Bakić: Robotikom do interesa za STEM zanimanja

Kako napreduju Croatian Makersi, Bakićeva inicijativa za popularizaciju STEM-a?

Na 23. Danima otvorenih računarskih sustava (DORS/CLUC), koji se ovaj tjedan održavaju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, dio sadržaja bio je posvećen obrazovanju uz 'open source' tehnologije. A robotička liga Croatian Makers, iza koje stoji poduzetnik Nenad Bakić, postaje neizostavni dio te priče.

Slika: DORS/CLUC Twitter
Slika: DORS/CLUC Twitter

Početkom ove godine poduzetnik Nenad Bakić odlučio je pokrenuti robotičku ligu Croatian Makers u sklopu koje je školama namjeravao podijeliti 400 edukacijskih robota mBot robota (Bluetooth verzija). Osnovna ideja? Zainteresirati što više djece osnovnoškolskog uzrasta za robotiku i automatiku kroz mjesečna natjecanja, a posljedično i za STEM zanimanja u kojima Hrvatska oskudijeva. Međutim, inicijativa je naišla na velik interes, i to posebno u istočnoj Slavoniji te je ukupno u Hrvatskoj podijeljeno 1110 robota, a u ligi sudjeluje 200 škola i drugih organizacija. Više o inicijativi Nenad je ispričao na FER-u u sklopu 23. Dana otvorenih računarskih sustava (DORS/CLUC), a na samom početku je istaknuo:

Robotika je alat za stvaranje kulture uspjeha u zemlji i interesa za STEM zanimanja. To radimo s dugoročnim utjecajem na lokalne škole, a u centru svega je učenik.

Mentalni procijep između Hrvatske i svijeta sve je veći, ali ga je lakše preskočiti – uz tehnologiju

Naglasio je kako je Hrvatska “najsocijalističkija” zemlja u EU pozivajući se na World Values Survey za prošlu godinu koji pokazuje kako je Hrvatska u odnosu na desetljeće ranije krenula prema kolektivizmu i povećala procijep u usporedbi sa zapadnim zemljama. Dodao je kako svijet ide naprijed, a Hrvatska se mijenja vrlo malo, odnosno ide u nazad, te da smo sad po nekim vrijednostima bliski Vijetnamu i Etiopiji.

Mentalni procijep između Hrvatske i svijeta sve je veći, i to nije više samo između zapadnih zemalja. No, istovremeno on je svakoga osobno sve lakši za preskočiti, posebno u tehnološkom smislu.

Inglehart–Welzel kulturalna mapa svijeta prema istraživanju Word Values Survey.
Inglehart–Welzel kulturalna mapa svijeta prema istraživanju Word Values Survey.

Od učenja programiranja do promjene mentaliteta

Želja za promjenom mentaliteta i to od malih nogu, prema Nenadovim riječima, bila je motiv za pokretanje Croatian Makersa. Osvrnuo se i na nedavni podatak Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) i Državnog zavoda za statistiku kako bi ovo mogla biti prva godina gdje će zemlju napustiti više IT stručnjaka nego što će ih izaći iz obrazovnog sustava. Prema Nenadu, možemo “proizvoditi” puno više stručnjaka nego do sada, no što to vrijedi ako će i oni otići raditi negdje drugdje.

Govoreći što djeca dobivaju kroz robotičku ligu, istaknuo je kako na taj način uče kodirati, uče automatiku te dobivaju osjećaj da su sami nešto napravili. Tu je lagan početak korištenja, neuspjesi su bezbolni i, jednako važno, sve se odvija kroz igru.

Želimo djeci omogućiti ulazak u sadašnjost, a onda i budućnost. Jer kurikularna reforma može, ali i ne mora uspjeti. Njen učinak ćemo vidjeti za desetak godina, no što je s tom djecom u međuvremenu?

mbot_cm_liga
U sklopu CM robotičke lige u ukupno 200 škola i organizacija podijeljeno je 1110 mBotova.

Kako je već spomenuto, liga je zamišljena kroz natjecanja na mjesečnoj razini, a neke od disciplina su praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka. Po završetku natjecanja najuspješniji će sudionici dobiti prikladne robotičke nagrade, odnosno još naprednije robote kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu. Prvo kolo lige je već održano, a kako ide mladim makerima i robotičarima, možete pratiti na službenoj stranici.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?