Budžeti za mobilno oglašavanje povećat će se 400 posto do 2016. – prilika za startupe!

Procjenjuje se kako će se budžeti za mobilno oglašavanje povećati sa 8.4 milijarde dolara potrošenih u 2012. na gotovo 37 milijardi dolara u 2016. Najveći profiteri bi trebali biti uobičajeni divovi poput Googlea, Facebooka, Applea, Microsofta i Yahooa, no ovo je i velika prilika za ostale igrače da se dokažu i prisvoje što veći dio oglašivačkog kolač, poput slovenske Celtre!

Procjenjuje se kako će se budžeti za mobilno oglašavanje povećati sa 8.4 milijarde dolara potrošenih u 2012. na gotovo 37 milijardi dolara u 2016. Najveći profiteri bi trebali biti uobičajeni divovi poput Googlea, Facebooka, Applea, Microsofta i Yahooa, no ovo je i velika prilika za ostale igrače da se dokažu i prisvoje što veći dio oglašivačkog kolač!

Podaci koje je objavio eMarketer obuhvaćaju samo potrošnju na standardne oglase i oglase pri pretraživanju, ne i oglašavanje preko poruka. Neki od regionalnih igrača koji bi od ovog predviđanja mogli imati koristi su nagrađivana slovenska Celtra te hrvatski ClickAttack koji smo ekskluzivno predstavili na Netokraciji.

Rast potrošnje na oglašavanje u svijetu

Najveća regija je sjeverna Amerika koja je potrošila 47 posto od ukupno 8.4 milijardi dolara potrošenih na mobilno oglašavanje u 2012. Očekuje se da će taj udio porasti na 58 posto do 2016-te. Zapadna Europa bi također trebala zabilježiti povećanje svojeg udjela u globalnoj potrošnji na mobilno oglašavanje s 20 na 23 posto, dok će najveći pad u udjelu zabilježiti azijsko-pacifička regija koja bi do 2016. mogla pasti na samo 17 posto.

Ove se promjene očekuju zbog predviđanja kako će se prosječna potrošnja za oglašavanje po korisniku povećati s 30 dolara na 46 dolara do 2016. Usporedbe radi, Europa po korisniku na oglašavanje potroši 19 dolara, dok azijsko-pacifička zona tek 4 dolara. Nadamo se samo da će svi ti dolari potrošeni na oglašavanje neće značiti povećanje spama i ostalih iritirajućih marketinških taktika.

ponuda

Komentari

  1. Damir2

    Damir2

    08. 01. 2013. u 4:50 pm Odgovori

    Ovdje nešto ne štima. Ako je službena prosječna cijena mobile oglasa 8x jeftinija od oglasa na Internetu, znači da bi se to potrošilo količina oglašavanja na mobile trebala povećati 4×8 = 32 puta za 4 godine. Bogme 3200% je malo prenerealno očekivanje

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

E-građani E-stonije: Kako otvoriti tvrtku u Estoniji, a ostati u Hrvatskoj?

Porezna reforma nas opet vodi na cirkusnu vožnju pa su se mnogi poduzetnici poželili odvesti što dalje od Hrvatske. Evo kako možete izaći iz cirkusa bez potrebe da se vozite ili da vas vozaju...

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.

Sponzorirano

#DigiDoggo natječaj: Pošalji nam video CV – dobit ćeš vlastitu domenu!

Traže se mlade nade u sklopu projekta Digitalna karijera - svi koji snime i pošalju video CV dobivaju vlastitu .Me domenu, a najbolji i 'pitch' trening!

Natječaj

Prijavite inspirativne žene iz svijeta tehnologije na Technology Playmaker Awards

Nominacije za Technology Playmaker Awards, nagradu u organizaciji Booking.com, bit će otvorene do 22. prosinca.

Analiza

PSD2: Banke, ‘fintech’ i tehnološki giganti upravo su u utrci života

Tko će prvi prijeći preko svih prepreka regulacija i standarda do otvorenog bankarstva?