Appleovi uređaji opet najpopularniji za Božić, slijedi Samsung, Microsoft gubi korak

Božićno vrijeme i ove je godine bilo plodno tlo za provjeru potrošačkih navika i pregled najpopularnijih proizvoda. Ako zađemo na teren mobilnih uređaja, istraživanje koje je provela tvrtka Flurry pokazuje nam da je ovoga Božića najpopularniji bio Apple, koji ima značajnu prednost pred glavnim konkurentom Samsungom. Dobiveni podaci otkrili su i još nekoliko trendova.

iPhone Fotografija Instagram

Kao i lani, Apple je i ovoga Božića bio apsolutni prvak u kategoriji najpopularnijih proizvođača mobilnih uređaja u blagdanskom razdoblju. Po podacima koje u ovo vrijeme godine redovito prikuplja analitička i oglašivačka tvrtka Flurry, Appleovi novi uređaji su se za Božić 2015. počeli koristiti u 49,1 posto slučajeva obuhvaćenih istraživanjem, što im daje značajnu prednost pred glavnim konkurentom Samsungom, čiji su novi uređaji bili aktivirani u 19,8 posto slučajeva.

Flurry je do podataka za vlastito istraživanje došao praćenjem 780.000 aplikacija koje se aktiviraju s početkom korištenja novih uređaja, a dobiveni podaci otkrili su Samsungovo kaskanje za Appleom – i zaostatak svih ostalih za vodećim dvojcem, s 2 posto početka korištenja novih uređaja za suradnju Microsoft-Nokia, 1,7 posto za LG, a 1,5 posto za kineski Xiaomi, koji je prvi put tako visoko.

Xiaomijev slučaj je osobito zanimljiv s obzirom na to, kako su upozorili autori istraživanja, božićno razdoblje jest popularno za potrošnju na Zapadu, ali stvari stoje drugačije na domaćem terenu kineskog proizvođača. Podaci će sugerirati da je novi član Flurryjeve vodeće petorke sve zanimljiviji i drugdje, a ne samo u Kini – iako sa svojim pametnim telefonima još nije krenuo u osvajanje američkog tržišta, za što se navodno priprema tijekom naredne godine.

Usporedba s prošlom godinom

U odnosu na lanjsko istraživanje, Apple je sa svojim novim uređajima doživio pad s 51,3 posto, dok je Samsung išao u drugačijem, za njih povoljnijem smjeru, sa skokom s prošlogodišnjih 17,7 posto. Iako je na trećem mjestu, Microsoft će moći biti zabrinut značajnim padom, s lanjskih 5,8 na sadašnjih 2 posto.

Podaci koje otkriva Flurry nisu približili jedino odnose snaga među proizvođačima. Otkrili su i koji su uređaji sve popularniji, s naglaskom na skok koji su imali ‘phableti‘. Sa stalnim rastom tijekom posljednje tri godine, novi ‘phableti’ su se ovoga Božića počeli koristiti u 27 posto slučajeva, čime su se našli na drugom mjestu po popularnosti. Ispred njih su jedino pametni telefoni srednje veličine, s početkom korištenja u 54 posto slučajeva obuhvaćenih istraživanjem.

Tableti manjih dimenzija i oni uobičajene veličine bili su jednako popularni za Božić, sa zastupljenošću od po 9 posto, a najmanje popularni su mali pametni telefoni, s veličinom zaslona manjom od 3,5 inča, koji su se počeli koristiti samo u 1 posto slučajeva u ovom istraživanju.

Podaci su otkrili i koji se od dva vodeća operativna sustava najviše koristi na različitim tipovima novih uređaja. iOS je, tako, najpopularniji na telefonima srednje veličine (65 posto), a Android na novim ‘phabletima‘ (50 posto).

Najzvučnija kategorija zadržala je Apple na tronu, makar s blagim padom, a što će nam donijeti naredna (konzumeristička) godina?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Zašto više nije dovoljno biti dobar developer u Hrvatskoj (i zašto ‘freelance’ nije rješenje)

CEO-i Rentlija, Neuralaba, Bornfighta i Locastica u Labinu su razgovarali o tome kako učiniti zaposlenike sretnima, ali i o freelancerima te - podjeli zarade.

Startupi i poslovanje

Taxify, konkurent Uberu, stiže u Hrvatsku: Traže se vozači i Country Manager

Taxify je aplikacija za naručivanje taksi prijevoza, porijeklom iz Estonije, a danas dostupna u gotovo 30 zemalja u Europi, Africi, Južnoj Americi te Australiji. Sudeći prema aktivnim oglasima za posao, uskoro stiže u Hrvatsku.

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Što ste propustili

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Novost

Zbog promocije softvera za varanje u Fortniteu dobili tužbe u stvarnom svijetu

Epic Games se ne šali, u stvarnome svijetu tuži osobe za varanje u video igri, a podrška zajednice za ovo je ogromna.

Startupi i poslovanje

Peter Looker uz 30-godišnje iskustvo i veze u SAD-u želi pomoći hrvatskim tvrtkama u usponu

On je američki poduzetnik čiji su proizvodi u 30 godina obišli mnoge strane svijeta, ali se sa svojim iskustvom i znanjem odlučio smjestiti u Europu. Što je Petera namamilo u našu regiju?

Sponzorirano

Studija slučaja: Kako po prvi put organizirati studentsku praksu u manjoj tvrtki?

Nije jednako organizirati studentsku praksu u timu od stotinu ljudi i u malim tvrtkama gdje često ne postoji jedna osoba ili cijeli tim koji će se samo praktikantima baviti cijelo ljeto.

Društvene mreže

Twitter zbunjuje one koji ga ne koriste, zato opaska ‘retweets ≠ endorsements’ nije dovoljna

Mnogi korisnici Twittera u svoju biografiju dodali su objašnjenje “retweets ≠ endorsements”. No, u pojedinim slučajevima, posebice ako je politika upletena, to neće biti dovoljno da se ogradite od sadržaja koji dijelite - posebice ako taj sadržaj dođe pred oči onih koji Twitter ne koriste.

Prikaz

Za moje sestrične: Dan u životu community managera u Remedy Entertainmentu

"Vida, ne možemo vjerovati da si već deset mjeseci u Finskoj, a mi još uvijek nemamo pojma što ti zapravo radiš", rekle su mi sestrične. Za njih, a i za sve ostale, slijedi moj tipičan radni dan u Remedy Entertainmentu.