Splitski Codeanywhere pokazuje da ‘seksi’ ured ima svoju svrhu – i to bitnu!

Radi više - brže. Jedna je to od motivacijskih poruka koja se nalazi na zidu novog ureda splitskog startupa Codeanywhere. Nije to samo isprazna krilatica, nego moto Techstarsa kojim se poručuje kako se vrijeme treba iskoristiti na pravi način. Ujedno je to i ime knjige čiji je suautor i suosnivač ovog svjetski poznatog startup akceleratora. Naime, Codeanywhere prvi je hrvatski startup koji je prošao ovaj program, što je poprilično utjecalo i na kulturu ove tvrtke, a time i na interijer novog ureda. Što u njemu možemo naći i, što je važnije, zašto izgleda upravo ovako?

codeanywhere naslovna

Da, druga je ovo “epizoda” svojevrsnog Cribsa, nakon što smo predstavili zagrebački ured Fivea, odnosno načina na koji želimo prikazati prostor u kojemu domaće tehnološke tvrtke rade i u kojima se stvaraju fantastični proizvodi za domaće i vanjsko tržište. Nije neobično što sve više kompanija želi otvoriti svoja vrata i time prikazati svojevrsnu kulturu tvrtke – interijer je njen možda najbolji i najočitiji pokazatelj, a u njega su uključeni i svi oni pojedinima možda manje bitni dodatci (koji ipak postaju bitni kada u tom prostoru provodite dobar dio dana, a, poznavajući ritam startupa, nerijetko i većinu dana). Ivan Burazin, CEO Codeanywherea, objašnjava zašto su im zapravo važne i vrsta stolica i vrsta kave i industrijski dizajn i igraće konzole

Kad smo tek osnovali tvrtku, imali smo samo neke obične stolice koje su nam ostale od bivšeg najmodavca i moram priznati da su upravo one zaslužne za moju bol u leđima (doduše, možda sam i ostario), stoga nove stolice čine veliku razliku. Za posao koji se najčešće radi u sjedećem položaju, stolica mora biti dobra, bez obzira na tvrtku – to je pitanje zdravlja i mene i ostalih djelatnika Codeanywherea.

Što se tiče kave, nije neobično da razne tvrtke koje obavljaju svoj posao u uredu (ne samo softverske) imaju kuhinju, a tako i aparat za kavu. Imaju li baš svi najmodernije sprave potrebne za pripremanje kave – mislim da ne. Bih li ja birao radno mjesto po tome kakva se kava nudi u tvrtki – ne bih. Međutim, mi u Codeanywhereu, a vjerujem da je slično i s većinom developera, volimo kavu i pijemo ju u većim količinama. Kada smo krenuli renovirati ured, svi su članovi tima počeli istraživati o tome što bi se sve u njemu moglo naći, uključujući i aparate za kavu. Tako smo zajednički izabrali novi aparat, dobili puno bolju kavu i veće zadovoljstvo u tvrtki.

Sitnice koje ugodniju atmosferu znače

Iako sam Burazin tvrdi kako na foteljama ne voli ni sjediti ni ležati, ističe kako većina tima to voli, stoga dobar dio svog radnog vremena provode na foteljama radeći kao da su kod kuće.
Iako sam Burazin tvrdi kako na foteljama ne voli ni sjediti ni ležati, ističe kako većina tima to voli, stoga dobar dio svog radnog vremena provode na foteljama radeći kao da su kod kuće. Za moderan dizajn ureda zaslužna je arhitektica Mira Matulović.

Sve to, uključujući i odabir industrijskog dizajna, za koji zna da ne odgovara svakome, ali je u skladu s ovom tvrtkom, ima za cilj da članovima kolektiva bude ugodnije i udobnije na poslu, napominje Burazin, posebno jer su zajednički odlučivali o svakoj sitnici. Naravno, cilj je i privući nove članove tima, posebice u doba kad su programeri i startuperi postali “seksi” zanimanja, a kvalitetni članovi tima itekako su traženi. Burazin komentira kroz smijeh moju opasku.

Ne znam baš je li “seksi” biti programer. Ali programeri danas jesu u deficitu i samim su time u prednosti jer gotovo da mogu raditi gdje god žele i za koga god žele – za neku hrvatsku firmu, inozemnu, kao freelanceri… Taj posao nije lak, ali možda zato što postoji ta sloboda izbora, čini se da je taj životni stil itekako privlačan. Međutim, iza svega stoji dosta rada i truda.

Open-space? U slučaju Codeanywherea – da!

Ljubav prema industrijskom dizajnu i open-spaceu posljedica je Codeanywhereovog boravka u Techstarsu te u vlastitom uredu u Bostonu.
Ljubav prema industrijskom dizajnu i open-spaceu posljedica je Codeanywhereovog boravka u Techstarsu te u vlastitom uredu u Bostonu.

Dok negdje drugdje traju rasprave o tome je li otvoreni prostor prikladan za developerske tvrtke ili ne, Burazin objašnjava zašto su se oni odlučili za njega:

Pomalo je besmisleno o tome govoriti van konteksta jer različite organizacije imaju različite potrebe – nijedna opcija nije ni kriva ni prava, nego se gleda je li dobra ili nije za tu organizaciju.

Mi smo odlučili za open-space jer želimo maksimalno smanjiti gubitke u komunikaciji, smanjiti hijerarhiju jer smo ovako svi na istom nivou, i, na kraju, pokazati da smo svi jednako vrijedni u firmi. Konkretno, Vedran Jukić, suosnivač i CTO Codeanywherea, i ja sjedimo u istom prostoru, za istim stolicama, za istim stolovima i za istim laptopima kao i svi ostali zaposlenici. 

Novi ured za nove poslovne izazove i uspjehe

Svi djelatnici, bez obzira na funkciju, s novim su uredom dobili i uređaje MacBook Pro Retina.
Svi su djelatnici, bez obzira na funkciju, s novim uredom dobili i uređaje MacBook Pro Retina.

A u tom se prostoru vrijedno radi na proizvodu Codeanywhere koji je u prosincu ostvario najbolji promet do sada – i to 70% bolji od prethodnog najboljeg, stoga nije ni čudo što je tim itekako zadovoljan. Nedavno je lansirana šesta verzija web aplikacije koju su korisnici dobro prihvatili, a plan za prvi kvartal nove godine su nove mobilne aplikacije. To je samo početak, napominje Ivan, jer za ovu godinu imaju dosta planova, uključujući i “otvaranje” Codeanywherea prema developerima.

Naravno, to znači i nova zapošljavanja, koja su već sada krenula. Naime, Codeanywhere traži osobu koja će biti novi Head of Design. Ako vam se sviđa ono na čemu rade i što nude, prijave su otvorene!

Ček, ček! A najvažnija stvar – konzole? Tu je glavni Nintendo Wii U jer ekipa ima dugu povijest s igrom Mario Kart, stoga gotovo svaki dan organiziraju natjecanja. No, podiže li to produktivnost Codeanywherea? Naš sugovornik priznaje da najvjerojatnije ne... Ali je zabavno. ;)
Ček, ček! A najvažnija stvar – konzole? Tu je glavni Nintendo Wii U jer ekipa ima dugu povijest s igrom Mario Kart, stoga gotovo svaki dan organiziraju natjecanja. No, podiže li to produktivnost Codeanywherea? Naš sugovornik priznaje da najvjerojatnije ne… Ali je zabavno. 😉

ponuda

Komentari

  1. Deni

    Deni

    08. 01. 2016. u 4:33 pm Odgovori

    Naši igrači su očito otkrili dugo skrivanu tajnu uspjeha. Obratiti pažnju na dizajn ureda. Preporučam samo još plavi tepih sa crvenim tufnicama i svjetski uspjeh je zagarantiran

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Zašto više nije dovoljno biti dobar developer u Hrvatskoj (i zašto ‘freelance’ nije rješenje)

CEO-i Rentlija, Neuralaba, Bornfighta i Locastica u Labinu su razgovarali o tome kako učiniti zaposlenike sretnima, ali i o freelancerima te - podjeli zarade.

Startupi i poslovanje

Taxify, konkurent Uberu, stiže u Hrvatsku: Traže se vozači i Country Manager

Taxify je aplikacija za naručivanje taksi prijevoza, porijeklom iz Estonije, a danas dostupna u gotovo 30 zemalja u Europi, Africi, Južnoj Americi te Australiji. Sudeći prema aktivnim oglasima za posao, uskoro stiže u Hrvatsku.

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Što ste propustili

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Novost

Zbog promocije softvera za varanje u Fortniteu dobili tužbe u stvarnom svijetu

Epic Games se ne šali, u stvarnome svijetu tuži osobe za varanje u video igri, a podrška zajednice za ovo je ogromna.

Startupi i poslovanje

Peter Looker uz 30-godišnje iskustvo i veze u SAD-u želi pomoći hrvatskim tvrtkama u usponu

On je američki poduzetnik čiji su proizvodi u 30 godina obišli mnoge strane svijeta, ali se sa svojim iskustvom i znanjem odlučio smjestiti u Europu. Što je Petera namamilo u našu regiju?

Sponzorirano

Studija slučaja: Kako po prvi put organizirati studentsku praksu u manjoj tvrtki?

Nije jednako organizirati studentsku praksu u timu od stotinu ljudi i u malim tvrtkama gdje često ne postoji jedna osoba ili cijeli tim koji će se samo praktikantima baviti cijelo ljeto.

Društvene mreže

Twitter zbunjuje one koji ga ne koriste, zato opaska ‘retweets ≠ endorsements’ nije dovoljna

Mnogi korisnici Twittera u svoju biografiju dodali su objašnjenje “retweets ≠ endorsements”. No, u pojedinim slučajevima, posebice ako je politika upletena, to neće biti dovoljno da se ogradite od sadržaja koji dijelite - posebice ako taj sadržaj dođe pred oči onih koji Twitter ne koriste.

Prikaz

Za moje sestrične: Dan u životu community managera u Remedy Entertainmentu

"Vida, ne možemo vjerovati da si već deset mjeseci u Finskoj, a mi još uvijek nemamo pojma što ti zapravo radiš", rekle su mi sestrične. Za njih, a i za sve ostale, slijedi moj tipičan radni dan u Remedy Entertainmentu.