Climatig, hrvatski startup koji za vaše kuće, vikendice i imanja može izračunati 8 klimatskih rizika?

Climatig, hrvatski startup koji za vaše kuće, vikendice i imanja može izračunati 8 klimatskih rizika?

Bilo bi odlično kada biste mogli znati hoće li vam vikendica za 30 godina biti pod morem ili će vam za 10 godina od usjeva ostati samo pustinja. Koji sve klimatski rizici mogu zadesiti nekretnine do 2100. godine, pitali su se i osnivači hrvatskog Climatiga...

Bez obzira na to planirate li kupiti kuću ili graditi hotelski kompleks, važno je znati kakvi će klimatski rizici biti na toj geolokaciji za 20 ili 30 godina te koliko će klimatske promjene povećati trošak održavanja tih nekretnina. Ove predikcije posebno su bitne za banke i osiguravajuća društva koja moraju znati te informacije prilikom izdavanja kredita i osiguranja nekretnina. Važne su za poljoprivrednike, ali i osobe koji samo skrbe o svojoj imovini.

Jedan startup došao je na ideju kako procijeniti izloženost imovine fizičkim klimatskim rizicima i tako pametnije upravljaju svojom imovinom, a to je Climatig.

Kako bismo više saznali o samoj ideji iza ovog prilično jedinstvenog startupa na našem tržištu, razgovarali smo s Chief Scientific Officerom Alenom Šterpinom, inače Netokraciji i čitateljima poznat i kao one-man band fizičar koji stoji iza aplikacije Neverin. 

Tržište pokazalo velik interes za rješenjima ovog tipa

U razvoju Climatiga trenutno sudjeluje tim od 10 stručnjaka iz različitih područja, od fizičara i geofizičara u znanstvenom dijelu tima, stručnjaka iz područja energetike, prometa i okoliša pa do prodaje i marketinga. Menadžment tim čine Duško Radulović (CEO), Kristina Gaća (CCO) i Alen Šterpin (CSO), koji imaju dugogodišnje iskustvo i stručnost u području klimatskih promjena.

Inače, Alen se pridružio timu 2019. kao vanjski stručnjak gdje je sudjelovao u razvoju dvije platforme za procjenu utjecaja rizika od klimatskih promjena. Prva platforma prediktirala je klimatske parametre za područje Hrvatske do 2050. godine, a druga porast razine mora za cijelu Europu do 2100. godine:

Tako je nekako sve počelo, a nakon što je tržište pokazalo veliki interes za takvim rješenjima, zajedno smo krenuli u razvoj Climatiga.

Te prve dvije razvijene beta platforme za procjenu utjecaja klimatskih promjena objavili su na svojem portalu klimatskepromjene.hr. Otuda je krenuo razvoj Climatiga, koji je, nakon višegodišnjeg istraživanja i razvoja i jačanja tima, imao prvu javnu prezentaciju na konferenciji Green Future u Splitu prošle godine, objašnjava nam Alen:

Tamo smo predstavili prvu inačicu Climatiga s kojom smo sudjelovali i u Startup Challengeu i osvojili prvo mjesto. Zaista, izlazak “iz garaže” koji bi svatko poželio.

Tim je osvojio prvo mjesto na startup natječaju u sklopu konferencije Green Future

Platforma trenutno prepoznaje 8 različitih klimatskih opasnosti

Kako smo naveli, Climatig je namijenjen bankama, osiguranjima, javnoj upravi te svim vlasnicima i upraviteljima nekretnina što uključuje poljoprivrednike, ističe Alen:

Platforma izračunava rizik od klimatskih opasnosti poput olujnog vjetra, šumskog požara, poplava rijeka i mora, obilnih oborina, suše i toplinskih valova.

Trenutno najviše surađuju s korisnicima iz B2B i B2G sektora, kao što su banke, osiguranja i jedinice lokalne samouprave, a do sada su već izračunali klimatske rizike za nekoliko tisuća njihovih nekretnina, navodi Alen:

S velikim brojem korisnika trenutno smo u pregovorima, a sklopili smo i prve dugoročne ugovore o korištenju platforme. Korisnici su trenutno uglavnom iz Hrvatske, ali sve više sastanaka održavamo s budućim korisnicima iz inozemstva, posebice Slovenije, Austrije, Grčke i Turske.

Na jesen 2023. Climatig će u potpunosti postati SaaS platforma usmjerena i prema B2C segmentu tako da će korisnici moći samostalno unositi svoju imovinu, izvršiti plaćanje i pregledavati klimatske rizike.

Kako Climatig pomaže kod EU Taksonomije?

Izračuni rizika koje Climatig pruža u skladu su sa smjernicama Europske komisije, što je posebno bitno za banke i osiguranja kako bi se osiguralo učinkovito upravljanje rizicima i usklađenost sa zahtjevima EU Taksonomije (klasifikacijski alat koji daje jasne informacije koje su to investicije i aktivnosti održive te koji pomaže investitorima i tvrtkama da ulažu i u okolišno prihvatljive gospodarske aktivnosti).

Od siječnja 2023. godine, financijska tijela i poduzeća s više od 500 zaposlenika morat će izvještavati temeljem EU Taksonomije o mjeri njihove ekonomske aktivnosti koja je održiva. Ova obaveza će u narednim godinama biti proširena i na ostala poduzeća, a upravo ovdje Climatig ulazi u igru:

On je nužan alat u izradi ESG izvješća o tome koliko će promjena klime na izabranoj lokaciji financijski utjecati na imovinu ili investiciju.

Stupnjevi rizika ovise i o tipu imovine

Kad se računa rizik, vrlo je bitna komponenta ranjivosti i izloženosti lokacije. Za te potrebe koriste podatke satelita visoke rezolucije koji daju informacije poput nadmorske visine, gustoće šume, nagiba ili orijentacije:

Izračun rizika ovisi o tome što je izloženo klimatskim opasnostima, jer nije isto ako promatramo utjecaj suše na hotelski kompleks ili na neko poljoprivredno polje koje je vrlo osjetljivo na sušu. Zbog toga smo napravili kategorizaciju imovine.

Climatig trenutno računa skoro 100 klimatskih indeksa, a informacije dohvaća iz desetaka različitih izvora što uključuje satelite, koji se kombiniraju s korisničkim inputom i klimatskim predikcijama. Kako bi rezultat kalkulacije bio što jasniji korisniku, za iskazivanje klimatskog rizika koriste jedinicu CS ili Climatig Score, temeljem kojeg definiraju pet stupnjeva rizika, od niskog do ekstremno visokog rizika:

Za sve kojima su potrebne detaljnije informacije po godinama, pružamo mogućnost dohvaćanja “sirovih” klimatskih podataka, a svi se podaci mogu preuzimati i preko API-ja. Klimatske rizike izračunavamo do 2100. godine, do kada postoje izračuni većine klimatskih modela.

Ažurni i precizniji podaci izdvajaju ih na tržištu

Postojeći alati za izračun klimatskih rizika uglavnom se oslanjaju na povijesne podatke koji su često ograničene rezolucije, ističe Alen. Upravo zbog te činjenice bitan je pogled u budućnost koji se temelji na izračunima klimatskih modela po više različitih scenarija buduće klime koje je definirao Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC):

Na primjer, porast razine mora u prosjeku od oko 3 mm godišnje ili promjena u broju sušnih i požarnih dana tijekom godine, samo su neki od mnogobrojnih čimbenika koji će biti bitno drugačiji za 20 godina. Kako su nekretnine dugoročne investicije, bitno je znati što nas očekuje u budućnosti.

Za izračun klimatskih rizika treba se sagledati šira priča. Osim klimatske prijetnje treba uzeti u obzir ranjivost i izloženost, budući da je bitno na što se klimatska prijetnja odnosi. Zato rizik neće biti isti ako razmatramo neku šumu ili industrijsko postrojenje, objašnjava nam Alen:

Sam izračun rizika bazira se na klimatskim modelima, satelitskim podacima, povijesnim podacima te inputima korisnika, a imamo i vlastite utrenirane modele strojnog učenja koji povezuju sve te elemente i stvaraju dodanu vrijednost.

Svaka od klimatskih opasnosti razmatra se zasebno budući da se pokretači tih opasnosti razlikuju, stoga je za svaku od njih potrebno kreirati zasebne modele. Kako bi upravo imali kvalitetne i ažurne podatke, tako su ostvarili suradnje sa svjetskim znanstvenim organizacijama kao što su Copernicus, ESA (European Space Agency), JRC (Joint Research Centre) i NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), a imaju i podršku DHMZ-a.

“Jedna od prednosti Climatiga je upotreba podataka visoke rezolucije do 10 metara za izračun klimatskih rizika…”

U SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu postoji konkurencija koja se bavi predikcijama, a ne samo povijesnim statističkim podacima, objašnjava nam Alen. Razvoj im je započeo u slično vrijeme, ali Climatig pokušava biti korak ispred konkurencije:

Jedna od prednosti Climatiga je upotreba podataka visoke rezolucije do 10 metara za izračun klimatskih rizika, dok se trenutno na tržištu nude grube informacije za područja veličine općine ili županije, čime se gubi preciznost u izračunu rizika.

Primjerice, neka općina uz obalu ne može imati isti rizik od porasta razine mora za nekretninu koja se nalazi na uskom obalnom području i nekretninu na obroncima Učke, samo zato što se nalaze unutar iste administrativne jedinice.

Zbog satelitskih podataka rezolucije 10 metara mogu detaljno sagledavati ranjivost područja. Primjerice, koliko je neka lokacija udaljena od šume, koliko smo daleko od rijeke ili kakav je nagib tla:

To je posebice bitno za hazarde koji su lokalnog karaktera kao što je šumski požar, budući da rizik opada kako raste udaljenost od šume, ili rizik od obalnih poplava koji raste što je obala niža, a tu je bitan svaki metar.

U početku – 2019., najveći izazov bilo je pitanje je li moguće stvoriti takav proizvod, ali sada im najveći izazov predstavlja pronalazak kvalificiranih ljudi:

Trenutno imamo otvorene pozicije u znanstvenom, IT i prodajnom sektoru te aktivno tražimo nove talente. Uz to, surađujemo prvenstveno s PMF-om u Zagrebu, ali i ostalim fakultetima pri zapošljavanju studenata, pružajući im mogućnost studentske prakse kako bi razvili svoje vještine.

Menadžment tim čine Duško Radulović (CEO), Kristina Gaća (CCO) i Alen Šterpin (CSO).

Što dalje? Novi rizici, analitički prikazi i ulazak u B2C

Trenutni je plan povećati broj izračuna rizika na 12 opasnosti. Već rade na razvoju algoritama za izračun rizika za opasnosti od tuče, kasnog mraza, odrona zemlje i lavina.

Također, planiraju proširiti geografsku pokrivenost izračuna za lokacije izvan Europe tako da će do kraja ove godine imati predikcije za Sjevernu Ameriku te Istočnu Aziju. Uključit će i dodatne klimatske scenarije uz postojeći umjereni klimatski scenarij RCP 4.5 i ekstremniji klimatski scenarij RCP 8.5.

Što se tiče poljoprivrede, cilj je do kraja godine omogućiti unos poligona u Climatig te vizualizirati klimatske rizike na 2D mapama. Nadalje, fokusirat će se na razradu po poljoprivrednim kulturama, uzimajući u obzir činjenicu da nisu sve kulture podjednako osjetljive na kasni proljetni mraz ili na sušu. Naravno, nisu zaboravili sve građane:

Uz sve navedeno, želimo omogućiti predikciju klimatskih rizika svakom građaninu uz prihvatljivu cijenu. Stoga ćemo CLIMATIG učiniti dostupnim i B2C tržišnom segmentu. Smatramo da će to biti značajan iskorak za nas te se veselimo budućim izazovima.

Osim toga, nastoje proširiti svoje poslovanje komercijalizacijom na EU tržištu i privući investitore. Trenutno su u pregovorima s nekoliko Venture Capital fondova oko investicije koja bi Climatigu mogla pomoći da ostvari svoje dugoročne ciljeve i zacrtani R&D roadmap.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Intervju

Tomislav Tipurić uoči ATD-a: Moramo poraditi na promjeni definicije junior developera

Uoči 18. konferencije Advanced Technology Days porazgovarali smo s osobom zaduženom za program, Tomislavom Tipurićem, o svemu što ne smijete propustiti na samom događaju, a i u svijetu tehnologije posljednjih godina i dana. Naravno, AI je neizostavna tema.

Novost

Slučaj BitLuckya ide prema zaključenju. Uhićeni osnivači koji su stotine ljudi oštetili za 18,5 milijuna eura

Mnogi su za tvrtku BitLucky čuli prvi put u svibnju ove godine, no nakon tog kobnog mjeseca svi će je itekako dugo pamtiti. Riječka tvrtka za trgovanje kriptovalutama, koju su osnovali i vodili Luka Burazer i Eugen Travalja, tada je svojim klijentima najavila da su nizom “loših trejdova i odluka doveli tvrtku u kriznu situaciju” - nakon čega im se gubi svaki glas.

Startupi

Ovo je email strategija kojom je Burazin privukao investitore poput direktora Stack Overflowa

U novoj epizodi ulazimo u detalje o: (vjerojatno) najvećoj pre-seed rundi u hrvatski startup; tome kako SAD namjerava kontrolirati AI sustave koji bi mogli napraviti atomsku bombu te zašto osnivača Netokracije Ivana Brezaka Brkana izbacuju iz zagrebačkih kavana?

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Od 1. siječnja država nadzire Wolt, Bolt, Glovo… – što to znači?

Teško je regulirati segment tržišta o kojem nemate konkretnih saznanja, srećom, za tzv. GIG ekonomiju to će se uskoro promijeniti. Više saznajemo u razgovoru s ravnateljom Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Programiranje

“Infrastruktura kao kod” izazov je s kojim se isplati uhvatiti u koštac, pogotovo za ogromne okoline

Što je sustav veći, to IaC (Infrastructure-as-Code) donosi više prednosti. Kako to izgleda u praksi?

Intervju

Kako esport industrija izgleda danas – iz perspektive partnera, sponzora, igrača i regulatora?

Ovoga prosinca u Zagrebu čeka nas prvo izdanje Beyond Esports konferencije koja se, kao što joj i ime kaže, bavi esport industrijom i svemu onome što ju pokreće.

Novost

Vinare čeka EU regulativa, ali Kovačević i Drmač imaju rješenje: Craft Technology E-etikete!

Tko god je imao doticaja s EU regulativama zna da nisu jednostavne niti ih se smije shvatiti olako. Jedna takva stiže i u svijet vinara, a hrvatski Craft Technology mogao bi im tu biti od velike pomoći.

Tvrtke i poslovanje

LAQO opet u potrazi za najodrživijim tech rješenjima koja će nagraditi s 18 tisuća eura

Nakon uspješnog prvog izdanja s više od 250 prijava, krenule su prijave za drugo izdanje LAQOthona, nagradnog natječaja idejnih tech rješenja na temu održivosti u organizaciji Croatijinog LAQO osiguranja, prvog 100 posto digitalnog osiguranja.

Analiza

Hoće li robotaksiji na ulice Zagreba i – kad?

I je li uopće realno očekivati da će se to dogoditi? U ovoj epizodi Netokracijinog podcasta pretresli smo tu vruću temu i to iz svih kutova - tehnološkog, operativnog, financijskog i komunikacijskog.