BICRO dodijelio 15 milijuna kuna pobjednicima petog kruga natječaja Proof of Concept

BICRO dodijelio 15 milijuna kuna pobjednicima petog kruga natječaja Proof of Concept

Jučer je u hotelu Sheraton u sklopu konferencije „Internacionalizacija inovacija i poduzetništva“ održana i svečanost dodjele ponuda za 50 novih projekata iz petog kruga natječaja Proof of Concept (PoC). Riječ je o natječaju poslovno – inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je inovativnim projektima namijenila sveukupan fond od 15 milijuna kuna.

Na dodjeli su prisustvovali i ministri Jovanović, Maras i Grčić
Na dodjeli su prisustvovali i ministri Jovanović, Maras i Grčić (slika: bicro.hr)

Jučer je u hotelu Sheraton u sklopu konferencije “Internacionalizacija inovacija i poduzetništva” održana i svečanost dodjele ponuda za 50 novih projekata iz petog kruga natječaja Proof of Concept (PoC). Riječ je o natječaju poslovno–inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je inovativnim projektima namijenila sveukupan fond od 15 milijuna kuna.

Prijavu je poslalo 362 pretprijave, dok je njih 226 zadovoljilo uvjete za prezentiranje ispred BICRO evalucijakog odbora. Formirano je sveukupno 16 evaluacijskih odbora prema 8 tehnoloških područja, a u cijelom su procesu sudjelovala 44 poslovno tehničko-tehnološka evaluatora iz različitih tehnoloških područja te 3 poslovno-financijska evaluatora.

Među zanimljivim projektima iz područja ICT-a i tehnologija je i projekt tvrtke Rimac automobili d.o.o., a riječ je o razvoju nove vrste litij-ionskog baterijskog sustava koji bi trebao poboljšati domet električnih automobila, povećati efikasnost punjenja baterije te tako i ubrzati njeno punjenje.

Tvrtke Mono d.o.o. prijavila je projekt “Aplikativni okvir za razvoj web aplikacija u oblaku”, usmjeren na razvoj novog softverskog proizvoda kodnog imena “Mono Warp”, koji omogućava brz razvoj  dinamičnih web i mobilnih aplikacija u “oblaku”, neovisno o razvojnom jeziku i okruženju. Na taj način trebao bi se riješiti problem fragmentiranog tržišta razvojnih alata.

Citus d.o.o. potporu je tražio i dobio za C@N eMotion – modul za čitanje izraza lica i prepoznavanje emocija, čiji je cilj provjeriti je li moguće, korištenjem računala, u  realnom vremenu prepoznati izraz ljudskog lica i sa sigurnošću od barem 90% odrediti koju emociju taj izraz lica predstavlja. U tu svrhu koristit će 3D-senzor Microsoft Kinect te pokušati kroz Conference@Net Kinect softver implementirati adekvatne reakcije korisničkog sučelja na korisničke emocije. Zanimljivo je da je spomenuti softver prošlogodišnji Citusov projekt koji je financiran u četvrtom krugu PoC natječaja.

Nebeski d.o.o. razvija MemoAngel, web i mobilnu aplikaciju koja pomaže korisnicima da svoje uspomene u foto, video, audio ili tekstualnom obliku organiziraju na jednostavan način i podijele ih s članovima obitelji, prijateljima ili cijelim svijetom. Sufinanciranje bi trebalo pokriti istraživanje tržišta i predprodukcijska istraživanja.

Projektura j.d.o.o. dobila je sufinanciranje za projekt Remixer, platformu koja korisnicima omogućuje širenje njihove mreže poznanstva te upoznavanje novih potencijalnih poslovnih partnera konferencijama, stručnim skupovima, radionicama i sličnim događanjima. Remixer dohvaća podatke sa strukturiranih izvora poput LinkedIna i Facebooka te tako pronalazi ljude koji se još ne poznaju, ali imaju slična ili komplementarna znanja, vještine ili ciljeve. U daljnjem razvoju platforme planiraju poraditi na analizi nestrukturiranih podataka s cjelokupnog interneta.

Sve projekte od sveukupno 50 kojima je potvrđeno sufinanciranje  možete pronaći na stranicama BICRO-a, a ondje se nalazi i popis drugih pristiglih projekata koji su pozitivno ocijenjeni, ali se za njih nije našlo sredstava u gore spomenutih 15 milijuna kuna.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.