Apple na vrhu za Božić, Samsung s rastom i zaostatkom

Appleovi uređaji opet najpopularniji za Božić, slijedi Samsung, Microsoft gubi korak

Božićno vrijeme i ove je godine bilo plodno tlo za provjeru potrošačkih navika i pregled najpopularnijih proizvoda. Ako zađemo na teren mobilnih uređaja, istraživanje koje je provela tvrtka Flurry pokazuje nam da je ovoga Božića najpopularniji bio Apple, koji ima značajnu prednost pred glavnim konkurentom Samsungom. Dobiveni podaci otkrili su i još nekoliko trendova.

iPhone Fotografija Instagram

Kao i lani, Apple je i ovoga Božića bio apsolutni prvak u kategoriji najpopularnijih proizvođača mobilnih uređaja u blagdanskom razdoblju. Po podacima koje u ovo vrijeme godine redovito prikuplja analitička i oglašivačka tvrtka Flurry, Appleovi novi uređaji su se za Božić 2015. počeli koristiti u 49,1 posto slučajeva obuhvaćenih istraživanjem, što im daje značajnu prednost pred glavnim konkurentom Samsungom, čiji su novi uređaji bili aktivirani u 19,8 posto slučajeva.

Flurry je do podataka za vlastito istraživanje došao praćenjem 780.000 aplikacija koje se aktiviraju s početkom korištenja novih uređaja, a dobiveni podaci otkrili su Samsungovo kaskanje za Appleom – i zaostatak svih ostalih za vodećim dvojcem, s 2 posto početka korištenja novih uređaja za suradnju Microsoft-Nokia, 1,7 posto za LG, a 1,5 posto za kineski Xiaomi, koji je prvi put tako visoko.

Xiaomijev slučaj je osobito zanimljiv s obzirom na to, kako su upozorili autori istraživanja, božićno razdoblje jest popularno za potrošnju na Zapadu, ali stvari stoje drugačije na domaćem terenu kineskog proizvođača. Podaci će sugerirati da je novi član Flurryjeve vodeće petorke sve zanimljiviji i drugdje, a ne samo u Kini – iako sa svojim pametnim telefonima još nije krenuo u osvajanje američkog tržišta, za što se navodno priprema tijekom naredne godine.

Usporedba s prošlom godinom

U odnosu na lanjsko istraživanje, Apple je sa svojim novim uređajima doživio pad s 51,3 posto, dok je Samsung išao u drugačijem, za njih povoljnijem smjeru, sa skokom s prošlogodišnjih 17,7 posto. Iako je na trećem mjestu, Microsoft će moći biti zabrinut značajnim padom, s lanjskih 5,8 na sadašnjih 2 posto.

Podaci koje otkriva Flurry nisu približili jedino odnose snaga među proizvođačima. Otkrili su i koji su uređaji sve popularniji, s naglaskom na skok koji su imali ‘phableti‘. Sa stalnim rastom tijekom posljednje tri godine, novi ‘phableti’ su se ovoga Božića počeli koristiti u 27 posto slučajeva, čime su se našli na drugom mjestu po popularnosti. Ispred njih su jedino pametni telefoni srednje veličine, s početkom korištenja u 54 posto slučajeva obuhvaćenih istraživanjem.

Tableti manjih dimenzija i oni uobičajene veličine bili su jednako popularni za Božić, sa zastupljenošću od po 9 posto, a najmanje popularni su mali pametni telefoni, s veličinom zaslona manjom od 3,5 inča, koji su se počeli koristiti samo u 1 posto slučajeva u ovom istraživanju.

Podaci su otkrili i koji se od dva vodeća operativna sustava najviše koristi na različitim tipovima novih uređaja. iOS je, tako, najpopularniji na telefonima srednje veličine (65 posto), a Android na novim ‘phabletima‘ (50 posto).

Najzvučnija kategorija zadržala je Apple na tronu, makar s blagim padom, a što će nam donijeti naredna (konzumeristička) godina?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Hrvati u posljednjih tjedan dana masone na portalima i društvenim mrežama spomenuli više od 6000 puta

Domaća internetska sfera posljednjih dana zaista puno priča o masonima. Komentari, članci i objave na društvenim mrežama vezani uz ovu temu ostvarili su čak 12 milijuna impresija.

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.