Splitski Codeanywhere pokazuje da ‘seksi’ ured ima svoju svrhu – i to bitnu!

Radi više - brže. Jedna je to od motivacijskih poruka koja se nalazi na zidu novog ureda splitskog startupa Codeanywhere. Nije to samo isprazna krilatica, nego moto Techstarsa kojim se poručuje kako se vrijeme treba iskoristiti na pravi način. Ujedno je to i ime knjige čiji je suautor i suosnivač ovog svjetski poznatog startup akceleratora. Naime, Codeanywhere prvi je hrvatski startup koji je prošao ovaj program, što je poprilično utjecalo i na kulturu ove tvrtke, a time i na interijer novog ureda. Što u njemu možemo naći i, što je važnije, zašto izgleda upravo ovako?

codeanywhere naslovna

Da, druga je ovo “epizoda” svojevrsnog Cribsa, nakon što smo predstavili zagrebački ured Fivea, odnosno načina na koji želimo prikazati prostor u kojemu domaće tehnološke tvrtke rade i u kojima se stvaraju fantastični proizvodi za domaće i vanjsko tržište. Nije neobično što sve više kompanija želi otvoriti svoja vrata i time prikazati svojevrsnu kulturu tvrtke – interijer je njen možda najbolji i najočitiji pokazatelj, a u njega su uključeni i svi oni pojedinima možda manje bitni dodatci (koji ipak postaju bitni kada u tom prostoru provodite dobar dio dana, a, poznavajući ritam startupa, nerijetko i većinu dana). Ivan Burazin, CEO Codeanywherea, objašnjava zašto su im zapravo važne i vrsta stolica i vrsta kave i industrijski dizajn i igraće konzole

Kad smo tek osnovali tvrtku, imali smo samo neke obične stolice koje su nam ostale od bivšeg najmodavca i moram priznati da su upravo one zaslužne za moju bol u leđima (doduše, možda sam i ostario), stoga nove stolice čine veliku razliku. Za posao koji se najčešće radi u sjedećem položaju, stolica mora biti dobra, bez obzira na tvrtku – to je pitanje zdravlja i mene i ostalih djelatnika Codeanywherea.

Što se tiče kave, nije neobično da razne tvrtke koje obavljaju svoj posao u uredu (ne samo softverske) imaju kuhinju, a tako i aparat za kavu. Imaju li baš svi najmodernije sprave potrebne za pripremanje kave – mislim da ne. Bih li ja birao radno mjesto po tome kakva se kava nudi u tvrtki – ne bih. Međutim, mi u Codeanywhereu, a vjerujem da je slično i s većinom developera, volimo kavu i pijemo ju u većim količinama. Kada smo krenuli renovirati ured, svi su članovi tima počeli istraživati o tome što bi se sve u njemu moglo naći, uključujući i aparate za kavu. Tako smo zajednički izabrali novi aparat, dobili puno bolju kavu i veće zadovoljstvo u tvrtki.

Sitnice koje ugodniju atmosferu znače

Iako sam Burazin tvrdi kako na foteljama ne voli ni sjediti ni ležati, ističe kako većina tima to voli, stoga dobar dio svog radnog vremena provode na foteljama radeći kao da su kod kuće.
Iako sam Burazin tvrdi kako na foteljama ne voli ni sjediti ni ležati, ističe kako većina tima to voli, stoga dobar dio svog radnog vremena provode na foteljama radeći kao da su kod kuće. Za moderan dizajn ureda zaslužna je arhitektica Mira Matulović.

Sve to, uključujući i odabir industrijskog dizajna, za koji zna da ne odgovara svakome, ali je u skladu s ovom tvrtkom, ima za cilj da članovima kolektiva bude ugodnije i udobnije na poslu, napominje Burazin, posebno jer su zajednički odlučivali o svakoj sitnici. Naravno, cilj je i privući nove članove tima, posebice u doba kad su programeri i startuperi postali “seksi” zanimanja, a kvalitetni članovi tima itekako su traženi. Burazin komentira kroz smijeh moju opasku.

Ne znam baš je li “seksi” biti programer. Ali programeri danas jesu u deficitu i samim su time u prednosti jer gotovo da mogu raditi gdje god žele i za koga god žele – za neku hrvatsku firmu, inozemnu, kao freelanceri… Taj posao nije lak, ali možda zato što postoji ta sloboda izbora, čini se da je taj životni stil itekako privlačan. Međutim, iza svega stoji dosta rada i truda.

Open-space? U slučaju Codeanywherea – da!

Ljubav prema industrijskom dizajnu i open-spaceu posljedica je Codeanywhereovog boravka u Techstarsu te u vlastitom uredu u Bostonu.
Ljubav prema industrijskom dizajnu i open-spaceu posljedica je Codeanywhereovog boravka u Techstarsu te u vlastitom uredu u Bostonu.

Dok negdje drugdje traju rasprave o tome je li otvoreni prostor prikladan za developerske tvrtke ili ne, Burazin objašnjava zašto su se oni odlučili za njega:

Pomalo je besmisleno o tome govoriti van konteksta jer različite organizacije imaju različite potrebe – nijedna opcija nije ni kriva ni prava, nego se gleda je li dobra ili nije za tu organizaciju.

Mi smo odlučili za open-space jer želimo maksimalno smanjiti gubitke u komunikaciji, smanjiti hijerarhiju jer smo ovako svi na istom nivou, i, na kraju, pokazati da smo svi jednako vrijedni u firmi. Konkretno, Vedran Jukić, suosnivač i CTO Codeanywherea, i ja sjedimo u istom prostoru, za istim stolicama, za istim stolovima i za istim laptopima kao i svi ostali zaposlenici. 

Novi ured za nove poslovne izazove i uspjehe

Svi djelatnici, bez obzira na funkciju, s novim su uredom dobili i uređaje MacBook Pro Retina.
Svi su djelatnici, bez obzira na funkciju, s novim uredom dobili i uređaje MacBook Pro Retina.

A u tom se prostoru vrijedno radi na proizvodu Codeanywhere koji je u prosincu ostvario najbolji promet do sada – i to 70% bolji od prethodnog najboljeg, stoga nije ni čudo što je tim itekako zadovoljan. Nedavno je lansirana šesta verzija web aplikacije koju su korisnici dobro prihvatili, a plan za prvi kvartal nove godine su nove mobilne aplikacije. To je samo početak, napominje Ivan, jer za ovu godinu imaju dosta planova, uključujući i “otvaranje” Codeanywherea prema developerima.

Naravno, to znači i nova zapošljavanja, koja su već sada krenula. Naime, Codeanywhere traži osobu koja će biti novi Head of Design. Ako vam se sviđa ono na čemu rade i što nude, prijave su otvorene!

Ček, ček! A najvažnija stvar – konzole? Tu je glavni Nintendo Wii U jer ekipa ima dugu povijest s igrom Mario Kart, stoga gotovo svaki dan organiziraju natjecanja. No, podiže li to produktivnost Codeanywherea? Naš sugovornik priznaje da najvjerojatnije ne... Ali je zabavno. ;)
Ček, ček! A najvažnija stvar – konzole? Tu je glavni Nintendo Wii U jer ekipa ima dugu povijest s igrom Mario Kart, stoga gotovo svaki dan organiziraju natjecanja. No, podiže li to produktivnost Codeanywherea? Naš sugovornik priznaje da najvjerojatnije ne… Ali je zabavno. 😉

ponuda

Komentari

  1. Deni

    Deni

    08. 01. 2016. u 4:33 pm Odgovori

    Naši igrači su očito otkrili dugo skrivanu tajnu uspjeha. Obratiti pažnju na dizajn ureda. Preporučam samo još plavi tepih sa crvenim tufnicama i svjetski uspjeh je zagarantiran

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako je #PitaZaDvije Mlinaru i agenciji ReRoot donijela internetsku slavu (i kupce)

Osječka agencija ReRoot bavi se gotovo svim digitalnim vještinama; uključujući i memove, a njima možete zahvaliti za krumpirušu od dvije kune u Mlinaru.

Internet marketing

Koliku je prašinu Gillette zapravo digao spornim videom? Imamo podatke

Suprostavljene reakcije na Gilletteov video The Best Men Can Be, objavljen 13. siječnja, ne prestaju. Dok ga jedni hvale, drugi su pogođeni njegovim sadržajem te reagiraju vrlo glasno i vrlo negativno. No, koliki doseg imaju te reakcije te jesu li one ipak više pozitivne ili negativne, doznali smo uz Mediatoolkit.

Startupi i poslovanje

Wolt (i UberEats koji će u Hrvatsku doći za njim) imaju bolji CX od većine hrvatskih restorana

Finski Wolt novi je igrač na tržištu dostave Zagreba, ali donosi li nam on prednosti zbog kojih bismo se trebali odreći drugih servisa?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Poslušaj prvu epizodu prvog podcasta o blockchainu na Balkanu (koji pokreću æternity i Netokracija)

Želite saznati i naučiti više o blockchain tehnologiji te koliko je uspješno zaživjela na Balkanu? Pozivamo vas na audio druženje s Lukom Sučićem i Ivanom Brezakom Brkanom u sklopu podcasta 'Blockchain from the Block'!

Kolumna

5 razloga za zapošljavanje nezavisnih stručnjaka (i 5 izazova kojih tvrtke pritom moraju biti svjesne)

Baš kao što radno vrijeme od 9 do 17 sati prestaje biti norma, tako se i sve više pojedinaca odlučuje za 'freelanceanje' upravo radi fleksibilnog radnog vremena i nevezanosti uz ured.    

Intervju

Još patite za retro igrama i konzolama? Prvi arkadni kabinet Gamechucka naći ćete u Crnom mačku

Arkadni kabinet tvrtke Gamechuck iz Zagreba postavljen je u caffe baru Crni mačak, a osim vrhunske izrade krase ga i sjajne retro igre.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital uložit će 32,5 milijuna eura u hrvatske startupe i ‘scaleupe’ do 2023.

Ekskluzivno objavljujemo tko će voditi novi fond rizičnog kapitala Europskog investicijskog fonda namijenjen isključivo hrvatskim tehnološkim tvrtkama.

Kultura 2.0

Ovog Valentinova ne trošite lovu jedno na drugo, nego na – vas (imamo 7 digitalnih prijedloga)

Kada je u pitanju Valentinovo i darivanje među parovima, zar ne bi bilo bolje ulagati u zajedničke stvari?

Intervju

Q Software radi na zanimljivom projektu pametnih mirovina u Engleskoj (za koji traži Ruby i JavaScript stručnjake)

Zagrebački Q Software raste izuzetnom brzinom i u stalnoj je potrazi za novim developerima, a u posljednje vrijeme najviše traže Ruby i JavaScript developere.