David Noel, Soundcloud: Kako izgraditi online zajednicu oko jednostavne emocije

David Noel, Soundcloud: Kako izgraditi online zajednicu oko jednostavne emocije

Sezona konferencija je počela - Techcrunch Disrupt u Berlinu prije par dana, Web Summit u Dublinu i Pioneers festival u Beču. Osim razgovora s Phil Libinom, CEO-om Evernotea i keynotea Dave McClurea iz 500Startupsa, odlično predavanje je održao David Noel iz Soundclouda.

David Noel iz Soundclouda na Pioneers festivalu
David Noel iz Soundclouda na Pioneers festivalu.

Sezona konferencija je počela – Techcrunch Disrupt u Berlinu prije par dana, Web Summit u Dublinu i Pioneers festival u Beču. Osim razgovora s Phil Libinom, CEO-om Evernotea i keynotea Dave McClurea iz 500Startupsa, odlično predavanje je održao David Noel iz Soundclouda.

Kao što znamo, Soundcloud je startup iz Berlina koji korisnicima omogućuje stvaranje i slušanje jedinstvenih zvučnih sadržaja te njihovo dijeljenje i komentiranje. Trenutno Soundcloud ima oko 250 milijuna aktivnih korisnika te se 12 sati zvuka (glazbe, podcasta) uploada svake minute. Noel je njegov 6. zaposlenik, tako da se može reći kako je uz Soundcloud od samih početaka te je održao predavanje na temu izgradnje online zajednica.

Prema Noelu, u samom središtu Soundclouda je emocija koju korisnik, slušatelj kreira u odnosu na zvuk koji sluša. S obzirom na tu osnovnu emociju, Noel osmišljava strategiju izgradnje online zajednice koja se svodi na jednostavnu smjernicu – postavi pjesme i sadržaj online i ohrabri zajednicu na interakciju. Jedan od primjera koji je naveo je bilo upoznavanje Snoop Dogga i Ize, poljske umjetnice, koji su se upoznali preko komentara na Soundcloudu, nakon čega je Snoop doletio u Poljsku da bi upoznao Izu te na kraju i s s njom izdao album.

Tri dijela zajednice

U svojem predavanju Noel ističe kako se zajednica sastoji od 3 dijela – okoline, aktora i akcija. Okolina je prostor u kojem se osjećamo dobro, prostor u kojem interakije ima zajedničku svrhu. Noel okolinu uspoređuje s pješčanikom u kojem se djeca igraju – svako dijete ima igru kao zajednički motiv, ima svoje igračke kao alate koje koristi te interakciju s drugima unutar pješčanika. Pri tome, Noel naglašava kako Soundcloud ima već ugrađene mehanizme koji pomažu u izgradnji zajednice.

S druge strane, u zajednici postoje i aktori – pojedinci koji čine zajednicu. Njih vodi obično tzv. community manager koji stvara empatiju s njima – community manager osjeća sve što aktori osjećaju, on sluša iste stvari koje bi aktorima bile zanimljive te pronalazi ono do čje aktorima stalo. Isto tako, community manager im pomaže, educira ih kako bi što bolje shvatili (i koristili) proizvod.

Osim okoline i aktora, postoje i akcije – postupci koje koriste community manageri da bi u određenoj okolini pomogli aktorima. Kao što je već ranije rečeno, u te akcije spada edukacija, inspiracija na korištenje proizvoda te pronalazak priča iz zajednice koje bi mogle biti inspirirajuće za dolazak novih korisnika. Posebno je važna aktivacija korisnika odnosno poticanje korisnika na korištenje proizvoda.

Noelovo predavanje je bilo vrlo zanimljivo, pokazalo je jasan način sagledavanja u kojem smjeru treba izgradnja zajednice ići te kako ju strateški oblikovati. Soundcloudova premisa se zasniva na zvuku koji stvara emociju i od te premise kreće svaka akcija i svaki postupak pri stvaranju zajednice.

Komentari

  1. Mario

    Mario

    01. 11. 2013. u 6:37 pm Odgovori

    Mislim da Soundcloud svoj uspjeh zahvaljuje činjenici da su našli neiskorištenu nišu. Youtube video, Google search, FB social, Twitter kratke sms poruke, Soundcloud postanje zvukoa i muzike.

    Mislim da čovjek iz Soundclouda nepotrebno mistificira.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.