Dobri buvljak dobio novu web stranicu od Web.Burze: Pretvorite staru kramu u dobru karmu!

Dobri buvljak dobio novu web stranicu od Web.Burze: Pretvorite staru kramu u dobru karmu!

5 mjeseci od proglašenja pobjednika natječaja InspirAkcija tvrtki 24sata i WebBurze kojemu je Netokracija bila stručni medijski partner, predstavljena je nova web stranica pobjednika: Dobribuvljak.com! Radi se humanitarnom internetskom buvljaku temeljenom na odličnoj i prilično uspješnoj istoimenoj Facebook fan stranici putem koje ste kupovali stvari doniranjem udrugama.

Dobri buvljak 2.0 s Boškom Buvljakom!

5 mjeseci od proglašenja pobjednika natječaja InspirAkcija tvrtki 24sata i WebBurze kojemu je Netokracija bila stručni medijski partner, predstavljena je nova web stranica pobjednika: Dobribuvljak.com! Radi se humanitarnom internetskom buvljaku temeljenom na odličnoj i prilično uspješnoj istoimenoj Facebook fan stranici putem koje ste kupovali stvari doniranjem udrugama.

Osobno sam sudjelovao kao sudac na Inspirakciji uz suce poput Marka Dugonjića Maratza, Burzinog direktora Vanje Bertalana, Vuka Ćosića te McCannove Angele Buljan Šiber i mogu reći da je Kućicin dobri buvljak dobio ne samo zato što je bio kvalitetno vizualno razvijen s dobrom idejom, već i jer je, poput nekog uspješnog startupa, imao “demo” u obliku Facebook stranice kojom su dokazali da za njihov koncept postoji interes kako udruga tako i krajnjih korisnika zainteresiranih za donirane stvari. Projekt su pokrenuli Boris Miletić, Vanja Blumenšajn, Ivana Boras iz udruge Druga pomoć.

Kako kupiti na Dobrom buvljaku?

Dobri buvljak je svojevrsna internetska trgovina – buvljak – gdje se donatori rješavaju “dobrih, a nepotrebnih” stvari, a korisnici ih kupuju tako da umjesto plaćanja Buvljaku doniraju sredstva udruzi po vlastitom izboru. Koncept je dosad funkcionirao kroz kvalitetnu Facebook fan stranicu, a web stranica svojim dizajnom te jednostavnošću korištenja napravljena je kako bi produžila uspješan rad projekta. Dosad su samo putem Facebooka uspjeli prikupiti 21 tisuću kuna uz preko 200 kupaca i donatora, što samo pokazuje da bi uz web stranicu mogli još mnogo toga više.

“Kupovina” na Dobrom buvljaku je pojednostavljena.

Već na naslovnici naći ćete niz izdvojenih predmeta, a unutar Dobrog buvljaka možete ih pregledavati po cijeni, statusu i kategoriji, među kojima su odjeća i obuća, dodaci, namještaj, knjige i druge. Svaki predmet ima zasebnu product stranicu s nizom slika, imenom donatora (iako donator može ostati anoniman) pri čemu “rezervirate” predmet kako bi unutar 48 sati uplatili traženi iznos od 50, 100 ili 200 kuna na račun udruge te dokaz poslali Dobrom buvljaku. Donator vam na stranici predmeta predlaže i udrugu kojoj možete donirati, a s obzirom na vezanost projekta za Facebook, najveća društvena mreža integrirana je i u sustav prijave korisnika.

Rezerviraj – doniraj – kupi!

Web stranica se zapravo temelji na 2 konkretne akcije: biraj i doniraj. Uz to postoji Buvljakov blog na kojemu se nižu vijesti i obavijesti kao i informacije gdje možete naći sve o Dobrom buvljaku, ali i udruzi Druga pomoć čiji je Buvljak prvi projekt. Projekt ima čak i maskotu kroz Boška Buvljaka, prvu buhu Dobrog buvljaka i počasnog člana udruge, koji projektu daje dozu šarma koja nedostaje mnogim web stranicama.

Uvodni video u Buvljak koji je tim već imao spreman za natječaj:

[youtube width=”600″ height=”338″]http://youtu.be/tBTvs6SiyLc[/youtube]

Razvoj projekta tako da Buvljak ostane – dobar

Buvljakov Boris Miletić za Netokraciju otkriva kako se točno projekt razvijao kroz natječaj u kojemu je Dobri buvljak zapravo osvojio izradu web stranice u Web.Burzi, web agenciji koja među ostalim razvija i jednu drugu popularnu hrvatsku internetsku zajednicu: Coolinariku. Navodi kako je InspirAkcija i suradnja s Web.Burzom stigla u idealnom trenutku za njihov projekt:

Temelji projekta su udareni, testirali smo ideju i prebolili dječje bolesti. U Web.Burzu smo došli s iskustvom s Facebooka i vizijom kako bi projekt trebao izgledati. Sve ono što nismo mogli na FB, dobili smo priliku napraviti na vlastitoj stranici. Već nakon prvog susreta smo “kliknuli” – skužili su što smo htjeli i imali brdo ideja što unaprijediti i kako to optimalno izvesti. Rezultat je web stranica koja je prije svega funkcionalna, pregledna, intuitivna i jednostavna za korištenje. Proces doniranja/kupnje uvelike je olakšan, a uveli smo i novitete kao što su blog i predstavljanje rada udruga o kojima građani jako malo znaju.

Projektna dokumentacija uz jednu od skica projekta.

Web.Burzina Ivana Tomić smatra kako je najzahtjevniji, ali i najzabavniji dio planiranja bio vidjeti koje točno funkcionalnosti će činiti “dobar” Dobar buvljak kako bi projekt dobio podršku procesima koji će ga učiniti uspješnim. Time su odredili opseg koji će olakšati pokretačima rad, ai i korisnicima doniranje te kupovanje:

Projekt je sam po sebi vrlo friendly i razvojem funkcionalnosti i automatizmom određenih procesa nismo željeli narušiti humani dio projekta. Ovdje se zapravo pokazao najzahtjevniji dio razvoja – automatizirati procese, osigurati sigurnu i transparetnu donaciju,  ali ih ujedno i ostaviti vrlo fleksibilnima, popratiti jasnim porukama i maksimalno prilagoditi korisnicima. Velik naglasak stavljen je na donirane stvari  – njihovu prezentaciju na siteu, unificiranu, a opet individualnu, te poticanje na kupovinu.

Promocija projekta prvenstveno se vodi kroz medija, za koje Miletić smatra da su vrlo brzo prepoznali zanimljiv koncept tako da se Buvljak pojavio na nizu većih web stranica s vijestima, novina te na skoro svim nacionalnim televizijama:

Za to prvenstveno možemo zahvaliti kvalitetnom projektu koji je općepoznatom konceptu buvljaka donio novu vrijednost – pomogao pokrenuti građane i cijelu priču uveo udruge koje danas sve teže dolaze do sredstava koja su im potrebna za funkcioniranje.

Kako vidite promociju Buvljaka u budućnosti?

Buvljak cijelo vrijeme raste. Iako je puno toga iza nas, mogućnosti koje vidimo pred nama su neograničene. Na Facebooku danas imamo preko 3500 prilično aktivnih fanova, a prelaskom na stranicu očekujemo rast i broja korisnika i donacija/kupnji, te posljedično količine sredstava za udruge. Ostajemo na istom putu, ali se otvaramo i prema populaciji među kojima nisu isključivo korisnici društvenih mreža, među ostalim i starijim ljudima koji se sve češće javljaju i žele sudjelovati u buvljaku.

Miletić najavljuje aktivniju suradnju s udrugama zbog kojih Buvljak po njegovim riječima velikim dijelom i postoji, a razmišljaju i o događaju koji bi ih iz virtualnog prebacio u stvarni buvljak: fizički Dobar buvljak! S druge strane, nadaju se da će i tvrtke prepoznati potencijal projekt što bi im omogućilo brži razvoj projekta:

Put od obične FB galerije s pet fotografija do današnje situacije u nekoliko mjeseci bio je iznad svih očekivanja, ali nećemo zato spavati na lovorikama. Stranica je tu, sad je na nama da na nju privučemo što veći broj korisnika, donacija i tako prikupimo što više sredstava za rad udruga.

Tim Dobrog buvljaka: Boris Miletić, Vanja Blumenšajn, Ivana Boras (Snimio Vjekoslav Skledar)

Humana internetska franšiza?

Na pitanje o tome razmišljaju li o širenju projekta na susjedne države i nova tržišta Miletić navodi kako je projekt kvalitetan i da ne postoji razlog da ne bude u drugim zemljama, ali bi širenje realizirali u obliku suradnje s nekim tko svojim znanjem i infrastrukturom može organizirati Dobri buvljak na vlastitom tržištu:

Ovakva humana “franšiza” čini se kao velik zalogaj, ali i kad smo razmišljali o ovoj ideji, nismo mogli znati da ćemo do ovdje dogurati.

Tomić navodi kako će Web.Burza svakako podržavati Dobri buvljak sve dok projekt ne stane na noge i dok ne polove “sve buhice”, potvrde da sve radi kako treba te da zapravo njihova pomoć više nije potrebna. O daljnjoj suradnji tek trebaju razgovarati, a faktor će biti svakako spomenuti daljnji razvoj projekta.

Nova web stranica Dobrog buvljaka kvalitetna je, a jednostavna ekstenzija projekta u kojoj se vidi da su i autori i agencija pristupili vrlo oprezno kako bi korisnici i dalje imali osjećaj da se radi o maloj, simpatičnoj web stranici. Vizualni identitet i prvenstveno Boško pridodat će tom osjećaju u sljedećih nekoliko mjeseci kad će Druga pomoć i Web.Burza rješavati sve izazove i “buhe” u želji da stvore mjesto koje će kroz kvalitetnu razmjenu dobara pomoći mnogim udrugama u Hrvatskoj, a po najavama, možda “franšizno” i šire. Miletić zaključuje: Šalimo se da više nema isprike za nesudjelovanje.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ prijeći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft ga kupiti za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?