Što nam treba da bismo izgradili pravi startup ekosustav u ovoj regiji?

Što nam treba da bismo izgradili pravi startup ekosustav u ovoj regiji?

Na konferenciji RockPaperStartups često se moglo čuti kako je izgradnja zajednice bitna te kako može biti ključna za sam uspjeh projekta. Upravo su o tome govorili Vukašin Stojkov, Jugoslav Petković i Bogdan Iordache na panel raspravi.

Bogdan Iordache, Jugoslav Perković i Vukašin Stojkov o kreiranju ekosustava u regiji (snimila Marina FIlipović Marinshe)
Bogdan Iordache, Jugoslav Perković i Vukašin Stojkov o kreiranju ekosustava u regiji (snimila Marina FIlipović Marinshe)

Na konferenciji RockPaperStartups često se moglo čuti kako je izgradnja zajednice bitna te kako može biti ključna za sam uspjeh projekta. Upravo su o tome govorili Vukašin Stojkov, Jugoslav Petković i Bogdan Iordache na panel raspravi.

Jugoslav je objasnio kako je poduzetnik postao još prije 15 godina. Od tada je prošao put od mentoriranja pa do anđeoskog investiranja, čime se danas i bavi. Vukašin je, s druge strane, od 2007. uključen u lokalnu startupsku zajednicu u Srbiji, od kada je organizirao tridesetak događaja. I sam je poduzetnik, suosnivač startupa TruckTrack. No, kao najveći u cijelom startup svijetu izazov izdvojio je način razmišljanja ovdašnjih ljudi:

Ne vjeruju u svoju mogućnost da mogu stvoriti i razviti tvrtku koja ima globalni potencijal. Pokušavamo razbiti te predrasude, prikazati uspješne priče i naučiti ih na koji način mogu uspjeti.

I Jugoslav i Vukašin organizirali su Seedcamp događaje u svojim zemljama, Sloveniji i Srbiji. Jugoslav smatra da je upravo Seedcamp napravio veliku ulogu kreirajući ekosustav u Europi, ali dodaje da ne možemo samo prekopirati to na našu regiju – ovdje se mora aktivnije raditi sa startupima i učiti ih kako da uopće postanu biznismeni.

Bogdan smatra da na našim područjima ima talentiranih osoba, ima tehničkoga znanja, ali imamo da vrlo mali broj stručnjaka. Moramo još učiti, stoga je mentoriranje bitno – kako je rekao Jugoslav, mentori ukazuju “kratice” do rješenja problema. Vukašin se složio da mentoriranja nedostaje, ali napomenuo da se upravo zbog toga organizira velik broj događaja putem kojih se kreira mreža mentora.

Shouteam.com team u publici (Snimila Marina Filipović Marinshe)
Shouteam.com team u publici (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Nedostaje nam ‘seed’ investicija

Jugoslav se dotaknuo teme investiranja – na ovim područjima ima malo seed ulaganja (u iznosima od 20 do 50 tisuća eura), koje je vrlo bitno za razvoj tvrtke. Dodaje da nema dovoljno uspješnih poduzetnika koji bi sada ulagali u startupe, a samim time i u ekosustav.

Rasprava je potaknula aktivno uključenje publike komentarima i upitima, pa se tako važnost postojanja zajednice istaknula i prilikom problema pronalaska pravih osoba za zapošljavanje. Dok je jedna strana tvrdila da je teško pronaći osobe s iskustvom i pravim znanjem, drugi su napomenuli da ih ima, samo ih je potrebno znati pronaći. Zbog toga su zajednica, sklapanje novih poznanstava i druženje na događajima nužni za to.

Jugoslav je istaknuo da ima poduzetnika koji su nakon vlastitog uspjeha nastavili ulagati u nove projekte, ali nema ih dovoljno. Dobar dio uspješnih osoba ulaže u druge stvari ili troši novac. No, smatra da se i na njih može utjecati, ali je potrebno dosta uvjeravanja, jer te osobe moraju prihvatiti novu ulogu – pretvoriti se od poduzetnika do mentora ili ulagača.

U koga bi Jugoslav uložio?

Što se tiče odabira tvrtki u koje sam Jugoslav ulaže, naveo je da uvijek želi da osnivači budu pametniji od njega, želi ih moći poštivati, a napominje kako je u godinu dana pronašao pet takvih osoba. Svima su projekti u različitim fazama, ali zajedničko im je da su dobro kliknuli s njim. I nijedan nije došao kod njih tražeći novac, nego savjet.

Uvijek to ponavljam, ali istinito je – ako želite novac, tražite savjet, ako želite savjet, tražite novac.

RPSPublika7WEB

Komentari

 1. Darko B.

  Darko B.

  20. 07. 2013. u 7:04 pm Odgovori

  Svi spominju prvo nedostatak angel/seed financiranja, no prvo i osnovno za uspješan razvoj startup ekosustava je
  – OBRAZOVANJE –
  S obrazovanjem tj. na fakultetu, ili prije njega, učiš razmišljati poduzetnički: kako naći problem, kako problem rješiti, da li je isplativo rješiti problem, koji su pokazatelji i sl. Tek kad to naučimo – onda imamo podlogu za startup ekosustav.

  Moram priznati da se naše domaće obrazovanje previše vrti oko teorije, a manje oko prakse (case studies). To znam jer sam i sam završio ekonomski fakultet. Bilo bi bolje za ekosustav da je obratno. Isto tako, imamo jako malo tehnoloških, točnije, informatičkih fakulteta po Hrvatskoj, na kojem uglavnom predaje kadar koji je radio na Eniacu ili Univacu 🙂
  Čisto za primjer važnosti obrazovanja, Silicon Valley se vrti oko jednog od najpoznatiji sveučilišta u Kaliforniji – Stanford.

  Nakon obrazovanja dolazi
  – INFRASTRUKTURA –
  Infrastruktura je važna za startup ekosustav na mnogo načina: od dostupnosti kartičarskih i drugih softverskih rješenja, jeftinoće najma servera i druge infrastrukture, mogućnosti jeftinog najma poslovnog prostora, a tu bih ubrojio i dostupnost kvalitetnog informatičkog kadra – koji uglavnom je zakaparen od velikih korporacija i veoma brzo ode “u svijet” nakon završetka obrazovanja.
  Infrastrukturno smo jako manjkavi, i rješavanje problema infrastrukture previše vremena oduzima startup poduzetnicima.

  A tek nakon svega toga ide
  – FINANCIRANJE –
  koje je jednako tako manjkavo kao i sve ostalo u ovoj priči – budući da Mirovinci, Banke i ostali kapitalisti uopće nemaju smisla za rizična ulaganja i ulaganja općenito. Naime, uvijek jedan dio kapitala koji imate na raspolaganju bi trebao ići u rizična ulaganja tj. startupe. Iz prostog razloga -> tko ne riskira, ne profitira.
  Dokle god se to ne promjeni, jedino će stranci ovdje ulagati u startupe.

  Uglavnom, daleko smo mi od uspješnog startup ekosustava.

 2. Hrvoje

  Hrvoje

  22. 07. 2013. u 11:55 am Odgovori

  šta ovo uopće znači? ….”ako želite novac, tražite savjet, ako želite savjet, tražite novac!” Tražite novac? Aj sad muda pod bubrige, to se traži…moj savjet je da kad vam neko za savjet traži novac,budite jebeno oprezni ( da ne kažem odhebite ga u startu ), a kad vam kao savjet kaže da tražite novac…aj pogodi;)

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?