su pokazatelji i sl. Tek kad to naučimo – onda imamo podlogu za startup ekosustav.

  Moram priznati da se naše domaće obrazovanje previše vrti oko teorije, a manje oko prakse (case studies). To znam jer sam i sam završio ekonomski fakultet. Bilo bi bolje za ekosustav da je obratno. Isto tako, imamo jako malo tehnoloških, točnije, informatičkih fakulteta po Hrvatskoj, na kojem uglavnom predaje kadar koji je radio na Eniacu ili Univacu 🙂
  Čisto za primjer važnosti obrazovanja, Silicon Valley se vrti oko jednog od najpoznatiji sveučilišta u Kaliforniji – Stanford.

  Nakon obrazovanja dolazi
  – INFRASTRUKTURA –
  Infrastruktura je važna za startup ekosustav na mnogo načina: od dostupnosti kartičarskih i drugih softverskih rješenja, jeftinoće najma servera i druge infrastrukture, mogućnosti jeftinog najma poslovnog prostora, a tu bih ubrojio i dostupnost kvalitetnog informatičkog kadra – koji uglavnom je zakaparen od velikih korporacija i veoma brzo ode “u svijet” nakon završetka obrazovanja.
  Infrastrukturno smo jako manjkavi, i rješavanje problema infrastrukture previše vremena oduzima startup poduzetnicima.

  A tek nakon svega toga ide
  – FINANCIRANJE –
  koje je jednako tako manjkavo kao i sve ostalo u ovoj priči – budući da Mirovinci, Banke i ostali kapitalisti uopće nemaju smisla za rizična ulaganja i ulaganja općenito. Naime, uvijek jedan dio kapitala koji imate na raspolaganju bi trebao ići u rizična ulaganja tj. startupe. Iz prostog razloga -> tko ne riskira, ne profitira.
  Dokle god se to ne promjeni, jedino će stranci ovdje ulagati u startupe.

  Uglavnom, daleko smo mi od uspješnog startup ekosustava.

 2. Hrvoje

  Hrvoje

  22. 07. 2013. u 11:55 am Odgovori

  šta ovo uopće znači? ….”ako želite novac, tražite savjet, ako želite savjet, tražite novac!” Tražite novac? Aj sad muda pod bubrige, to se traži…moj savjet je da kad vam neko za savjet traži novac,budite jebeno oprezni ( da ne kažem odhebite ga u startu ), a kad vam kao savjet kaže da tražite novac…aj pogodi;)

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.