BICRO dodijelio 15 milijuna kuna pobjednicima petog kruga natječaja Proof of Concept

BICRO dodijelio 15 milijuna kuna pobjednicima petog kruga natječaja Proof of Concept

Jučer je u hotelu Sheraton u sklopu konferencije „Internacionalizacija inovacija i poduzetništva“ održana i svečanost dodjele ponuda za 50 novih projekata iz petog kruga natječaja Proof of Concept (PoC). Riječ je o natječaju poslovno – inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je inovativnim projektima namijenila sveukupan fond od 15 milijuna kuna.

Na dodjeli su prisustvovali i ministri Jovanović, Maras i Grčić
Na dodjeli su prisustvovali i ministri Jovanović, Maras i Grčić (slika: bicro.hr)

Jučer je u hotelu Sheraton u sklopu konferencije “Internacionalizacija inovacija i poduzetništva” održana i svečanost dodjele ponuda za 50 novih projekata iz petog kruga natječaja Proof of Concept (PoC). Riječ je o natječaju poslovno–inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je inovativnim projektima namijenila sveukupan fond od 15 milijuna kuna.

Prijavu je poslalo 362 pretprijave, dok je njih 226 zadovoljilo uvjete za prezentiranje ispred BICRO evalucijakog odbora. Formirano je sveukupno 16 evaluacijskih odbora prema 8 tehnoloških područja, a u cijelom su procesu sudjelovala 44 poslovno tehničko-tehnološka evaluatora iz različitih tehnoloških područja te 3 poslovno-financijska evaluatora.

Među zanimljivim projektima iz područja ICT-a i tehnologija je i projekt tvrtke Rimac automobili d.o.o., a riječ je o razvoju nove vrste litij-ionskog baterijskog sustava koji bi trebao poboljšati domet električnih automobila, povećati efikasnost punjenja baterije te tako i ubrzati njeno punjenje.

Tvrtke Mono d.o.o. prijavila je projekt “Aplikativni okvir za razvoj web aplikacija u oblaku”, usmjeren na razvoj novog softverskog proizvoda kodnog imena “Mono Warp”, koji omogućava brz razvoj  dinamičnih web i mobilnih aplikacija u “oblaku”, neovisno o razvojnom jeziku i okruženju. Na taj način trebao bi se riješiti problem fragmentiranog tržišta razvojnih alata.

Citus d.o.o. potporu je tražio i dobio za C@N eMotion – modul za čitanje izraza lica i prepoznavanje emocija, čiji je cilj provjeriti je li moguće, korištenjem računala, u  realnom vremenu prepoznati izraz ljudskog lica i sa sigurnošću od barem 90% odrediti koju emociju taj izraz lica predstavlja. U tu svrhu koristit će 3D-senzor Microsoft Kinect te pokušati kroz Conference@Net Kinect softver implementirati adekvatne reakcije korisničkog sučelja na korisničke emocije. Zanimljivo je da je spomenuti softver prošlogodišnji Citusov projekt koji je financiran u četvrtom krugu PoC natječaja.

Nebeski d.o.o. razvija MemoAngel, web i mobilnu aplikaciju koja pomaže korisnicima da svoje uspomene u foto, video, audio ili tekstualnom obliku organiziraju na jednostavan način i podijele ih s članovima obitelji, prijateljima ili cijelim svijetom. Sufinanciranje bi trebalo pokriti istraživanje tržišta i predprodukcijska istraživanja.

Projektura j.d.o.o. dobila je sufinanciranje za projekt Remixer, platformu koja korisnicima omogućuje širenje njihove mreže poznanstva te upoznavanje novih potencijalnih poslovnih partnera konferencijama, stručnim skupovima, radionicama i sličnim događanjima. Remixer dohvaća podatke sa strukturiranih izvora poput LinkedIna i Facebooka te tako pronalazi ljude koji se još ne poznaju, ali imaju slična ili komplementarna znanja, vještine ili ciljeve. U daljnjem razvoju platforme planiraju poraditi na analizi nestrukturiranih podataka s cjelokupnog interneta.

Sve projekte od sveukupno 50 kojima je potvrđeno sufinanciranje  možete pronaći na stranicama BICRO-a, a ondje se nalazi i popis drugih pristiglih projekata koji su pozitivno ocijenjeni, ali se za njih nije našlo sredstava u gore spomenutih 15 milijuna kuna.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.