Damir Kipčić, Combis: Budućnost Jave nije ugrožena

Damir Kipčić: Budućnost Jave nije ugrožena, na vidiku nema zamjene za nju

Nove generacije sve teže prihvaćaju tradicionalne korporativne strukture, no IT industrija tome se brzo prilagođava. Tako je najveća prednost Combisa Neostartup u kojem timovi funkcioniraju poput startupa, a upravo su poticajna okolina i osjećaj pripadnosti važni za osobni i profesionalni razvoj, smatra Damir Kipčić iz Combisa koji traži nove članove Java tima.

Povodom FER-ovog sajma poslova, ovih nekoliko dana se bavimo specijalom Tech Talent 2017. koji podržavaju Zlatni pokrovitelji Novathon #WithPBZ, digitalna platforma Njuškalo uz razvojnu agenciju Trikoder. Kao pokrovitelji projekta uključili su se Hrvatski Telekom kao pratitelj ključnih STEM tema te vodeći integrator informatičkih tehnologija Combis koji upravo sada traži nove članove u timu koji se bave Java tehnologijama, a koje koordinira Damir Kipčić.

Damir Kipčić je završio računarstvo na FER-u u generaciji kad je ETF postao FER. Prvih desetak godina karijere proveo je u financijskoj industriji, a iako i danas prati fintech, nakon zasićenja je odlučio proširiti okvire i tako završio u Combisu,tvrtke koja cilja da postane najjači sistem integrator u regiji. Njegova ključna odgovornost je realizacija projekata kojima se bavi Combisov tim Java developera.

Trenutačno paralelno radimo na razvoju oko deset što većih što manjih projekata, dok ih je još bar toliko u pripremnoj fazi. Moj glavni zadatak na poslu je upravo ono što me i najviše motivira za rad – kada vidim da je projekt na kojem smo radili u produkciji, da korisnik ostvaruje svoje poslovne ideje i razvoj kroz naše rješenje.

A jedan od zanimljivih projekata kojim se u posljednje vrijeme bave je razvoj platforme za mobilne hotelske aplikacije.

Ovo rješenje obuhvaća hrpu zanimljivih tehnologija (Elasticsearch, Liquibase, Jhipster, Spring Boot, Websockets, Asterisk, Gatling.io, AngularJS, Ionic, GitlabCi) koje su nam sve zajedno omogućile razvoje jedne izrazito moderne i efikasne platforme. Također, nakon uspjeha našeg vlastitog big data rješenja – Huskyja u telekom industriji, trenutno radimo na njegovoj primjeni u financijskoj i drugim industrijama. Općenito gledajući, u prvi plan stavljamo razvoj i poticanje inovativnosti, konstantno pratimo razvoj novih tehnologija i eksperimentiramo s njima.

“Java neće izumrijeti”

Damir se zainteresirao za Javu još za vrijeme studiranja, kada je Java postavila prve temelje otvorenog programiranja koje je neovisno o platformama, objašnjava.

Ono što me kasnije ponovno privuklo Javi je njena široka primjena u razvoju poslovnih sustava i ogromna količina dostupnog otvorenog koda za razne namjene.

Prema statistici Stack Overflowa najpopularniji programski jezik je JavaScript, dok je Java na 3. mjestu, o čemu smo nedavno izvještavali s DUMP Daysa u Splitu. Ipak, Damir smatra da Javina budućnost nije ugrožena i da trenutno nema toga što bi je u bližoj budućnosti moglo zamijeniti.

JavaScript i razvojne cjeline (frameworks) bazirane na njemu su jednostavni programski jezici koji se uglavnom koriste za realizaciju sučelja web aplikacija. Java je, s druge strane, programski jezik u kojem se uglavnom razvija back-end funkcionalnost i poslovna logika. U Combisu njegujemo tradiciju full-stack developera koji sami mogu postaviti i realizirati arhitekturu cijelog sustava – od fronta preko backa do baze.

“IT-jevci su u zavidnoj poziciji na tržištu rada”

Damir radi u struci čija popularnost sve više raste i u kojoj nema straha od toga da neće biti posla. Dapače, IT-jevci su zauzeli odličnu poziciju na tržištu rada i to je trend koji će se zadržati u bliskoj budućnosti, smatra bivši FER-ovac.

Nove generacije sve teže prihvaćaju tradicionalne korporativne strukture, a jedan od načina na koje se Combis želi tome prilagoditi je NeoStartup. Najveća prednost tog poslovnog modela je što mladi koji žele razvijati i lansirati svoja tehnološka rješenja na tržište, funkcioniraju poput svakog drugog startupa u smislu timova i suradnje, ali kad “zagusti” ili im zatreba savjet – leđa im čuva Combis, naglašava Damir.

Naravno, od mladih koji dolaze se očekuje da pokazuju interes za napredak tehnologije, ali i osobni razvoj i učenje, no istovremeno, tu su i povlastice i naglasak na dobroj atmosferi, što u nekim drugim industrijama ne dolazi do izražaja.

Rekao bih da se u Combisu jako mnogo pozornosti pridaje dobroj atmosferi među zaposlenicima. Osim modernog radnog prostora u koji smo se smjestili, pomno smo uredili svoj prostor za odmor – Zen room – u kojem se svatko može doći “ispucati” na vreći za boks, veslanjem na ergometru ili igrajući stolni tenis, stolni nogomet ili PlayStation. Imamo mnogo inicijativa, a sve su one pod zajedničkim nazivnikom – high tech i interesantan posao.

Ako i ti voliš Javu i želiš raditi na projektima s Java tehnologijama, imamo super vijest za tebe – Combis traži Junior Java developera. A prije no što se prijaviš, imaj na umu da svoj potencijalni budući tim možeš upoznati već danas, na JobFairu!

 

Komentari

  1. Rene

    Rene

    19. 05. 2017. u 1:04 am Odgovori

    Mali komentar, javascript definitivno nije ‘jednostavniji’ programski jezik. Kada se uđe dubje u strukturu jednako je složen kao i java, čak ga je teže ‘skužiti’ jer nije standardan u programiranju

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?