Coolerice: Coolinarika predstavila 'on demand' kuharice sa receptima koje sami (dodate) i odaberete

Coolerice: Coolinarika predstavila ‘on demand’ kuharice sa receptima koje sami (dodate) i odaberete

Coolinarika danas predstavlja Coolerice, korak prema stvarnom svijetu u obliku on-demand kuharica čije ćete recepte birati i naručivati putem internetskog sučelja kao vlastitu kuharicu, poklon prijatelju ili jednostavno popis omiljenih jela s najveće zajednice i baze recepata u Hrvatskoj i regiji. Podravka je Netokraciji dala ekskluzivni pristup svom novom proizvodu kojim žele obradovati postojeće, ali i dobiti nove korisnike. Nemojmo zaboraviti kako je Coolinarika po Gemisu 10. najposjećenija web stranica u Hrvatskoj uopće.

Coolinaričine coolerice su zapravo “user generated” kuharice!

Coolinarika danas predstavlja Coolerice, korak prema stvarnom svijetu u obliku on-demand kuharica čije ćete recepte birati i naručivati putem internetskog sučelja kao vlastitu kuharicu, poklon prijatelju ili jednostavno popis omiljenih jela s najveće zajednice i baze recepata u Hrvatskoj i regiji. Podravka je Netokraciji dala ekskluzivni pristup svom novom proizvodu kojim žele obradovati postojeće, ali i dobiti nove korisnike. Nemojmo zaboraviti kako je Coolinarika po Gemisu 10. najposjećenija web stranica u Hrvatskoj uopće.

Tzv. coolerice slične su konceptu fotoalbuma koji su svojevremeno bili izuzetno popularni, posebnice na stranicama za grupnu kupovinu. Unutar sučelja kojeg je za Podravku izradila Web.burza, inače izvođač originalne Coolinarike kao i nove Coolinarike koju smo ekskluzivno prikazali na Netokraciji.

Jedna od standardnih coolerica.

Coolinaričina voditeljica Karmela Karlović za Netokraciju navodi kako je cijeli projekt zapravo krenuo sa specifičnim slučajom u kojem je jedna kolegica radila pripremu za jedan, jedini primjerak čiji ju je tisak koštao 500 kuna. Jedan od ciljeva projekta je dati u ruke korisnicima mogućnost stvaranja vlastitih kuharica uz prihvatljivu cijenu, pri čemu Podravka za izradu coolerica uključuje minimalne troškove koje ima pri njihovoj proizvodnji. Uzor su im bili Tastebookovi, iako oni nisu vezani za tako specifičnu zajednicu poput Coolinarike.

Kuharica po želji širom svijeta

Sučelje nudi odabir stranica broja stranica te ubacivanje recepata pri čemu ih možete pretraživati i pregledavati, a “layout” vaše knjige prilagodit će se koracima vašeg miša. Prazne stranice možete premještati, a kazalo se automatski puni. Prilikom naručivanja knjige na raspolaganju ćete imati četiri uveza, a ukoliko coolericu šaljete kao poklon, moći ćete uključiti i besplatnu ukrasnu naljepnicu na omotu. Kako izgleda cijeli postupak pogledajte u Podravkinom službenom videu:

[youtube width=”600″ height=”338″]http://www.youtube.com/watch?v=jHZ0_zN3iZo[/youtube]

Razvoj sučelja te svih potrebnih procesa trajalo je oko godinu dana, pri čemu je Podravka osigurala i suradnju oko dostave sa Superknjižarom kako bi coolerice stizale u zemlju i inozemstvo za maksimalno 10 dana.

Web.burzin Vanja Bertalan opisuje razvoj sučelja i aplikacije za izradu coolerica:

Coolerica je projekt koji redefinira pojam klasične tiskane kuharice i daje joj jedan potpuno novi, personalizirani karakter. Uz to, Coolerice omogućavaju korisnicima Coolinarike da se dodatno etabliraju kao autori recepata ali i kao kompilatori koji će kreirati zbirke njima najdražih recepata. S planerske i produkcijske strane, radi se o izuzetno kompleksnom projektu na kojem je bio izazov i zadovoljstvo raditi. Vrlo sam zadovoljan finalnim rezultatom, ali život Coolerice tek počinje i zbog toga odmah nastavljamo sa stalnim unapređivanjem na temelju povratnih informacija od korisnika i uvođenjem velikog broja novih mogućnosti koje već imamo u planu.

Po Karmelinim riječima, najteži dio razvoja aplikacije bilo je razmišljanje o tome kako cijeli proces učiniti što jednostavniji krajnjim korisnicima koji svakodnevno dodaju i po stotine recepata. S Podravkine strane je zahtjevna bila i promjena poslovnih procesa, primjerice rješavanje pitanja maloprodajnog računate te otpremnice tako da je tiskara ne mora pakirati uz knjigu.

Tiskanje 1 jedinstvene coolerice poput 500 knjiga

Prilikom stvaranja knjiga vjerojatno ćete se pitati zašto ne možete uređivati postojeće coolerice. Radi se o integraciji s tiskarom. Naime, za svaku završenu coolericu stvara se novi PDF i dodaje ga se FTP-om tiskari, u ovom slučaju tvrtki Reprograph. Tako da sa svakim uređivanjem vi zapravo stvarate novi PDF kako u cijelom procesu ne bi došlo do većih grešaka.

Sučelje za izradu knjiga razvijalo se oko godinu dana uz konstantno testiranje.

Reprographov Tomislav Ilić navodi kako im je integracija svakako bila zanimljiva s obzirom da je tzv tiskanje na zahtjev vrlo specifično i troši mnogo vremena:

Sami finalni proizvod je knjiga, koja ima više ili manje stranica, koja je uvezena na različite načine. To je sve već viđeno. Kod tiska “on demand” jedan proizvod, količinski, može vam oduzeti isto toliko vremena kao da se tiska i 500 komada. Naš interni zahtjev je bio automatizirati proces, bez trunke ljudske intervencije na put dokumenata. Ovisno o nazivu dokumenata, kreirana knjiga pokreće niz procesa provjera, montaža i dolazi na tiskarski stroj, operateru je dužnost samo staviti papir.

Korisniku se potom, putem Coolinaričinog sučelja, javlja stanje coolerice. Krajnji cilj, zaključuje Ilić, bilo je omogućiti stvaranje 500 različitih knjiga brzinom kojom stvaraju 500 istih primjeraka u normalnom tisku.

Shop till you eat!

Svoju coolericu ćete moći dati i drugim korisnicima na korištenje, odnosno pri otvaranju rubrike namijenjene novim Coolinaričinim kuharicama, otvarat će vam se popis novih te izdvojenih coolerica. Neke od njih zasad su Podravkine, druge najvjernijih korisnika Coolinarike koji su dobili pristup beti. Zanimljivo je kako svoje recepte možete i “zaštititi” od tiskanja, a Coolinarika će ovisno o licenci koju ste odabrali također korisnicima omogućavati ili pak onemogućavati uključivanje vašeg recepta u coolericu.

Coolerice su Coolinaričin prvi korak k većem webshopu, a trebalo bi se raditi o specifičnoj studiji slučaja po kojoj će Podravka vidjeti što sve mogu razviti kroz internetsku trgovinu te kakve će biti reakcije kupaca i korisnika. Coolerice su prvi proizvod koji stiže više nego dovoljno dana pa i mjeseci pred blagdane, a hoće li biti novih ovisi vjerojatno i o tome koliko coolerica stvorite. Stoga, miš u ruke i odaberite recepte!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!