DuckDuckGo, servis za anonimno pretraživanje, doživio procvat u 2013.

DuckDuckGo, servis za anonimno pretraživanje, doživio procvat u 2013.

I možete tri puta pogađati razlog zbog kojega se to dogodilo. Privatnost je, naime, u prošloj godini bila goruća tema, a kako DuckDuckGo garantira anonimnost pri pretraživanju, logično je da se njegova posjećenost, nakon Snowden/NSA afere, naglo udvostručila.

DuckDuckGo jamči anonimnost pri pretraživanju, a upravo je to ono što su korisnici "tražili" prošle godine.
DuckDuckGo jamči anonimnost pri pretraživanju, a upravo je to ono što su korisnici “tražili” prošle godine. Doduše, još može poraditi na lokalizaciji, ali…

I možete tri puta pogađati razlog zbog kojega se to dogodilo. Privatnost je, naime, u prošloj godini bila goruća tema, a kako DuckDuckGo garantira anonimnost pri pretraživanju, logično je da se njegova posjećenost, nakon Snowden/NSA afere, naglo udvostručila.

DuckDuckGo postoji od 2008. godine, a TechCrunch je prikazao podatke o rastu prometa od 2010. do danas – jasno se vidi da je porast bio postupan, da bi naglo skočio nakon otkrića o tome da agencija NSA motri građane putem raznih internetskih servisa. Na grafu je taj događaj označen slovom I, a svaki porast posjećenosti tražilica je objasnila u statistikama – bilo da je riječ o tekstu o servisu u, primjerice, Washington Postu, ili o redizajnu stranice. Mjesec prije Snowdenovih otkrića DuckCuckGo je imao 54,4 milijuna upita, a samo idućega mjeseca 105,6 miijuna.

Svaki skok u prometu DuckDuckGo je objasnio na posebnoj stranici, no posljednji ne treba previše objašnjenja.
Svaki skok u prometu DuckDuckGo je objasnio na posebnoj stranici, no posljednji ne treba previše objašnjenja. (Screenshot: TechCrunch)

Ova je tražilica nastala iz potpuno suprotnih motiva od Googleovih – nudi jednostavnost i funkcionalnost velikih tražilica, ali bez praćenja korisnika i njihovih upita. Jasno je navedeno što se bilježi, a što ne, a iznimno je bitno što ne prati kolačiće (cookies) te IP adrese korisnika.

Dakako, brojke su još male spram Googleovih, tako da tražilica ima mjesta za rast, ali pokazuje da privatnost internetskim korisnicima postaje sve bitnija. Inače, tražilica je krajem 2011. prikupila ulaganje u iznosu od tri milijuna dolara, a Snowden bi, nenamjerno, itekako mogao biti od pomoći pri pronalasku idućih investitora.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.