Colin Dodd na droidconu: WebRTC je 'sljedeća velika stvar'

Colin Dodd na droidconu: WebRTC je ‘sljedeća velika stvar’

Na prvom zagrebačkom droidconu imali smo prilike čuti zanimljiva predavanja i upoznati se s aktualnim trendovima u Android svijetu. Već prvog dana adresirali su se neki poznati problemi s kojima se susreću Android developeri kao što su problem manipulacije velike količine slika u aplikacijama, korištenje API-ja za kamere, pričalo se o hvatanju grešaka aplikacije u produkciji i održavanju iste, davali su se i savjeti za postavljanje razvojne okoline, pravilno korištenje navigacije u aplikacijama, a održala su se i mnoga druga predavanja upakirana u odličnu organizaciju.

Na konferenciji su se dotakle razne teme vezane uzrazvoj na platformi Android.
Na konferenciji su se dotakle razne teme vezane uz razvoj na platformi Android.

Predavanja su pokrila čitav spektar razvojnog stoga, od Android dizajna grafičkog sučelja pa sve do prevođenja vlastitog Android operacijskog sustava i korištenja C/C++ biblioteka u Android projektu. Tema jednog takvog predavanja bila je nativno korištenje WebRTC tehnologije u Javi.

WebRTC kao novi standard

Što je WebRTC? Web Real Time Communication skup je definiranih tehnologija čija je glavna namjena omogućiti komunikaciju u pravom vremenu prvenstveno koristeći internetski preglednik.

Tehnologija pruža podršku za audio i video komunikaciju (primjerice, apprtc) no moguće je prenošenje bilo kakvog skupa podataka između korisnika. Primjer rastuće popularnosti tehnologije dokazuju brojne aplikacije koje je primjenjuju – frisB je servis koji omogućuje jeftinije razgovore (skoro) svugdje po svijetu, Plushcare pruža udaljenu komunikaciju s doktorom, CubeSlam je primjer igre koja koristi WebRTC, Facebook Messenger odnedavno koristi WebRTC prilikom video komunikacije, a i Snapchat je uvrstio ovu tehnologiju u svoju aplikaciju. Uzorak je sličan, WebRTC donosi demokratizaciju podatkovne komunikacije te obogaćuje iskustvo na internetu.

Istina, navedeno je već i prije bilo moguće koristeći Adobe Flash tehnologiju ili Java applete. No kako je 2010. Steve Jobs svojim člankom Thoughts on Flash zapečatio sudbinu Flasha te kako Google polako odustaje od NPAPI podrške koje koriste Java appleti, situacija se bitno promijenila.

WebRTC je projekt čiji je cilj postati standard na tom području, programski kod otvoren je za javnost i čitav projekt ima podršku tehnoloških giganta počevši od Googlea koji ga aktivno razvija, Mozille i Opere pa sve do manje aktivnih uključenih strana kao što su Microsoft i Apple.

Problemi i prednosti WebRTC-a u praksi

Predavanje Colina Dodda, developera u video servisu appear.in, pod naslovom The pain (and pleasure) of developing WebRTC for Android opisuje iskustvo kroz koje je prolazio prilikom početka i daljnjeg rada na implementaciji tehnologije za Android.

Ispričao je kako je WebRTC moguće koristiti iz Android web preglednika, no problem stvara činjenica da nije podržan u svim popularnim preglednicima na zadovoljavajućoj razini. Njegov tim odlučio se koristiti WebRTC Java API koristeći JNI (Java Native Interface) mehanizam.

Konferencija droidcon u Zagrebu se održala prvi put.
Konferencija droidcon u Zagrebu se održala prvi put.

Put do Android WebRTC aplikacije koja funkcionira nije jednostavan. Samo prevođenje u “tri” koraka svodi se na tjedne, ako prvi put to radite. No i nakon uspješnog prevođenja i uključivanja biblioteke u Android projekt postoje problemi – materijal na tu temu je nepostojeći, Java i JavaScript WebRTC API se razlikuju, čak i male greške pri implementaciji uzrokuju rušenje aplikacije, praćenje pogrešaka bolno je i mukotrpno te i prilično intenzivan razvoj tehnologije ne olakšava situaciju.

No unatoč navedenim problemima, implementacija nije nemoguća kao što dokazuje Colin i njegov tim koji su uspješno upotrijebili tehnologiju u svojoj aplikaciji.

Za kraj, Collin je preporučio svima neka odvoje dio svoga vremena za praćenje aktualnih događanja vezana oko WebRTC tehnologije jer je to “sljedeća velika stvar” na tehnološkoj sceni.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.