Colin Dodd na droidconu: WebRTC je 'sljedeća velika stvar'

Colin Dodd na droidconu: WebRTC je ‘sljedeća velika stvar’

Na prvom zagrebačkom droidconu imali smo prilike čuti zanimljiva predavanja i upoznati se s aktualnim trendovima u Android svijetu. Već prvog dana adresirali su se neki poznati problemi s kojima se susreću Android developeri kao što su problem manipulacije velike količine slika u aplikacijama, korištenje API-ja za kamere, pričalo se o hvatanju grešaka aplikacije u produkciji i održavanju iste, davali su se i savjeti za postavljanje razvojne okoline, pravilno korištenje navigacije u aplikacijama, a održala su se i mnoga druga predavanja upakirana u odličnu organizaciju.

Na konferenciji su se dotakle razne teme vezane uzrazvoj na platformi Android.
Na konferenciji su se dotakle razne teme vezane uz razvoj na platformi Android.

Predavanja su pokrila čitav spektar razvojnog stoga, od Android dizajna grafičkog sučelja pa sve do prevođenja vlastitog Android operacijskog sustava i korištenja C/C++ biblioteka u Android projektu. Tema jednog takvog predavanja bila je nativno korištenje WebRTC tehnologije u Javi.

WebRTC kao novi standard

Što je WebRTC? Web Real Time Communication skup je definiranih tehnologija čija je glavna namjena omogućiti komunikaciju u pravom vremenu prvenstveno koristeći internetski preglednik.

Tehnologija pruža podršku za audio i video komunikaciju (primjerice, apprtc) no moguće je prenošenje bilo kakvog skupa podataka između korisnika. Primjer rastuće popularnosti tehnologije dokazuju brojne aplikacije koje je primjenjuju – frisB je servis koji omogućuje jeftinije razgovore (skoro) svugdje po svijetu, Plushcare pruža udaljenu komunikaciju s doktorom, CubeSlam je primjer igre koja koristi WebRTC, Facebook Messenger odnedavno koristi WebRTC prilikom video komunikacije, a i Snapchat je uvrstio ovu tehnologiju u svoju aplikaciju. Uzorak je sličan, WebRTC donosi demokratizaciju podatkovne komunikacije te obogaćuje iskustvo na internetu.

Istina, navedeno je već i prije bilo moguće koristeći Adobe Flash tehnologiju ili Java applete. No kako je 2010. Steve Jobs svojim člankom Thoughts on Flash zapečatio sudbinu Flasha te kako Google polako odustaje od NPAPI podrške koje koriste Java appleti, situacija se bitno promijenila.

WebRTC je projekt čiji je cilj postati standard na tom području, programski kod otvoren je za javnost i čitav projekt ima podršku tehnoloških giganta počevši od Googlea koji ga aktivno razvija, Mozille i Opere pa sve do manje aktivnih uključenih strana kao što su Microsoft i Apple.

Problemi i prednosti WebRTC-a u praksi

Predavanje Colina Dodda, developera u video servisu appear.in, pod naslovom The pain (and pleasure) of developing WebRTC for Android opisuje iskustvo kroz koje je prolazio prilikom početka i daljnjeg rada na implementaciji tehnologije za Android.

Ispričao je kako je WebRTC moguće koristiti iz Android web preglednika, no problem stvara činjenica da nije podržan u svim popularnim preglednicima na zadovoljavajućoj razini. Njegov tim odlučio se koristiti WebRTC Java API koristeći JNI (Java Native Interface) mehanizam.

Konferencija droidcon u Zagrebu se održala prvi put.
Konferencija droidcon u Zagrebu se održala prvi put.

Put do Android WebRTC aplikacije koja funkcionira nije jednostavan. Samo prevođenje u “tri” koraka svodi se na tjedne, ako prvi put to radite. No i nakon uspješnog prevođenja i uključivanja biblioteke u Android projekt postoje problemi – materijal na tu temu je nepostojeći, Java i JavaScript WebRTC API se razlikuju, čak i male greške pri implementaciji uzrokuju rušenje aplikacije, praćenje pogrešaka bolno je i mukotrpno te i prilično intenzivan razvoj tehnologije ne olakšava situaciju.

No unatoč navedenim problemima, implementacija nije nemoguća kao što dokazuje Colin i njegov tim koji su uspješno upotrijebili tehnologiju u svojoj aplikaciji.

Za kraj, Collin je preporučio svima neka odvoje dio svoga vremena za praćenje aktualnih događanja vezana oko WebRTC tehnologije jer je to “sljedeća velika stvar” na tehnološkoj sceni.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.