Coolerice: Coolinarika predstavila 'on demand' kuharice sa receptima koje sami (dodate) i odaberete

Coolerice: Coolinarika predstavila ‘on demand’ kuharice sa receptima koje sami (dodate) i odaberete

Coolinarika danas predstavlja Coolerice, korak prema stvarnom svijetu u obliku on-demand kuharica čije ćete recepte birati i naručivati putem internetskog sučelja kao vlastitu kuharicu, poklon prijatelju ili jednostavno popis omiljenih jela s najveće zajednice i baze recepata u Hrvatskoj i regiji. Podravka je Netokraciji dala ekskluzivni pristup svom novom proizvodu kojim žele obradovati postojeće, ali i dobiti nove korisnike. Nemojmo zaboraviti kako je Coolinarika po Gemisu 10. najposjećenija web stranica u Hrvatskoj uopće.

Coolinaričine coolerice su zapravo “user generated” kuharice!

Coolinarika danas predstavlja Coolerice, korak prema stvarnom svijetu u obliku on-demand kuharica čije ćete recepte birati i naručivati putem internetskog sučelja kao vlastitu kuharicu, poklon prijatelju ili jednostavno popis omiljenih jela s najveće zajednice i baze recepata u Hrvatskoj i regiji. Podravka je Netokraciji dala ekskluzivni pristup svom novom proizvodu kojim žele obradovati postojeće, ali i dobiti nove korisnike. Nemojmo zaboraviti kako je Coolinarika po Gemisu 10. najposjećenija web stranica u Hrvatskoj uopće.

Tzv. coolerice slične su konceptu fotoalbuma koji su svojevremeno bili izuzetno popularni, posebnice na stranicama za grupnu kupovinu. Unutar sučelja kojeg je za Podravku izradila Web.burza, inače izvođač originalne Coolinarike kao i nove Coolinarike koju smo ekskluzivno prikazali na Netokraciji.

Jedna od standardnih coolerica.

Coolinaričina voditeljica Karmela Karlović za Netokraciju navodi kako je cijeli projekt zapravo krenuo sa specifičnim slučajom u kojem je jedna kolegica radila pripremu za jedan, jedini primjerak čiji ju je tisak koštao 500 kuna. Jedan od ciljeva projekta je dati u ruke korisnicima mogućnost stvaranja vlastitih kuharica uz prihvatljivu cijenu, pri čemu Podravka za izradu coolerica uključuje minimalne troškove koje ima pri njihovoj proizvodnji. Uzor su im bili Tastebookovi, iako oni nisu vezani za tako specifičnu zajednicu poput Coolinarike.

Kuharica po želji širom svijeta

Sučelje nudi odabir stranica broja stranica te ubacivanje recepata pri čemu ih možete pretraživati i pregledavati, a “layout” vaše knjige prilagodit će se koracima vašeg miša. Prazne stranice možete premještati, a kazalo se automatski puni. Prilikom naručivanja knjige na raspolaganju ćete imati četiri uveza, a ukoliko coolericu šaljete kao poklon, moći ćete uključiti i besplatnu ukrasnu naljepnicu na omotu. Kako izgleda cijeli postupak pogledajte u Podravkinom službenom videu:

[youtube width=”600″ height=”338″]http://www.youtube.com/watch?v=jHZ0_zN3iZo[/youtube]

Razvoj sučelja te svih potrebnih procesa trajalo je oko godinu dana, pri čemu je Podravka osigurala i suradnju oko dostave sa Superknjižarom kako bi coolerice stizale u zemlju i inozemstvo za maksimalno 10 dana.

Web.burzin Vanja Bertalan opisuje razvoj sučelja i aplikacije za izradu coolerica:

Coolerica je projekt koji redefinira pojam klasične tiskane kuharice i daje joj jedan potpuno novi, personalizirani karakter. Uz to, Coolerice omogućavaju korisnicima Coolinarike da se dodatno etabliraju kao autori recepata ali i kao kompilatori koji će kreirati zbirke njima najdražih recepata. S planerske i produkcijske strane, radi se o izuzetno kompleksnom projektu na kojem je bio izazov i zadovoljstvo raditi. Vrlo sam zadovoljan finalnim rezultatom, ali život Coolerice tek počinje i zbog toga odmah nastavljamo sa stalnim unapređivanjem na temelju povratnih informacija od korisnika i uvođenjem velikog broja novih mogućnosti koje već imamo u planu.

Po Karmelinim riječima, najteži dio razvoja aplikacije bilo je razmišljanje o tome kako cijeli proces učiniti što jednostavniji krajnjim korisnicima koji svakodnevno dodaju i po stotine recepata. S Podravkine strane je zahtjevna bila i promjena poslovnih procesa, primjerice rješavanje pitanja maloprodajnog računate te otpremnice tako da je tiskara ne mora pakirati uz knjigu.

Tiskanje 1 jedinstvene coolerice poput 500 knjiga

Prilikom stvaranja knjiga vjerojatno ćete se pitati zašto ne možete uređivati postojeće coolerice. Radi se o integraciji s tiskarom. Naime, za svaku završenu coolericu stvara se novi PDF i dodaje ga se FTP-om tiskari, u ovom slučaju tvrtki Reprograph. Tako da sa svakim uređivanjem vi zapravo stvarate novi PDF kako u cijelom procesu ne bi došlo do većih grešaka.

Sučelje za izradu knjiga razvijalo se oko godinu dana uz konstantno testiranje.

Reprographov Tomislav Ilić navodi kako im je integracija svakako bila zanimljiva s obzirom da je tzv tiskanje na zahtjev vrlo specifično i troši mnogo vremena:

Sami finalni proizvod je knjiga, koja ima više ili manje stranica, koja je uvezena na različite načine. To je sve već viđeno. Kod tiska “on demand” jedan proizvod, količinski, može vam oduzeti isto toliko vremena kao da se tiska i 500 komada. Naš interni zahtjev je bio automatizirati proces, bez trunke ljudske intervencije na put dokumenata. Ovisno o nazivu dokumenata, kreirana knjiga pokreće niz procesa provjera, montaža i dolazi na tiskarski stroj, operateru je dužnost samo staviti papir.

Korisniku se potom, putem Coolinaričinog sučelja, javlja stanje coolerice. Krajnji cilj, zaključuje Ilić, bilo je omogućiti stvaranje 500 različitih knjiga brzinom kojom stvaraju 500 istih primjeraka u normalnom tisku.

Shop till you eat!

Svoju coolericu ćete moći dati i drugim korisnicima na korištenje, odnosno pri otvaranju rubrike namijenjene novim Coolinaričinim kuharicama, otvarat će vam se popis novih te izdvojenih coolerica. Neke od njih zasad su Podravkine, druge najvjernijih korisnika Coolinarike koji su dobili pristup beti. Zanimljivo je kako svoje recepte možete i “zaštititi” od tiskanja, a Coolinarika će ovisno o licenci koju ste odabrali također korisnicima omogućavati ili pak onemogućavati uključivanje vašeg recepta u coolericu.

Coolerice su Coolinaričin prvi korak k većem webshopu, a trebalo bi se raditi o specifičnoj studiji slučaja po kojoj će Podravka vidjeti što sve mogu razviti kroz internetsku trgovinu te kakve će biti reakcije kupaca i korisnika. Coolerice su prvi proizvod koji stiže više nego dovoljno dana pa i mjeseci pred blagdane, a hoće li biti novih ovisi vjerojatno i o tome koliko coolerica stvorite. Stoga, miš u ruke i odaberite recepte!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.