Dodijeljene nagrade autorima najboljih mobilnih stranica u sklopu CARNetovog Webfestivala

Dodijeljene nagrade autorima najboljih mobilnih stranica u sklopu CARNetovog Webfestivala

Jučer je CARNetovom Webfestivalu Netokracija osvojila je 2. mjesto među najboljim mobilnim web stranicama. Nagrade su se dodjeljivale u dvije kategorije: za samostalnog autora te za grupu autora stranice, gdje smo se mi našli. Prije same predaje nagrada, Gasper Sopi održao je prije same predaje zanimljivo je predavanje o tome kako zapravo teče proces izrade mobilne web stranice.

Apsurdistan je posebno pohvaljen za ideju i izvedbu.
Mobilna stranica Apsurdistana je posebno pohvaljena za ideju i izvedbu.

Jučer je CARNetovom Webfestivalu Netokracija osvojila je 2. mjesto među najboljim mobilnim web stranicama. Nagrade su se dodjeljivale u dvije kategorije: za samostalnog autora te za grupu autora stranice, gdje smo se mi našli. Prije same predaje nagrada, Gasper Sopi održao je prije same predaje zanimljivo je predavanje o tome kako zapravo teče proces izrade mobilne web stranice.

Za one koji još nisu upoznati s njegovim likom i djelom, Gasper je kreativni direktor tvrtke Hyperactive, koja svoje ime opravdava s 25 projekata odrađenih samo ove godine.  Okupljene je proveo kroz faze razvoja stranice za klijenta, od inicijalnog planiranja preko dizajniranja i razvoja pa sve do testiranja.

U središtu iskustva je korisnik

Ono što treba imati na umu, napomenuo je Gasper, jest da kada radite web i mobilna rješenja, više nije riječ o stranicama, već o web iskustvima, a središtu tog iskustva uvijek se nalazi korisnik. Upravo morate njega imati na umu kad započinjete fazu planiranja.

Kada vas potencijalni klijent kontaktira, objašnjava Sopi, često ne zna što želi ili treba i na vama je da vidite što bi bilo najbolje za njega i njegovo poslovanje. Morate pritom istražiti gdje vaš klijent i njegov brend egzistiraju u online svijetu. U ovaj proces najbolje je uključiti cijeli tim, projekt menadžera, klijenta, dizajnere, jer kad se male ruke slože, nitko nije neugodno iznenađen.

Sljedeći korak je dizajn – iako pod time najčešće mislimo na završni izgled stranice, ovaj drugi korak u izradi stranice zapravo obuhvaća mnogo više od toga. Nakon što se definiraju funkcionalni i sadržajni zahtjevi, osmišljava se interakcijski dizajn, potom informatički, a vizualni dizajn koji nam je prva asocijacija zapravo je zadnji na redu.

Gasper Sopi proveo je publiku kroz etape razvoja mobilne stranice
Gasper Sopi proveo je publiku kroz etape razvoja mobilne stranice.

Ovo je ujedno i vrijeme kada birate hoćete li krenuti s desktop verzijom stranice, to jest responsive web dizajnom (kao Netokracija) koji ćete kasnije prilagoditi za tablete i pametne telefone, ili ćete krenuti od manjeg ekrana prema većem. Ako se odlučite za potonje, treba imati na umu da se posao utrostručava jer radite tri layouta i razvijate tri platforme kao samostalne projekte. To s jedne strane osigurava veću kvalitetu , ali i duže traje, pa se klijenti nakon brze mentalne cost-benefit analize češće odlučuju za prvu verziju.

Kada pređete na fazu razvoja, definiraju se tzv. gridovi i breakpoinotovi, što laički rečeno znači da se određuje kako će sadržaj biti raspoređen i kako će se lomiti u odnosu na veličinu ekrana, objasnio je Gasper za okupljene koji se nisu sami okušali u web dizajnu.

Ako razvijate mobile-first, od pomoći su predefinirana rješenja poput Bootstrapa ili Foundationa, no i dalje vam valja zasukati rukave i odraditi dobar dio posla. Pri tome treba voditi računa i o drugim čimbenicima, kao na primjer kako će neko rješenje izgledati u različitim browserima i na različitim operativnim sustavima. Tu na red dolazi testiranje, jer web projekt nije gotov  u trenutku kad mu se može pristupiti, nego kad se na njemu može kvalitetno raditi, podsjeća Sopi.

Pobjednici natjecanja

Nakon što je Sopi ukratko objasnio proces kreiranja stranice, nagrade su dobile na težini i u očima laika te je započela dodjela nagrada.

Za početak je izdvojen i posebno pohvaljen Apsurdistan, zbog dobre ideje i izvedbe. Riječ je projektu tvrtke IT4U na kojem se skupljaju nelogičnosti i apsurdi iz Lijepe Naše, a materijala za nju (ne)srećom nikad ne nedostaje.

U kategoriji jednog autora, treće mjesto na CARNetovom Webfestivalu za najbolju mobilnu stranicu osvojio je mGeoAtlas profesorice Vesne Janko iz II. OŠ Bjelovar, koja je kratko prokomentirala da se isplatilo slušati webinare. Riječ je o stranici koja djeci pomaže da usvoje znanja iz geografije kroz mobilni atlas i geografske igrice, a ovim putem profesoricu pohvaljujemo na inicijativi i provedbi iste.

Drugu je nagradu odnio e-muskarac.com (ne pomiješati s e-muškarac.com!) koji se bavi temama zanimljivim muškarcima, kao što mu i ime kaže.

U ovoj je kategoriji pobijedio Hranko, stranica koja pomaže osobama koje paze na prehranu da jednostavno odaberu hranu ovisno zdravstvenom problemu koji ih muči, a čini se da Hranko ima i velike planove o kojima ćete moći čitati uskoro.

U kategoriji grupa autora, na treće je mjesto zasjela zadovoljna.hr, pandan e-muskarcu i projekt Web Burze te Nove TV.

Drugo mjesto odnjela je vaša najdraža Netokracija, zahvaljujući sposobnom timu koji stoji iza tvrtke Tailored4WP, točnije Lucijanu i Emanuelu Blagoniću te Zoranu Ugrini. Do sljedeće godine ćemo godine na mobilnoj verziji stranice još poraditi u jurišu na prvo mjesto.

Prvo je mjesto ove godine odnijela mobilna verzija platforme Njuškalo.

Čestitke svim dobitnicima i nadamo se da ćemo se sljedeće godine ponovo vidjeti, s još boljim mobilnim stranicama!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?