Dok su (skoro) svi radili od kuće, što su radili hrvatski coworking prostori?

Dok su (skoro) svi radili od kuće, što su radili hrvatski coworking prostori?

Zadnjih mjeseci rad od doma postao je novo normalno, a coworking prostori kojima poslovanje ovisi o iznajmljivanju radnog prostora - u nezavidnoj situaciji. Provjerili smo kako neki od najpoznatijih hrvatskih coworkinga manevriraju kroz ovu koronakrizu i očekuje li nas novi val popularnosti coworking prostora sada kad smo se i rada od doma zasitili?

U vrijeme kada nam uredi zjape prazni ili polu-prazni, tvrtke koje iznajmljuju uredske, coworking prostore nalaze se u nezavidnoj poziciji. U Hrvatskoj ih danas ima više od 30-ak diljem države, a vjerujemo da je brojka i veća. Svi oni su, po tadašnjim mjerama, bili primorani od sredine ožujka do početka svibnja zatvoriti svoje prostore. Uostalom, kao i većina nas drugih. No, tko im se vratio? Kako su prilagodili prostore, programe, uvjete?

Razgovarala sam sa šest predstavnika coworking prostora, različitih namjena i lokacija, redom: Slavicom Kosović, voditeljicom zadarskog COIN-a, Martinom Giljom, vlasnicom zagrebačkog CookHuba, Franom Šesnićem, direktorom Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER-a), Tihomirom Klobučar, koordinatoricom projekata u osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS, Božidarem Petrinecom, suosnivačem STIR UP Coworkinga u Zaboku te Gordanom Vukres iz PR odjela Wespa Spaces, jednog od najvećih coworking prostora u Zagrebu koji se otvara ove jeseni.

Otkazivanja su mogla biti i gora

Digitalna zajednica, koja se tako lako može prilagoditi novom normalnom, ujedno je i glavni stanar coworking prostora i inkubatora. Nažalost, oni koji omogućuju toj istoj zajednici da radi našli su se sami u problemima. Iako su tijekom prvog vala pandemije, većina njih morali biti zatvoreni – nije sve zatekla ista situacija.

Stalni korisnici COIN-u nisu otkazivali svoje ugovore, a za privremeni prekid korištenja prostora odlučilo se dvoje samostalnih poduzetnika te jedan zaposlenik strane tvrtke. Tijekom ljeta prostor je koristio i veći broj stranaca koji su boravili u Zadru te je ukupan broj korisnika tada bio na razini prošlogodišnjeg, ističe Slavica.

7:58 vs. 8.01h ujutro (swipe) ⏰🙂Samo se šalimo, većina naših #coworking kolega ima fleksibilno radno vrijeme, a na…

Posted by COIN coworking on Tuesday, September 8, 2020

ZICER je svoje stanare u periodu kada su bili zatvoreni oslobodio plaćanja najma prostora.

U međuvremenu su četiri startupa izašla iz prostora kako bi posao odrađivala od kuće te sada kao ZICER-ovi vanjski članovi nastavljaju koristiti naše usluge u drugačijem formatu. Također, dva su zrelija poduzetnika tijekom ovog razdoblja napustila program inkubacije zato što im je zbog rasta bio potreban veći prostor. Poduzetnici koji su korisnici našeg programa inkubacije plaćaju subvencionirani najam prostora u sklopu podrške razvoja inovativnog poduzetništva. Tako je bilo i prije pandemije.

BIOS sve do rujna nije naplaćivao usluge korištenja coworking prostora, a sam inkubator je sukladno uputama osnivača, Grada Osijeka, svoje stanare oslobodio plaćanja najma za travanj 2020. godine.

S obzirom na to da imamo dugogodišnje i stalne korisnike coworkinga koji se u najvećem broju bave djelatnostima vezanim uz IT sektor, nismo imali otkazivanja, ali su tijekom svibnja, nakon ponovnog otvaranja Coworkinga, korisnici dolazili u nešto manjem obimu. Poduzetnički inkubator BIOS u sklopu lepeze svojih usluga nudi i usluge za virtualne stanare te smo tu primijetili trend zatvaranja paušalnih obrta kod djelatnosti koje se bave pružanjem usluga koje nisu dio IT sektora. Dosad smo imali 3 otkaza ugovora zbog odluka vlasnika da zatvore svoje paušalne obrte zbog smanjenja obima posla i nemogućnosti održavanja likvidnosti tvrtke.

Usluge i paketi nisu se mnogo mijenjali, samo su se prebacili online

Jedna od bitnih značajki coworking prostora je fleksibilnost, no pandemija je i za voditelje takvih poslovanja vjerojatno pomaknula granice fleksibilnosti na još veću razinu. Neki su se prilagodili korisnicima i novim okolnostima pa su prebacili dio usluga online. Poslovni modeli se nisu uglavnom mijenjali, priča mi Frane iz ZICER-a.

U ZICER-u koriste sustav prijave za rezervaciju zajedničkih prostorija koji im omogućava točne informacije o tome tko je i u kojem periodu dana koristio određeni prostor, što je česta praksa coworking prostora.

Zadarski COIN također nije imao potrebe mijenjati svoju ponudu, dodaje Slavica, većina stalnih korisnika nastavila je koristiti iste pakete usluga koje su koristili i prije početka pandemije.

Kad su u pitanju nešto manji prostori, poput Zabočkog STIR UP-a koji se otvorio tek prošle godine, pandemija je udarila nešto jače na temelje poslovanja. Otkazivanja ugovora nisu imali, ali su i njihovi pojedini članovi odlučili privremeno raditi od kuće. Izašli su im u susret koliko su mogli:

Sklopljene ugovore uglavnom imamo s članovima koji koriste našu uslugu virtualnog ureda s povremenim drop in-om. Kako bi im pomogli za vrijeme ove krize, omogućili smo im pauziranje ugovora. Kao dodatnu pogodnost za vrijeme ove krize, snizili smo cijene svih naših paketa do kraja ove godine.

Spas traže u novim/starim izvorima prihoda

Međutim, dosta toga ovisi i hoće li njima najmodavci izaći u susret:

Bit će zahtjevno izgurati financijski ovu godinu. Zahvaljujući dobroj suradnji s najmodavcima, uspjeli smo dobiti odgodu plaćanja najma, ali to za prije ljeta. Trenutno smo u pregovorima s najmodavcima što će tiče cijena najma za ostatak godine.

Božidar, STIR UP: “Poznavajući ljudsku potrebu za socijalnom interakcijom i zajednicom, vjerujem kako će coworking prostori izaći iz ove krize još jači i s boljom i kvalitetnijom uslugom za svoje članove.”

Osim toga, nisu sve prepustili dobroj volji drugih. Ovakve situacije na neki način te primoraju da se prilagodiš i počneš smišljati nove ideje kako unaprijediti svoju uslugu, objašnjava Božidar.

U vrijeme pandemije, više smo se orijentirali na našu uslugu virtualnog ureda gdje smo primijetili znatni porast interesa za takvu uslugu. Pokrenuli smo i svoj podcast putem kojeg želimo ljudima približiti prednosti koje donosi rad u coworking prostoru. Prvi gost našeg podcasta bio je Luka Klancir, jedan od osnivača sada veće poznate digitalne agencije ASYNC LABS.

Ono što je možda najzanimljivije u svemu jest da su pokrenuli i web shop STIRLINE.hr putem kojeg njihovi članovi mogu ostvariti dodatne pogodnosti i popuste, a na kojoj će se naći ističe “svježa ponuda pouzdanih brendova HI-TECH proizvoda”. Upravo zahvaljujući pokrenutom webshopu, dolaze do dodatnog prihoda kojim pokrivaju i troškove vođenja coworking prostora.

Izazovno je i izvan digitala

S druge strane, ne-digitalne, coworking prostori suočeni su s nešto drugačijim izazovima.

Cook Hub nije bio primoran zatvoriti prostor zbog vlastite proizvodnje koja, na sreću, nije bila stopirana. Na CookHub je više utjecala nemogućnost dobavljanja potrebnih namirnica i zatvaranje trgovina:

Kada je krenula karantena i lockdown neki korisnici su nažalost stopirali svoju proizvodnji jer im se smanjio obujam proizvodnje ali i sama prodaja što je nažalost bilo za očekivati kako su razni trgovački lanci i same trgovine u sklopu istih bile privremeno zatvorene ili imale skraćeno radno vrijeme. Dosta prodaje se prebacilo na web trgovine što je uvijek manjeg obujma nego direktna prodaja kroz maloprodajne kanale.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Martinu je posebno izvuklo to što osim coworking prostora ima i vlastitu proizvodnju u istom prostoru, brend zdravijih varijanti grickalica Nutri Kulti. Međutim, prodaja se i za njih smanjila, bilo je nestašica nekih sirovina, poskupljenja cijena istih, a nemalo je na proces utjecalo i čekanje stalnih studenata koji su s njima radili u proizvodnji:

Sada čekamo kako će se situacija razvijati na jesen te hoćemo li moći najam kuhinje ponuditi nekim novim korisnicima jer u ovom sastavu nas je dovoljno da možemo nesmetano i po preporukama stožera raditi u smjenama. Dosta korisnika smo i odbili upravo iz tog razloga da nas bude što manje u istom prostoru.

Čekaju li ih renovacije?

Kad su u pitanju konkretniji zahvati u fizičkom prostoru, COIN, ZICER i CookHub nisu imali nikakve značajne renovacije. ZICER ima 120 prostorija zatvorenog tipa. Od njih je 118 modularnih ureda otvorenog stropa koji se nalaze u zajedničkom prostoru veličine 7300 m2. Njihov coworking prostor obuhvaća 20 radnih jedinica koje su otpočetka optimalno raspoređene te zasad ostaje neizmijenjen.

BIOS je pak ovo vrijeme iskoristio za poliranje:

[BIOS otvorio vrata novouređenog Coworking prostora]Poduzetnički inkubator BIOS tijekom godina etablirao se kao jedna…

Posted by Poduzetnički inkubator BIOS on Tuesday, September 1, 2020

U COIN coworkingu pak imaju pet zatvorenih prostorija te veliki open-space. Otvoreni prostor je površine stotinjak m2 pa im nije bio problem organizirati rad u prostoru te pritom poštovati preporučene epidemiološke mjere. Također ne planiraju veću reorganizaciju interijera. Osiječki BIOS ima nešto manji coworking prostor od 100 m2 i zasad su ga samo prilagodili da omogućava korisnicima preporučen razmak od 2 metra.

Potrebu za renovacijom ili prenamjenom prostora nema ni CookHub, Martina mi objašnjava kako im se to nažalost ne isplati:

Ne mislimo odustati od ovog koncepta, u planu je novi prostor po jednom novom modelu, nadam se brzoj realizaciji istoga. Takav koncept će sigurno biti bolje rješenje i u ovakvim nepredvidivim vremenima, više korisnika će moći nesmetano koristiti prostor. Imamo sve više i više upita što je obećavajuće i znak da se ljudi sve više žele osamostaliti i krenuti u nešto svoje.

Novi igrač u gradu

Dok su se moji drugi sugovornici u veljači taman zagrijali za novu 2020. i novo desetljeće, s tek natruhom vijesti o nekom tamo virusu, novi coworking prostor u Zagrebu, koji bi trebao biti ujedno i najveći u Hrvatskoj, bio je tek u idejnoj fazi. Period prije korona-izolacije iskoristili su da se upoznaju s trendovima u industriji kroz posjete prominentnim regionalnim hubovima u Budimpešti, Munchenu i Beču kako bi svoje ideje prilagodili regionalnim trendovima.

Za konferencijske prostore u Wespi ne planiraju drugu namjenu, kaže Gordana, jer žele korisnicima staviti na raspolaganje potrebne kapacitete, a na njima je da odluče kako upravljati svojim rizikom.

Kako su se prilagodili okolnostima u prethodnom razdoblju? S obzirom na to da su Wespa Spaces tek pri kraju izgradnje, vrlo lako, priča mi Gordana:

Uglavnom je to bilo preko video callova, moglo bi se reći da smo imali sreće što se tiče tajminga, jer da je projekt pokrenut prije godinu dana, vjerojatno bi se susreli s više neugodnosti, promjena te privremenog zatvaranja.

S obzirom na to da je otvorenje Wespe planirano u jesen 2020., nije bilo većih problema niti odgađanja, napominje Gordana. Uostalom, imali su čak i vremena da naprave neke preinake ako bude potrebe:

Coworking i poslovni hub Wespa, koji i inače bazira poslovanje na integraciji tehnologije i prostora, posebno je pogodan za nove ideje i načine poslovanja u ovo doba kad je “normalno”, nešto drugačije nego prošlih godina. Naše ideje uključuju polu-otvorene prostore, s unutrašnjim zonama, koje su inicijalno trebale pomoći smanjiti razinu buke u prostoru, a danas predstavljaju izvrstan način da radnike i firme odvojimo, iako borave u zajedničkom prostoru. Nadalje je u planu instalacija termalnih kamera s prikazom broja posjetitelja čija temperatura prelazi očekivanih 37C.

Osim navedenog, redovito održavanje, politika brige za kolektiv te individualna odgovornost koja se očekuje od članova čine hubove jednim od idealnih mjesta za poslovanje bilo koje tvrtke u doba “novog normalnog”, dodaje Gordana.

Tlocrt jednog kata Wespa Spaces coworkinga u Zagrebu. Wespa Spaces

Za sve samostalne poduzetnike ili freelancere iznimno je važno raditi u dobroj i poticajnoj okolini koja nudi suradnju i energiju, priča Gordana te dodaje kako i sami trenutno aktivno rade na promociji i marketingu kako bi pokrenuli Wespa projekt, ali i kako bi popularizirali coworking:

Coworking prostor povećava inovativnost, kreativnost, a time i produktivnost radnika. Za sada imamo nekoliko potpisanih ugovora i velik broj upita, ali cilj nam je da kroz fleksibilno radno vrijeme i ugodnu atmosferu kreiramo kreativnu i poduzetnu zajednicu i razvijamo mnogo zajedničkih projekata.

Što je s radionicama i meetupima?

U ZICER-u su se brzo prilagodili te su sve događaje koji su se trebali održati u fizičkom – organizirali u virtualnom prostoru, a tako se organizirala i većina drugih.

S obzirom na situaciju, znatno je manje događanja u prostoru, a ona koja mi organiziramo trenutno su namijenjena isključivo našim korisnicima, priča mi Slavica iz COIN-a. Slična situacija je i kod osječkog BIOS-a koji je zadržao održavanje samo najvažnijih edukacija – i to je također organizirano online.

Osim toga, kaže Božidar, kako se pandemija nastavila, tako se i broj događanja drastično smanjivao. Jedan od njihovih događaja su radionice robotike i programiranja za djecu, koje su održavale sve do travnja kada su ih morali privremeno pauzirati.

Ponovo smo startali s radionicama početkom lipnja i jako nas je razveselilo da se većina naših polaznika ponovo uključila. Pored navedenih radionica, STIR UP je ujedno i ovlašteni nositelj Programa izobrazbe u području javne nabave, gdje smo naše radionice prebacili online. Trenutno smo u modu organizacije radionica digitalnog marketinga. Pratimo trenutnu situaciju, te ovisno o tome, odlučit ćemo hoće li se radionice održavati u prostoru ili online.

Oni događaji koji su bili organizirani za širu javnost najčešće su morali biti otkazani za kraj tekuće ili početak sljedeće godine. ZICER

Interes ne jenjava; prostori su sigurni

Koronakriza utjecala je na mnoga poslovanja i njihove urede u kontekstu da će ih sve više zbog sigurnosti još dugo zadržati kombinirani način rada ili rad od kuće u cijelosti. Lako je stoga predvidjeti i trend da će se jedan dio individualnog rada zadržati kod kuće, dok bi se sastanci, brainstorming sesije i druge zajedničke aktivnosti po potrebi održavale u salama i prostorijama za sastanke već postojećih poslovnih zgrada.

COIN kaže da su se oni za takve opcije već pripremili.

Jedna od usluga koju COIN coworking pruža je i najam multimedijalne dvorane koja se ranije koristila za organizaciju različitih događanja, a s obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane epidemijom, dvorana se upravo koristi za aktivnosti koje ste naveli. U prostoru je i soba za sastanke, a ako se pokaže potreba za dodatnim prostorom za održavanje sastanaka i drugih aktivnosti imamo mogućnost prenamjene dijela open spacea u jednu od takvih prostorija.

Pandemija je stvorila prave izazove za budućnost coworking prostore, slaže se Božidar, ali dodaje kako je teško zamisliti da tvrtkama i ljudima više neće trebati radni prostor. Uz to, kako ističe Gordana, moguće je da će zbog COVID-19 kompanije zapravo trebati više uredskog prostora, kako bi se zaposlenici efikasno fizički razdvojili.

U vremenu kada je distrakcija sve više, unutarnji mir i produktivnost se cijene kao nikad prije, a upravo je to jedan od…

Posted by COIN coworking on Tuesday, September 29, 2020

Uostalom, rad kod kuće nije baš praktičan način rada za mnoge, dodaje Božidar:

Mislim da će se povećati fokus na fleksibilna rješenja, što bi moglo značiti da će coworking prostori postati nešto tipa dodatnog prostora koji će omogućiti druge opcije osim rada iz glavnog ureda ili kafića. Jedan od primjera je i poznata zagrebačka IT firma Bornfight koja od prošle godine ima svoj tim koji povremeno radi iz našeg prostora i koji su u potrazi za dodatnim pojačanjima.

Unatoč pandemiji, ni interes za korištenje ZICER-ovih prostora ne jenjava, priča Frane. Još im i dalje pristižu prijave za coworking i programe inkubacije.

BIOS također ima listu čekanja na kojoj se trenutno nalazi 17 poduzetnika koji žele ostvariti pravo zakupa poslovnog prostora unutar Inkubatora, ako se neki poslovni prostor oslobodi, novi poduzetnik u njega ulazi u roku od 24 sata.

Kako objašnjava Tihomira iz BIOS-a, unatoč poteškoćama u poslovanju i neizvjesnosti koju je donijela pandemija koronavirusa, njihovi stanari znaju da im se u bilo kojem trenutku mogu obratiti za pomoć ili savjetovanje oko nekog aspekta njihova poslovanja. A to vrijedi i za druge vlasnike i voditelje coworking prostora, kako zaključuje Matea, nema mjesta odustajanju, samo treba strpljenja i možda trenutno kratkoročnog preusmjerenja poslovnih planova i ciljeva.

Budućnost za coworking prostore možda jest izazovna, ali sigurno je puna i prilika.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  1. Denis

    Denis

    30. 09. 2020. u 11:02 am Odgovori

    Bio sam i prije korone u nekoliko tih centara, kao i na onom na ZV-u i dojam je prilično mršav. Poluprazno, tiho, nema ni traga nekom entuzijazmu i optimizmu kakav bi se očekivao na takvim mjestima.To je jedan umjetan trend i ne vidim svrhu. pravi poslovi se rade u tišini garaže kao što je to Amerika dokazala, a ne naočigled svih gdje je važnije biti viđen nego nešto napraviti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Novost

Boiler: U podbrend Degordiana dolaze Tomislav Presečki i Saša Ivan

Degordian osniva novi pobrend za online i offline komunikacijske aktivnosti!

Veliki intervjui

Stjepan Groš, FER: Ulaganje u cyber sigurnost je nužno iako ne donosi političke bodove

Što hrvatsko zdravstvo može napraviti po pitanju cybersigurnosti kada nemamo dovoljno novaca ni za lijekove i zapošljavanje kadra kojeg uvelike nedostaje? U razgovoru s FER-ovim stručnjakom pokušavamo razjasniti nedavni hakerski napad koji je otvorio puno pitanja.

Netokracijin Playbook IT industrije

Prve hrvatske startupe spašavali su bugarski fondovi i ulazak u EU – što smo naučili od tada?

Nekada se posuđivalo od baka, ujčeva i prijatelja, pokušavalo doći do profitabilnosti kakve-takve pa se guralo sa sićom dalje. Do kud smo došli kad je u pitanju financiranje startupa...

Startupi

Program InnoStars Awards traži startupe – nagradni fond iznosi 25 tisuća eura

Program InnoStars Awards podržava startup poduzetnike u ostvarivanju tržišnog uspjeha edukacijom, prilikama za umrežavanje s investitorima te nagradnim fondom do 25 tisuća eura. Rok za prijavu je 5. kolovoza.

Obrazovanje

Digitalni inovacijski inkubator odabrao najbolje mlade inovatore među 1800 učenika i studenata

Početkom ožujka programu Digitalnog inovacijskog inkubatora pridružilo se više od 900 učenika iz preko 70 različitih škola i više od 900 studenata koji pohađaju više od 120 fakulteta iz preko 20 država širom Europe. Oni najuspješniji predstavili su svoje projekte u velikom finalu prošli tjedan.

Tvrtke i poslovanje

Hrvatski IT u 2023: Bilo je otkaza, ali je otvoreno i 2000 novih radnih mjesta!

Novi izvještaj CISExa, krovne udruge hrvatskih izvoznika softvera, otkriva kako 2023. i nije bila toliko kritična. Teška i izazovna da, ali daleko od toga da je "podbacila"...