David Noel, Soundcloud: Kako izgraditi online zajednicu oko jednostavne emocije

David Noel, Soundcloud: Kako izgraditi online zajednicu oko jednostavne emocije

Sezona konferencija je počela - Techcrunch Disrupt u Berlinu prije par dana, Web Summit u Dublinu i Pioneers festival u Beču. Osim razgovora s Phil Libinom, CEO-om Evernotea i keynotea Dave McClurea iz 500Startupsa, odlično predavanje je održao David Noel iz Soundclouda.

David Noel iz Soundclouda na Pioneers festivalu
David Noel iz Soundclouda na Pioneers festivalu.

Sezona konferencija je počela – Techcrunch Disrupt u Berlinu prije par dana, Web Summit u Dublinu i Pioneers festival u Beču. Osim razgovora s Phil Libinom, CEO-om Evernotea i keynotea Dave McClurea iz 500Startupsa, odlično predavanje je održao David Noel iz Soundclouda.

Kao što znamo, Soundcloud je startup iz Berlina koji korisnicima omogućuje stvaranje i slušanje jedinstvenih zvučnih sadržaja te njihovo dijeljenje i komentiranje. Trenutno Soundcloud ima oko 250 milijuna aktivnih korisnika te se 12 sati zvuka (glazbe, podcasta) uploada svake minute. Noel je njegov 6. zaposlenik, tako da se može reći kako je uz Soundcloud od samih početaka te je održao predavanje na temu izgradnje online zajednica.

Prema Noelu, u samom središtu Soundclouda je emocija koju korisnik, slušatelj kreira u odnosu na zvuk koji sluša. S obzirom na tu osnovnu emociju, Noel osmišljava strategiju izgradnje online zajednice koja se svodi na jednostavnu smjernicu – postavi pjesme i sadržaj online i ohrabri zajednicu na interakciju. Jedan od primjera koji je naveo je bilo upoznavanje Snoop Dogga i Ize, poljske umjetnice, koji su se upoznali preko komentara na Soundcloudu, nakon čega je Snoop doletio u Poljsku da bi upoznao Izu te na kraju i s s njom izdao album.

Tri dijela zajednice

U svojem predavanju Noel ističe kako se zajednica sastoji od 3 dijela – okoline, aktora i akcija. Okolina je prostor u kojem se osjećamo dobro, prostor u kojem interakije ima zajedničku svrhu. Noel okolinu uspoređuje s pješčanikom u kojem se djeca igraju – svako dijete ima igru kao zajednički motiv, ima svoje igračke kao alate koje koristi te interakciju s drugima unutar pješčanika. Pri tome, Noel naglašava kako Soundcloud ima već ugrađene mehanizme koji pomažu u izgradnji zajednice.

S druge strane, u zajednici postoje i aktori – pojedinci koji čine zajednicu. Njih vodi obično tzv. community manager koji stvara empatiju s njima – community manager osjeća sve što aktori osjećaju, on sluša iste stvari koje bi aktorima bile zanimljive te pronalazi ono do čje aktorima stalo. Isto tako, community manager im pomaže, educira ih kako bi što bolje shvatili (i koristili) proizvod.

Osim okoline i aktora, postoje i akcije – postupci koje koriste community manageri da bi u određenoj okolini pomogli aktorima. Kao što je već ranije rečeno, u te akcije spada edukacija, inspiracija na korištenje proizvoda te pronalazak priča iz zajednice koje bi mogle biti inspirirajuće za dolazak novih korisnika. Posebno je važna aktivacija korisnika odnosno poticanje korisnika na korištenje proizvoda.

Noelovo predavanje je bilo vrlo zanimljivo, pokazalo je jasan način sagledavanja u kojem smjeru treba izgradnja zajednice ići te kako ju strateški oblikovati. Soundcloudova premisa se zasniva na zvuku koji stvara emociju i od te premise kreće svaka akcija i svaki postupak pri stvaranju zajednice.

ponuda

Komentari

  1. Mario

    Mario

    01. 11. 2013. u 6:37 pm Odgovori

    Mislim da Soundcloud svoj uspjeh zahvaljuje činjenici da su našli neiskorištenu nišu. Youtube video, Google search, FB social, Twitter kratke sms poruke, Soundcloud postanje zvukoa i muzike.

    Mislim da čovjek iz Soundclouda nepotrebno mistificira.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.